:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, March 27, 2012

sakit belakang + pinggang

assalamualaikum

harini EL sebab balik je dari PD badan sakit sakit. lagi lagi belakang, pinggang. oh ye kaki pun tak terkecuali. kadang kadang solat pun terpaksa guna kaedah duduk. alhamdulillah, islam itu memudahkan.

sakit belakang tu macam normal, tp tak taulah lepas balik PD ni makin menjadi jadi pulak. nk tidur tak tau posisi camne lagi. kiri salah, kanan salah. last last terlentang. tu yg fikir, baby selesa ke kalau aku tidur posisi camni. sebab posisi tu jelah yg melenakan aku. maternity pillow tu dah tak dan nk peluk. kegunaan dia sekarang adalah berada di celah celah kangkang dan di hujung tu berada di tulang belakang aku. oh nyaman.

btw, memang nk EL pun. tak terfikir nk mc sebb rasa macam tau je doktor takkan bagi aku mc. mesti doktor kata ni normal sakit belakang. haha aku dah tau alasan doktor camne. doktor pemalas. [mati lah salahkan doktor pemalas kan].

aku tak pergi pun KK, pergi panel je. malas nk menunggu lama lama end up aku tau aku takkan dapat mc. dan tekaan ku tepat. doktor tak bagi mc pun. terel kan aku menjangkan. doktor bg time slip je. tak kisahlah sebab aku memang nk EL pun.

sekarang nk online pun susah. dulu laptop atas tilam, so aku boleh lagi meniarap. lepas perut dah besar, still boleh meniarap, tp letak bantal kt belakang, dan maternity pillow di depan. tp lama lama badan aku tak selesa. pinggang pulak sakit. tu yg kalau kt rumah, janganlah harap aku nk online sangat.
so bila adik aku dah balik dari PLKN, laptop dah kt hall dah. sebb dia tengah nk mohon U kan. laptop atas meja, so aku kena duduk atas lantai. balik dari PD hari tu, duduk hadap laptop tanpa alas bontot dan sandaran belakang. ya Allah....sengsaranya aku rasa!!! bila baring tu, tambah tambah sakit sebb sofa tu macam dah lembik. tu yg malam balik PD tu, aku tido atas katil, suami aku tido kt toto. dah tak fikir org lain bila badan sakit sakit.

dan sekarang, bontot ku alaskan dengan bearbear ku yg dah berusia seusia dengan aku, belakang guna bantal sofa. selesa lah jugak walaupun sengal sengal bontot ni.

normal kan sakit belakang ni. tak sah rasanya kalau mengandung tak sakit belakang, sakit pinggang.

cuma bagi aku time ni tak normal. puncanya adalah dari PD hari tu, katil aku tak selesa. plus aktiviti dalam dewan tu lama sangat duduk dalam keadaan tak selesa.

sorrylah bos. waktu ni bos kena jugak hadap PA yg tengah sarat merandung yg ada pelbagai karenah dan ragam. tunggu bulan 9 nanti, saya bg full komitmen pada bos ye. hehe.


100 days to go............

assalamualaikum


ni countdown 100 days to go nk kahwin. tarikh itu adalah pada 22 februari 2011.


dan ini pulak 21 march 2012. 100 hari lagi untuk berjuang mengeluarkan si kecil dari perut ni.

lepas anak dah keluar dari perut mama dia ni, mesti mama dia ni rindu nk rasa dia gerak gerak, dia kick, dia kick pipi+telinga papa dia. hik hik.

nanti dah keluar, bila dia kick kita, mesti kita marah ''jangan sepak mama, dosa masuk api neraka tau!''

kan, tp masa dalam perut tu, bahagia sangat rasa. seminit tak kick, risau sangat.

ya Allah, permudahkanlah segala urusan kami suami isteri................

Monday, March 26, 2012

pintau mintau

assalamualaikum,

letihnya badan ni tidak terhingga. semalam baru balik dari PD. berkursus 3 hari 2 malam. at first macam excited nak pergi, konon seronok macam jati diri itu hari. tp lama lama lemau pulak. bukan sebab lemau tak nak pergi, tp malas nk packing bag. packing bag paling tak suka okay. tp nasib baik kalini punya format, pakaian adalah formal ketika di dalam dewan. kebetulan, baru dapat stock baju dari cheyah, so angkut jelah blouse maternity. hi hi hi.
packing packing packing, tersedialah bag tu malam jumaat. 1 bag roda, 1 beg sandar, 1 beg letak iron. iron penting sebab faktor baju yg berkedut seribu....

hari jumaat bertolak dari U dalam pukul 3 camtu. weols naik bas PLKN yow. haha. driver ikut jalan lama. masjid tanah - sungai udang - PD. baru je sampai sungai udang, aku dah tertido. bangun je dah sampai PD. dasarrrrrrr....

weols menetap kt selesa beach resort [rasanya]. oh agak selesa jugak bertepatan dengan namanya. cuma...............................nasib tak berapa nk selesa. dapat tilam sakit badan, shower tak berfungsi. tapi since bilik tu strategik dekat dengan cafe @ swimming pool @ foyer so agak sayang nk menukar bilik. plus takut dapat bilik tingkat atas. mak buyung ni nk senang jee. hehe.

awal awal lagi ada unsur cemburu di hati officemate. ''untungleee dapat pergi pintar time peknen ni..........'' sambil muncungkan mulut jeles. wakakakakakakakka.

aku memang berharap aku pergi siri yg ni. sebab kalau ditakdirkan pergi lepas bersalin nanti, macam agak susah. nk tinggalkan anak, nk mengepam. lepas tu, pintar ni wajib buat rakit, naik rakit sampai tengah lautan selat melaka. oh tidak. alhamdulillah, rezeki aku pergi tengah peknen ni. [tak payah naik rakit leee derrrr]

tapi ada sorang akak ni, anak dia kecik lagi. so dia bawaklah suami & anak sekali. tapi bayaran tu lain lah kan. perbelanjaan diri sendiri. [macam best je bawak suami & anak sekali kan]

ada satu hari tu, aku terdengarlah keluh kesah sorang staf ni dalam surau. time tu dia baru lepas pam. dia cakap risau camnelah nk uruskan susu bila pergi pintar nanti. sebb dia pun baru masuk kerja.
alhamdulillah, urusan dia dimudahkan. dalam bilik kami, disediakan fridge. best kan.

so far aktiviti tu............bolehlah. takde lah yg menarik sangat, takdelah yg langsung tak menarik kan. so so je. best bila buat aktiviti berkumpulan. plus, kalini pergi dengan fakulti & jabatan lain. so boleh kenal kenal. in fact, dalam group aku, ada sorang lecturer indon, sorang lecturer bangladesh. so best lah kan boleh sembang sembang. yg lecturer indon tu siap lah tanya aku ngandung anak ke berapa, bulan ke berapa, dah tau jantina ke belum. wakakakka. org berakit, aku menyembang. dah macam cerita sinetron pulak. =))

balik semalam, suami aku amik. best best. ingatkan nk mandi laut sebab sepanjang kt sana, tak mandi laut pun. dapat mandi pool je. aty fared kata kalau swimming senang nk beranak. hahaha tp masalahnya aku tak berenang pun. berkubang je. kahkahkah.

sampai je teluk kemang, panas kemain. suami kata, usahkan berenang kt laut tu, keluar dari kereta ni pun boleh sunburn tau. so aku malas nk pakai sunblock bagai, tak keluar kereta pun. lepas tu suami bawak pulak pergi pantai cermin, tanjung biru [eh tah nama tu betul ke tak]. masa tu cuaca macam dah redup. tp sampai sana, air surut pulak. nun jauh ke tengah haaa...hai lah tak koser lah aku nk berjalan ke tengah tu kan. maka jalan jalan jelah kami. ke perkampungan nelayan kt tanjung agas lah. aku ni penat, tp layankan jelah. plus bukan aku drive pun kan.

sampai melaka singgah kejap area pantai puteri makan mee kari, coconut shake. ui dapat makan aiskrim.....................heaven heaven. [jap g kena minum air gula pun heaven gak!!]

singgah MP [mahkota parade] sebb nk tengok tengok handphone. adik aku kan dapat 8A hari tu SPM. so nk kasilah hadiah. ingatkan hari tu sebelum dia pergi PLKN nk belikan hp murah murah yg samsung rm80 tu je. tp bila dah cemerlang SPM ni, takkanlah nk bagi hp murah kan. bagilah yg up sikit. tak dapat bagi belakberry, kita bagi pinkberry. hehe. asal ada wifi cukup. alhamdulillah, ada rezeki ni bolehlah tunaikan janji nk bagi dia hadiah. tp tak dapatlah nk belikan dslr as per requested kan. kopakkkkkkkkkkkkkk...!!

sampai rumah, terbongkang!!!!!!!!!!! penat ngantuk semua ada....laki tah kemana, baju kerja tah ke mana. yg tau aku nk tidooooooo....!!

sampai le kt masa sedang menaip ni....aku mengantuk!! dan tiba tiba aku rasa entry ni macam entry sampah tidak berobjektif, tidak bervisi, dan tidak bermisi.

selamat tinggal.

Monday, March 19, 2012

nk pergi IKEA

assalamualaikum,

last week, ktorg mak mak dara ni plan lah satu hal ni baekk punya. plan nk pergi ikea. mesti ada orang cakap, eleh ikea pun beria nk plan bagai. haha. sejak aku pindah balik melaka ni, ikea adalah tempat yg paling aku rindu nk kunjung. selain dari sogo dan pasar malam jalan TAR. so korang mestilah faham, kt melaka mana ada IKEA noks. so aci lah ktorg berangan nk g ikea kan. hew hew.

lepas tu dah masing masing kelam kabut, siapa nk drive. ktorg ni, setakat nak race kt highway SPA tu no hal, tp highway lain. hik hik...maafleee...tunduk kepala.
* termasuk aku.

lepas tu hari sabtu kelmarin aku pergi kluang. ambil adik aku dari PLKN. on the way tu, aku pun bukaklah cerita tu dengan somi aku.

''ayang, ktorg kan, staf office plan nk pergi ikea. semua perempuan. boleh tak nk join?''

''siapa drive, kereta siapa?''

''urmmm kereta ikin kot sebab dia bawak alza. ktorg ni ramai, mestilah kena bawak kereta yg selesa. tp drive tu tak tau siapa. sebab masing masing tak reti nk drive kt highway sana. ktorg jaguh di highway SPA je. hahaha''

''tau ke jalan?''

''i tau. tak mau lalu federal, masuk KLIA boleh kan. pastu kuar kelana jaya''

''ermmmmmmmmmm''

''tak pun nanti boleh pinjam garmin u kan? kan ? kan ?''. haha padahal belum diberi keizinan lagi, dah siap bodek nk pinjam garmin.

''bila nk pergi nya ni? larat ke? nk beli apa kt sana?''

''ktorg plan nk pergi dapat gaji tertunggak tu [wahhhhhhhhhhhhhhh plan baik]. ala boleh lagi time tu. sebelum beranak kasi can lah jalan jalan, tengok barang. bukan nk beli apa pun. nk jalan jalan ng budak office je''

diammmmmmmm...bunyi cengkerik.

so far, apa yg aku faham perangai somi aku, diam tu bukanlah tanda setuju dan bukanlah tanda tak bersetuju. lagipun benda ni sekadar planning. tunggu bila dah confirm nanti, baru kena tanya lagi sekali.

------------------------------------------------------

jauhnya kluang tu masyaAllah. penat aku. dah lah bantal yg selalu aku guna tu, somi aku letak kt boot. balik dari kluang tu, aku dah tak senang duduk dah. patutnya singgah RnR, nk capai bantal tu, tp tah boleh terlupa. last last sampai ke melaka lah badan aku sakit sakit. since dah jamak kt RnR tu, balik teruslah baring golek golek. sambil tu mengadu lah sakit badan kt suami. sampai ke maghrib sakit tu. lepas je isyak, terus mintak suami urut belakang. memang tak boleh tahan badan ni kalau travel jauh jauh. pulak tu, 2 jam perjalanan ke kluang, sampai kluang berapa minit je, redah lagi 2 jam balik ke melaka pulak. haiii lah..mau tak sakit badan ni.

----------------------------------------------------

sambil dia urut tu dia cakap:

''kalau sakit camni, tak payah laaaaa pergi IKEA''....

terus aku bangun............''ala, g KL lain. g KL badan tak sakit''..

hahahha. =) =) =)

-------------------------------------------------

pandai pulak dia bagi alasan tak bagi aku pergi kan.

benci tau....!!!

-------------------------------------------------

okay, pagi tadi driver dah jumpa. cik fadh akan jadi driver ktorg. hehe. tapi kereta alza tak confirm lagi sebab tercedera ketika ini.

hahahahah. macam ke laut je planning ni madam.....

Friday, March 16, 2012

gambar masa 5 bulan ++

assalamualaikum

rasanya macam tak pernah je letak gambar sejak merandung ni kan. bahek bahek lah. sesiapa yg request nk gambar tu, sila lah tatap wajahku. =)) dan juga perutku....

orang kata, early pregnancy, perut tak nampak sangat. so betul lah tu. sebab sampai bulan ke 5 aku still boleh pakai baju kurung. cuma tak zip kain lah. okay masih selesa lagi. tapi budak office dah kerah aku guna maternity blouse semua. haha. baru lah nampak merandung kan.

masuk je bulan ke 6. amboi amboi makin kedepan perut. which is aku sukalah sebab perut dah besar kan. kata merandung. haha.

tp tu pun nampak tak nampak. agaknya sebab aku memang gemuk, so susah nk bezakan perut berlemak atau perut merandung. hehe. betul lah tu, ikut gen kan. kan mak aku dah cakap, ktorg ni sekufu perut tebal. mak aku cakap ye, bukan aku. harharhar.

perut tak nampak, tp kilog kemain naik!!!!

okay ada 2 version gambar terbaru. tak lah baru. 2 minggu lepas. masa kt gunung ledang itu hari. [hahahaah hutang entry gambar tu, buat buat tak ingat boleh tak???]


version 1: dari side tepi. okay masa ni dah nampak perut.


version 2: dari depan tak nampak sangat kan.

blouse purple tu bukan maternity blouse pun. masih muat dipakai. cuma seluar maternity, aku pakai seawal awal awal lagi. sebab masa tu pun, aku dah gemuk mok mok. [sekarang baju, jeans yg tak muat, dah masuk dalam kotak siap sealed]

tp sekarang, dah start dah pakai blouse maternity. rasa longgar, selesa je. setakat ni, belum lagi berkesempatan membeli sendiri. baju baju tu semua ehsan dari kak ijan. nanti dah beranak pulang balik. sekarang ni tengah nk pow baju peknen cheyah & jaja je. haha. harap harap cheyah baca. fuuhhh fuhhhh...



scan

assalamualaikum

ni baru je balik dari klinik. nk scan baby sebab macam dah lama tak jenguk anak sendiri. rindu rasanya.

alhamdulillah, doktor hajah kata perkembangan baby senada dan seirama dengan minggu. ukur kepala, panjang, tulang peha. berat lupa nk tanya. hehe. air ketuban pun just okay. kedudukan rahim pun cantik. tu doktor cakap, bukan aku yg cakap.

doktor cuma cakap, ni banyak lemak ni. bukan salah screen jadi kabur, tp perut awak tebal. wakakakakakakaka. terus teringat mak pernah bagitau ''ko ni macam mak, perut tebal''.. aiseh kalau perut tebal susah nk kurus balik ke?

gender baby pun dah tau. tp macam confused jugak. so nanti nanti baru nk check lagi sekali. takut tersalah tafsir kan. takpelah, kami terima seadanya siapa anak kami. tak kisah pun. tp rahsia. tak mau bagitau dalam blog. bajeeettt....

cuma paling tak tahan, ewaaaahh siap sila panggung dia kt dalam tu ye. bersilang kaki sambil gerak gerak. haha comel je bila nampak tapak kaki. tadi dia tengah tido kot. memang masa tu pun, dia tak aktif bergerak. doktor tekan tekan pun camtu gak. haha macam mama je time tido tak ingat dunia. time mama lapor, kemain gerak sama.

tiba tiba kt office teringat yg ada gambar arwah abah tengah tido, sila panggung jugak. terus rasa rindu kt abah. rasa macam dah lama je lupakan arwah. =(

hai lah. camne lah muka anak aku sorang ni. tunggu lagi berapa minggu je nk buat scan 4d. sabarlah mama..................

healthy food for momma

assalamualaikum

mama kena makan makanan berkhasiat, tp mama selalu malas. harharhar. mama kena minum susu untuk ibu merandung, tp sekali lagi mama buat alasan mama malas. sian baby. mama kena makan cukup cukup, tp mama selalu malas makan malam bila papa takde. konon nk diet, tp naik jugak berat badan. hehe.
supplement pun kadang kadang mama skip. sian baby tau.

1. susu

malasnya mama nk bancuh susu tu. plus tak sedap. sebelum pregnant memang minum susu ni sebab dapat sampel dari pantai hospital. lagipun, untuk membiarkan badan kita menyediakan keperluan untuk kehamilan. eh apa ayat ni. tp sejak awal awal mengandung hari tu MALAS MALAS MALAS lepas tu asyik nk MUN MUN MUN je, terus tak minum.

agak lama jugak tak consume susu. harapkan susu pekat je buat teh tarik. wakakaka. tp minggu ke berapa tah hari tu, nurse banyak kali tarbiyah suruh minum susu etty, minum susu!! okay tak berkesan sangat. mula mula amik cheese je. lepas tu baru lah start balik minum susu. tp susu ready made. HL, dutch lady, marigold fresh milk. hehe. aci lah kan. asalkan susu.

masa tak minum susu tu, doktor panel ada bagi pil kalsium. tapi sejak dah menjadi peminum susu yang tak berapa nk tegar, pil kalsium itu sudah ku pandang sebelah mata. har har har. haaaa gelak kau ye. ingat cukup minum susu semata mata? badan aku dah start sakit balik. dulu masa amik kalsium tu, tak lah berapa sakit. okay, start malam ni makan balik pil kalsium tu.

2. nasi, lauk, sayur

nurse kata makan bayam nk maintain kan HB. noted. saya suka bayam nurse! tp rasanya bayam masak sup lagi sedap dari goreng.

nurse jugak pesan, makan hati, organ dalaman haiwan ternakan [wakakakaka] eg ayam untuk naikkan HB juga. sebelum merandung, wah memang faveret hati tu. tp sejak first time makan beli kt cafe, eiiii yakssss....pahitnya. terus tak suka. suami pun pelik kenapa aku tak suka padahal masa student dulu dah dipesan banyak kali jangan makan organ dalam ayam nanti bengap. wakaka. rela bengap dari tak makan hati ayam derrr..

ayam pun kurang suka makan.

feveret adalah ikan. okay takpe, omega banyak kt ikan kan? moga moga anak mama kang bijak sebb mama dah makan banyak omega. hehe.

seafood, sotong, udang semua tu, kalau ada boleh lah tak pandang langsung. dulu macam jakun kan. haha. sekarang, eiii i dont like!

aku akan makan nasi at least sekali sehari. selalu ktorg makan start pukul 10am. time tu dah makan berat dah. malam tengok lah kalau mak masak, aku makan. kalau mak tak masak. hehe faham faham dah leeee.....


3. buah buahan

beli nasi kt cafe, mesti beli sekali sepotong buah. paling suka tembikai lah. sebab kt mana tah makcik cafe tu beli, manis kemain. takde tembikai, kita beli honey dew. pun manis. sedap sedap sedap!!! nenas takde pulak makcik tu jual kan. jambu batu pun suka, tp kan selalu dia jual dengan serbuk asam tu. kalau boleh tak mau makan asam banyak sangat. so jaranglah makan jambu batu. jambu batu pun okay untuk naikkan HB tau.

asmida ada pesan jangan makan betik banyak sangat sebab kakak dia cakap, nanti baby kuning. sebab anak asmida pun kuning lama [dan dia gila gila makan betik masa dia merandung]. tp nasib baik aku memang tak makan betik. plus seingat aku, jaundice ni berkaitan dengan darah kan. tapi takpelah, nasihat yg dah jadi ibu ni, dengar jelah. bukan salah pun.


4. vitagen

minuman mesti ada dalam fridge sekarang. sebab lepas minum vitagen, senang nk berak at least sekali sehari. dulu??? dulu aku berak seminggu sekali. hebat bukan pembuangan aku??? tapi hari tu konon bertukar selera beli yakult. manis gila okay. jangan beli! minumlah vitagen, sayangi perut anda setiap hari...vitagen!


so far itu ajelah makanan yg menyihatkan yang aku ambil selama aku merandung ni. tp janganlah ingat aku tak makan makanan tak berkhasiat pulak. mrs perfect sangat ke aku ni. haha. amik jugak, tp jarang lah. eh tp aiskrim, sehari sekali. mesti kena makan aiskrim, kalau tak, rasa tak lengkap hidup. wakakaka. jajan, jarang sangat. coklat tengok mood kalau terasa nk makan. minuman bergas, kalau makan mcd, aku switch to minute maid pulpy atau milo ais. fast food pulak, tengok poket. haha.

roti canai, teh tarik pun ikut kehendak lidah. kalau terasa baru makan. nasi lemak pun jarang.

supplement. since check up kt KK, hanya diberi iron tablet, vit C, b complex, acid folic. hari tu makan iberet folic ke apa tah nama dia. so just makan tu je sebb nk maintain HB pada paras normal. HB aku pernah turun ke 10.7. tp sekarang dah cecah 11+. =)

so since sekarang baby dah aktif bergerak dan sudah pun mempunya pola tidur yang tersendiri, dia akan melasak ketika mama dia makan. kadang kadang terfikir dan pernah pun tanya kt suami ''bila i makan, immediately ke dia sampai ke baby? sebab baby aktif betul time i makan, macam dia enjoy menikmati makanan tu''. haha tp suami cakap, tak lah semua makan sampai kt dia, cuma nutrien je. whatever lah, yg penting kami dua dua enjoy bila makan.

Thursday, March 15, 2012

cerita pasal kucing pulak boleh tak?

assalamualaikum,

rasa rindu pulak kt budak budak kt rumah tu. nk bercerita tapi takde gambar nk attach so tu yg rasa tak seronok. takpelah, agak agak rindu kt dorang, tengok jelah gambar lama eh. hehe.

mell

aku balik kerja, dia tengah tido kt bilik mak. kang aku nk tido, baru dia bangun duduk depan. so bila masa berkualiti aku nk spend dengan dia. kadang kadang kalau dah rindu sangat, aku masuk bilik mak, kacau dia tidur. pastu kang dia marah. wakakakaka. gigit telinga baru tau. dah lah perangai manja ngade ngade. konon nk bermanja, tp kang bila kita panggil datang lenggang lengguk macam nk kena belai. tp dia boleh baring 1km jauh dari kita. boleh?? camne nk gesel gesel kan. perangai tah apa apa. ikut siapa lah ni. hahaha.
cuma dia suka bila abang dia usap usap badan dia. abang dia lagi suka sakat sebb kang keluarlah bunyi ngade ngade. aku pulak angin sebab bunyi dia bising!


madik

weekend hari tu, abang dia gatal dukung konon nk bawak masuk bilik air nak mandikan si madik ni. memang selalu menyakat je pun. aku awal awal dah pesan. madik ni bukan spesis suka kena dukung. cara dia bermanja lain. so janganlah nk main main lidi dengan dia, nk dukung kalau tak rela tangan kaki tu dicakar. okay aku dah pesan ye kt laki aku.
tapi hari tu, gatal gak nk mendukung si kadik ni. haaa mendapatlah...10 bekas cakaran kottt...hahaha. dalam hati cakap jugak haaa padan. dah kena. bukan aku tak warning kan. banyak kali dah pesan. sekali mestilah madik tu kena bantai ng bear aku. sampai sekarang dia takut takut ng suami aku. elok elok dia bermanja main ala ala anjing, terus kalau suami aku balik, dia nyorok masuk dalam bilik. dalam hati, bagus jugak adik buat perangai camni. takde lah kena buli.


kaboy

ini budak kan...alahai. dah pandai curi lauk bawah tudung saji. eeiiiiiiiiiiiiiiiiiii geram aku....!! mulanya mesti sebab makan ikan goreng, ayam goreng. pastu sekarang dah pandai curi lauk. terjadi pagi tadi, seketul ayam goreng untuk lauk mak aku sebelum pergi kerja. lauk tu kira besarlah jugak. sekali aku bangun tidur, nampak tudung saji bawah meja, atas meja tinggal cendawan goreng je. ayamnya hilang. tak lain tak bukan kerja kaboy jelah. yg lain mana makan ikan goreng goreng ni. geram!!!!!!!!!!! aku apa lagi, sebat bontot dia, gigit telinga dia. hahahah. padan muka.
dia paling suka makan ikan bilis. bila orang sibuk kopek ikan bilis time tu lah menyibuk. tp bila dah kenyang, dia boleh muntahkan balik. eeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kaboy!!!!!!!!!!!!!!

bila tak bagi, dia buat muka kesian. cuba bgtau aku, sapa yg tak cair bila kucing buat muka kesian??? haha. kaboy ni pulak, siap pakej suara kesian, body language kesian. so nak tak nak kena bagi jugak. mula mula bagi taik ikan bilis je. muntah. so switch bagi ikan bilis dah siap kopek. amboi kelas kau kan. manja kemain siap dah berkopek. tp muntah jugak. alahai kaboy.
so lepas ni no more lah ikan bilis gemuk kaboy.

kalau bagi ikan rebus, semua bekas dia sapu bersih. hahaha. tp perasan budak budak ni lebih suka ikan kembung. tak suka ikan tongkol, ikan sardin. ikan kembung jugak yg licin.

kalau abang dia balik, tak lain tak bukan, mencari kaboy jelah. asyik lah sebut ''abang sayang tom sekor je tau''. abang sorang je panggil tom. haha.
sebab dia paling manja dengan abang, dia jugak selalu kena buli, kena babap. ingatkan sakit, tp bila abang dia masuk bilik, mengekor jugak. pelik tau. aku jelah terjerit jerit ''jangan lah pukul dia...!!!!''.

sejak perut dah besar ni, tak berani nk biarkan dia tido atas perut aku. selalu kalau aku tertidur dekat dengan dia, kang dia naik atas perut, landing situ. sekarang tak dapek lah. senak perut ni ha. kalau nk tidur pun, celah kangkang. manja sangat anak si bongsu ni.

oh yea, baru baru ni kt bawah rumah tu ada sekor kucing siam. sebijik macam adik masa kecik. ingatkan nk amik, tp eh...takpelah cukup lah tu. lepas tu plan nk open for adoption. sms tedi. dia suruh mms gambar. sekali esoknya suami cakap, dia dah pakai collar. means, adalah tuan nya tu kan. ooo sedih sebb dia terpaksa berpanas kt bawah kereta. tak dapat bayangkan kalau kena langgar ke apa. sob sob sob...

budak budak sekarang dah kena quarantine. sebb baru je baik dari kutu. mana datang tah kutu kutu tu. bawak pergi vet tak jalan. sekali beli sendiri frontline combo ng syampu machiko. belek belek bulu kaboy [sebb dia je paling putih], alhamdulillah takde dah. selalu tu, check je kemain banyak kutu. tp lepas ni, kena jugak mandikan selalu. cuma tak malas nk bawak turun. fobia oooo....


okay tu jelah.

aku selalu berdoa, dimudahkan urusan menjaga kucing kucing ni walaupun dah ada anak nanti. mintak mintak lah takde perkara yg tak seronok berlaku. sekarang dah kena rajin nk potong kuku dorang seminggu sekali. hahahaha.

okay aku publish tanpa menyemak semula ejaan. harap maklum.

stroller

assalamualaikum...

baru perasan, aku mengambil masa yang lama nk siapkan entry ni. ya ampun, malas gila...!! tersimpan dalam draft kemain lama.


pening gila nk pilih stroller. sama macam pening nk pilih breastpump. betul tak?

aku ni tak lah memilih sangat nk beli stroller. cukup criteria yg aku nak, dah boleh beli dah. asalkan baby selesa. brand gah ke tak gah, tolak ke tepi. dapat harga rm200 tp menepati criteria yg aku nak, aku sebat je. oh ye, cuma bab beli stroller ni, kita serahkan pada bapak baby. mama tau nk order je. hew hew.

1. boleh face in, face out

tu bahasa aku. bahasa omputih aku tak tau. banyak kelebihan bila masa baby ni dia baring sambil menghadap wajah ibu bapa nya. antaranya meningkatkan IQ bayi. sila lah google sendiri. so first sekali pilihan aku adalah, stroller tu mestilah boleh face in face out. time baby, dia pandang muka kita. sesekali biarkanlah dia memandang alam sekeliling kan. bila dah besar, memang akan disuruh untuk memandang alam, luaskan lagi pengetahuan.

so bila cari stroller walaupun dia cantik bergaya macam mana sekalipun, aku tanya SA dulu. boleh face in, face out tak? bila jawab tak je, hahaha goodbye. bapak baby pun pening. eh memanglah senang cari boleh face in face out, kita cari criteria lain pulak.


2. saiz

saiz memainkan peranan penting sebab meminimumkan space ketika dilipat. aku mahukan yg compact bila dimasukkan dalam boot kereta. kereta suami aku, sedan. aku pulak kelisa. even ada beberapa jenama pun, kelisa tak muat okay. okay kelisa tu kereta jalan jalan kawasan kampung je. so kalau katakan nk bawak anak jalan jalan, takkan nk bawak kereta besar kan. confirm lah bawak kereta yg jimat minyak je. kemudian, bila nk balik kampung atau berjalan jauh, even bawak sedan, mana nk sumbat beg semua kan. ni bila dah anak anak, lagilah banyak barang anak dari barang mak bapak. so walaupun stroller tu boleh face in face out, tapi kalau dilipat adalah super bagak, goodbye darling jugak. bapak baby pening lagi sekali..


3. senang nk install, uninstall

ceewah macam nk install, uninstall program / software pulak. asal faham dah lah kan. yelah, kadang kadang, nk pergi check up [kalau kena pergi sorang soranglah], nk dating berdua je dengan baby, aku perlukan stroller yang pantas terbentuk. haha faham tak ni?
kalau kalau terhegeh hegeh nk pasang stroller tu, dah buang masa kan.


tu je criteria yang aku nak. mudah bukan. cerewet pada certain part je. brand semua tolak tepi. okay, tengok pulak brand apa yang aku dah survey.


a. SCR5 & SCR 6




okay, memang stylo mylo. menepati criteria number 1 dan number 3. tetapi tidak number 2. besar okay. memang tidak berjodoh series ini dengan kereta kelisaku. tayar belakang tu dah memang kelakar super besar. bila lipat lagilah besar. suami minat macam mana pun, isteri tetap reject sebb fikirkan saiznya itu.

b. my dear



jaja punya cantik. 3 roda lagi. oh thank god criteria aku takde masuk yg beroda 3. haha. memenuhi kehendak number 2 dan 3. tidak number 1. so how??
kan aku cakap, aku tidak mementingkan brand. tp kalau dapat yg bagus, berjenama bersyukurlah kan. setidak tidaknya, boleh pakai sampai anak seterusnya. kalaulah my dear ni boleh face in face out, sudah tentu aku mahukannya. serius!

c. quinny zapp extra



kini semua orang mampu milik. cewah. aku tak pernah survey quinny. sbb tah, macam tak berminat. tapi sejak masuk kedai yong fong itu hari, suami beria ia nk beli quinny.
okay, ketiga tiga criteria yg aku nak, semua ada pada quinny zapp extra ni okay!! macam manalah si bapak baby tak meroyan....dia dah penat layan kehendak mama baby ni ha...nk itu, nak ini. haha.

saiznya, ya ampun....kelisa muat tu yg penting tu. compact sangat sangat. ringan pulak tu. aku pun suka. tp walaupun motto kini semua orang mampu milik aku sudah war war di awal paragraph tadi, tp aku masih memikirkan hal lain juga.

insyaAllah kami dalam proses nk berumah sendiri. so rasanya kalau bab rumah ni banyak pakai duit kan. tak maulah kerana stroller nan satu ni, kami berhabis hampir 2k. [walaupun kami mampu sebenarnya] ye betul. brand bagus, insyaAllah anak seterusnya boleh pakai. tapi since aku bersalin pun lambat lagi, rasanya banyak lagi masa aku nk survey brand lain juga yg maybe boleh sama dengan criteria yg aku nak tu. duit yg tinggal tu, bolehlah guna untuk benda lain. maybe...maybe...ah beli apa apa jelah kan.

so untuk beli quinny zapp extra ni, kami KIV dulu. ada rezeki kami nk berquinny, insyaAllah merasalah anak kami naik quinny ni. kalau tak merasa, kami ke kemaman nanti melawat nana. boleh letak anak dalam quinny dia. so merasalah jugak anak kami naik quinny kan. kan nana kan??? =))

d. quinny buzz



masa expo klcc tu, dapatlah tengok face to face dengan quinny buzz. okay sangat bulky. tolak ketepi dulu.


e. sweet cherry series lain



tak tau series yg mana. tp bukan scr tu lah. okay dah tau series mana.

E192A Giro Stroller

fizikal beroda empat. tak pernah terfikir pun nk survey. masa ni kami ke jusco ayer keroh. aku sibuk nk tengok baju baby, bapaknya sibuk cari stroller. lepas tu dia panggil aku. dia cakap stroller ni boleh face in face out, bila lipat kecik boleh tahan. aku membayangkan kereta kelisa aku amat muat sangat! eh ringan pulak tu. senang nk pasang balik. eh cukup lah criteria aku nak kan. macam menarik. cuma yg tak menarik, kt jusco tu takde warna lain. ada biru turqoise je. tp apa ada hal dengan warna kan. harga pun lebih kurang rm500+ je. even scr 5 & 6 harga rm400+. aku tanya lah kenapa dia lagi mahal [sedikit] dari series scr. rupanya dia aluminium frame. tu sebab ringan. ooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...
okay not bad.

so sekarang masa untuk membuat keputusan yang bernas.

Monday, March 5, 2012

selawat tobibiah

hello hello




dulu masa mula mula pejabat pendaftar pasang ni masa assembly, rasa blur. tp lepas dengar hampir sepanjang masa masa camping tu, rasa seronok pulak. baru faham kenapa ianya seronok. haha.

aku dalam usaha nk menghafal selawat ni sebelum aku bersalin.

so. aku share dengan korang apa yg aku dapat masa camping kelmarin.

kursus pengukuhan jatidiri ver. 1

assalamualaikum

seronok rupanya kursus / camping dah tua tua ni. lagi lagi satu pejabat, perempuan semua pulak tu. time pregnant pulak tu. alhamdulillah takde benda yg terjadi. semua berjalan lancar. rasanya berat pun dah naik berkilog sebb asyik makan je. mau tak, 8.00 am, 10.00 am, 1.00 pm, 4.00 pm, 6.00 pm, 10.00 pm. sehari 6 kali makan. baby suka. eh tak, mama dia yg suka.

gambar belum dapat lagi dari budak office sorang yg bujang tu. =))))
so cerita bergambar nanti nantilah ye. tu pun kalau ada. haha.

alhamdulillah. takde kata yg boleh aku cakap selain bersyukur nama aku ditakdirkan ada dalam senarai wajib pergi tu. wajib okay.
walaupun pada mulanya weekend aku dah plan macam macam, tp rasanya takde kekesalan pun tak reject kursus ni.

sepanjang masa berselawat, berzikir memuji baginda Rasulullah SAW buat aku rasa bersemangat, gembira, makin dekat dengan baginda walaupun sebelum lalai nk berselawat.

seronok nya bila kenang balik kenangan 3 hari 2 malam minggu lepas. rasa nk ulang balik keadaan kt situ. #hal hal mistik tak mau ulang!!

paling seronok, dapat daki gunung ledang walaupun hanya beberapa km. ya Allah. bila sampai kt air terjun tu, bertafakur mendengar alam berzikir menyebut kalimah Allah SWT, rasa kerdil je diri ni. baby tendang tendang, tak tau lah tanda dia suka atau dia letih. tp mama dia memang letih, kaki kt betis tu dah cramp sampai sekarang. tinggal mamanya dah mc 2 hari minggu lepas je, dia tak mc lagi sekali harini. haha.

dan sekarang baru tau, kenapa ktorg punya tuan pendaftar kerap mengalirkan airmata bila menceritkan kisah Rasulullah, mendengar nasyid wahai purnama. kt sana bila ustaz yusof bercerita tentang baginda, air mata ni laju je turun.

aku beli cd nasyid wahai purnama. walaupun berharga rm5 untuk satu single, tp nikmatnya aku sorang je tau. bila berdendang lagu tu dalam kereta masa suami jemput dari utem, bergenang je mata ni bila hayati balik setiap lirik nasyid tu. pergi kerja pagi td pun, mengalir je airmata.

subhanallah....

terlalu banyak hikmah bila dapat pergi kursus ni.

cukuplah diceritakan pengalaman manis tu. takut dikatakan riak. ustaz kata tak baik riak, ada perasaan dengki, ada perasaan AKU. semua yg kita dapat ni, datang dari Allah. paling sedih, ustaz kata suami adalah amanah dari Allah. bersyukur lah kita dijodohkan dengan suami kita walaupun banyak kekurangannya. masa tu Allah je tau betapa aku sayang, cinta dan rindukan suami aku. mendengar je cerita tentang saidina Siti Khadijah, senang betul nk menangis.

okay kt gunung ledang, mama senang cembeng. =)

ya Allah, kau sedarkanlah aku bila aku lalai mengingatiMu dan kekasihMu, Rasulullah SAW. jadikan aku, suamiku, anakku, kaum keluargaku, hambaMu yg sentiasa mengenang nikmatMu.

Thursday, March 1, 2012

checklist summer camp!

hello hello

were going to summer camp babeh...harharhar...dah lama tak g camp kan. last dulu pergi camp pbsm masa kt uitm. pantang ada camp, mesti nk pergi. suami muka masam je. dia tak suka aku pergi camp sebab nanti bau taik kelawar. hai lah ...kenangan bercinta dulu kan.

masa MC kelmarin, dapat pulak dari informer staf pendaftar WAJIB pergi summer camp. eh sebenarnya kem jati diri. saje je nk feeling summer camp mcm org putih tu. even banyak plan weekend ni, terpaksa lah demi tuntutan kerja.

bukak email, terus jot down apa yg penting pasal summer camp tu.

so, siapa tak kenal etty kan. glamer, famous, fabulous dengan check list nya. hahahahaha.

lepas je tau kena pergi 3 hari 2 malam, terus buat checklist

1. tracksuit - done. bawak 2 pasang je. tp tak taulah muat lagi ke tak.

2. telekung & sejadah - done

3. long sleeve t-shirt - done tapi short sleeve je. pinjam t shirt suami sebab tshirt aku sendat mendat. bawak inner sekali.

4. long pants - done

5. miss P & B - done

6. M pillow - suami kata jangan bawak nanti kotor. tp sejak dah guna bantal tu, alahai...jatuh cinta. haha saiko je tu. bawak jugak!!! done

7. air yassin & al quran - mau tak risau peknen masuk gunung ledang kan. so standby je. suami pun dah buatkan air yassin. done

8. phone charger - done.

9. vitamin - kena ingat betul betul ni. takut terlupa

10. tudung - malam kang sort balik

11. jacket

12. sport shoe & socks - pinjam suami punya stokin. harharhar. stokin tido pun kena bawak. done

13. toiletries - hari tu dah beli masa nk g honeymoon. so bawak tu je lah. done. cuma korang yg share bilik ng aku, ehem ehem, bawak ubat gigi sendiri sebab saya punya maternity toothpaste. hahah.

14. makanan tambahan - chipsmore, air kotak [susu, milo], buah epal - petang kang baru beli.

15. hanger - bawaklah sikit


tengok tentatif camp ni. alhamdulillah, takde aktiviti teruk sgt. penuh dengan aktiviti kuliah, tazkirah, qiamulail je. suka lah baby nanti dengar ceramah. =)


nahhhh fotostat!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pasangan berdengkur

hello hello

isnin lepas 27/2/2012, dengar ceramah motivasi bulanan tajuk kekanda adinda. presented by ustaz nizam dari ledang.

suami kata dont judge a book by its cover. kenapa?

sebab mula mula aku tengok ustaz ni macam biasa biasa je. sekali dia bukak mulut, amik kauuuu....tak kering gusi. terbelahak aku gelak gelak ng kak linda. anak aku agaknya tutup telinga [eh, development baby sekarang, dia dah pandai tutup telinga kalau dengar bunyi yg sangat kuat]. haha, sian baby dapat mama yg kuat gelak macam tak ingat dunia.

eh malas nk cerita pasal intipati ceramah tu. panjang berjela. satu je nk cerita.

bab - terima pasangan seadanya

situasi - pasangan berdengkur

ustaz cakap - bersyukur lah, jangan marahi dia. sekurang-kurangnya kita tahu dia masih bernafas


realiti - suami aku jarang berdengkur. sebulan adalah sekali dua dia berdengkur. tu pun kalau penat sangat. syukur aku dia bukan jenis berdengkur.

tapi - malam tadi dia berdengkur

dan aku - terus senyum sebab ingat kata kata ustaz nizam. ''sekurang-kurangnya kita tahu dia masih bernafas''


boleh pulak bangun terus senyum pukul 3 pagi kan.


alhamdulillah...


# time pregnant ni rajin pulak aku pergi ceramah agama. baby suka....golek golek dia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails