:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, September 28, 2012

laki bini

assalamualaikum

aku perasan, sejak ada anak ni, kehidupan kami suami isteri tak macm dulu.  lain bezanya.  tapi tak lah ada jurang pemisah kan....

gaduh.
eh sama je kot.  dulu selalu gaduh, sekarang pun selaluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu jugak. haha cuma beza, dulu gaduh siap nk merajuk berjam jam kan. sekarang...

aku:  u ni....^&*()&^%^*((&*(
suami:  ah u pun....&&%%^&*(((
---------------diam-----------------------
aku:  eh hari tu kan i baca kt paper tesco jual ni murah murah.
suami:  eh murah..nanti kita pergi..
kami:  bla bla bla pung pang pung pang...

nak bagitau yg pergaduhan tu tak macam dulu berlarutan.  sekarang tak kuasa nk gaduh lama lama.

positif lah kan...bagus.

lepas tu, call dah jarang, sms pun jarang.  dulu yelah. PJJ walaupun dekat.  sekarang hari hari dah hadap muka dia, so SMS pun tak kuasalah kan.  takdelah nk tanya dah makan belum.  kakakakaka...

tapi harini angin apa tah datang kt ktorg....

aku sms dia..

aku:  tite dah jumpe tempat jual tetabu.  nk tite g beli soyang2 ke, tite beli shame2? 
suami: memane buley.  x tisah.  awak nk yg mcm mane?
aku:  tite nk beli yang kilo2.  nanti tite nak g nagoya beli kain coton.  ke nk beli bantal je ek..tite tak tawu lah wak..
suami:  kt mane temfat iye.  bandinkan la mane lagi muyah.  kalo nk beli tilo, nak beli belapa banyak.
aku: tenok lah bape tilo 1 buntus
suami:  seseme i makin teruk...[lari topik]


kesimpulannya. best jugak meraban berdua ni kan...asyik sama je ayat sms tu. 

eh aku rasa bagus gak tak romantik macam dulu. kalau terlebih romantik, cepat lak umar dapat adik.  acane tu?? 

lariiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk......!!

Saturday, September 22, 2012

review : avent single electric breastpump vs rumble tuff

assalamualaikum

saja je nk buat review ni since dah pernah pakai dua dua kan. plus rumble tuff sekarang macam dah glamer kan...aku punya..hok avent single electric tu.

kisah nk buat entry ni sebab, aku nak cerita...

aku mulanya cadang nk jual avent aku ni.  sebabnya aku rasa single pump ni melambatkan kerja aku.  aku amik masa dalam sejam nk pam, uruskan ebm dalam pantry. so sangat waste my time kan..even aku dah bagitau elok elok kt bos aku yg aku sekarang ada profession baru iaitu pengepam tegar, tp mcm tak sedaplah kan tinggal meja kerap & lama sangat.  so aku ingat nk tukar double pump!!  drastik gila kan keputusan aku..

kebetulan, kawan pam aku kt office nani, baru beli pump baru.  dulu dia pakai spectra 3.  pastu sekarang dah pakai rumble tuff.  wahhh lagi kagum kan....jeles je tengok org tu ada pump baru...mulalah ada benda yg hasut suh beli rumble tuff gak.  double pump, letrik boleh, battery boleh, manual pun boleh.  sama macam avent aku tu...

dah aku proposed kt suami aku nk beli.  aku pun nyatakan alasan tuntutan kerja bla bla bla...then dia tanya, avent tu?  aku jawab...nk jual!!

so sana sini kt group aku buat iklan nk jual.  mulanya agak lembap org nk pm aku.  so assumed mcm tak glamer ke avent ni.  haha.  pastu try iklan kan kt mudah.com, tak lepas lepas pulak.  sampai berapa kali aku alter iklan tu.  cesss....

pastu dapatlah sorang ni.  dia tanya knp nk let go.  dia baru mengandung bape bulan tah.  so dia suh aku book kan untuk dia since nk bincang lagi ng husband dia.  lepas je berbalas PM, fiza kawan baik aku pulak call tanya pasal pump tu.  aish..pastu bertalu talu gak lah org tanya.  hahaha.  masa tu dah nampak dah kelibat rumble tuff dalam dakapan aku...kekekeke......

since that, rajin lah berbalas PM ng first bakal buyer ni.  dia betul betul nak tu.

dijadikan cerita dan petunjuk.  hari jumaat kelmarin, aku tertinggal pam.  gila kan aku dok usung cooler bag, siap ada motor avent, storage bottle bagai, tp corong tak bawak.  kakakakaka.  tu pun teringat kt office.  sengal...

nasib baik ada nani.  so dia offer pinjam rumble tuff dia instead aku balik rumah amik corong.  dan bos pulak cuti hari tu. hahahahaha...so adalah chance nk try rumble kan...

pukul 9 am, time aku pam.  sessi pertama.  dapat 2 oz plus.  aku macam down gak lah.  eh apsal sikit sangat padahal rutin aku minum oat, susu pagi pagi aku laksanakan dengan jaya.  pastu aku marmet, memancut mancut lagi kuar.  tetek pun bengkak lagi.  aku buat marmet je pastu.  tp yelah, org yg bermarmet ni memang terel aaaaa...aku penat kot buat.  tu yg dapat 2 oz plus je...

aku bgtau nani, kenapa kita punya susu sikit pakai ni...kita buat marmet je...

nani kata ''awal awal lagi, baru nk kenal''...

okay....kita cuba petang kang...

sessi kedua, pukul 3 pm.  dapat 3 oz.  tu pun setelah bermarmet. again...tak seperti kebiasaan..

ketika itu otak aku ligat berputar fikir nk jual ke tak ek avent tu....avent tu walaupun single, dia akan pump tetek aku sampai tetek aku lembik.  pastu hasil memang puas hati lah kan untuk anak aku.  ahh mula lah ni...pastu aku sms laki aku ''macam tak jadi lah nk jual avent.  i pakai double pump dapat sikit.''...hahaha begitu mudah membuat keputusan kan...

sebenarnya, hati aku sangatlah berat nk lepaskan avent ni tau.  tiap malam berkira kira dengan suami.  aku nk jual avent sebab duit jualan tu aku nk beli baru.  so takdelah membazir kan.  suami dah ajak beli dah ni.  tp aku asyik berlengah.  dia kata boleh je advance kan duit dia dulu.  tp aku cakap tunggu lah kang.  tp mulut membebel nk beli baru nk beli baru.  haha mau tak stress laki mak....

dan malam ni, aku dengan berat hati, g PM buyer yg mula mula ping aku tu.  aku bgtau aku tak jadi jual avent sbb aku nk gunakan balik.  sian dia.  dia tunggu dapat keputusan dari suami dia je.  tapi takpelah, sikit sikit aku boleh advice dia mana pump yg best kan.  dia punya budget pun banyak gak untuk pump tu.

dari umar raihan lahir aku dah guna avent ni.  umar raihan masuk ward, pump ni lah paling berjasa pagi petang siang malam.  so aku sayang sangatttttttttttttttttt kt dia.  biarlah dia bising, biarlah dia lembap, tapi kau tetap kesayanganku kini.  dulu kakak ada BUJANG sebagai kawan baik..tp sekarang kakak ada AVENT.  yeayyyy...!!!

so avent kena berkhidmat to the max pada kakak okay...jangan kecewakan kakak tau....

kepada rumble tuff, mintak maaf...kita sudah tidak berjodoh panjang...salam bertemu kembali di siaran akan datang.  hahahah




well, sapa nk beli rumble tuff ni, kt yong fong [again aku promote kau yong fong, walaupun kau berkira nk bagi diskaun kt aku], sekarang harga dia rm309.  ada diskaun sampai hujung bulan ni.  aku tengok kt tempat lain rm399.  tp kalau nk mintak tolong aku tengok kan harga rumble tuff ni kt yong fong selepas tamat tempoh diskaun, boleh je...email aku ekk....[norbaity@utem.edu.my]...aku boleh tolong surveykan...

eh tapi aku kt melaka tau....yong fong tu pun kt melaka uolsssssss...kalau nk tolong belikan, tambah duit postage okay.  hahahahah...

oh yea..ada hikmah gak iklan mudah aku tu kena reject kan..kalau tak masak lah nk jawab call & sms.  hahahahahha....

tapi mungkin pada orang lain rumble ni serasi kot.  tapi tidak pada aku....

korang jangan pandang slack kt rumble tau.  kang dia kecik ati....

=))))



umar raihan : 3 bulan check up

assalamualaikum

baru ada masa nk update...hehe.

umar raihan 3 bulan 12 september hari tu.  tp check up seminggu lepas tu.  sebab kan baru masuk kerja, tidak syok mahu ambil cuti mahupun 2 jam.  gomen takde half day.  main 2 jam je.

so tarikh check up 19 september hari tu.  kt klinik desa sebab jimat masa.  kt KK kang ramai org.

berat:  5.2 kg

tu je aku ingat.  panjang semua tak ingat.  haha.

aku rasa seminggu ni anak aku turun berat badan.  sebab bila aku kerja, dia tak menyusu sgt.  aku start kerja hari tu, train lah gak dalam seminggu.  aku try guna puting NUK.  tah lah, kejap okay kejap tak okay.  pastu weekend last week, time aku mandikan dia, rasa ringan je badan.  sah lah kot turun sebab tak menyusu kan..

aishhh.....jgnlah tak mo menyusu nak...penat mama pam tau...

cucuk macam biasa, menangis.  haha.  anak aku ni dah selalu kena cucuk.  sian dia...

balik rumah, terus bagi ubat demam.  masa cucuk 2 bulan alhamdulillah tak demam.  masa tu balik balik terus bagi ubat.  tp dia muntah macam air terjun lata kijang.  pastu tukar baju lubang lubang tido bawah kipas, terus demam pun segan nk jengah.  masa tu ktorg g klinik pagi..

tp cucuk kalini, bagi ubat okay dia telan takde luah balik.  pastu terus letak towel basah atas kepala.  susukan dia, pastu tido kejap.  siang tu okay lagi.  haaa dapat malam....meragam.  bak kata orang melaka, dedau kot.  nk kata demam, tak demam.  tp maybe badan tak berapa nk sedap.  menyusu pun sampai kena paksa kot...haaaa stress mak....melalak lalak...

esok pagi, pegang badan mcam panas sket.  amik termometer, 36.7.  check aku punya badan pulak, 36.2.  ohhh kiranya masih di tahap normal cuma dia panas sket.  so mungkin nk ke arah demam.  aku pun SMS bos, EL.  dah kalau anak sakit, mak mak ni lah yg akan EL kan...kan kan kan...

siang pun bit cranky.  tp under control.  aku still check temperature dia.  masih dalam range suhu tadi.  so bagi ubat lagi.  nurse suh bagi 2ml.  tp aku bagi 1.5 je.  tu pun masuk tah berapa je.  byk luak.  haha.

petang tu dah okay, mandikan dia awal.  dalam pukul 430 dah mandikan dia.  takut mandi lewat lewat, demam kang...

sian dia tau...dedau ye nak....

agaknya, cucuk ni jadi punca dia nk demam.  sebetulnya kami suami isteri memang demam.  tp dia kuat lagi nk ikut mak ayah dia.  ayah dia demam panas sangat sampai satu malam tu tak balik melaka.  dok tampin sebab takut anak jangkit.  dia pun dah transfer demam kt driver dia ek...haha.  gitu kuat kan...
so bila dah cucuk, badan yg sedang sedang nk kuat ni, kalah lah sikit.  tapi kalah sikit je tau...still kuat lagi.  hehe..


ni balik dari KD.  baru bangun tido.  


mama agah boleh lah senyum lagi....cer kalau tak agah, monyokk je muka....


ni tengah dah tak sedap badan.  ajak main camera jap...


selalunya hala camera, nak dia senyum.  tp masa ni tak lalu nk senyum...



risaukan bila anak sakit.  

alhamdulillah, anak dah sihat.  yg aku risau ni, aku punya selsema ni tak baik baik...janganlah jangkit kt dia....



Friday, September 14, 2012

1st day kerja 10.9.12

assalamualaikum

aku ni kan kaki over emo uolsss.....sebulan sebelum masuk kerja aku dah adakan airmata mariah tiap kali nk tidokan anak.  sayu je pandang muka anak.  so sapa sapa yg kawan kt fb, masaklah ng status emosi aku.  haha mati lah kan...

aku kan amik cuti 90 hari....

menangis je kenangkan sapa lah nk jaga anak aku.
sedih tak boleh jaga anak sepenuhnya.
sedih......aku orang yg keberapa tah tau perkembangan anak, selalunya anak pandai senyum...aku lah yg pertama then aku bgtau suami aku anak dah senyum, anak dah ketawa, anak dah reti panggil mama, anak dah reti mintak adik..eh...tipu...haha.
sedih bila dapat bs yg tah apa apa, cubit anak aku kalau dia tak mau tido ke..aku cubit takpe, tu anak aku.  haha.

laki aku pun dah macam udahleee tu mama....malas nk layan lettew..

seminggu sebelum masuk kerja...alahai lagilah emosi melampau.  rasa macam MASA PLEASE BERGERAK LAMBAT.....
bila jumaat dah habis, ya ampun, berdebar je nk menempuh sabtu ahad tu.  benci tau...

bergelen gelen jugak airmata mariah ni tumpah bila kenangkan nk masuk kerja.  pastu dapat pulak berita lain dari officemate lagilah......................................sayu.....hati ini makin sayu.....gituwww....

ahad.........takde airmata mariah dah aku yg terus tukar nama jadi mariah sebab asyik menangis je kan....hahaha.  tp nk elakkan nangis je, aku buat buat lah sibuk, gosok baju bagai.  dngan baju suami aku sekali aku rajinkan.  hehe.

ahad malam isnin.  malam ni malam segala airmata.  betul betul aku menangis sampaikan aku berjaya saiko suami aku untuk menangis bersama.   kahkahkahkah...mula mula dia pujuk aku, pastu tiba tiba dia cakap ''aishhh i pun sedih ni...srotttttt''....aik over tau laki aku ni...lagilah tambah airmata aku....srotttttttttttttttttttttttttttttttttttttt....sampai muka anak pun basah.  dia yg dah tido, berjaga lah banyak kali.....

ISNIN!!!!!!!!!!!!!!
aku bangun kul 5 pagi nk siapkan botol, cooler bag bagai.  mak aku pun terkejut aku bangun awal sgt.  masa tu mak tengah sahur sebab nk puasa.  bukan puasa ganti, puasa nam, tp esok pagi tu mak ada operation lutut.  sempat buat breakfast roti telur untuk kami laki bini, buat air horlicks bagai.

7.00 am - nk gerak dah ni.  aku masuk bilik tengok anak aku.  masa tu hati ni jangan cakap lah camne...aku cium je terus aku sedih gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa....menitik nitik airmata aku.  sedu sedan aku depan anak aku.  sampai kan laki aku cakap ''dah la tu, anak tu okay je...angah boleh jaga''....beratnya hati nk tinggalkan anak.....lama jugak aku menangis, aku belek muka anak aku, aku cium masam dia tu.  hai lahhh...nk menangis je rasanya bila taip ni.....
last aku cakap ''mama pergi work bukan suka hati nk tinggalkan umar raihan tau.  mama cari rezeki untuk keluarga kita, cari duit nk belikan umar raihan toys, baju.  umar raihan jangan ingat mama nk tinggalkan umar tau...mama sayang umar raihan''...pastu cium anak.  dialog ni aku ulang hari hari sebelum pergi kerja.  dan pesan ''jangan meragam tau, jangan lupa minum susu mama.  jangan buat orang tak suka dengan kita tau.  jangan menangis, jangan susahkan orang lain''...

lepas dah setel semua [kesat air mata]..aku pun gerak lah pergi office....

sampai office macam biasa jumpa kawan kawan office...bangga kejap sebab semua kata dah kurus.  ehem....

melangkah ke office tanpa anak dalam perut lain betul rasanya.  dulu kita angkut dia kehulu hilir kan....sobsssssssssss.....

jumpa bos.  tanya kerja pending ke apa kan....

sebelum keluar bilik bos, aku bagitau elok elok ''encik, sekarang anak saya menyusu badan.  so kalau encik tengok saya takde kt meja, saya mungkin kt pantry. encik call saya lah ye...''...dia pun angguk...faham lettew..hehe.

so dah mula mengepam dengan keizinan bos.  yelah kang dia marah tak elok pulak kan.  tp sebabkan aku pakai single pump, aku amik masa 1 jam.  macam tak best kan.  so aku tengah buat proposal nk beli double pump kt suami aku ni.  mintak mintak lah lulus...

start pump hari isnin hari tu, kedua dua session dapatlah 10 oz.  alhamdulillah.  lebih dari cukup untuk anak aku.  tu pun aku buat 2 sesi je.  patutnya 3 kan.

petang, cepat aku deras balik. selalu aku lengah lengah masa nk balik. 

tapi aku singgah kedai baby jap nk beli storage bottle.  sempat beli stokin, topi untuk anak sempena hadiah first day mama masuk kerja.  haha

sampai je kt rumah, kebetulan anak aku berjaga lepas menyusu, terus lah peluk dia.  dia pulak nasib baik tak merajuk ke apa kan, terus senyum kt aku...alaahhhhhhhhhhhhhhhaiii...hilang penat kottt....

pastu merengek rengek nk susu padahal baru menyusu tu.  pastu adik aku cakap dia tak mo tido dari tengahari.  terus aku sumbat kesayangan dia, dia menyusu dengan ganasnya macam tak minum berjam jam je.  pastu terus mata lelap.  kahakhkah... comel tau....

malam kami semua tido awal.  agaknya sebab dia tak tido siang, so dia mengantuk. 

oh yeaaa....umar raihan selamat dijaga oleh adik aku.  since baru habis belajar, belum dapat kerja lagi, dia lah yg babysit anak aku.  kang dah ada kerja, terpaksalah aku cari bs lain...sobsssssss....

cuma tah lah..anak aku pun meragam gak sebenarnya.  cuma aku tak taulah meragam dia camne kan.  adik aku cakap, dia tak mo menyusu.  pastu even puting dah ada dalam mulut, dia menangis gak mcm tak diberi susu.  tah lah..aku berdoa dia tak berpanjangan camtu. 

tu jelah cerita hari pertama kerja dan tinggalkan anak. 

hari kedua, ketiga dan seterusnya, emosi dah stabil.  takde airmata lagi dah....

aku rasa macam nk behenti kerja je.  tp kalau aku quit, camne nk belikan toys untuk anak...??  hahaha...jeles aku kawan kawan lain dah jadi housewife jaga anak...aty, veelara, mimi...takpelah....aku berjuang sehingga ke titisan terakhir...hahaha...


Thursday, September 13, 2012

puting melecet. haha

assalamualaikum

masuk kerja baru kepoh nk pam.  agaknya tetek terkejut sebab sebelum ni penghisap nya baik, lemah lembut, hensem.  kakakaka...pastu terenjat penghisap sekarang kemain ganas...terus dia melecet dengan hebatnya...sampai aku down nk pam.  mula lah kena tarbiyah dengan si nani, geng mengepam kt office.  tp sorry lah..aku memang malas nk pam ketika ini...selalu bolehlah  buat 3 kali kan, tp since dah melecet teruk tu, paling koman 2 kali je.  pastu kt rumah confirm confirm aku malas nk pam sebab penat.

hari tu lepas umar raihan menyusu tiba tiba kt tempat melecet tu nampak macam darah.  eii risau je anak aku jadi dracula...hehe...

tengah pam, hari hari doa semoga darah tak keluar lalu mencemarkan susu aku....sedih je kalau susu kena buang.  banyak tak banyak susu tu belakang kira, yg pentign aku tetap sedih kalau kena buang susu tu.  ingat senang?????????????????? 

3 month...aku harap boleh bertahan ke 6 bulan, seterusnya 1 tahun dan berjaya ke 2 tahun menyusukan anak aku.

ya Allah tabahkan lah hatiku, kuatkanlah semangatku...hilangkanlah kesakitanku demi memenuhi syariatMu dan anakku ya Allah....

Wednesday, September 12, 2012

3 month & back to work

assalamualaikum

huwargggggggggghhhh....mengantuk gila kot...!!!  cuti 3 bulan tu rasa kejap sangat tau.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tak tau nk tulis apa....

hari ketiga still lagi blur.  teringat ingat anak kt rumah.  teringat bantal, tilam dan katil tempat beradu kami berdua sesudah subuh sampai pukul 10 am. alahai seronottttttt......bangun bangun terus main flash card ng umar raihan.  pastu mandikan dia.  pastu nenen kan dia jap, kasi main main cak cak, pastu tidokan dia.  aaaaa rindu anak...

dah lah...bye....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails