:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, October 30, 2012

umar raihan : at 4 month

assalamualaikum

berat:  5.8 kg
tinggi:  61 cm

naik berapa gram je dari last month.  betul betul border line.  nurse tak byk bunyi since fully bf kan.  sebab dia tanya gak minum susu apa.  bila cakap susu badan, diam je.  tp tinggi tu cun lah putih lagi.  berat je border line. haha.  takpelah nak, asalkan sihat kan.  Allah tau yg terbaik.  agaknya kalau dia michelin sangat, mak nya tak larat nk angkat.  ate mak nye kn czer, perut pun still sakit lagi.  so tu yg dibagi anak yg sihat, cuma takde michelin kan.  hehe.  plus dia dah makin melasak, tu yg tak naik banyak.

dah makin bijak day by day.  seronok melayan dia sekarang.  bercakap tak henti henti kalau mood nya baik.  gelak terkekek kekek.  ahhh dia dah makin besar sekarang.  rindunya time dia baby dulu.  

bonding dengan ayah dia pun okay.  dulu kan tak ngam betul dngan ayah dia.  asal pegang je nangis.  sampailah ayah dia sentap mentap dengan anak sendiri.  hahahah.  lepas tu aku bgtau suami, bonding time adalah semasa diapers changing.  so pastu, dia rajin amik alih tukar diapers.  betul laaa...lepas tu boleh ngam.  agaknya dia tau, ayah dia akan buat dengan kasih sayang. maunya tak, tukar pampers je setengah jam kot.  mak nye 5 minit siap.  hahahahhahah.

ooohh umar raihan dah melompat lompat ye sekarang.  i wonder bila usia yg ideal nk melompat ni.  sebab anak buah sorang tu, umur 6 bulan baru melompat.  haha.  penat kot nk dukung sambil dia melompat lompat.  ni yg mak dia nk belikan FP jumperoo tu.  kakakakkakakakaka...

belum lagi meniarap.  tang tu lambat sket.  tp kalau tummy time, kepala dah molek tegak.  siap dah boleh berpusing.  cuma nk meniarap tu, bontot a bit berat.  kadang kadang geram je nk tolak tolak bontot.  tp mak aka nenek tak kasi.  dia cakap, kalau kita tolong dia, kang dah besar, asyik nk mintak tolong yg bukan bukan je.  senang kata, dah besar kang pemalas!  so better lah dia usaha sendiri.
mula mula mcm fikir eh kenapa anak aku belum meniarap ni.  tp last last biarlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....aku masih mau dia jadi baby.  tak puas lagi nk layan dia as a baby.  kang dah meniarap, merangkak, pastu berjalan. aaaaa jgnlah besar cepat sangat nak...nanti mama rindu awak baby...

tapiiiiiiii....cuti raya haji hari tu, kejadian kt tampin umah atuk dia.  dia dah pusingkan badan dia sendiri.  since that, dah banyak kali berjaya.  tp time tu kan, bukan tummy time which is takdelah letak bantal kt dada kan.  so dia cepat penat.  pastu menangis.  kalau tummy time, aku letak bantal kt dada.  tak lah sakit kan.
masa dia berjaya tu, semua ada kt hall.  kecuali paksu dia.  semua bersorak gembira...hahahahahahha...pastu dia pelik kenapa semua orang bersorak kt dia.  terkebil kebil mata dia.

even lambat meniarap, tp once dah tummy time atau masa dia dah boleh pusing tu, bontot dah angkat.  amboi, cepat betul nk merangkak.  please nak....jgnlah nk dewasa cepat sgt....nanti mama rindu.  hahaha emosi.

 still lagi morning person.  time ktorg nk pergi kerja, time tu lah bangun.  sian dia....tp time ktorg cuti, elok je tido sekali.  ahhh manja tau anak mama ni...

masih belum lagi berbuai.  bagus.  tp mak aku dah bising bising.  tp aku tahankan lagi.  dia tido dalam rocker skrg.  kalau aku cuti, tido atas toto jelah kan.  memanglah tak nyenyak.  bangun kejap, main main, tido lagi.  dah ada akal, nk main jelah kan.  tp aku cakap gak ng suami aku, sampai masanya dia tak muat tido dalam rocker tu, belikanlah buaian.  KALAU AKU NK BELI.  hahahahha...

pastu mak aku bising gak suh belikan puting.  helooo nk buat apa benda benda tu semua kan...aiyooo...susah okay nk terangkan.  mak aku selalu compare kan dengan anak anak dulu.  puting aku lah.  aku kan dulu elok hisap puting sampai tadika.  mmg lah tak jongang gigi aku.  so mak aku cakap lah alah elok je gigi ko tak jongang.  motip lah mak aku ni....

erm apa lagi ye.  ooo bukan nk cakap riak ke apa.  umar raihan still behave.  takde nk menangis tak tentu pasal.  nangis bila nk susu je.  then adik aku aka babysitter umar raihan cakap, dia akan menangis hari isnin.  sebab dia ingat aku around kot.  tp hari khamis jumaat dia sangat behaveeeee....bijak kan.  hahahahhah...
so kalau pergi rumah org, senang aku nk makan.  ramai boleh pegang dia.  sebb dia tak menangis.  tp sekrang baru 4m kan.  belum lagi kenal org sepenuhnya.  tunggu nanti. hahahahah..

oh umar raihan sangat peramah gak.  at least smpai umur sekarang lah.  org agah je mesti senyum.  walaupun senyum senyap.  hahahahha...

okaylah.  mama doakan anak mama ni sihat sejahtera membesar dengan sihat walafiat ye.  mama akan doakan yg terbaik.  mama love u umar raihan....

Saturday, October 27, 2012

umar raihan : breastfeeding journey

assalamualaikum

aku suka:

1.  menetekkan umar raihan bila dia tengah lapar.  melihat dia kekenyangan, aku rasa gembira.
2.  aku suka NIP [nursing in public].  aku bangga.  paling best, kalau aku pakai baju button depan atau baju kurung nursing tu, aku boleh nursing sambil berjalan catwalk.  siyes aku suka.  eh org bukan perasan pun.  hahaha.  tp dengan syarat anak aku tido lah time tu.  sebab peel dia kan keluar masuk keluar masuk kesayangan dia tu, kalau dia buat peel camtu time aku tengah catwalk, mendapatlah anak aku tu kan.  kahkhakhah...
3.  saat bertentang mata dengan anak semasa sedang menyusu.  seolah olah dia berkata padaku, terima kasih mama.
4.  tengah menyusukan anak, suami aku ada kat sebelah.  well, suami aku adalah pendokong utama aku dalam journey ni.  betapa aku menghargai segala peranan dia sebagai suami padaku dan ayah umar raihan.  walaupun di saat keluarga kondem aku pasal menyusu ni, dia lah yg bagi semangat balik pada aku.  dia selalu cakap, sabar......kalau umar raihan buat peel konon mcm tak cukup susu, dia yg akan tenangkan anak sambil berkata ''minum nak, susu mama banyak lagi tu''...oh menangis aku....
bila anak buat peel melampau, aku akan merajuk dengan anak.  siyes.  dah banyak kali pun.  sebab kadang kadang aku rasa penat gila.  aku nk rehat, tp anak pulak buat peel.  suami pandai main peranan.  dia akan amik anak aku, pujuk.  then bual bual dengan anak sambil cakap kt anak ''minta maaf kat mama, mama tengah penat tu.  cakap umar raihan minta maaf mama''...mestilah lepas aku pandang muka anak, aku akan menangis.  haha mama cembeng!!
5.  aku suka bila pump dapat banyak.  haha sapa tak tak suka kan...
6.  aku suka bila tetek rasa bengkak.  kahkahkhakah...apa punya ayat tah.
7.  aku suka bila sekarang dah pandai buat marmet.  oh marmet menggiankan okay.  aku reti marmet belah kanan.  kan dulu aku cakap puting aku melecet teruk.  since that, aku marmet je.  nikmatnya dengar setiap pancutan ke dalam botol tu.  seriusssssssssssssssss...marilah sama sama belajar marmet.  even lepas puting aku sihat walafiat, guna pump tak syok dah.  marmet tetap di hatiku.  eceh macam uitm dihatiku je..kahkahkah
8.  aku suka bila anak aku bangun tido malam, aku susukan dia, then dia tido balik dengan nyenyak.  senang je, selak je baju.  then aku pun tido balik.  my bad kan.  patutnya tengok anak tu menyusu sampai habis, then burp kan dia.  hahahahah...
9.  jumpa mak mak yg bf contoh mcm kawan ke, cousin ke, bercerita pasal ni.  breastfeeding leee oi...
10.  balik rumah, basuh botol, sterelize botol.  biar penat, tp hati puas uruskan anak...

aku tak suka:

1.  org kondem susu aku tak sedap.  sentap kot.
2.  org cakap anak minum susu aku, tp anak tak bam bam.  hellooo tengok badan mama dia kot.  hahahahha...gasak lah, anak aku.
3.  monthly check up kt KK nurse cakap, berat anak tak cun.  so what????????????????????????
4.  group obses susu.  obses kt diri sendiri sudahlah, jgn nk saiko org lain pulak.  patutnya kita bersimpati, jgnlah kondem dia pulak nk bagi fm.  apa daaa...aku akui, aku pun obses.  tp aku obses pada diri sendiri je. ada je kawan aku yg tak berjaya dalam misi penyusuan susu badan, tp aku bersimpati.  takdelah aku suruh paksa dia pam pam pam sampai melecet puting, tp hasil ilek...pam tak pam, tu hak dia.  cukuplah kita hanya menjadi pendengar setia dia je.  kan.  korang aku tak taulah obses ke tak.  hahah
5.  bila tengok peti ais, stok makin kurang.  sobsssssssssssssssssssssssssss

aku paling takut:

1.  ditakdirkan aku jadi EP mom...oh man...aku tak sanggup ya Tuhan...kawan aku baru baru ni, nursing strike.  anak dah setahun tak mau susu badan.  meraung raung, meronta ronta.  kesiannya dia.  aku tau dia sedih dari raut muka dia, mata dia.  yelah, mcm aku cakap yg NOMBOR 1 ATAS SEKALI TU...so kalau EP mom, apa nikmatnya kan.  so lepas ni, aku kena bijak kawal diri dah emosi.  aku tak mau marah marah umar raihan kalau dia buat peel.  aku kena sabar.  paling aku kena kawal, bila dia dah ada gigi nanti.  risaunya aku...kot kot terpukul ke apa kan....aku masih mahu bertentang mata dengan umar raihan ketika dia menyusu, masih mahu berbual bual tanpa aku faham bahasa anak aku tu....

2.  tiba masanya kena bagi anak FM [formula milk].  sekali lagi cakap, aku obses susu sendiri.  susu badan orang lain, aku tak kacau.  walaupun ketika tu anak dah wean off, insyaAllah 2 tahun.  tp aku sendiri takut nk bg fm.  apatah lagi usia sebelum tu.  alahai....aku selalu berdoa, dimurahkan rezeki anakku.  Allah limpahkan rezeki susu badan untuk anakku umar raihan.  tp baru baru ni, aku positfi jugak.  dulu, thaqif pun minum fm.  tp kak ijan berjaya je susukan dia sampai 2 tahun.  samalah macam nysa.  pastu fikir, start 6 bulan kn boleh makan, so apa beza makan dengan bg fm.  sama je, makanan selain susu ibu.  so aku positif kan je tiba detik tu, aku kena tabah dan sabar.  jgn emosi sangat etty.  takkan nk biar anak menangis kelaparan kan....

3.  wean off.  ya Allah, aku ingin menyusukan anak aku sehingga 2 tahun seperti yg telah engkau syariatkan.  permudahkan perjalanan ku.  murahkanlah rezeki anakku....tp bila tiba detik dan waktu tu, aku kena harungi jugak kan.  dah jangan fikir lagi.  masih jauh perjalanan.

4.  takut aku jadi riak bila susu banyak.  yelah, bila susu banyak hasil pam mesti nk share ng kawan kawan kan.  tp aku takut tindakan aku tu, jadi riak dan takbur.  ada hikmah juga hasil aku tak mcm org org yg post gambar tu kot.  untuk elakkan aku jadi manusia yg riak dunia.  rezeki masing masing.

5. sekali lagi, aku takut stok aku hilang terus dari peti ais tu.  aku sekarang pump untuk esok.  kalau rezeki murah hari tu, aku boleh buat stok.  kalau tak berapa nk murah, pump untuk esok jelah.  stok keluar, tp takde stok masuk.  acane tu....aim terdekat untuk menyusu badan, 6 bulan secara eksklusif.  kemudian aim jelah setahun.  then setahun setengah dn at last 2 tahun. sikit sikit lama lama jadi bukit kan....??



selamat berjuang kawan kawan yg sekapal dengan ku....

pada yg telah tewas, jangan sedih sedih.  selayaknya, anda ibu yg hebat juga sebab rasa sedih bila perkara tu terjadi.  kalau tewas, tp tak rasa sedih, tak hebatlah camtu.  paham tak ni???

aku gigihkan jugak update blog sebenarnya.  haha



Wednesday, October 10, 2012

penat badan, penat otak.

assalamualaikum

korang penat tak balik kerja?  korang makan supplement apa?  

aku ni kan, tah lah...nk kata kerja kt site gendong batu bata, tolak lori kontena, menoreh tak jugak.  dok je relax dalam bilik ekon.  tp apsal letih sangat eh.  mcm lah aku ni pengopek kelapa sepenuh masa.  

sekarang, balik dah sharp 5pm.  bos aku mesti faham punya.  dulu lambat laaa sket balik.  sekarang tak boleh dah...tak tertanggung rindu kt anak...kt katil.  hehe...

paling koman, sampai umah pukul 6 camtu.  tu pun kalau aku tak singgah econsave ke beli lauk ke apa kan.  paling cepat pukul 530 kalau traffic memberangsangkan.  oh ye, lepas eksiden & dapat kereta baru, jgnlah harap aku nk bawak laju laju kan.  kt highway paling laju 120 jeee...pastu jalan biasa, 90-100 kmj je.  tak berani kot...dan aku asyik dapat kereta dan pemandu yg jahat jeee....aku kt tepi ni elok speed, dia boleh nk himpit kereta aku lah, sesuka masuk lane aku tanpa bg signal.  menyirapppppppp je.

bila dah sampai rumah, kadang kadang dari bawah dah dengar suara anak aku menangis.  anak aku ni bijak, dia tau bila mak dia sampai, dia nangis.  lepas mandi, adik aku akan bagi dia susu.  bila dah tau mak dia balik time tu, takdelah dia nk menyumbat dengan botol kan.  melalak lah dia bila adik aku sumbat susu.  masuk je rumah, pandang muka aku terus cembeng.  dah terbuang susu 2 oz...hai lah nak...

selalunya bila dah nampak muka aku, dia ceria balik.  tengoklah...kalau dia lapar sangat, aku terus menyusukan dia.  tu pun suruh hold kejap, aku nk simpan ebm dalam fridge.  pastu menyusu...

bila dia tido kejap, time tu lah aku masuk dapur.  masak ke apa kan.  at least, aku nak suami aku rasa masakan aku.  walaupun hanya ikan/ayam goreng.  tp kalau penat, ada excuse lah tak masak.  haha.  then, basuh botol botol, pump semua.  dah tu, sterilize pulak.  dan baru aku tau, tak menyesal aku beli sterilizer.  hahahaha...dulu masa nk beli, org kata, rendam ng air panas, rebuslah bla bla bla...tp bila ada depan mata, benda tu betul betul menyenangkn hidup aku.  susun botol, switch on, terus biar dalam 3 minit camtu.  pastu biar jelah botol tu kan.  malam sket, baru aku lap kasi kering masukkan dalam storage container.  aku memang akan strelize botol botol tu semua setiap hari tanpa miss lagi setakat ni.  tu memang tugas aku.  sebab aku nak anak aku minum dari botol yg bersih hasil basuhan tangan dengan penuh kasih sayang mama dia.  haha over.
eiii tak kuasalah aku nk rebus, rendam botol ng air panas.  hahaha.

malam pas maghrib, aku susukan anak aku.  tengok situasi.  kalau terus susukan dalam bilik, memang teruslah aku tido.  dapat pulak menyusu sambil baring, sambil menepok bontot anak, aku pun khayal sekali.  aku dah tido, anak aku menetek lagi.  haha.  kalau dah tido tu, memanglah isyak terlepas.  kadang kadang diapers pun tukar tengah tengah malam tau...

nk surfing tu, alahai...tengok keadaan kot.  tak dan...

dulu awal awal masuk kerja, bangun kul 5.  pastu 530, pastu 600 pastu sekarang...aaa amik kau, 630.  mentang mentang tak hantar anak kt bs.  konon tido awal nk bangun awal, takde pun......!!
tido awal pun mengantuk, susah nk bangun.  hehe

pagi pagi terkocoh kocoh buat sarapan.  selalu memang akan buatkan suami aku milo, roti sapu planta.  aku punya, horlicks + oat, nutela toast.  tu je mampu buat.  tp memang wajib buatkan suami breakfast.  

umar raihan kalau dah tido awal, bangun pun awal lah kan.  elok pulak dia bangun time time aku nk pergi kerja.  pastu stok nk main main, gelak gelak pulak tu.  nk menyusu, lama pulak tu.  kadang kadang sampai pujuk, ''dah lah tu, mama nk g work ni, petang kang mama kasi lagi ye...''...tak jalan.  main main lagi ada.  

paling lambat turun kt kereta, pukul 720 am.  tu pun kira dah lambat lah tu...

gitulah rutin harian.

malam malam memang aku cari tangan laki aku.  suh dia urutkan badan aku.  belakang ni haaa, ya Allah sakitnya tuhan je tau...bila dah urut tu, baru lega.  tak taulah faktor usia ke apa.  tp memang sakit sangat belakang ni...

tu yg tanya, korang makan supplement apa untuk bekalkan tenaga spanjang hari...


Monday, October 8, 2012

umar raihan : dah botak

assalamualaikum

lama tak menaip.  kt office tak boleh bukak blogspot, tu yg mcm alaaaahai....so kenalah update laju laju bila kt rumah.  kt rumah pun, seminggu sekali baru lapang nk bukak laptop....

alhamdulillah....71012 umar raihan dah dibotakkan oleh ayah dia.  mama tukang pegang dan kasi nenen je...mula mula atuk dia cakap, antar jelah kt kedai.  pastu last last ayah umar raihan cakap ''takpelah, biar i jelah yg cukurkan rambut anak i.  at least i sebagai ayah tunaikan tanggungjawab''...gitu...lepas dah botak, dia cakap ''i bangga harini dapat cukurkan rambut anak i dengan tangan i sendiri''...haha comel lak laki aku bila cakap camtu kan...hewwww....

dekat 2 jam gak lah nk setel kan.  mula mula gunting kasi pendek.  pendek macam askar tu.  pastu dia bangun, kasi main main sampai penat.  pastu dah tido baru cukur guna shaver tu sampai berkilat kepala.  suamiku bilang, biar lambat asal selamat.  jangan nk cepat tp berdarah sana sini.  alhamdulillah, sepanjang proses, takde pendarahan yg ketara.  sikittttttttttttttt jeee.  tu pun sebab kepala umar raihan ada ruam.  oh yea, umar raihan bercukur sambil menyusu. tu je cara nk lalaikan dia.  haha.  pastu mama pun layan tingtong sekali... =)


awal awal pagi lagi...oh mama rindu umar raihan berambut...sebenarnya sebak hati nk botakkan dia.  mama tak puas lagi nk tengok, nk belai rambut halus umar raihan....


kita mandi dulu ek...


ni proses menggunting rambut sampai pendek macam askar wataniah.  haha...

sejam kemudian........
taraaaaaaaaaaaaaaaaa....!!!  askar wataniah dah siap sedia untuk berkhidmat....holoh holoh...


nk kasi dia penat, dia main puas puas.  amboi, kaki dah ringan nampaknya.  tu je yg sampai utk dicapai kan...jadilah nak....


okay, dia dah penat main kt hall.  so mama bawak dia masuk bilik untuk nenen lagi sekali...


tengah mamai mamai menyusu.  ayah dia pun mulakan...........bismillah...amik shaver terus cukur rambut anak bujangnya....



sejam kemudian............




taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

im the happy baby....ringan je kepala tu eh nak???  sakan umar raihan gelak ek...apa tah yg ayah dia buat ni..


mesti ayah dia buat muka pelik sampai kerut kerut.  hahaha

jom mandi, mama nk g jesssskooooooo....


golek kiri, golek kanan....

mama pun mengantuk.  hahah...jessko tah ke mana...


ayah dia banyak kali tanya ''nk pergi jusco tak ni????''  sampai dah boring umar raihan tunggu.  hehe..



sian kena bogel.  mama lambat sangat nk mandi bagai...


at last..............................!!






alahai........tertido akhirnya...penat lah tu tunggu mama dia bersiap...

bila umar raihan dah tido, mama gegas masuk dapur masakkan untuk ayah umar raihan.  tengok dalam fridge ada sikit je cili giling.  bedal jelah.  so aku masak ikan bilis sambal.  ikan bilis sedap sebab suami baru beli kt pangkor.  bila ikan bilis sedap, sedikit sebanyak membantu menyedapkan sambal walaupun sambal tu kurang cili.  siap kena puji dengan suami lah malam tu.  ''u masak sedap sambal tu...thanksss''....
hahahaha motip lah nk bgitau laki puji masak sedap...


eh tapi kan, bila suami puji masakan kita sedap, kita makin semangat nk masak kan????

petang pas asar, kami anak beranak pergi jusco seperti yang di rancang...umar raihan menyusu dalam kereta, pastu tido.  sampai jusco yg tak sampai 10 minit tu, still tido so masukkan dia dalam stroller je.  lama gak dia tido.  bila dah bangun tak banyak ragam...senyum senyum tengok lampu.  good boy.  ni yg mama boleh bawak anak mama kuar banyak kali ni....behave jee.  tp lama lama boring gak dia.  mentang mentang dia behave, mama ng ayah amik kesempatan ek...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails