:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, February 28, 2013

bila anak dah mula makan - resepi sedap sedap belaka!

assalamualaikum

kat group gojes dah share gambar gambar ni.  tp kt blog tetap nk share jugak.

well, aku jadi addicted pulak nk memasak untuk anak.  setiap hari mesti nk cuba resepi baru. pastu kalau terlupa nk buat lauk, mesti macam meroyan ''alamaaaaaaaakkkk...lauk umar tak masak lagi...''.  laki aku senang je, dia suruh je letak ikan bilis.  ishhh tak best langsung.  setakat letak ikan bilis, umar 6-7 bulan bolehlah makan kan.  sekarang mak dia dah masak sedap sedap, tak molek laaaa kalau takat tu je kan....

mula mula makan, memang plain je bubur tu.  cair je buat.  slowly aku tambah sayur, ikan bilis.

eh aku ni mak yg lurus.  tp lurus ke jalan yg benarrrr sebenar benarnyeee....aku kan ada food chart.  bila usia dia boleh makan buah tu, buah ni.  umur bila boleh telan itu, telan ini.  gila skema!  takpelah, untuk kebaikan anak...


tapi ada sikit derhaka lah....pepaham sudah....hew hew hew.

 
 olive oil ni tak silap aku start 7 bulan kot aku guna. bila tumis guna ni memang wangi.  kalau malas tumis, aku renjis renjis dipilis je dalam bubur tu.

 

 ni cara aku menumis lauk guna olive oil dan puree lain.  cara ni kalau aku terlambat atau tak sempat nk sediakan lauk lain.  puree sayur memang standby je dalam fridge.


cara buat puree:

steam atau rebus sayur.  depends lah air banyak mana.  kalau jenis sayur keras macam carrot, banyak sket.  kalau lembut sayur tu, sket je.  kalau steam, once dah masak dah empuk sayur tu boleh terus blend.  kalau rebus, air rebusan jangan dibuang.  masuk sekali dalam blender tu tau.

lepas blend, tak payah tapis kalau dah confirm haluih bebenor puree tu. 

tapi kalau sayur tu jenis berserat atau ada tulang belakang contoh macam sayur kacang peas tu, kena tapis.  eh tp depends kt blender kot.  blender tok adam aku cap pensonic warna hijau tu macam tak halus sangat kalau aku blend kacang peas bertulang belakang tu.  so aku kena tapis.  buang tulang belakang dia.  hahaha. faham faham sendiri lah tulang belakang tu apa ek...

storage:

bila dah blend halus, masukkan dalam ice cube.  make sure ice cube tu bertutup tau.  takdelah bakteria masuk kan...not good not good.

agak agak dah berjam simpan dalam fridge tu, bolehlah keluarkan frozen puree tu.  masukkan dalam bekas bertutup [container] pulak.

kalau aku, aku masukkan dalam plastik zip lock tu dulu, baru masuk dalam container.     

aku buat puree selalu nya untuk stok seminggu je.  1 tray ada 12 ketul.  sekali masak aku masukkan 2 ketul.


 seingat aku, dah lama aku tak buat puree carrot untuk umar.  aku hold dulu sebab dia sembelit bila makan carrot.  bila dah hold, mesti dia macam tak suka nanti kan.  janganlah jadi macam mama dia tak suka makan carrot. takpe takpe, tunggu perut dah okay.



 ni sweet peas.  tu ada tulis sweet peas jenis apa, brand apa...sila cari di tesco.


 serbuk ikan bilis:


serbuk ikan bilis memang aku tak pernah putus stok.  senang je buatnya.  cuma kena selalu kacau supaya tak hangus.  kalau pakai kuali mahal, tak hangus kot. heheh.

sila beli ikan bilis mahal sket!!  senang nk kopek oiiii...



 ni bubur kosong.  introduce bila baby dah mula makan.  plain je.  dah besar sket, baru campur sayur itu, sayur ini.  jangan terkejutkan perut anak campur macam macam.




 ni gaya bila dah makan sayur bagai.  rebus sama sama dalam tu.  letak lah apa yg korang nk letak.  anak sakit perut, tanggung sendiri.  hahahahhahahah

  
kuat macam ayah!!!!!!!!!!!!  eh....haha


okay, umar raihan dah 7 bulan baru aku slowly masukkan protein ayam dalam meals dia.


cara buat stok ayam:

tulang, daging rebus.  lama sket.  sampai air dah tinggal sikit dan pekat.  aku selalu rebus kaki dan leher.  dalam kaki ayam ada collagen asli tau.  baik untuk kulit.  cewahhh...dan aku masukkan daging sekali.  aku banyakkan kuah so that masa aku blend daging tu, aku masukkan jugak kuah yg ada.

stok ayam dan daging ayam tu pun aku frozen kan dalam ice cube.  asingkan tau.  


 
bubur ayam semata mata masa nk intro ayam tu.  senang nk tau apa yg trigger alergic.  so kalau camni, kita taulah dia tak boleh makan ayam kan.

alhamdulillah...umar passed with flying colors dengan ayam.

 
 ni bila dia dah passed makan ayam.  masukkanlah sayur mayur.



protein dari sumber ikan pulak:

ikan pulak aku introduced bila umar dah 8 bulan.

ikan ni, kita kena kenalkan ikan yg kecik dulu. sebab kecik ikan tu, kuranglah kandungan mercury dalam ikan tu kan.  so takdelah anak kita dapat khasiat mercury tu banyak sgt.  tu pasal kena bagi ikan bilis dulu.

nk pilih ikan pun, kena intro ikan yg tak gatal dulu.  bila anak semakin besar, boleh intro ikan yg agak gatal contoh mcm ikan kembung, ikan talapia......errrrrr tak tau ikan apa lagi.  hahahahahah..

okay, permulaan umar raihan makan ikan, aku bagi ikan kerisi.  aku tau ikan ni tak gatal sebab dalam pantang haritu, inilah dia ikan yg hari hari aku telan!  hehe

untuk ikan, aku tak buat frozen pun.  aku  masak fresh.  bolehlah untuk 2-3 kali makan.  simpan kt chiller.  kalau nk makan, panaskan.

selalunya ikan aku buat sup je.  tumis bawang dengan olive oil, masukkan ikan.  bila ikan dah masak, amik daging, buang tulang tulang.  lepas tu campur dengan bubur.  sedapp....masukkan jugak air sup tu...slurpppp umar suka ikan!

 
ada tulis unsalterd butter kan.  aku gaul bila nk serve je. sedap.  lemak lemak gitueww..




okay ni resepi puding oat pulak.  aku guna rolled oat instead of instant.  sebab rolled berkhasiat sket dari instant sebab tak lalui byk proses kan. tp aku tak guna pun method yg kena rendam guna lemon bagai.  aku rendam sejam dua then masak terus.  nk serve, blend dulu.

pasal rolled oat ni, sila lah buat study mana lebih elok.  aku study tak berapa fokus sgt so tau tau camtu je.  =))



solid homemade food bila travel:

terpulang pada masing masing.  nk senang bawak cerelac.  aku tak pernah menidakkan cerelac dalam menu anak aku.  cuma kurangkan.  lagipun umar sembelit makan cerelac. 

baru baru ni pergi KL, aku bekalkan cous-cous.  sejenis pasta.  senang je masak. rendam dalam air panas dalam 5 minit. kang dia kembang.  terpulanglah nk letak apa dalam tu, puree buah ke whatever. 
lepas tu letak dalam termos atau food jar...

so anak tak terlepas dari makan air tangan mak kan...

ni yg aku buat hari tu.  tumis bawang, masukkan puree sayur [lupa], letak serbuk ikan bilis. campur dalam couscous yg dah kembang.  siap!!

7m dah boleh bagi.  dia kenyal.  tp umar raihan tetap tak boleh tak pandai kunyah lagi.  so dia mcm nk tecekik jugak.  ke ngengade je lebih sebab habis gak couscous ni.  hahahahahha


menu cheese pulak.


gigil lutut mak nk intro cheese.  takut allergic.  aku ni tak boleh tengok muka anak merah merah, ke badan ke...memang sasau dibuatnya. 

ni yg aku buat nk intro cheese.  sikit punya sedap lah oi...aku pun join ngap ngap ngap sekali.  aku try malam. okay malam tu clear.  takde merah merah.  

esoknya, bawak bekal yg sama.  aku sms ticer ira.  aku cakap kalau naik merah merah kt muka umar raihan, immediately call aku sebab aku baru intro cheese takut allergic.  alhamdulillah takde apa.  so passed with flying colors lagi sekali.  

cheese ni ada macam macam brand.  cari yg block cheese.  kalau kt group makan makan ni, dorang suggest brand BEGA.  less of sodium.  kadar kandungan garam dalam cheese...errr lupa.  aku dapat info pun dari veelara kesayangan aku tu.  tak silap aku tak boleh lebih 4mg ke apa.  

kelebihan block ng slice cheese, block tak melalui banyak proses, so nutrisi tu banyak lagi.  tu eena cakap.  hahahah.

tapi aku guna slice cheese sebab kt mydin BEGA cheese tu ada perisa apa tah. mcm tak best.  aku punya mother's choice sebab kandungan sodium lagi kurang dari brand lain.  



ni salah satu lauk yg aku buat untuk umar raihan.  stew ayam labu.  memang maveles...sila cuba...!!

okay satu lagi aku belum test adalah telur.  btw dah boleh intro dah.  tp takut.  kakakakakak...over je mak nye ni tau....
daging pun malas nk intro.  sebab protein ayam, ikan semua aku dah try kan.  daging nanti nantilah....


okay, aku share kt mana aku menimba ilmu pemakanan anak anak ni.

korang boleh dapatkan maklumat lebih tentang kenapa tak boleh garam, gula pada baby, kanak kanak.  brand cheese mana yg sesuai, rolled oat camne nk buat.  haaa macam macam lah.  tinggal rajin ng tak rajin je.  ilmu kena gali dari org yg berpengalaman.  bukan semata mata doktor ke nurse ke. 



Homemade Solid Food For Your Baby - http://www.facebook.com/groups/solidforbaby/

Solid Food for My Baby :) - http://www.facebook.com/groups/128804727194687/

Solid & Semisolid Food for Your Baby - http://www.facebook.com/groups/solidsemisolidfood/



dalam ni ada banyak resepi....cubalah...!!


Monday, February 18, 2013

umar raihan : 8 bulan yeay

assalamualaikum

alhamdulillah..dah 8 bulan tanje mama umar raihan..kejap je rasa. macam baru je kena paksa ng doktor suruh pergi hospital sebab bp aku melampau lampau tingginyee.  lepas tu macam baru je kena sain borang belah perut.  macam baru je dalam pantang.  hahahahahhaha..semualah macam baru...

dah 8 bulan.

kejap lagi...dah setahun...

pastu...dah masuk sekolah...

pastu...dah nak kawin...eh..panjang betul mama fikir...hehe.


perkembangan dia...apa ek....

nk masuk 8 bulan 12hb feb hari tu, dia demam.  eh tu perkembangan ke? haha.

umar dah merangkak 7 bulan setengah tu kot.  tp dia malas.  dia lagi suka jadi komandor.  lagi lajuuuuuuuuuuuuuuuu.....

lepas tu dah pandai berdiri sendiri.  lepas je berdiri, dia sengih sengih pandang sesiapa sahaja.  tanda macam....yessss umar berjaya!!!!
agak agak dah lama berdiri, dia akan lepas tangan.  kalau aku ada kt belakang takpe, ni takde...aishhh...tp aku memang standby tilam kt bawah tu.  so kalau terjatuh, memang lembut lah kan...tp nangis gak tanda malu.  haha.

hari sabtu hari tu, dia lepas tangan tapi badan dia balance.  dalam 4-5 saat.  mula mula aku biarkan.  tp aku terus sambar badan dia.  takut jatuh.  punyalah dia ketawa kekek kekek.  suka lettew.

hari ahad, dia dah mula meniti tapi tangan pegang meja.  aku saja try dia.  aku alihkan remote merata atas meja.  dia kn suka remote tv. so dia kejar slow slow.  suka pulak aku tengok dia kejar meniti tu.

ahhh cepatnya kamu membesar nak....sedih pulak mama....

8 bulan tak pergi KK.  tp minggu lepas jumpa specialist sebab dia batuk & flu kan.  so timbang.

mmm..berat 6.5 kg je.  tinggi 70 cm.

aku tanya specialist, takpe ke umur 8 bulan tp berat cuma tu.  doktor kata its okay.  umar kategori small size type.  macam mama dia.  ehhhh?  mama dia sebelum kawin lah kan.  mama dia time sekarang, memang doktor tu cari nahas perli aku.

umar anak bijak dan aktif.  hari hari ada je dia nk belajar.  lepas satu dia lepas, dia akan cuba lain pulak.  bagus lah nak...

aku selalu bandingkan anak aku dengan anak orang lain yg sama baya.  walaupun ada sini dia lambat, sana dia cepat berbanding lain.  tak lah sedih.  cukup kalau umar raihan tak skip satu step dalam nk membesar ni.  risau gak kalau tak merangkak, terus berjalan kan.  walaupun advance.  tp nak lah gak tengok anak merangkak time kita jerit ''umar crawling''.  hehe...

umur camni, aku selalu bacakan ABC kuat kuat.  dalam kereta perjalanan pergi & balik ke kerja, aku sebut perkataan dan eja sekali.  macam kereta.  kang dalam kereta aku jeritlah....

K - E = ke
R - E = re
T - A = ta

KERETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P - O = po
K - O - K = kok

POKOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gitu.  tanda seru tanda aku jerit nk amik perhatian anak.  dia kan tak suka dok dalam car seat.  haha..

pastu nanti dia pun menyebut sambil meneran.  memang style dia camtu.

paling dia suka kalau aku eja MAMA ng SUSU.  motifffffff sangatlah kan...





hahahah terkengkang kengkang.  semangat betul nk berdiri...


untung jugak berbadan kecik ni kan....cepat dia bergerak....

whatever it is, membesar lah dengan sempurna nak...mama sayangkan umar raihan sangat sangat tau.....be a good boy okay.  jadi anak nk menyenangkan hati semua orang.  jangan buat org benci dengan kita...

keputusan ruam kt badan umar raihan

assalamualaikum

yang hari tu pasal umar raihan macam naik sesuatu yg badan dia tu kan...alhamdulilllah, naik teruk hari khamis, hari jumaat dah surut murut.  tp ktorg still pakaikan dia calamine losyen lagi.

sebenarnya tak tau punca apa.

doktor suruh tengok apa yg dia makan.

so far, semua solidfood yg aku introduce kt umar, semua passed with nobel prize.  gituwww...untuk bulan ke 8 ni, dia dah makan ikan, ayam.  so lepas makan tu, takde merah merah.  so memang aku syak, ruam tu bukan sebab makanan.

so jenuhlah fikir apa yg trigger merah dia tu.

hari khamis aku balik kerja, still merah merah lagi.  tak tahan tengok.  kesian sangat.

hari jumaat, tengok still merah.  tp kt area muka takde.

benda tu naik kt muka, badan je.  kaki ilek.

sabtu dah clean n clear.  ajaib kan.

then kami suami isteri closed case with one conclusion.  apa penyebab ruam tu.

iaitu DAUN BIDARA.....sayang selasih hamba turutkan...gituewww...

kan ustaz darul syifa tu mintak kami mandikan dengan daun tu.  kitaorang perhatikan, sejak mandikan guna daun tu, naik merah.  sebenarnya hari khamis tu, laki aku lupa nk mandikan dia petang tu.  aku pun tengok anak aku hensem je putih putih muka tu.  aku ingat dah mandi. rupanya belum.  so lap lap je.  memang tak lah guna daun tu. so malam tu kurang lah sket. tp hari jumaat petang tu, laki aku guna daun tu so merah.

so ktorg buat keputusan memang daun tu buat dia alergik.

sabtu ahad tak mandikan guna daun tu..terus elok!!!!  sah...

yg buatkan lagi logik ktorg punya kesimpulan ni...kan ustaz tu suruh gosok daun tu kt badan.  ktorg gosok kt badan, kepala je. kaki tak...

pastu yg naik pun area kepala dan badan sahaja.  kaki elok...

so apa lagi punca kan kalau bukan daun tu....




ni rupa daun bidaratu.  daun nya ada bulu sikit.  mungkin miang lah kan....

so sekarang ni, instead of gunakan daun bidara ni, ktorg just bilas je umar dengan air doa tu....

alhamdulillah, baik jugak anak mama ni.  ayah pun dah start keje setelah cuti 2 hari menjaga anak kesayangannya....hehehe...terima kasih sayang....muah muah...eh???


Thursday, February 14, 2013

ruam ke apa tah...

assalamualaikum

 nk membesarkan anak dengan sempurna, sihat, cerdas, cergas memang memcabar....lepas satu satu datang.  aku ni tak lah merungut.  tp aku kesian dengan anak bila dia sakit.  kalaulah kawan kawan rapat, mesti tau satu satu umar raihan sakit.  sampai badan tak naik banyak.  alhamdulillah tak turun.  walaupun makan boleh tahan selera, tp tu lah, bila nk sihat sikit, ada pulak sakit lain datang.

minggu lepas start batuk selsema.  then sabtu ahad demam.  tp aktif macam biasa.  bila malam je naik mencanak.  39"c.  aku tak tidur malam pantau temperature anak.  sambil layan movie.  hehe.  esoknya, jadi kak limah episod 2 lah aku.  siang dia aktif.  memanjat, menjerit jerit.  tp bila time waktu tidur dia dalam kul 10pm camtu, slowly badan panas.  sapa tak risau....
malam time tido tu lah aku sejukkan dia.  lapkan badan dia.

nenek dia dah risau dah..siap mimpi mimpi cucu sakit.  mak aku mimpi ada orang suruh bawak umar pergi jumpa ustaz.  sebab kerap demam kan.  umar start demam camni, masa umur dia 6 bulan.  alhamdulillah, lepas tempoh kritikal kan lepas 6 bulan tu.  then mak aku bgtau kt suami aku.

dan suami aku terus buat appointment dengan sorang ustaz ni.  dia pengasas darul syifa' untuk negeri sembilan.  rumah kt tampin je.

dan hari selasa cuti CNY tu, ktorg balik tampin kejap.  pergi rumah ustaz untuk rawatan umar raihan.  ustaz tu baca ayat ayat alquran, tepuk badan umar slow slow, raba raba, usap usap.  umar raihan taulah perangai camne, mana boleh dok diam.  time tu lah nk merangkak, memanjat.  tp bila orang pegang dia, mulalah start menangis.  aku tau peel dia, takdelah aku anggap menangis tu sesuatu yg pelik semasa ustaz tu buat rawatan kan.  hehe.

kejap je ustaz tu baca ayat ayat.  dalam 10 minit camtu.  ustaz cakap, takde apa gangguan tu.  sikit jelah yg ada.  standard baby ni jin syaitan kacau.  then ustaz suruh mandikan umar dengan air doa yg dia bekalkan dengan daun kacang botol.  tp ktorg cakap, susah nk dapat daun tu.  so ustaz bagi solution lain.  dia suruh petik daun bidara kt depan rumah dia.  sehari sekali je mandi guna air + daun tu.  sekali mandi, 7 helai daun.  so ramas ramai daun sapun kt badan anak.

lepas rawatan, singgah kejap rumah mertua.  lagi best singgah kejap kejap camni dari balik lama lama...wakakkakakakak...

masak sama sama, lunch.  masa lunch tu umar dah lain macam gelisah.  panas kot.  aku dah makan yg supersaiyaaa makan laju laju.  terus basahkan badan dia, bukak baju, baru dia okay.  then naik atas bilik nk tukar pampers mandikan dan ready to balik melaka.  hehe kejap je kt sana kan.

naik atas bukak ekon bilik.  masa tu umar dah merah muka.  aku dah agak akan jadi camtu.  sebab bilik tu jarang digunakan.  plus ada burung bertenggek kt hose aircond.  so kalau first time pasang ekon, memang akan bau hancing.  pastu muka gatal gatal.  dek hama burung tu.

bila ktorg balik, umar back to normal.  merah tinggal sikit je.  mandikan lagi sekali untuk pertama kali ikut apa yg ustaz suruh.  aku gosok daun bidara kt badan dia.

tapi pagi semalam, waktu tukar diapers, aku tengok belakang umar merah sangat.  aku ingat ruam biasa, so aku sapu je ng tepung ubi.

hantar kt sekolah, aku cakap ng teacher, ni ruam je sebab balik rumah atuk dia.  bla bla bla lah aku bebelkan supaya ticer ingat bukan sakit lain kan...

tengahari aku datang, okay dah benda tu.  surut sket.  tapi petang masa aku amik dia, aku tengok makin merah lak.  kt dagu ni dah teruk gila.  aku call suami aku cakap nk direct pergi klinik bawak anak.  tp hujan pulak time tu.  so cancel.

malam bawak pergi klinik.

since umar dah kena campak keladi hari tu, doktor kata bukan campak.  takut dia allergic due to some food ke apa kan.  aku ingat balik, dua tiga hari ni takde aku bagi dia pelik pelik.  semua yg dah pernah bagi.  infact, ayam aku dah stop kan sebab hari tu balik langkawi, ada ruam sket kt leher.  lambat benor nk baik, aku stop terus ayam. so bila stop ayam, cepat sket baik.  ala mcm kita lah, kalau ada gatal gatal, jgn makan ayam kan...gitulah...

then masa demam, memang selera makan dia ke laut.  so aku tak lah masak banyak banyak letak macam macam.  senang je nk kembalikan selera anak aku ni, bagi bubur nasi + kurma.  laju je makan.  tu je pun makanan dia.  so aku tak rasa dia allergic.

ke sebab aku bf dia, aku makan macam macam.  so far, untuk seafood memang aku takde masalah.  sotong, udang name it.  umar pass.  telur pun sama.  well, kalau dari segi makan, memang takde masalah pun untuk umar.

tp doktor bagi je ubat allergic then ubat virus.  doktor kata campak memang dari virus, since campak dah keluar, ada banyak lagi virus dalam badan nk keluar.  so ubat ni utk cepatkan proses virus tu keluar sama macam campak tu.
dan calamine losyen tu macam biasa.

yg peliknya umar tak pulak menggaru....relax je...dan dia aktif seperti biasa.  ya mungkin Allah melindungi umar raihan dan tak bagi umar rasa sakit, gatal tu semua.  Alhamdulillah...


ni balik sekolah.  terus aku tanggalkan baju dia, letak calamine losyen.  susah lak aiiii nk pakaikan ni....dia sibuk nk memanjat.

kecik kan badan dia.

kecik bukan sebarang kecik tu.  kecik ringan badan nk memanjat.  memang dia lajuuuuuu...sup sup sup terus eh dah berdiri.  sampaikan atuk dia pun kagum lah dengan umar.  pantas betul dia ni...

ni satu lagi tempat kegemaran.  bila dah pandai berdiri kang sengih sengih kt aku.  lepas tu lepas tangan yg aku tak tahan tu!!!!!!!!!!!!!!  aiyaaaa

awal awal aku dah pesan kt suami aku, lepas ni kalau anak sakit, u pulak take over jaga dia.  i tak boleh cuti dah.  dia pun kata okay okay.

so harini, memang umar tak pergi ke sekolah.  aku risau kang, ticer call aku suruh angkat balik.  so tak kuasa nk ulang alik kan.  biasalah, sekolah bukan boleh tengok badan camtu.  mesti dia ingat sakit apa apa kan.  so aku cakap, umar dok umah, ayah jaga!! hahahahaha..

pagi tadi, dia bf kul 630am.  tp kul 7am, dia dah bangun waktu aku sibuk buat kerja.  then aku kelam kabut sampai dah lambat kan.  umar nampak aku je dah merengek. tp aku cakap, sorry mama tak boleh susukan umar.  mama dah lambat.  umar tinggal dengan ayah okay.  harini tak yah g school. 

tp aku macam sebak gila pagi tadi.  masa aku cium dia, boleh lak aku menangis sikit.

hahahah risau gila laki aku jaga camne kan....

well, umar raihan bukan nk sangat kt ayah dia.  kalau ayah dukung kemain lagi protes..

tu yg aku yg kami risaukan tu....

bukan ayah je risau, aku pun risau...

tapi, aku doakan semuanya berlalu dengan sempurna.  janganlah umar buat perangai dengan ayah.

dan suamiku, aku harap dia faham tugas aku menjaga anak selama ni macam mana.  macam mana aku jaga umar sampai aku tak sempat nk mandi, tak sempat masak.  haaa rasakan!!!  kahkahkahkahkah...

update:  umar dah sarapan, minum susu, makan ubat. dan sekarang tengah tido...jap lagi balik tampin.  aiyaaa dah lah dapat ruam dari sana, lagi mau balik sana.  dok jelah diam diam kt rumah tu....




Monday, February 11, 2013

Corelle murah? Nah!!

Assalamualaikum

Seperti dijanjikan, aku share mana tempat aku beli corelle.
Tapi xmau lah bagitau berapa harga aku dapat kan. Tu pandai pandai korang bermanis mulut, berlembut lidah kan.
Tapi, aku jamin kt sini memang harga termurah kt pasaran. Bapak mertua aku yg super gilakan corelle pun cakap ni harga memang gila! Gila murah! Sikit lebih kurang harga langkawi lah.
Aku cakap murah untuk set square tau. Set bulat aku x tau. So kalau nk bulat sila survey sendiri. Aku yg malas ni pun rajin survey tau!






Ktorg cash on delivery (cod) sabtu lepas. Kalo cod ni kita bley belek satu satu. Kot ada defect kn, bley mintak tukar atau mintak kurang sket. Hehe

Suami aku adalah sgt cermat. Kalo beli barang,silalah bg kt dia untuk check koyak ke apa. Ala ala QC gituw!

Dala malas nk cakap panjang.

Korg bley tengok kt - jeng jeng jeng

Fb - malaysia corelle store

Aku post entry guna phone so xdapat link. Taip je kt fb, kuar punya.

Owner sgt senang nk nego. Pandai korang mengayat, dapat lah diskaun. Tapi kalo x dapat diskaun, jangan marah aku. Marah diri sendiri sebab x belajar mengayat dr aku dulu! Haha.

Okay, selamat shoping corelle!

posted from Bloggeroid

Thursday, February 7, 2013

bakal rumah kami

assalamualaikum

alhamdulillah.  satu satu rezeki Allah turunkan pada kami sejak bernikah, mengandungkan umar raihan, beranakkan umar raihan.  walaupun tak nampak nyata, tp rezeki tetap ada.

awal tahun, ada sikit dugaan kepada kami suami isteri.  tp ktorg buat tak tau je.  ada hikmah rupanya kejadian tu.  berhujung minggu kami kt melaka, tiba tiba terfikir nk cari rumah.  waktu tu aku tengah mengandung.  awal awal lagi rasanya.  then macam boring kan, asyik dok rumah je.  maka, ktorg jalan jalan cari rumah.  mula macam nk tengok rumah sewa je.  satu satu taman ktorg masuk, usha.

masuk satu taman ni.  tengok design boleh tahan cantik.  lepas tu tajamkan mata tengok rumah kosong.  aku kan PA, so memang tugas aku catit nombor rumah tu.  yg mana ada nombor telefon tu, cepat cepat aku salin.  pastu pass telefon kt bos aka suami aku.  dia deal lah harga kan.

tak cukup dengan itu, malam malam tengok pulak mudah.com.

tak cukup lagi.............pergi terus ke pejabat developer.  hahahahahaha...[niat nk menyewa terus terpesong]

mula mula ktorg tanya pasal rumah yg design cantik tu kan.  tanya saiz rumah berapa, dalam berapa bilik.

okay nama taman tu, rembia perkasa.
saiz rumah:  20 x 70
mengandungi:  3 bilik, 2 toilet dan lain lain macam biasa.

SA tu ajak tengok rumah.  kami pun memboyot pergi balik ke taman rembia perkasa tu.  masuk rumah tengok hall kecik, bilik not bad.  dapur kecik.  ate dah berkeluasan 20x70 kan.  dapur mati camtu je lah.  tak boleh nk renovate tambah dapur belakang.

oh yea, masa ktorg kt pejabat developer tu, SA tu ada tunjukkan satu projek perumahan tengah nk buat.  sekarang tengah pacak tiang.  sekian sekian harga, tengok plan bagai, model rumah, kami dah berkenan.

lokasi: di rahsiakan.  wakakakakakak
saiz rumah:  22x80
mengandungi:  3 bilik + 1 bilik [yenaadeeee tulis 4 bilik sudaaaa], 2 toilet, dan lain lain
harga pacak tiang:  rm170k++++

lokasi memang tengah membangun pun.  plus dekat dengan tempat kerja aku, ke rembau pun dekat.  ke bandar pun, ala okay je...cuma sekarang rumah mak lagi best kan...5 minit je.

so balik dari taman rembia perkasa tu, kami decided nk beli je rumah baru tu terus.  sebab tempat tu sangatlah strategik...tesco depan rumah kottt...eh terbagi tau pulak.  kakakakaka...harga pun okay lah dengan tengah tengah bandar kan..
pastu tengok pulak saiz.  22x80 kot.  belakang ada lagi lebih kurang berapa meter tah boleh tambah dapur. lebar pun boleh kot masuk 2 kereta.

pung pang pung pang [dipendekkan cerita]..husband pun mulalah berdikari buat loan segala.  bila s&p dah siap, ktorg berbincang pulak pasal personal loan nk topup, nk keluarkan EPF bagai.  sekali tu, husband call KWSP, aku tak boleh keluarkan dari akaun 2 sebab syarat nk keluarkan akaun 2, s&p mesti ada nama aku..waaaaaaaaaaaaa.....yelah, ktorg kan first time buat secara independent.  mana tau semua semua ni.  lepas tu ktorg menyesal kenapalah tak call kwsp dulu kan.  kan kan kan...

kesimpulannya, aku tak boleh buat personal loan sebab aku staf kontrak, dan aku juga tak boleh keluarkan epf sebab nama aku takde dalam snp.  sobsssss [tangisan dalam ketawa sebenarnya...kekekeke]..sian husband cewahhh...

pung pang pung pang sekali lagi......boleh lah dikatakan setiap minggu atau sebulan sekali lah kami tengok melawat tapak.  dari tiang baru nk pacak, akhirnya rumah tu dah tersergam indahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....hehe....

nk share gak gambar bakal rumah kami ni...eeeeiiii tak saboo bebenor nk pindah.  nk bergaduh laki bini dalam rumah sendiri, nk berperang dengan anak dalam rumah sendiri.  aish cmne lah gayanya kan...hahahah...

kebanyakan gambar rumah aku share kt segram je.  kt fb jarang.  ada pun sekali je kot.


ni baru je last week kot.  masa ni tengahari, konon konon nk masuk dalam tengok keadaan rumah camne.  sebab ada satu hari tu, ktorg datang pintu terbukak.  nk masuk tp waktu tu nk dekat maghrib.  tak beranilah nk bawak anak masuk kan...so suami je masuk tangkap gambar.  tp dalam hp dia...
nantilah, dah renovate cun cun, baru share kt sini lagi sekali.

yg frame merah tu, master bedroom.  bilik tu besar pun tak lah berapa besar.  biasa biasa je.  tingkap je kemain besar.  suami dah pening dah, ''mahal oi nk cari grill besar besar''....kakakakakakaka..

yg pintu ng tingkap memanjang tu, haaa tu of kos lah living hall kan.  living hall kami panjang gila...tengah dok fikir, camne lah nk cantikkan hall yg memanjang tu...

dan nasib baik lah pintu camtu.  takde sliding door bagai.  husband cakap, rumah mahal pintu mestilah macam ni...upsssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss.....
wahahahahahahhahahahahahahhahahahahahaha


haaa time ni lah yg pintu still tak berkunci.  masa ktorg datang ni, ramai gak jiran tetangga datang. melawat tapak cam ktorg gak kot.  dok luar diam diam...


adalah tanah sikit kan...aku berangan nk bercucuk tanam gak kt tanah yg seciput ni.  berbudi pada bumi katanya..haha...serai, pandai, limau purut...jadileeee..walaupun depan tu tesco je siap boleh jalan kaki. 

so tu jelah cerita rumah kami ni....hashtag kat segram #homesweethome.  hehe

hari tu suami gatal gatal call developer.  tanya harga rumah ni.  dah rm200k lebihhhhhhhhhhhhhhhh....beza benor masa kami beli awal awal dulu. 

alhamdulilalh rezeki kami anak beranak kan....

dan untung jugak duduk kt melaka ni, harga masih mampu milik.  kalau kt KL adehhhh....

okay, nanti rumah dah siap reno cun cun, baru cerita balik pasal rumah ek......

Wednesday, February 6, 2013

Corelle!!

Assalamualaikum

Berjaya goda laki suh belikan set corelle. Adalah rezeki lebih sikit kan, aku pun apa lagi. Kui kui kui!



Weols dapat ni as a gift masuk rumah baru dr sil. So sekarang misi nk tambah set yg sama.

Kegilaan aku sekarang.

Org lain gila dgn tupperware, aku corelle. At least aku masuk gak kategori mak mak yg suka pinggan mangkuk ni kan. Haha.

Masa kt langkawi x dan pun nk survey sebab tak cukup masa.

Dan apa yg aku dapat ni, memang termurah kt pasaran online.

Nanti dah dapat aku share ye. Pastu aku share gak mana aku beli. Insyaallah.

posted from Bloggeroid

Tuesday, February 5, 2013

umar raihan :: first time mandi laut

assalamualaikum


dari dulu hati membuak buak nk bawak anak mandi swimming pool.  berangan nk beli pelampung yg best.  dulu aku ada pelampung itik....abah belikan.  hehe.

masa kt langkawi, ktorg stay kt awana porto malai.  swimming pool ada.  tp bapak umar raihan cakap ''tak payah lah turun, situ ramai mat saleh bogel''...aikkk..anak turun tak boleh, bapak turun boleh ye bangggggggggggggggggggggggg???  sempat dia usha mat saleh kan.  susah susah je.  usha aku sudaaaa...haha.

lepas tu, nk merasa pantai langkawi memang tak lah.  umar raihan takde chemistry dengan langkawi lepas amukan puaka dia tu.  so memang tak jejak lah kami ke pantai.  even dok kt pantai chenang.  haha.

last week, membosan kt rumah.  aku ajak laki aku g pantai puteri.  mula mula dia tak mau.  lepas tu aku goda lah kan...eh mau tak tergoda dengan bini dia ni.  terus ON.  eh ON pergi pantai lah, bukan on apa...kihhhh...

sampai pantai, aku check........leeeee derrrrr...umar biyakkk...masuk toilet, basuh kt sinki je.  paling bagus, pampers aku bawak sekeping je...natijahnya, umar pakai seluar je masuk pantai.  aku berdoa sepanjang perjalanan dari toilet ke pantai [lebih kurang 0.5 -1 km] janganlah kau kencing kt mak nak....alhamdulillah, mendengar kata anak seorang tu.

mula mula kasi dia pijak pasir.  pastu aku teringat orang orang dulu.  selagi takde adat pijak tanah, jangan dijejakkan kaki ke tanah anak tu.  alamak!!!!!  tp..............belasah jelah.  lagipun mak aku tak pesan pun.  dulu tu, mungkin arwah embah ada lagi, so masih berpegang pada adat ni kan.fuhhhhh

umar sangat comel.  dia kuis kuis kaki dia kt pasir tu.  mula mula macam gaya geli.  tp dia macam suka je.  jangan terkencing sudah sebab stim kuis kuis pasir.  haha.

lepas tu aku dudukan dia.  dia pegang pasir.  ahhhhh kalau ingat balik, memang gaya yg comel sebab pegang pasir then genggam pastu..............ngapppppppppppppppppppppppppppp masuk mulut. memang comel kamu nakkkkkkkkkkkkkkk!!!!!  ate dah rupa nasik ke pasir tu..

ayah dia dah lupa daratan dah.  dia tak main lah berenang renang di tepian.  sudah ketengah dah... tp masa ktorg pergi tu, walaupun ayah umar raihan dah ketengah, tp still cetek lagi.  macam PD lak landainye.  aku je tak berani nk ke tengah.

aku pun bawaklah umar tengah sket.  eh tak tengah pun.  gigi air je.  since aku tak bawak seluar spare, aku pun mencangkung jelah. penat kot.  lepas tu aku panggil suamiku suruh dia handle umar raihan.  ehhehehe...mengelat kan.


ni yg dia bawak anak dia ke tengah sekali.  cetek je tu...


lepas tu, aku suruh je dok tepi tu diam diam...diamlah sangat sampai umar asyek banget isap jari.  masin kan.  sedap lettew.  sebelum ni makan bubur mak nya tak berapa nk masin.  masin pun masin gituw gituw jew...

kejap je main kt pantai.  lepas tu pergi toilet, mandi kt sinki.  dalam kereta, susu mentido terus.  penat macam berkuak lentang bagai anakku....padahal dok kuis pasir je.

balik rumah tengok muka dan kaki bercalar sikit.  mungkin sebab kena pasir.  kulit baby kn fragile.  tp esok tu dah baik dah. 

alhamdulillah, tak de apa yg buruk terjadi.  tu yg sebelum maghrib settle kan semua.  tak mau dah jadi macam kt langkawi hari tu. 

jadilah kan pengalaman umar raihan mandi laut ni.  dengan tak pakai pampers, dengan takde pelampung bagai.  jadi le nakkkkkkkkkkk.....


Monday, February 4, 2013

umar raihan: makanan semasa travel

assalamualaikum

wawa dah selamat update pasal langkawi.  aku macam malas!  sebab takde yg fun pun.  hahaha upssss.....so tak payahlah...sikit sikit tips tu bolehlah...

tp sekarang nk cerita pasal makanan umar raihan je. tu yg best kan nk bercerita..sebab hari tu pening kepala fikir camne nk handle umar ni....sebab since dia dah makan ni, dia sangat kuat menyusu.  so mestilah kena kenyangkan dia betul betul.  kalau tak amukan puaka sebab laparrrrrrr....

 as seen above.  aku bawak....

1.  pisau - utk potong buah
2.  penapis - utk tapis buah buat fresh puree
3.  penumbuk kayu - utk tumbuk buah
4.  bekas makanan - utk makan hehe
5.  bip

dan aku membawa bekalan umar raihan seperti:

1.  buah - aku bawak buah plum, buah pear [ke buah lai tah] dan kurma.
2.  serbuk ikan bilis - siap goreng dari rumah
3.  cerelac - aku beli yg beras + sayur
4.  biskut rusk


untuk breakfast

aku bancuhkan biskut dengan puree kurma + plum.  apa guna penapis + penumbuk tu kan....kurma sebab umar raihan memang suka kurma.  plum untuk lawaskan perut dia.  lepas tu letak EBM sikit.  - buat pagi pagi derrrrr...bersilat kt dapur hotel. 

untuk lunch

aku bancuh cerelac.  lepas tu aku tambah serbuk ikan bilis.  

minum petang

takde pun.  tp kalau jalan mana mana, sebelum keluar aku akan kupas buah pear, potong dadu dan masuk dalam tupperware.  agak agak kt luar dia macam lapar atau boring, aku masuk dalam food feeder.  kasi dia nyonyot. 

makan malam

repeat menu lunch.

aku kt langkawi 3 hari 2 malam.  then kt penang 1 malam.  tengok menu atas ni macam kesian kt anak kan...sebab tak puas.  memang pun.  once anak kau dah terbiasa dengan bubur dan lauk pauk yg yummehh buatan tangan mama dia ni, makan cerelac mana kenyang. walaupun ketika makan dia menolak konon dah kenyang, tp lepas tu tido ke, berjaga ke mesti merengek.  tu tanda tak kenyang.  tp aku dah pesan dah kt umar raihan, cerelac ni makan time berjalan je. sebab terpaksa!!! kat rumah mama masak bubur macam biasa.  no cerelac at home okay.

masa kt langkawi, takde rezeki nk jumpa wawa ng elman walaupun ktorg satu pantai.  ktorg berwasap wasap je.  tanya wawa pasal elman makan apa.  wawa cakap kedai kt langkawi ni famous pasal MOI.  macam bubur. so wawa mintak moi kosong, dia campurkan dengan serbuk ikan bilis. 
[wawa gigih siap bawak slow cooker]

bila aku cakap kt suami aku camtu, dia tak bagi.  dia takut letak msg ke apa.  derrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....pffffafa....so memang selama kt langkawi, anak aku tak makan pun bubur even MOI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  haha

bubur mcd???

tu bukan suami aku yg haramkan..aku pun banned!!!!

when its about baby's food, memang aku akan jadi fussy.

aku akan jadi mak yg cerewet pasal pemakanan anak aku. 

tolonglah jangan samakan anak dulu dengan anak sekarang. ada je cakap, ala anak aku dulu makan macam macam okay je.  OKAY TU ANAK KAUUUU...!!!.  so jangan suruh aku bagi macam macam.

that why, aku sanggup bangun pagi pagi siapkan bubur, lauk, fresh puree untuk bekalan ke nursery.  aku memang nk bagi anak aku fully homemade.  buatan tangan mak dia ni.

sebenarnya, terpulang pada masing masing kan nk besarkan anak.  nk jadi fussy macam aku, silakan.  aku sokong je, at least ada geng fussy dengan aku kan.  hahahahahah
nk jadi mak yg sesuka hati bagi anak telan macam macam pun sukati.  tp kang kalau anak sakit ke apa, janganlah meraung kan...anak tak sakit sekarang, tp akan datang...

okay berbalik pada cerita langkawi, so dalam diapers bag umar raihan penuh dengan makanan dia lah.  aku standby kan cerelac dalam tupperware.  that y aku banyak bawak bekas kecik kecik tu.  then buah dah siap potong dadu, bip aku bawak.  botol susu isi air suam.

masa pergi langkawi aku belum introduce couscous pada umar raihan.  tu pasal tak bawak tu.  ingat dia dah masuk 8 bulan nanti, boleh try couscous dan sekali lagi try oat pulak.dan kalau ada travel mana mana, no more cerelac.

kenapa no more cerelac...??  amboi etty, banned betul kau kan kt cerelac....

banned bukan sebarang banned lah kawan...cerelac taik anak aku seketul seketul.  sembelit derrrrrrrrrrrrrr.........


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails