:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, March 21, 2013

comel budak ni pakai puting

assalamualaikum

macam comel kan babies yg pakai pacifier, puting kosong ni.  aku suka....

tp masalahnya, anak aku tak mau paci.  eh, rasanya tak lah menjadi masalah pada aku. aku suka je.

ada cerita sebenarnya.  gini, aku dulu penghisap paci tegarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....sampai tadika kot.  hari pertama kt tadika, seingat aku, aku bawak masuk kelas.  hari kedua ketiga tak.  sampai rumah terus aku menggagau cari puting aku.  nyonyot penuh nikmat.  tak lama lepas tu, terus aku quit.  punca tak pasti.  tp mungkin mak abah aku dah saiko aku kot.  yelah dah masuk tadika kan.

lepas quit, aku tak ingat.  cuma bila pergi kedai, nampak je puting, mesti mak aku tanya, teringin kew????  hahahahha...aku pun pandang puting yg bergantungan kt kedai tu dengan napsu berbuak buak..eh puting pacifier tu bukan puting sesiapa.  hehe.

cerita lagi satu pulak, sepupu lelaki aku.  zul nama dia.  dia pun sama.  dia still on paci sampai darjah berapa tah.  haaa darjah uolssss....tu pun mcm susah nk wean off paci ni.  haha mampus aku kalau zul atau bini dia baca blog aku kutuk dia ni.

so aku mcm keberatan nk bagi kt anak aku.  sebab takut berlanjutan isap puting tu sampai ke tadika, sampai ke sekolah.  macam aku, macam zul.  paranoid kan.

kisahnya, masa umar raihan dalam hari dulu, dia macam tido tak puas.  eh tp elok je kan aku tengok dia tido.  tp mak aku cakap dia sentiasa nk nyonyot.  kan budak kalau dah lepas puting mak masa tido, mulut dia mcm nyonyot tu..hahaha so comel kot.... so mak aku suggest belikan puting tu. aku macam...errr kena beli ke...hal nya, aku ni banyak membangkang cakap mak aku masa dalam pantang tu dulu.  pasal fm lah, buaian lah.  so bila mak aku cakap pasal puting ni, sedikit membangkang, tp nk jaga hati jugak.  sebab yelah, mak aku jaga aku kot selama berpantang tu.  jagalah hati orang tua kan.

aku pun pergi jusco.  lama aku depan tempat puting tu.  nk cari yg terbaik untuk umar lah konon nya....last last aku pilih pigeon je.  satu tu je..tak kuasa aku nak beli dua tiga konon cari keserasian.  bagi aku, kalau dia nak isap errrrrrr isaplah walaupun mama tak redha 100%.  tp kalau tak mau, tak payahlah.  koser tau nk cari lain.

so bila aku bagi kt umar raihan, dia tak suka uolssss....dia luah balik.....hahahahahahhahahah...aku punya lega tu jangan cakap lah....mak aku suruh cari lain.  haha memang tak laaaaaaaaaaaaa!!

terus lah sampai sekarang tersadai je puting tu dalam tupperware.  sesekali try bagi gak kt umar time dia tengah tido.  bila aku sumbat je, elok dia hisap.  pastu kang dia buat muka pelik, pastu terbangun.  cisss menyesal aku sumbat jugak paci tu.

tp budak budak isap puting comel kan...macam ni...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 


cakap jelah dia comel uols.......jangan pendam dalam hati....kang merana jiwa.  bahahahahahahhahahah
#beaber tu seusia dengan aku.  ada lagi sekarang.

Tuesday, March 19, 2013

umar raihan : mama sakit, ayah pun sakit

assalamualaikum

semalam, mama umar raihan ni MC.  sebab sakit kepala.  aku ni jarang sakit kepala apatah lagi migrain.  so kalau sekali sakit kepala tu memang mendapatlah kan...

hari ahad memang dah sakit kepala sikit sikit.  gagahkan jugak gosok baju si suami untuk seminggu, gosok baju sendiri.  malam tu tak tahan.  mintak suami urutkan kepala sebelum dia pergi tengok bola kt mamak.  rumah takde astolo berumahtangga lah dia kt mamak tu tengok bola malam malam.  haha.
sebelum dia urut tu bertelagah sket sebab cari minyak angin cap kapak tak jumpa.  aku yg tengah menetekkan anak ni tak kuasalah nk cari minyak tu kan.  last last aku cakap, ''dahlah u g jelah mamak tu.  kepala ni biar lah i melayan sorang sorang''...merajuk lettew....pastu suami pun datang kt aku bawak minyak yuyi. haaa kelas kan...ingat kepala aku ni kembung ke apa.  hahah...aku pun tadah jelah kepala aku.

laki aku ni satu je pantang dia.  dia tak boleh jumpa minyak!  naik sheikh okay.  ni aku cerita, dulu masa aku mengandung, kan kaki sakit.  dia punya urut aku mcm urutan batin tau takkk..sakit gileeeeeeeeee.....sampai aku terpaksa merayu rayu kt dia, slow sket banggggg...ai ni tengah mengandung....tu pun tak sedar jugak tu...tu yg aku suka kalau dia urut takde minyak.  lemah lembut sket.

so bila dah dapat minyak yuyi tu pun sama gak..dia tunjal tunjal kepala aku.  adoyai...sedap memang lah sedap lepas tu.  tp sebelum sedap tu???  dia tarik rambut aku.  gosok.  pastu sikat rambut aku guna kuku dia yg panjang tu...dapat tak imagine yg aku sengsara dalam tangisan???

pastu legaaaaaaa....dan dia pun pergi lah mamak dengan aman.  takdelah balik dengar isteri mengungkit tak sudi nk urut kepala sejak badan gemuk ni.  haha

pastuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu esok pagi...aku tak larat nk angkat kepala, tak larat nk bukak mata.  sampaikan hp pun suami yg unlock kan tau...terus sms bos cakap mc.

dalam keadaan demam, menjaga anak yg semakin aktif nk explore rumah adalah sangat mencabar okay.  aku biasa je jaga umar berdua kt rumah.  tp tu dalam keadaan yg sihat walafiat.  tp demam ni, ya Allah..letih kot.  bertambah baran aku.  sian umar tau asyik kena paksa tido je.  bila dia bangun, aku tak letak bawah pun sebab lantai kotor.  aku tak larat nk vacum.  so duduk lah dia dalam walker tu.  lepas dah makan, dah penat jalan sana sini, masuk bilik.  aku lambakkan toys atas katil.  dia main lah.  elok je diam.  tp yg tak best, dia cari jugak bucu katil nk buat terjun tiruk...huhhhhh...sabar sabar...aku pun tak sure apa yg best kt bawah katil tu sampai interested betul dia nk terjun.  aku letak dia atas lantai, takde pulak dia nk mengaktif camtu...

bila dia tidur, aku pn tidur sekali.  yelah sakit kepala kan, semua kerja tak jalan.  tengahari buta, aku menggigil bawah comforter...aje gila!

pagi pagi aku sms suami aku ''yang kalau u tak banyak kerja, boleh balik awal, u balik eh...i tak larat nk jaga anak''...suami aku pun cakap ''okay, i try''...

dalam pukul 3 camtu, umar dah berjaga.  time tu dia main dengan tisu.  aku tengok satu satu dia masukkan tisu dalam mulut.  waktu tu macam kesian gila kt dia...lapar kot...yelah, makan pagi pun main main kan..aku bagi oat dengan dragon fruit.  tp sebab oat tu aku bancuh cair, dia pun mcm tak syok nk makan.  pastu makan biskut milna.  mcm tak kenyang.  tu yg bila dia makan tissue tu, sayu gila hati aku.  terus aku ingat dia tak makan lunch lagi.  so aku gagahkan badan panaskan lauk, panaskan nasi dia.  nasib baik lauk frozen ada.  aku panaskan je.  nk harapkan fresh takdelah dengan keadaan aku camtu...

tengah suap umar makan, dengarlah bunyi kereta suami aku balik.  leeeerrr balik dah pukul 4 aku pun dah segor sket.  hahahahha...eh bersyukur lah gak kan...dia suruh aku siap siap pergi klinik.  siap siap semua, pukul 5 baru gerak.  haha

dalam kereta, suami aku pulak cakap ''i pun mcm nk demam je yang.  tekak dah sakit dah ni''.  lepas tu dia kata ''kenapa mata i banyak taik ni''...tengok cermin, mata dia merah!!!  haaaa gelabah sudah mari....

jumpa doktor, doktor bagi sebeban ubat demam, selsema, sakit tekak, ubat sakit mata.  haha.  telan lah kau sampai sembuh yang...

sampai rumah terus dia hanyut sebab badan dia tak larat sangat.

dalam hati aku ''sapa yg jaga siapa ni???  aku yg nk mintak tolong dia jagakan anak, last last aku jaga dia'' kakakakakakkakakakakakakak...

dalam kul 9 lebih dia bangun.  tu pun aku kejut nk bg makan ubat.  dalam pada aku bg ubat tu, aku cakap lah gak ''i suruh u balik tolong i jaga anak, ni u pulak sakit.  apa cerrrrrrr...''.....sempat kan.  ''tu lah, i tak sangka pulak i pun sakit ni.  sorrylah yang''............''ehh takpelah..i bergurau je...takpe, i dah sihat ni....u makan ubat''....

aku bergurau je pun cakap camtu...takde niat nk sakitkan hati dia pun.

lepas makan ubat, laki aku pun solat isyak.  kau tau, rakaat pertama lepas sujud nk naik rakaat kedua tu, laki aku susah nk bangun.  dia jatuh kebelakang, terpijak mainan umar raihan...!!  anak aku pun sampai terkejut tengok ayah dia jatuh.  tp suami aku teruskan jugak solat. lepas je dia sambung solat, aku boleh menangis!  sebab aku kesian sangat sangat kt dia.  aku mcam tak sanggup nk tengok dia sakit.  dalam hati aku berdoa, ya Allah kau sembuhkanlah penyakit suamiku ya Allah.  tp mesti dia tak perasan aku menangis sebab aku pun tengah suffer sakit kepala gila gila time tu. 

malam tu, kami suami isteri dalam kesakitan.  siap aku cakap ''sapa nk tolong picitkan kepala i yangggggg?''...hahahah laki aku gelak jelah.  dia pun tak sihat kan...

umar pulak aktif sebab maghrib dah nap.  so dia memang tak mau tido.  nk memanjat jelah.  sesekali kepala dia terkena kepala aku, hangin gak..tp ayah dia sabarkan aku...pastu aku padam lampu tido.  gelap terus bilik, dia pun slow down.  duduk diam je main hp ayah dia.  pastu dah mengantuk, baru pergi kt aku, aku menyusu kan dia.

aku dah sakit sangat ni, plus badan aku sejuk gila..gigil gigil aku dalam selimut.  nk tutup kipas, kang putera lilin tu bangun lagi susah. so tahan jelah.  dengan sakit kepala ni kan...last last aku cakap kt laki aku ''by boleh tak pakai cool fever anak?  tak tahanlah sakit kepala ni'....laki aku pun bangun pakaikan cool fever kt kepala.  pastu ktorg pun tido dengan aman.  umar aku dah pesan, tak mau nangis nangis.  mama sakit ni.  nk susu kan, kejut je.  alhamdulillah.  takde nangis.  bangun menyusu pastu tido balik.
 

dalam pukul 3 - 4 pagi, aku terjaga.  waktu tu aku rasa panas mcm selalu.  badan aku dah berpeluh balik.  pastu aku pergi menghadap suami aku, aku rasa badan dia.  dah normal balik.  dia sedar, dia pun cakap dia panas, dah berpeluh.  alhamdulilalh...dah sihat. 

pagi ni, alhamdulillah, kami laki bini boleh pergi kerja macam biasa.  malam tadi, sebelum tido aku berdoa semoga diberikan rezeki untuk kitaorang mencari rezeki.  dibuang rasa sakit ni.  Allah maha mengasihani kan...

pagi tadi pun, mata laki aku pun tak lah berapa merah sangat.  tu lah aku offer air susu aku tak mau...hahahahahhahahahha.

siang ni, suami aku wassap aku tanya keadaan aku.  dia cakap, badan dia lemah lagi.  aku cakap, kalau tak larat balik jelah rumah.  hehe.  sesuka hati aku je kan....





Wednesday, March 13, 2013

lasak, buas, nakal - doa dari ibu bapa?

assalamualaikum

i never used word - melasak, makin lasak anak aku ni, membuas, nakal.

bila ramai noticed umar raihan nampak kurus, aku cuma cakap, dia makin aktif sekarang.  i know ramai mummies yg cakap ''mau tak kurus, makin lasak anak aku''.

tah lah.  aku cuma tak suka guna ayat tu.  sebab aku rasa, kata kata dari mulut ibu bapa adalah satu doa.  so kalau cakap makin lasak, makin buas...so MAKIN  lah kan???  makin tu bertambah tambah lah kan...

mungkin sebab kami suami isteri tak pernah guna ayat tu, umar raihan pun kurang melasak.  tp sila tau, kurang melasak bukan bermakna tak aktif.  kurang melasak versi umar raihan adalah, dalam aktif dia tu, masih lagi aku boleh handle..takde lah membuas sgt.  aktif yg behave.

aku mcm annoying kt orang sekeliling aku yg suka suka je cakap lasak kt anak aku.  haha siapa tu, faham faham jelah kan.

kadang kadang orang tak tanya pun kenapa umar makin kurus.  tiba tiba je cakap, ''dia makin lasak sekarang''...erkkk...sebuk je tau...

word nakal tu lagilah aku tak mau guna!!!!!!!!!!!!!!!  tolonglah korang jangan guna jugak.  begitu juga dengan perkataan degil.  ''eiii degil ek anak mama ni...!''.....cuba tukar dengan perkataan ''anak tak mau dengar cakap mama ek....''...pastu buat buat lah keluar bilik tanda merajuk.  sebenarnya keluar bilik tu untuk cool down kan perasaan hati.  mana tau baran sangat sampai terpiat telinga dia.  haha.

tp aku tak lah perfect.  aku pernah jugak tercakap umar raihan degil.  tp cepat cepat laki aku marah aku sebab terlepas degil tu kan. dia cakap ''tak baik mama cakap anak degil tau.  doa tu ma..''.  terus aku pun insaf...peluk anak minta maaf...

lagi satu, aku annoying bila orang sesuka hati cakap, umar makin kurus sebab dia selalu demam...ek elehhhh....sesuka hati je tau....pang kang!!!

dia tau ke berat anak aku berapa?  turun ke naik? 

so bila aku dengar je orang tanya kenapa umar raihan nampak kurus berbanding awal awal bulan dia lahir dulu, senang je kami suami isteri jawab ''dia makin aktif makin bijak''....doa ibu bapa kan mujarab.  amin...


eh aku tak lah kondem korang korang yg cakap camtu [lasak, buas, nakal].

tp boleh kan tukar ayat tersebut kepada AKTIF & BIJAK.  moga moga anak korang aktif dan bijak seperti mana yg kita harapkan.... =)



akucakap:  apa ke lama benau aku n siapkan entry ni.  tersimpan dalam draft dari minggu lepas harini baru siap.  hahahah





Tuesday, March 12, 2013

celcom forever. haha *bodek

assalamualaikum

ada satu hari tu, aku mengadu ng suami aku.  aku cakap lah yg aku kena bayar bill telefon aku rm53 sedangkan charge penggunaan aku just rm14 je.  sebelum tu, kami suami isteri pakai line celcom (1+5) yg family plan tu.  aku main, husband aku supp.

aku kena bayar:  minimum rm50 monthly
suami aku kena bayar:  minimum rm4 kot.

suami aku untunglah.  dia bukan pakai banyak pun.

aku pun dulu sebelum ada hp canggeeeehhhh, banyak gak bill aku.  dalam rm70-rm80.  so mcm berbaloi sebab aku memang selalu call, selalu sms.

tp sejak guna hp canggehhhh, tu yg terus drop jadi rm14.

kawan kawan yg selalu sms, tetap tak putus contact, cumanya ktorg berwasap.  untung kan.

pastu aku fikir, perlu ke nk guna 2 hp??  macam leceh nk keluar g mana mana ke bawak 2 hp.  tak boleh tinggal satu pun.  kalau aku keluar dengan suami, hp canggeh yg aku rembat dulu masuk poket.  tp kang kalau hp merah tinggal, mendapatlah aku kena ng laki aku kan.  so dua dua hp penting.

makanya, kami suami isteri pun decide, guna 1 plan je.  mungkin kena separate kan family plan tu.  jadi individual je.

so pergi celcom.  rezeki kami sebab bawak baby kot, tak payah tunggu lama.   ada advisor yg baik hati consult ktorg what to do semua.  alhamdulillah.

so kesimpulannya:

suami :  dia subscribe celcom prime.  bulanan komitmen rm40.  kakakakakak..selalu kena bayar rm4 kan, jadi rm40.  suamiku redhooooo je...so dia yg mempunyai 2 hp pun, mendecide untuk guna 1 hp je.  baru lah berbaloi baloi kan...tak payah top up je pasni....

isteri yg cun melecun:  aku ambil pakej data yg 5gb.  bulanan rm88.  pakej ni, aku dapat 60 minit percuma call, 100 free sms.  terlebih pakai, flat rate 15 sen call /sms.

aku rasa okay plan yg aku amik ni.  sekurangnya aku bayar 1 bill je.  anggaplah aku terlebih jadi rm100 bulanan, aku still untung rm130.  sebab setiap bulan aku akan bayar rm60 untuk telefon + rm70 untuk broadband.

call pun kalau dah tau free 60 minit je, takdelah aku call sangat kan.  100 sms free tu pun, pandai pandailah nk control usage.  wasap adoooo...viber pun adooooo....

ni ha yg aku amik dari celcom's website.  nk tau lebih, pergi je celcom centre.

sebelum ni, hp canggeeeh aku jodohkan dengan broadband aku.  aku guna lama dah broadband tu.  untung tau, sebab broadband aku tu, bayar monthly rm68 untuk 5gb.  sekarang 5gb bayar rm88 [mcm plan baru aku tu lah].

mula mula fikir nk terminate je.  pastu org celcom tu cakap, jangan terminate.  rugi je.  wekluu..celah mana nk bayor dua dua kan...

akhirnya, aku memutuskan untuk tukar nama broadband ni kt adik adik aku.  so senang jugak kalau adik aku yg bongsu tu balik, dia pun boleh guna internet kt rumah kan.  mcm kesian pulak sebab sebelum ni, aku guna kt hp canggeehhh, dia nk update blog pun takboleh..eh...hahahahahha.

so selesai masalah.

aku pun tak payah bayar dua dua bill [untung rm30 boleh masuk tabung haji.  hehe]
aku guna 1 hp je.
adik adik aku pun boleh guna internet kt rumah.
laki aku bayar rm40 instead of rm4 every month!!!  ehhhhhh....

hahahahahhahaha...kesian lakiku.....

kenapa setia dengan celcom??? 

sebab walaupun ia berukben, tp tah...aku selesa kot dengan celcom.

fyi, number telefon, still guna yg lama.  number ni pakai dari zaman bujang dulu.  laki aku beli yg VIP number tu.  register atas nama dia lah.  tak boleh tukar nama aku tau.  kalau nk tukar number aku ni ke nama aku [number vip aku 5599], kena bayar rm500.  kalau laki aku [hujung 999], kena bayar rm1000.  gulp....so kekalkan suami aku sebagai owner dua dua number ni.

sekian. 

umar raihan dah 9 bulan!

assalamualaikum



harini genap umar 9 bulan.....

again..............haaaaaaa!!!!!  cepatnya masa berlalu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kang tak sedar, kawin dah pun tanje aku ni...haha...

seperti kebiasaan, umar raihan akan demam bila naik bulan baru.  so risau tak berapa nk risau lah.  pergi jugaklah klinik sebab tempt 38+.  sampai je klinik elok pulak 37.4 je.  cessss...pandai kan...
doktor agak tak percaya dia demam sebab aktif bebenor.  waktu tu menjerit jerit kesukaan dia.
agaknya apa lah yg dia pandai sebab demam ni kan.  selalu nk pandai buat yg baru, dia demam kan....apa apa lah nak.  mama tak kisah....

peel makin besor ni....

ya Allah umar makin manja okay...tak boleh aku bangun kalau aku dah duduk dengan dia.  dulu bolehlah makan time dia merangkak, boleh lagi aku suap, dia berjalan, kang datang balik kt kita mintak suap lagi. tp skrg tak mau dah camtu.  nk beriba, berpeluk.

aku agak bersyukur dia manja dengan aku....tp certain part is aku pun ada kerja aku sendiri kan.  menguruskan rumahtangga walaupun tinggal dengan mak.  so kadang kadang baran gak aku kalau dia menangis tak bagi aku bangun.  tu yg kain batik menjadi penyelamat aku. berbaby wearing lah aku guna kain batik lepas mak aku tu.  hahah..

lepas demam kelmarin, macam susah nk makan.  penat tau masak.  sudahnya aku emo + baran.  kang laki aku jadi mangsa kena marah.  dah lah susah nk makan, pastu badan tergeliat.  ishhh memang emo emo emo.  hahhahahahahah

makin kuat nk mengempeng.  tak kisahlah nak.  mama pun boleh baring sekali join tido.  haha.

yg lain lain biasalah.  merangkak laju, makin suka nk memanjat sana sini.  sampai kan ticer kt sekolah cakap, umar pantang tengok pintu terbukak.  mesti nk keluar cari tv atau pagar.  nk memanjat. sudahnya, special case, bilik untuk baby tu sentiasa bertutup bila umar tak tido sebab tak mau dia merayap.  hahahahah...

berat terkini hari tu check kt klinik - 6.8 kg.  doktor tu kata okay dengan ketinggian dia.  walaupun semuanya serba kuning.  kakakakakakka.  dan aku skip pergi check up kt KD untuk 9 bulan ni sebab malas.  cucuk setahun kang, aku g panel.  malas g KD.

aku dah test telur dah pun kt umar.  telur kuning.  so far okay.  hari tu buat bergedil pun aku letak telur kuning je.  tp hari tu mcm naik ruam sket kt belakang badan.  tak sure lah sebab telur atau pun masa tu panas.  well malaysia kan very hot...nk test putih telur kemain lagi aku takut sebab kawan baik aku terbagi anak dia telur separuh masak, merah merah muka.  oh man, aku tak berani kot.
tunggu esok esok, aku try lagi sekali goreng bergedil ng telur kuning.  kalau normal aku akan test putih pulak...harap harap okay takde allergic apa apa anak aku ni...






Friday, March 8, 2013

umar raihan almost 9m

assalamualaikum

saja nk share gambar gambar terbaru umar raihan...td dah taip separuh, tp delete sebab idea pagi tadi dah hilang ke mana.  pagi td banyak idea, tp sebabkan banyak kerja, g pumping lagi, terus lost.

so remain lah gambar yg dah upload.  cuma takde cerita je. cerita resepi baru pun takde, sebab benda yg sama, rotate ayam ikan.  sayur dan cara masak yg sama.  kalau share pun org naik menyampah kot kan.  hehe.

umar 12hb genap 9 bulan...ya Allah, cepat je masa berlalu.  kejap je dah besar anak aku ni.  teringat ingat time nk bersalin, kena belah perut, first time nurse tunjukkan umar yg tengah merah tu.  alahaiiiiiiiiiiii...menitik air mata ni haaaa...

ada budak 9 bulan dah boleh berjalan kan.  siyes, aku tak pernah tau ada budak secepat itu.  aku ingat standard umur setahun boleh berjalan.  hehe...tu yg aku tak pernah nk challenge umar raihan berjalan sebelum setahun.  asalkan berjalan ye tak.  asalkan tak pernah skip satu perkembangan.  cukup meniarap, jadi komandor, merangkak, panjat, berjalan.  tu pun sudah memadai.

mama tak pernah paksa umar raihan berjalan cepat cepat. *mama penat nk kejar sebenarnya.  hahahahah




ni gambar semalam.  aku pun tak pasti kenapa dia boleh senyum macam tu.  biasalah, umar ni kalau pandang je camera terus senyum.  tp kena agah atau panggil nama dia lah.  gambar ni sure lah dia tengah pandang muka aku kan.  tp alahai...cair mama tau...

aku kalau tengok gambar ni, mesti nk senyum je...

nk cubalah jadikan gambar ni as milkbooster aku.  kot kot mengalir deras susu ke kan.  haha


ni dua tiga hari lepas.  lepas ngamuk ngamuk nk bangun dari carseat, tetido sendiri.   good boy betul. 

sekarang ni senang je, kalau nk menangis, cepat cepat pasang cd selawat.  aku pun selawat, berzikir sekali lah.  kang dia pandang je muka aku.  pastu dia pandang luar diam diam mengomel tah apa apa bahasa dia.  sekali pandang tuppp terus tido.  syarat nya, kena hala aircond sedap sedap kt dia.  baru diam.

9 bulan ni takde cucuk.  tp patut pergi check up gak kt KD.  tp aku malas.  sebab rasanya umar ni garisan kuning kot.  plus cucuk 1y kang aku plan nk pergi panel je. 



Friday, March 1, 2013

lobak putih tambah susu

assalamualaikum

satu hari wasap ng kawan kawan ehem ehem...ktorg bercerita pasal sup lobak putih.  aku ni ada pengalaman ngeri makan lobak putih masa laki aku admitted kt spital dulu.  bluweeekkkkk....so aku macam ish...seriau je nk try.  tp masa dalam pantang dulu pernah lah sekali dua mak aku buat.  tu pun aku makan tak makan je.  haha.

pastu aku mcm nk try.  aku pergi mydin.  aku wasap gambar tu kawan kawan ehem ehem aku.  pastu carrot tu nampak macam hijau.  dem lah dorang takutkan aku cakap pahit lah sebab belum matang lagi kan. lagi lah aku macam.............eiuwwwww sanggup ke aku telan?

pastu last week, aku buat sup....letak bawang, ikan bilis, lada hitam.

terketar ketar nk merasa ni...sekali tu...uihh boleh tahan gak...takde rasa payau.  pahit tu betullah.  tp aku suka je pahit ni.  peria katak tu aku makan gak.

as a milkbooster...aku katakan ia menjadi jugak.  tp mungkin sebab aku makan tak konsisten, so tak lah berapa nk meriah macam yang lain kan.  tp alhamdulillah, penigkatan dari OZ ni ke OZ ni.  kira kalau pagi aku pump dapat 5 oz, petang tu insyaAllah dapat jugak 5 oz. 
gambar susu tak payahlah aku tangkap.  tu hak privasi aku, suami dan anak.  aku dari dulu tak suka nk letak gambar susu ke apa merata tempat.  cukuplah share ng kawan-kawan terdekat je.  takut timbul isu riak walaupun sebenarnya tak riak mana pun. 

oleh kerana masing masing tengah sawan nk tambah susu, maka jadilah kawan kawan aku tu #gangsterlobakputih.  hahahahahhahah....nama je gangster, tp bila susu drop, sedu sedu gak.  tak lain tak bukan, tanya pasal resepi lobak putih je untuk hari ini, hari esok.  yg dia masak sup, yg dia lagi sorang masak lemak. takke best share resepi. 

 


then malam tadi, husband aku si sayang mayang tu berbaik hati masakkan aku sup.  ya Allah....baiknya hati suami aku tu...ni sayang lebih ni.  aku tau, dia nk yg terbaik utnuk aku dan umar raihan. tu dia sanggup berjalan kaki pergi econsave.  okay malam kang balas budi baik dia pulak.  hahahahhahahahahahhah

sup ni aku sediakan bawang putih, ikan bilis, lada hitam je.  garam gula dia yg tambah.  aku tak rasa lagi, tapi aku rasa sedap kot.  air tangan lelaki ni kadang kadang boleh tahan gak. hahahah *kenapa puji sangat ni etty oiiii???

okay, sesiapa yg rasa rasa susu drop tu, bolehlah try lobak putih ni gak.  kawan aku bagitau , masak kena lama sket.  sampai lobak tu tukar warna cerah.  

byee...selamat join #gangsterlobakputih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails