:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, June 28, 2013

oh judika ku....bahahahahaha

assalamualaikum




aku pun tak tau kenapa aku addicted gila dengan lagu ni. boleh jadi gila hari hari dok ulang lagu ni
















tu je bye...!

Wednesday, June 19, 2013

rumah kami : cari idea untuk dapur

assalamualaikum

alhamdulilllah, kunci rumah dah dapat minggu lepas.  tengah tengah sarapan dengan #kamibuddiestakkanpernahberpisah, husband call.  dia tanya ''cuba teka, good news apa?''..aku ni medangnya malas berfikir, so aku paksa je dia bgtau.  haha.  suami jawab, kunci rumah dah boleh amik.  memang betul happy suara dia.  yelah umah dia kan...
petang tu semangat dah g mengambik kunci tu.  bukan je amik kunci, dah siap buat lawatan muhibbah.  tanpa aku pulak tu. ciss...

hari jumaat, dia uruskan urusan masuk letrik dengan air.  dan kebetulan ayah mertua pun ada kt melaka, ayah pun join sekali tengok defect rumah.  tengahari tu, aku half day.  recheck lagi sekali.  alhamdulillah, tak banyak pun defect.  tiles semua dah ketuk takde yg rongak.

hari sabtu, suami pergi pejabat developer hantar borang defect tu.

hari isnin  air dan letrik datang.

dipermudahkan.

suami cerita, hari jumaat ni, orang grill pun datang nk buat ukuran dan kira kira.

oh pasal grill ni, alahai...bilik tengah dan belakang,ada tingkap pulak kt ceiling tu.  satu hal nk kena tambah grill kan.  rasanya kt toilet master bedroom pun ado.  aku cakap kt suami aku, letak grill yg biasa tu je.  tak payah nk kerawang sangat.  hehe.
grill pun dah pilih.  nasib baik we both husband n wife tak pilih yg banyak bunga bunga.  simple simple je pun.

cuma tengah sentak otak fikir dapur.  dapur yg kemain kecik.  benci aaa developer ni.  bagi yard sampai 5 kaki, nk suruh renovate lettew...sebab dapur kecik sangat. ada gambar dapur aku share kt segram aku.

kitaorang sekarang tengah pening nk renovate ke tidak dapur tu.  kalau tak renovate sekarang, nanti camne nk renovate.  sebab kena pecah bagai kan.  rumah berhabuk.
kalau reno ssekarang, melibatkan uwanggggg yg banyak.  pecah dapur je dah dekat rm20k.  acane?

so marilah kita jamu mata gambar gambar dari google ni.  menggunakan keyword small kitchen ideas.  hahahahah.  berangan tu tak pernah salah uolsssss.....



 aku memang berangan nk island tu...senang nk bekfes, makan situ kan. 




 tiba  tiba macam ada idea pulak nk buat macam ni.  teringat cerita full house [korea].  mmmmmmmm yummehhh



 aku suka idea dinding batu bata tu....



 biasa biasa je pun.  cuma aku suka idea papan hitam tu.  mama tengah masak, umar boleh belajar math kt situ dengan ayah.  ayah terel math.  hahaha.


aku ada try design tadi.  online apps je.  try lah korang. best.  tp sebab expertise aku bukan ke situ, so tangan aku lenguh.  haha alasan baik punya. 


Monday, June 17, 2013

umar raihan ikut mama pergi family day

assalamualaikum

sabtu lepas, berdua dengan anak pegi pantai puteri.  office aku buat family day.  alhamdulillah, menjadik jugak plan kami nk buat family day ni.  selalu asyik tertangguh je.  kalini, by hook or by crook, kena jadi jugak.  walaupun apapun rintangan.

tugas aku seperti biasa lah, seksitary je.  wahahah.  tugas tugas lain, orang lain.  presiden kena bagi kt org yg pandai bodek boss.  kui kui kui...

tapi sayanggggggggggggggg....suamiku di perantauan waktu tu.  so kenalah gamble berdua je dengan anak.  tp sedih lah.  dah lah jarang ada waktu waktu camni, tp suami lak tak dapat join.  jeles je gua tengok kawan kawan lain laki bini main games tame-tame berpimpinan tangan.  ewahhh...


umar tah apa apa, dia boleh bangun awal gila hari sabtu tu.  dah ku pujuk pujuk, tido lah umar,kang kita nk jalan jalan.  nanti penat.  nan ado.  lagi dia buli mama dia adalah.  adoyai.  kalau kacau ayah takpe, ni mama mama mama.  last last aku surrender.  aku bangun siapkan apa yg patut nk berpiknik ni.  panaskan bekalan dia, siapkan susu, baju mandi bla bla bla.

terkejar kejar jugak aku nk buat semua.  sebab janji ada kt pantai jam 8 am. tapi aku terhegeh hegeh lagi kt rumah dengan kelek anak.

dekat pukul 9 baru aku gerak tau.  seperti yg dijangka, umar raihan tido dalam kereta.  sian dia.  baru kejap tido, dah kena kejut.  sebab skrg kan dah tukar carseat.  kalau tido dalam carrier tu, aku angkut je lah carrier tu kan.

sampai sana, untungnya aku.  ramai nk dukung umar raihan ni.  pastu, dia pun jenis tak kisah sapa dukung, dia on je.  cuma dia tak boleh nk main sama sama.  peel kedekut.  wakakakakak..aku bawak gak toys untuk dia main dengan tasneem ke.  tp kemain lagi kedekut anak aku ni.  tasneem pegang itu, dia nk itu.  tasneem pegang ini, dia nk ini.  camne???

alhamdulillah.  tak banyak ragam.  dia pun happy kot dapat sedut udara segar.  kebetulan hari tu tak berapa nk panas.  pantai berombak kencang wa cakap luuu...takut wey nk turun mandi laut.

umar ni cukup makan, cukup minum senang tidonya.  dah makan, aku pun bagi minum pulak, aku pakai babywearing kain batik aku tu, melena dia.  seronok aku.  lama lak tu.  sepoi sepoi angin kan....lepas bangun, nangis kejap sebab dia tak nampak muka aku.  tp lepas tu elok main korek pasir.  lepas tu orang lain dukung.  aku pun selamat melantak ayam bbq.  kui kui kui...

pasni boleh lah handle umar raihan sorang sorang kalau suami ada hal.  i kan supermommy yg gojes wakakakakakak


 mama bawak toys untuk umar main sama sama dengan tasneem.  tak mau lah berebut.  tak baik kedekut tau....

haaa ni masa dia tido tu.  ramai ingat dia ni terbiasa tido buai.  tp sebenarnya, mana penah berbuai budak ni.  cuma dia senang tido.  tepuk tepuk, zzzzzzzzzzzzz....ni lah untunya berbabywearing.  tak payah memahal, kain batik dah cukup untuk lenakan anak.....dapat bw yg mahal adalah bonus...tp ku cukuplah dengan kain batik ni...


tengok...ini adalah babysitter umar pada hari tersebut.  suka nau dia dengan uncle hairull tau.
dengan acik syima pun kemain lagi.  takpe takpe, acik syima kena amik berkat.   hew hew hew.


elok je tau baring camtu.  agaknya sebab hairull yg approach dia dulu. tu yg dia kenal hairull dan asyik nk melekat je...


 ni dia dengan acik laila dia.  acik laila ni kemain suka melayan dia...


 amboi rambut ko nakkkkk...kemain spike...!!  ate dah macam rambut goku mak nengok!


 duduk diam diam.  bagi makan biskut pulak.  kita layankan je perut dia tu.  senang lah hati nya tu. 
 hairull lagi...


 eh ada sikit gambar aku tidokan umar tu.  gambar aku sikit je.  sebab tak main game.  pastu asyik kt tempat makan je.  hahahah nasiblah ayam, ikan tu protein.  tak kacau atkins aku.


 ada exchanged gift.  see tengok tu.  tak berenggang dengan acik syima dia.  acik syima amik hadiah pun dia nk enterframe sekali.  fuhhhhhhhh....amik lah berkat ni acik syima oiiii....dah sesuai lah tu...hiksssss...

exchanged gift ni, sorang kena bawak hadiah worth dalam rm10.  belum gaji kan.  alhamdulillah aku punya hadiah not bad lah. 


 ni family portraits.  ramai takde dalam ni.  ada yg dah balik awal. 

majlis selesai dalam pukul 1 pm.  time tu pun cuaca molek molek.  tak membahang.  selamat!!!  laki aku dah bagi warning.  hitam anak aku, siap kooo!!! wahahahahahh

terima kasih uncle hairull, uncle wan, acik syima sebab tolong babysit umar raihan...hehe


Thursday, June 13, 2013

perkembangan positif anak - umar raihan

assalamualaikum

alhamdulillah.  setakat ni perkembangan umar raihan semua positif.  lambat atau cepat je.

aku ada dengar dengar lah samada dari cakap orang orang tua, internet, kawan kawan, ada budak yg akan skip development tu.  kan budak normal:

- meniarap
- menjalar macam komandor
- merangkak
- duduk
- berjalan

contoh selalu dengar, ada certain baby, tak merangkak, dia terus duduk dan berjalan.  so dia skip bab merangkak.  gitulah.

aku berharap sgt umar tak skip satu pun development dia.  aku nak dia merasa semua tu.  as a parents pun, aku tak mau terlepas moment perkembangan dia.  kalau boleh nk rakam, tangkap gambar satu persatu perkembangan dia.

dan alhamdulillah, umar raihan merasa setiap step tu. 

meniarap -  lambat sikit.  faktor banyak spend masa dalam rocker maybe.  even bila buat tummy time, dia boleh relax, tp dia lambat pusingkan badan sendiri.  tak silap aku, 5 bulan nearly to 6 bulan kot baru boleh pusingkan badan.  ke depan 6 bulan.  tu pun faktor ada rangsangan dan cabaran di taska. 

menjalar macam komandor - haha time ni comel gila kan.  kemain laju jadi komandor.  umar raihan jadi komandor, 6 bulan nearly to 7 bulan.  7 bulan tu macam nk merangkak, tp setakat angkat bontot je.

merangkak - rasanya 8 bulan kot.  mula mula dia belajar merangkak atas katil.  waktu tu ktorg perasan, kalau kt katil pandai je merangkak.  tp kalau kt lantai tak berapa.  tp biar lama lama, merangkak. 

duduk - duduk sendiri tak silap aku 9 bulan kot.  duduk yg kukuh.  lepas dah passed merangkak, duduk, baru dia belajar pegang sofa, meja untuk berdiri.

meniti - pun 9 bulan.  jatuh kena cabinet tu usah cite.  bila dah meniti, dia suka pulak nk memanjat.  paling sadis, dia pegang walker, walker tu bergerak ke depan.  jatuh....

berdiri dari duduk - 10 bulan. 

berjalan - kemuncak kejayaan.  umur 11 bulan dah bertateh.  kejap je pun kejadian tu berlaku.  sabtu setapak, ahad setapak, isnin dah banyak tapak.  lepas isnin, dah satu rumah dia tatihkan.  jalan jatuh tu biasalah kan.  malas pun biasalah.  nk berdukung.  tak mau dipimpin.

syukur...tak miss pun satu step. 

aku hangen ng laki aku hari tu.  dia cerita lah, dia sembang ng kawan dia.  tanya lah anak dah pandai apa.  pastu kawan dia tanya ''anak anak ni mesti ada satu benda dia skip. anak ko skip apa?''...confident je laki aku jawab ''dia tak meniarap kot''...
aku dengar je tuuu, hangennnnnnnnnn je tau...
macam mana dia boleh terlepas pandang anak dia tak menirap.  boleh jadi gaduh ni.  mati mati aku cari video dia meniarap tu.  pelik aku.
pastu aku cakap lah ''anak kita ni yang, baik tau....dia tak miss satu step pun tau...u ni underestimated dia lak..tak baik tau''

haaa bab underestimated kemampuan anak ni.  alahai...janganlah gitu.  yakin lah anak anak ni unik dan bijak. 

macam aku, bukan nk up kan anak sendiri bijak ke apa.  tp aku yakin dia boleh buat. 

aku ajar dia turun katil, masa tu 7 bulan tak silap.  alhamdulillah, berjaya.  walaupun sedikit tersasar.  relax lah, awal awal kan.  takkan terus pandai.  kalau pun dia jatuh, tu salah satu proses pembelajaran jugak.  dia akan tau, sakit tu jatuh.  so lepas ni kena berhati hati.  macam suami aku, dia risau anak dia jatuh katil bila turun katil sendiri.  aku selalu cakap ''yang, biarkan dia turun sendiri.  kalau dia jatuh, dia akan lebih berhati hati lepas ni.  dia dah pandai. percayalah kt anak tu''. 

suami aku ni overprotective sikit.

lepas tu, dia pun percaya kemampuan anak.  cuma tangan tu tak boleh kalau tak pegang.  geram aku!!  takpelah, at least aku tau anak aku selamat bila dengan dia kan.

aku ajar umar raihan minum guna straw, sehari je.  percaya tak?  aku sua dia gigit.  lepas tu aku tunjuk kt dia siap bunyi slurrpp...pastu aku tengok dia sedut.  pastu terbatuk batuk.  mestilah dia dah pandai sedut kan...yeayyy!!!!  bijak.

guna straw ni lambat jugak aku ajar.  serentak dengan berjalan kot. 

lagi satu, bila dah bertatih ni.  ayah dia [again] bila nampak umar berdiri je, eh dia terus dukung.  biasalah kan nama pun tatih.  baru belajar berjalan.  mesti ada jatuh.  tp aku selalu marah.  ''biarlah dia by.  dia nk nk belajar jalan tu''....lagilah kalau berdiri, pastu duduk terhempas camtu.  lagilah suami aku risau cam apa je.  sekali lagi ayat aku ''standardlah yang.  tengah belajar ni.  kang dah terel takde dah jatuh jatuh camtu''....

jangan underestimate anak!!!  percaya pada kemampuan anak....

tu aku selalu dok ulang ulang pada suami aku.

betul.  suami aku sayangkan anaknya.  dia tak mau anaknya sakit.  tp sakit tu pun salah satu proses pembelajaran untuk membesar.  kalau sikit sikit tak boleh, sampai bila dia nk merasa, nk belajar kan.  tapi janganlah sampai abaikan anak tu kalau dia jatuh.

kalau dia jatuh, pujuk baik baik.  aku selalu cakap ''nk membesar memang camni nak.  sakit sikit yeee....''.....kadang kadang kalau dia jatuh tu, aku biarkan je.  kalau terhantuk tu, aku diamkan je.  kalau terhantuk, semua orang tekocoh kocoh, kang dia buat buat nangis.  so kalau terhantuk sikit tu, semua buat tak tau.  tp perasan lah, dia pandang kita dengan muka cembeng.  hahahaha.  pastu terus main. tp kalau laki aku, cepat cepat dia angkat.  budak tu kadang kadang tak menangis pun.  hehe ayah sayang lebih.

sesetengah parents, lagi lah.  anak merangkak, sayang betul kt lutut anak tu.  hahahahahah...dah normal kan nk buat camne...untung anak tu nk merangkak.  bla bla bla bla..malas nk teruskan cerita.  haha

gitulah dia perkongsian pendapat aku. 

yg penting dari aku, ajar lah anak tu macam macam pun.  percaya pada dia.  mesti dia boleh dapat input yg kita ajar tu.  percayalah......anak anak ni bijak.....




Wednesday, June 12, 2013

contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

assalamualaikum

bismillahhirrahmanirrahim....pes taim ni mak etty join contest contest blog ni.  sebelum ni mana layan.  tp disebabkan hadiah dia adalah idaman kelebu mak etty, mak etty nk cuba nasib.  mana tau rezeki anak mak etty kan, merasalah dapat hadiah best tu.  jap eh....nanti mak etty cite apa hadiah yg best sangat tu....

contest adalah dari blog urban mommy, mommy piya.  ala yang dia ada anak dara cantik tu. 


 taraaaaaaaaaaaaaaaaa...ni lah adelia si cantik manis, menggoda hati.... - eh macam lagu mak jemah tu pulak...

mak etty nk mempertaruhkan gambar anak mak etty si umar raihan tu.  yg paling ceria katanya.  mak etty suka gambar ni.  hari hari mak etty hadap, sebab buat wallpaper kt pc office.  sejuk je hati bila tengok gambar ni.  sebenarnya, tak perasan pun masa captured tu.  tau tau tengok balik handphone, eh senyuman menggoda betul.  penyejuk hati mak etty.

maka dengan ini, mommy piya, nah...mak etty letak gambar ni dalam contest ni....


taraaaaaaaaaaaa...banananananananan....



 muhammad umar raihan kata ..........'' mari membeli barang baby dengan harga borong, minimum 1 barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


nama mama :  nor baity binti kamal bahrin
nama baby ceria : muhammad umar raihan bin muhammad najib


gituuuu kelas kan pesanan......tapi siyes...memang murah.  walaupun tak pernah beli kt mommy piya, tp kalau tengok harga harga dia memang aaaaaaaa.....ada satu hari tu pernah tanya kt mommy piya, betul ke harga dia gitu.  sebab macam tak percaya.  harga kt tempat lain kemain mahal.  tp sayangnya, waktu tu nk pakai urgent, tp mommy piya cakap, kena order dulu.  silap laaa, tak order.  kalau tak mesti mak etty dah ada hadiah birthday umar raihan.  harini birthday anak mak etty tu... tapi mak etty takde hadiah lagi ni.....

emmmm...nk tengok senarai hadiah hadiah yg mommy piya suruh kita pilih??

uishhhh, bukan selalu orang kasi can suruh pilih hadiah sendiri kan...masa tengok tu, woww....adalah hadiah idaman kelebu mak etty lah.  benda yg sama mak etty pernah cari dulu.  benda yg sama yg mak etty nk beli dari mommy piya dulu.  wah wah wah...terus seksaited tau mak etty ni...


ni haa list list hadiah yg kena kita pilih:

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

 tau tak mana satu pilihan hati, idaman kelebu mak etty????

semestinya TRUNKI BAG...........!!!  mak etty nk kaler MERAH!!!
ohemmmmjeeeee.....ohemmmmmjeeee...osemmmnyeeee

mommy piya cakap:

''Hanya akan ada 2 pemenang dan 8 orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG
8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1''

see, tak dapat tempat pertama, dapat tempat kedua pun boleyyyyy....tengok, punyalah suka mak etty dengan trunki bag ni....wiiiiiiiii


jom lah mommies semua, kita pakai join contest ni naa...contest ni baru je mula harini 12.6.2013 dan akan tamat pada 7.7.2013.

cepat mak mak sekalian, kita grab the chances untuk memenangi hadiah idaman kelebu.


sebelum itu, lagi sekali mak etty nk share info menarik tentang contest ni...sebab contest ni boleh join thru pa-ce-buk atau be-log

--------------------------------------

1. Contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.
2. Semua lapisan umur boleh join.
3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.
4. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook. * baik hati kan mommy piya ni....
5. Add facebook personal saya. (Ada di sidebar). Jangan add acc fan pages saya ye..
6.Create 1album khas dengan nama "contest baby ceria by barangbabymurah.blogspot.com"
7. Di dalam album tersebut,anda diwajibkan letak banner contest(refer gambar diatas).
8. Kemudian,anda upload gambar baby anda dalam mood yang ceria dan HARUS TAG FACEBOOK saya.
9. Description gambar haruslah letak point2 berikut :- ''Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com''
10. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.
List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI DI RUANGAN CAPTION GAMBAR BABY ANDA. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH YANG ANDA PILIH JIKA ANDA MENJADI PEMENANG.
1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys
Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.
11. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com - DONE
12. Anda harus masukkan gambar banner contest. - DONE si cantik manis, menggoda hati
13. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria. - DONE.  sehabis ceria mak etty letak
14. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- "mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com" DONE
15. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang. DONE.  excited ni pilih trunki bag tu tau...
List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja). ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.
1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys
Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.
16. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.
17. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.
18. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.
19. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan. * oh nk hasut ayah umar raihan join jugak lah ni...
19. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.
20. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).
21. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.
23. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.
22. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.
TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.


 okay semua...good luck....!!!


fuhhh kiri...fuhhh kanan........

hahahahahhahahahahah

umar raihan: hari lahirmu yg pertama anakku....

assalamualaikum

sambungan...................

aku kena tukar katil.  dari katil labour room, ke katil operation theater (OT).  dipakaikan shower cap.  suami entah ke mana.  belum sempat lagi bersalaman, berkucupan [eh over], bermaaf-maafan.  katil disorong keluar.  dekat je rupanya.  sebelah LR, nursery baby, lepas tu OT.  nampak muka risau suami.  tersenyum je.  kt pintu masuk OT, ada mak, ada ayah mertua, dan mak mertua.  suami pun ada.  ayah datang minta aku banyakkan selawat dan berdoa.  waktu tu tak segan segan minta maaf dengan mak, mertua.  diminta dimudahkan segalanya.  tapi kenapa waktu tu tak perasan mana suami.  ralat agaknya.

masuk je pendaftaran OT, aku diberi penerangan tentang risiko pembedahan nanti.  positif kan dalam diri, ni operate beranak so tak payahlah risau.  ramai lagi operate kan.  so tak ragu ragu, terus sign borang yg tah apa apa.

masuk je OT.  diberi penerangan lagi sekali.  dan waktu tu, banyak pulak kena cucuk.  cucuk situ untuk darah, cucuk sini untuk drip.  aku pun dah lali.  siap cakap, cucuklah nurse.  asalkan habis cepat.  hehe...

aku didudukkan untuk  dicucuk ubat bius di tulang belakang.  kena peluk bantal.  dimomokkan sakit sangat.   tp alhamdulillah.  tak sakit, tak rasa pun. sikit demi sikit tak terasa orang buat apa kt bahagian bawah.

aku mengantuk.  nurse cakap ''puan nk tido boleh, nanti saya kejut''.  tp waktu tu, mana selesa nk tido.  dengan berkeruh.  malu je kang orang kutuk kita tido berkeroh.  tp memang mamai.  plus berapa jam pulak aku tido sepanjang kt hospital tu kan.  ku tahan mata.  bila nk muntah, bagitau nurse nk muntah.  nurse sedut air liur masam dalam mulut.  lega.  kemudian tak sedar apa berlaku.

tau tau je, dengar baby menangis. masa tu hanya ucap Alhamdulillah je....dengar sayup sayur nurse jerit berat berapa, berapa kilo. pastu aku pun lalalalaland....

sedar sedar, nurse tunjuk, puan ni anak puan.  tau ke baby apa.  confident je jawab, boy.  haaa betul lah tu, boboiboy.  masa tu subhannallah...cantiknya ciptaanmu ya allah.  halus, bersih, putih...aish, teringat ingat lagi tau...


kali pertama jump.alahai cair tau masa ni...masa ni berebut rebut dengan suami anak ikut muka siapa. laju je aku cakap, mulut ikut mulut i....!!!  telinga ikut telinga i........!!  kakakakakakaka


 
 lepas susukan umar raihan.  alhamdulillah, minum sampai tertido.  indahnya waktu tu.....such a good boy mama....


 malam pertama tidur bersama.  tp umar dah kat luar perut mama.  waktu tu emosi sebab takde anak lagi dalam perut.  dia dah keluar.  so aku habiskan waktu, dukung je umar.  sebab kesian kt dia kalau letak kt cot.  tp aku penat kan.  umar pun masa tu tak mau dok dalam cot.  jenuh laaa...bila dah peluk, tido atas katil sama sama baru dia tido.  esoknya kena marah dengan nurse.  kui ku kui..rupanya dia sejuk.  alhamdulillah, siang tu dah discharged.

menjaga umar raihan amatlah mudah.  dia bukan anak yg banyak ragam.  menangis, manja tu biasalah.  aku bersyukur sangat.  dari saat mengandung selama 37 minggu yg mudah, proses kelahiran yg mudah.  segalanya lah......

walaupun ramai kata dia kurus, kecik, tp sebenarnya aku banyak bersyukur.  mungkin taknak aku terbeban naik tangga agaknya.  dengan perut sakit.  

alhamdulillah, boleh berjalan pada usia 11 bulan.  cukup membanggakan kami mamaayah nya....

apa lagi yg kami mahu minta?  cukuplah dikurniakan kesihatan yg baik untuk anak kami, muhammad umar raihan. diberikan akal yg sempurna. 

dan masih mampu menyusukan anakku selama mungkin.....


 
gambar pagi tadi....dia tidur.  mama tak sempat nk susukan dia.

oh, cepat betul masa berlalu kan....tak sangka secepat ini anakku membesar dengan sempurna.

bila kenangkan balik moment kena jaundice, berpantang, pedih rasanya.  tp indah rupanya waktu waktu tu.  siap boleh menangis.  bayangkan sayangnya suami aku pada anaknya, pukul 12am, pukul 2am, pukul 4 am ulang alik ke hospital hantar susu.  waktu umar kena jaundice dulu, dia masuk 2 kali duduk bawah lampu tu.  tak rehat suami aku tau....dengan nk masak untuk aku.  menangis lah kalau kenang balik.

ayah umar memang sayang sangat kt umar raihan.  kalau boleh dia langsung tak nak anak dia sakit.  kalau dengan ayah, umar dijaga baik sangat.  tp annoying sikit lah.  itu tak boleh ini tak boleh.  kalau boleh, dia nk anak dia dok diam diam. haha.  aku mana boleh. aku lagi suka dia memanjat, jatuh, bangun sendiri.  aku nk dia belajar tu semua.

selamat hari lahir yg pertama anak mama muhammad umar raihan.  mama nk selalu tau, mama sayangkan umar sepenuh jiwa mama.  mama akan buat yg mama mampu untuk besarkan umar. akanku curahkan kasih sayang padamu anak.....











Jun 4, 2013 | tateh!!! by ettykamal on Keek.com

Tuesday, June 11, 2013

hari ini di tahun lepas....11jun12

assalamualaikum

harini aku sedikit emosi.  pagi pagi lagi dah rasa sesuatu kt hati ni.  lagi lagi bila pandang si anak yg ralit makan biskut milna dia tu.  sambil makan, sambil mengomel tah apa apa.  boring barangkali.  setiap pagi berikat dalam car seat dia.  bila berhenti di traffic light, aku ambil sikat, ku sikat rambutnya.  penuh kasih sayang.  dia pun merampas sikat tu, dia pulak menyikat rambutnya.  haha.  lucu sungguh perilakumu anak....bijak.  seperti yg mama harap....

11 june 2012

tahun lepas, aku sedang bertarung nyawa melahirkan anakku itu.  dose pertama ubat induce dah masuk jam 10.00 am tadi.  mungkin ketika ini, aku sedang menunggu suamiku datang melawat.  handphone pun pada dia.  kesian aku terkontang kanting keseorangan.

petang baru sakit tu datang.  nk tunggu sakit, memang hazablah.  dengan bergilir doktor datang buat VE.  oh yea, first dose tadi ikut vagina jugak ye.  lagi sakit dari buat VE sebab dia jolok sedalam dalamnya.  kejam doktor tu!

lewat petang, sakit makin kerap.  oh itu namanya contraction ye...tadi boleh lagi senyum contraction tu rupanya macam senggugut je.  rupanya, macam nk tercabut perut ni.  lagi lagi di induced kan...

petang tu, 2nd dose masuk.  tp masuk ikut drip je.

buat VE bukaan dah 3 cm.  syukur ada bukaan.

sakit makin kerap.  aku agak bukaan dah banyak.  buat lagi VE masih 3 cm.  hampa....

tiba tiba dah rasa basah bawah.  kencing ke?  tak kot.

nurse lalu...ku panggil dia ''nurse, ada air keluar''....nurse jerit pada nurse yg lain ''patient bilik...[lupa bilik berapa]...air ketuban dah pecah''....gulppp...gitu rupanya pecah air ketuban.  syukur jugak dia pecah sendiri...

lepas je nurse habiskan ayat tu, muncul muka suami.  ya Allah syukurnya, gembiranya hati aku....semacam lama tak berjumpa.  rindu bertalu talu...dengannya ku mengadu ''sakitlah by...sakit...sakit..sakit...tolonglah baca apa apa kurangkan sakit ni''......dia pun membaca beberapa ayat alquran, memudahkan urusanku.  tangannya kugenggam kuat bila contraction tu datang setiap 5 minit.  body language hanya genggaman tangan.  aku tak menjerit pun.  yg ada pun mungkin ''ishhhhhhhh.....fuhhhhhhhhhhhhhh''...

petang itu juga, beberapa orang doktor masuk ke bilikku.  sorang drip di kanan, sorang drip di kiri.  yg kanan masukkan ubat darah tinggi, yg kiri masukkan dose induced yg tah keberapa kali masa tu aku tak ingat.  cuma yg aku ingat, setiap kali ubat darah tinggi masuk, aku jadi tak keruan.  badan rasa panas, badan menggeletar.  nurse yg datang check BP pun, kejap kejap cakap, tinggi BP ni.  macam mana tak naik BP aku, doktor doktor pelatih ni buat aku stress tau tak....yg sorang cucuk sampai lencun tangan aku dengan darah.  yg sorang asyik says sorry tak jumpa urat.  binaweee....

doktor buat lagi VE.  masih lagi 3cm.  hampanya hatiku....ingatkan ada perubahan. 

doktor jumpa suamiku.  bercerita tentang bukaan dan effectnya kepada aku.  dia cakap, dia takut aku sawan sebab BP aku tinggi.  lagi pula, air ketuban dah lama pecah.  takut lama lama effect pada anak.  dia suggest untuk operate je.  emergency operation.  tp aku tak mau.  aku nak normal.  aku merayu pada suami, jangan benarkan aku operate.  bagi aku sedikit masa lagi.  doktor setuju.  dia bagi tempoh 4 jam.  seingat aku, penghujung 4 jam tu adalah pukul 1 pagi 12 jun. 

selama tempoh tu, aku mengadu pada suami.  sakit. sakit. sakit.

dalam masa yg sama, aku berharap sebelum habis tempoh 4 jam yg diberikan, bukaan dah banyak.  sakitnya tuhan je yg tau...boleh patah riuk tangan suamiku agaknya aku kerjakan.

tapi belum sempat habis tempoh 4 jam yg doktor bagi, doktor dah suruh emergency operation.  suami pandang aku dan terus dia kata okaylah.  kalau tu cara untuk selamatkan isteri dan anak.  aku kecewa waktu tu.....

berkali kali aku minta maaf padanya.  cakap pada dia yg aku tak mampu nk lahirkan anaknya secara normal.  aku minta maaf.  dia maafkan aku.  paling aku ingat, suami menangis di sinki.  ketika itu, baru ku tahu dia pun sakit melihat aku sakit.

borang keizinan pembedahan selamat di tanda.  nurse pun cabut drip.  rupanya drip tu yg buat contraction.  hilang sakit lepas drip tu cabut.

...................................................................................to be continue...







Monday, June 10, 2013

expo barangan elektrik & rumah 2013 melaka

assalamualaikum

sabtu lepas, memang ktorg plan pergi expo barangan rumah kt mitc.  tak silap, event ni setahun atau 2 tahun sekali.  tahun lepas bulan 6 jugak dia buat.  time tu aku tengah berpantang.  tahun lepas suami beli peti ais dua pintu kt sini gak.  tu hadiah untuk mak aku.  rasanya murah kot.  rm1000 utk saiz kt rumah tu.  tak sure berapa liter.  tp mmg besar.

so tahun ni, kitaorang aimed untuk rumah ktorg lah.  mana tau songly participate dalam event ni, boleh beli lagi kt songly kan. songly tu nama kedai letrik yg suami beli tahun lepas tu lah.
 

sebelum ke mitc, ajak suami pergi batu berendam dulu.  survey kt kedai elektrik yg kawan kawan kata murah.  kedai elektrik sam nama dia.  kt melaka baru.  umar raihan time tu tido, so aku tunggu diam diam dalam kereta.  
suami datang bawak senarai harga yg dia dah dok survey.  sebelum tu kami survey jugak harga harga ni kt court mammoth.  court mammoth tu walaupun macam mahal, ada jugak yg murah tau.  pokok pangkal, survey......
suami cakap, okaylah kt sam tu murah.  customer service pun okay.  uncle tu layan baik punya even suami nk survey je.  

sampai mitc alhamdulillah dapat parking depan pintu masuk je.  dah bukak stroller, terbangun pulak anak aku tuuuu....terkebil kebil mata tengok mana mak bapak aku bawak aku ni....baringkan dia dalam stroller.  dok diam je...

jangan terpedaya dia nk dok baring dalam tu.  terus dudukkan dia.  nk bagi diam, jangan ikat belt.  kang meraung raung kang.  so biar dia relax camtu je tengok orang lalu lalang.

masuk je entrance, belah kanan kedai raymond tak silap.  jual electricity.  tengok barang barang yg ktorg survey kt kedai sam tu.  menakjubkan, barang kt expo lagi murah dari kt sam.  tp beza seratus dua jelah. takdelah beribu ribu kan.  mungkin expo, harga tu diturunkan lagi.  kalau harga kedai, mungkin mahal dari tu.  so suami tengok aircond & peti ais.  harga sini memang murah.  so sebat terus.  lagipun, raymond ni je pun yg ada kt expo ni.  takde persaingan kedai letrik lain.

cari perabot pulak.  suami cakap nantilah beli sofa tu.  nanti dia survey betul betul.  dia minat sofa leather.  aku minat kain.  tp fikir fikir, kang susu anak tumpah, makanan dia tumpah, kang jadi tak elok.  so better leather.  lap lap je kan.  tak complicated nk membela.

masuk pulak booth recycle furniture.  recycle dari hotel hotel.  so far ikut pengalaman aku masuk kedai recycle ni memang tip top lah condition dia.  cuma aku agak seram kalau pakai barangan dari hotel ni. hahahahah...gila paranoid kan...


husband berkenan nk beli kerusi ni 2 bijik. aku dah nampak dah harga dia.  tp aku ingat suami aku tau harga dia gitu. dah dia excited nk beli kan, kita layan jelah.  pung pang pung pang, rupanya dia tak tau tu harga dia...per piece okay.  dia ingat rm430 tu harga 2 bijik. wakakakakakak...tergelak gelak aku.  terus cancel.  dah lah recycle, jual mahal lak tu.  tp ktorg amik drawer kt RF ni.  white drawer tu baru.  harga pun okay.  ada diamond diamond.  sorry takde gambar.



pusing pusing pergi pulak area bedding.  termasuk area sweetdreams.  eh cantik lak almari ni, bla bla bla, datang pulak SA dia.  peramah pulak tu.  terus tersangkut. 
pung pang pung pang, eh terbayar pulak deposit.  wakakakakakkakaka...kotrg booking dulu katil queen sebab tak sure berapa besar master bedroom kitaorang nanti.  tp almari best gila ahhh 8x8...mulanya nk pilih fully cermin.  tp aku takut.  kang terbangun malam malam nampak 'orang' kt cermin.  wakakakakakakak...terus pilih design lain. 
tp katil aku pilih yg ada diamond diamond gak.  cuma warna divane board tu tak putih lah.  oak je.  design ala ala katil yg husband duduk tu.

umar time ni dah cranky habis dah.  dukung tak mau, letak tak mau.  dia nk berjalan.  ate dia mana ada kasut kan.  ku gagahkan jugak lah dukung dia...nasib baik bawak wrap kain batik tu.  senang sket nk dukung.

setel urusan katil, tilam, almari, aku cakap aku nk duduk tepi tepi rehat, nk bagi umar raihan makan.  so husband, u pergilah survey lagi barang barang lain.  aku pun suap umar.  dia lapar rupanya...kusyuk dia makan. 


aku bawak bekal oat, buah mangga je.  dah ini favourite dia sekarang kan, layankan je.  kang dia bosan, tukar menu lain pulak.

untunglah makan sambil tengok kartun.  hilanglah jugak semput aku dapat rehat.

pastu suami datang, dia suruh cepat cepat.  dia dah pilih peti ais, dia suruh aku pilih mana aku nak.  aku cakap u jelah yg pilih.  tp dia cakap ''i nak isteri i yg pilih. so i akan beli pilihan hati isteri i''..yo yo je lahhhh bangggggggggggggggggg....

tu yg berkesudahan kt kedai raymond....selesai.  best kt raymond dapat free gift bekas beras tu.  untung tak payah beli kt tupperware tu.  ni brand sharp lagi.

nk redeemed hadiah.  sebab dah banyak melabur kan.  rupanya kena kira deposit, bukan harga asal.  cinabeng betul...dia nak at least rm2000 in single receipt.  manalah ktorg mampu nk bayar gitu kan...

dorang suggest suami aku masuk yg bilik ada banyak duit duit tu.  duit yg terbang tu.  nk beratur ramai gila...aku pun dah start emo, lapar....umar pun meligat time tu, aku lepaskan je dia merangkak.  waakakakakakak...pastu laki aku ajak balik. wahhhh taktik menjadi.  mesti dia tak smpai hati tengok anak dia merangkak takde kasut tu.  wakakakakakakak

 
end up makan kt restoran arab.  disebabkan lapar gila macam nk pengsan, atkins diet ntah ke mana. aku order kebab.  kui kui kui..budak ni makan roti pita tu, dan biskut dia lah...

insyaAllah beli barang sikit sikit dulu.  rumah dapat kunci, renovate sikit baru dapat barang barang yg ktorg beli ni.  boleh masuk lepas raya kot.  cepatlaaaaa......


Friday, June 7, 2013

umar raihan's toys - push walker

assalamualaikum

hai dah rajin benor update apakehe kan...

kalini ni cerita pasal push walker pulak.  banyak jenis push walker ni.  boleh google rupa bentuk lain.  ada banyak brand pulak.  fisher price, firstyear, bla bla bla.  ada kedai online jual harga gitu, ada kedai jual preloved jual gitu.  kena pandai survey.

kegunaannya, untuk develop motor skills babies untuk berjalan. 

aku tak rasa membazir sebab memang berguna waktu umar raihan bertatih ni.  kalau brand lain tu, siap boleh guna untuk menunggang, boleh transform jadi motor!!  hebak...yg hat umar raihan ni, tolak semata.

aku selalu je survey.  yg baru mahupun pre loved.  tapi masalahnya bila aku tengok kawan kawan aku yg beli pre loved, elok je benda tu.  contoh kak erin ng julia.  condition tip top lagi.  tp bila aku tengok kt page pre loved tu, ngape buruk benor ghupernye???  ate idaklah laki teman ijinkan bila tengok mainan tu dah compang camping.  ko jangan, kalau untuk anak dia tu, diharamkan bundle bundle ni.  sayang benor...

pastu kawan tersayang mayang mayang mimi belikan untuk rafif.  kt tesco katanya.  murah lak tu.  rm80 katanya.  tp aku hold dulu beli.  bukan keperluan sangat waktu tu.  lebih kehendak.

tp kehendak seorang ibu tidaklah boleh di tahan tahan napsu napsi nya...satu malam tu ku paksa lakiku siap cepat cepat.  tak sempat makan terus pergi tesco.  alasan nk beli mainan tolak untuk umar raihan.  lakiku ikutkan saja.  kata sayang bini uols....

masuk tesco, tempat utama dituju adalah toys section.  wahhhhh terbongkok bongkok tau aku cari mainan tu.  bila jumpa tengok harga rm59.90.  eh kenapa murah sgt ni???  rafif punya rm80.  lakiku tanya, penting sangat ke mainan ni?  aku pun pung pang pung pang cakap penting boleh rangsang anak berjalan bla bla bla..haha beselah eksen je lebih.  okay proceed.  bayar kat kaunter.  tengok tengok, eh kenapa dapat harga rm49.90???  pastu dapat harga lagi murah, kitaorang blah je lah.  kalau harga lagi mahal, gaduh kt situ kot.  bahahahahahahha buruk pangai....

sampai kt rumah, assemble benda tu suami punya kerjalah.  install battery segala.  tak habis dalam kereta bersembang kenapa rm49.90, sambung lagi kt rumah sampai laki aku malas nk layan bini dia kepoh benor. haha dapat tak bayangkan aku ni kepoh ng laki....??

bila dah siap, suruh umar guna.  dia tak mau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ah mak sentap nak...penat mak goda ayah kamu pergi tesco malam malam...dia tak nak pulak main situ.  dia cuma suka main telefon biru kt situ buat ellloo elloo dia je. 

letak kt hall, suruh dia main pun takmau.  sampaikan nenek kata membazir je beli bukan dia nk guna.  semakkan rumah je.  ah sentap jugak aku...

sampaikan fikir nk let go je jual kt orang rm100!  gila tamak nk jual kt org lagi mahal dari harga beli.  wakakakakakakakakakakkaakaka...

lepas tu tersadailah push walker ni bawah meja kt hall tu.  benda tu kan rendah je, so muat je letak bawah meja tu.  bila umar nk main, dia tarik kuar.  main tekan tekan.  ada muzik.

benda tu terletak lah kt bawah meja tu lama.  sampailah baru baru ni,angin seru datang kt umar raihan.  dia suka menolak sakan.  siap dah boleh buat belok, gostan, kiri kanan.  kalau awal awal dulu kemain laju, tp sekarang dah pandai control kelajuan.

tapi malam tadi, post kt segram mimi kata aku salah pasang.  hangen je dengor....pastu dia paksa aku adjust balik.  aku cakap mana boleh, benda tu dah fixed.  dia kata dia kesian kt umar bongkok.  aku tak rasa pun umar bongkok.
pastu aku pun amik benda tu, aku bukak screw dia.  diam diam aku bawak kanan ke kiri, kiri ke kanan.  sekali betul lah!!!!!!!!!!!!!!!!  aku salah pasang. wakakakakakakakakakkaak...malu jew gaduh ng mimi.  gelak gelak aku.....
beria je gaduh.  tp gaduh gaduh, baik balik.  jangan buang aku tau nok!!  aku sayang ko.  hargailah kasih sayang aku ni.  hahahahahahahahahahah...
^baik^ mimi tu, siap dia pun post kt segram dia.  dia cakap aku degil....bebulu je dengooo....

tp bila dah ditinggikan, umar pulak tak mau tolak.  aishhh...macam macam...


gini rupenya bila dia tengah pendek.  umar pun belum tinggi sangat lagi, so molek molek je dia tolak.  takdelah bongkok sangat.  yg bongkok sebenarnya kitaorang.  sebab menjaga dia untuk tidak bergolek.  sakit pinggang mak ni haa.


info pasal push walker ni, aku beli kt tesco.  berharga rm49.90 ketika itu.  sekarang tak tau lah berapa pulak harganya.  ada button warna warni, ada muzik, ada cahaya bila bunyi tu. ada 5 lock.  tp takde fungsi pun lock tu.  kalau belum pandai jalan, memang laju je. tp practice makes perfect.  kang elok lah bawak slow slow.

sekali lagi, benda ni bukan keperluan anak...tapi kehendak mak!!!


bahahahahahahahahahahhahahahaha


hai mimi, i love u.....



Thursday, June 6, 2013

umar raihan:: resepi kek pisang & puding roti carrot

assalamualaikum

ada satu petang tu, amik umar raihan dari sekolah, tengok dia kunyah sesuatu.  tanyalah ticer dia makan apa.  ticer jawab makan kek. laju je dia makan. suka betul.
aissssh...berapi gak dengar.  tp sebab takde allergic telur ku diamkan je.  

on the way, wasap nana tanya resepi kek pisang sebab dia pernah buat dulu.  terima kasih nana ku sayang mayang!!


balik tu, terus singgah ecosave beli buah pisang, tepung atta alagapas, perasa pisang.  balik terus ku bersilat kt dapur buat kek pisang versi umar raihan.  since dia dah bertatih ni, senang gak jaga dia.  dia boleh main sendiri.  tp kena syarat, menyusu dulu.  kasi hilang ketagih tak dapat kt nursery.  hahah.  lepas jolok lubang idung, korek mata mama, baru dia senang hati nk main. 

ini dia, kek pisang versi umar raihan punya tekak


 
tu resepi.  senang je.  tak payah pun keluarkan mixer ke apa.  godak godak guna garfu je.  eh sebenarnya kt rumah takde paper cup, tu yg kreatif metip sgt guna aluminum foil.  siap potong 4 segi. masukkan dalam bekas cupcake tu.

so far okaylah.  tp since aku guna pisang berangan macam tak sedap. nk manis sedap guna pisang yg buat pisang goreng tu kot.  pisang abu ke apa tah nama dia. yg montel montel.  pisang berangan ni buat makan gitu gitu je.

oh yea, kek pisang ni kan kita takde letak sodium karbonat ke mende, so tahan sehari dua je.  so kalau ikut resepi aku tu, dapatlah dalam 6 ketul je.  memang ngam ngam untuk 2 hari makan.  siap bawak bekal umar ke sekolah share dengan kawan kawan dia.
hari ke3 tinggal seketul.  bukak bukak tupperware dah berkulat.  so memang kena makan cepat.

gini rupa pisang berangan.  yg cun cun, kulit halus muluih tu.  haaa itulah dia pisang berangan.  ada jugak orang panggil ni pisang montel.  tp aku tetap panggil pisang berangan. 


ikut aku orang kampung yg dibesarkan kt kampung sungai sumun, bagan datoh tu ha, ni jap aku letak gambar jenis jenis pisang.

 ni pisang nangka.  sedap kalau goreng atau buat kerepek.  pisang ni kalau goreng dia tengah muda pun sedap.  cicah gula putih atau gula melaka.  dulu masa kecik kecik, embah aku buat gini. alahaiiiii sodap lak aiiiiiii.....

 ni pisang awak.  ikut kefahaman aku, pisang awak dan abu adalah adik beradik.  aku rasalah kot.  wahahahha..salah info mampuih aku.  pisang ni, dia ada biji.  banyak gak lah dalam biji tu.  aku tak suka kalau tergigit biji pisang tu.  tp kalau buat cekodok memang sesuai sebab pisang ni manis.  haaa kalau nk buat kek anak pun sesuai kot.  cuma kena buang biji tu. 


ni pisang raja.  pisang yg kecik kecik comel tu.  pun manis gak.  eh ada ke pisang tak manis.  bahahahahahah...ni pun sesuai buat kek.  aku dulu masa kemahiran hidup tingkatan 3, buat kek pisang dengan geng geng aku.  pun ktorg guna pisang ni.  sedap sebab tu dapat kepujian dari pengetua.  sbb ktorg je berani hantar ke pengetua.  hehe korang ada?????

ewah aku ni, nk share makanan ke, nk cerita pasal pisang.....naik sheikh terus kan......

so terpulang kat korang nk guna pisang mana.  asal nama pisang sudah...jangan guna pisang tanduk suda...haaaa google...google...


okay second recipe is....puding roti carrot.

plan asal nk buat kek carrot.  tp kelaut.  kenapa tah berubah fikiran.


bahahaha pandai pandai lah korang tengok resepi aku tu.....kawan kawan aku sume hangin tengok resepi aku.  dyll kata ala ala fynn jamal.  wakakakakakak....dah ku katakan, main campak campak, so aku campak jelah kan sesuka hati aku. 

umar suka sebab malam tadi aku suap kemain lagi dia menapak datang kt aku.  tp aku bagi sikit je.  yg telopong tu, aku bgi yg tu lah.  sebab nya dia belum dinner.  kang kenyang makan kek, langsung tak makan pulak kan. 

puding ni rasa manis manis gitu je.  sebab takde letak susu manis ke gula ke. tp kalau korang nk letak, ikut suka lah kan.  aku cukup kot dengan fm, fresh milk, yogurt tu.  nk manis, buat untuk diri sendiri lah kan.  untuk anak dah molek sgt manis gitu.

okay, sesiapa yg takde pengukus, boleh kot bakar guna microwave atau oven. aku pernah bakar.  tp nanti jadi kering sket.  nak sedap, banyakkan sikit bahan bahan dia tu. 
nk sedap letak kismis ke, prune ke.  ni malas punya version.  cukup carrot.



resepi resepi ni untuk yg pass makan telur with flying colors je tau. kalau tak boleh tu, trylah dulu masak tak guna telur.  apa jadi.  kalau tak sedap jangan marah aku.  aku tolong suggest je kalau korang nk sangat buat kek untuk anak kan. 


macam kelakar pulak siap cerita pasal jenis jenis pisang.  gasak kau lah etty.  blog kau!


Wednesday, June 5, 2013

when umar raihan turns 1yo next week

assalamualaikum

kitaorang tak plan nk buat party untuk anak.  aku pun lupa nk menyimpan, so memang tak delah kan.  untuk kawan kawan kt taska pun, tak tau nk buat camne....tp umar selalu dapat goodies dari kawan kawan.  malu mama.  mungkin adalah sikit buah tangan untuk kawan kawan dan cikgu kt taska tu.  kena bincang dengan suami.

cuma mama teringin sangat nk buat ni....

malas nk upload gambar.  letak link je lah.  kalau rajin tekan, tak rajin takpe.

http://mojosavings.com/diy-salt-dough-footprint-keepsakes/

masa lahir tu tak teringat pun nk buat gini.  so setahun ni make sure buat. dan kena buat tiap tiap tahun.  cuma bila adik umar keluar nanti, mama cuba untuk masa adik baby lagi.  senang je.  lagi senang beli ready kit tu.  hahahahah

http://www.modernparentsmessykids.com/2011/08/we-tried-it-diy-edible-fingerpaints.html

yang ni pun tetiba macam comel gila...tp ni tengok lah dulu.

cuma yg pasti, buat footprint tu je. 

Tuesday, June 4, 2013

umar raihan demam panas + berjalan

assalamualaikum

minggu lepas, minggu yg hectic buat aku dan suami.  umar demam panas bila malam .  so bila dah berjaga malam menyejukkan anak yg panas, mata pun berpanda panda lah kan... tp nasib baik ktorg gilir gilir bangun jerlum badan umar raihan.

kisahnya, weekend minggu lepas ktorg balik kampung aku, kt perak nun.  biasalah kenduri, panas melengit, dengan suasana hiruk pikuk dj pasang lagu sekuat kuat alam - aku tak suka kenduri yg muzik terlalu kuat.  aku kondem dj eh, bukan tuan rumah. gila kau, tuan rumah tu pakcik aku...wahahahahahha

so mungkin waktu tu umar raihan tak selesa.  memang pun.  merengek rengek je.  bila bukak baju baru dia aktif merangkak, panjat tiang seri kt rumah pakcik aku tu.  lepas tu dah hensem hensem tukar uniform pulak - baju lubang lubang cap pureen tak pun, sleeveless je.  haha.

bila sampai melaka, badan dah mula panas.  hari isnin aku pun tak sihat.  aku MC bawak sekali umar ke wahidah.  sebelum tu pergi sedut kahak.  masa sedut kahak, org fisio tu tak dapat nk tembus hidung. sebab dia kata blocking.  check kt wahidah pun, doktor kata dalam tu dua dua dah bengkak, sebab selsema yg lama.  so dia bagi ubat surut bengkak, kasi baik tekak dan hidung tu.  aku request untuk amik darah sebab umar raihan demam on off dah terlalu lama.  so apa apa better check darah kan.  kalau takde apa apa lega, kalaulah ada apa apa boleh tertindak.  takkan nk diam je kan...

doktor tanya nk amik kt mana?  kalau kt wahidah, doktor amik banyak.  kalau pergi pantai, cucuk hujung jari tu je.  aku pun demi sayangkan anak, pilih buat kt pantai je lah.  then kami shoot ke sana.  result nanti spital fax je kt wahidah, dah wahidah akan call bgtau result.

setel semua.  balik.

dapat call dari wahidah.  dia cakap takde apa apa.  cuma ada infection kt darah putih.  aku macam pernah baca kt blog eena, salman dulu pun macam tu.  so aku wasap eena tanya normal ke infection tu.  eena kata normal sebab demam, sambung je antibiotik.  lega sikit.

tapi demam tetap macam tu.  malam panas.  berjagalah kami suami isteri pantau suhu umar.

hari selasa, umar time tu tido, aku pass jelah kt ticer.  aku pun lupa nk pesan kalau panas bagi ubat.  dalam pukul 11am camtu, dapat call dari nursery, ticer tanya umar demam ke, badan dia panas.  lepas tu tido pun terkejut kejut.  aku suruh je ticer bagi ubat, then nanti aku datang amik dia. 
terus call suami cakap umar demam balik.  since dah bincang aku tak boleh nk balik, tp dia boleh, dia pun usahakan untuk balik amik anak dia tu. 
aku ke taska dalam 12+.  masa tu memang panas badan umar.  time tu ticer nk mandikan dia.  masa tu melalak lalak dalam toilet.  sbb masa dia demam, dia punya takut nk mandi.  sejuk mungkin.  kita yg rasa dia panas kan.  tp yg dia rasa, kita tak tau...masa tu memang nampak muka dia pucat, lesu...lembik je rasa tau.  aku susukan dia, baru dia ceria. 

pastu ayah dia pun sampai.  sayu je hati tau nk lepaskan dia balik.  lagilah ayah dia kata nk balik tampin.  lagi aku sedih...aihsss memang sedih lah time tu.  banyak kali lah aku call suami aku tanya umar camne.  dah makan belum, dah minum susu belum, panas ke tak.  dengar suara dia pun aku dah menangis tau.  barulah aku faham waktu tu perasaan orang yg terpaksa berpisah dengan anak atas sebab sebab tertentu.  jodoh tak panjang mungkin.

dah petang tu lagi aku tak keruan.  suami aku janji by the 6 pm sampai rumah.  tp tak sampai sampai.  ko tau tak aku sampai duduk tepi tingkap, macam pungguk rindukan bulan..aku call tak angkat.  aku sms ''bila anak mama nk balik ni, mama rindu iyeee''...tak berbalas.  nk tido peluk bantal umar, tak boleh tido.  last last memang aku duduk tepi tingkap.  dengar je brek kereta suami aku terus aku tengok bawah.  nampak je umar dalam kereta, menggeletek aku suka...[brek kereta suami aku ada bunyi yg bingit tu so kalau dia dah sampai memang aku tau lah dia dah balik].

terus aku pergi pintu sambut anak dan suami.  aku peluk dia, aku cium dia.  bawak masuk bilik, aku peluk puas puas.  pastu susukan terus.  dia pun macam rindu aku.  sengih sengih je nampak susu.  petang tu badan okay je.  main kt depan pun okay.

malam panas balik.  dah sampai 40c kooooo....terus aku basahkan badan dia.  tunggu suhu turun sket, aku masukkan ubat bontot pulak.  aish, first time kot menyontot bontot anak.  hahahahahhah. 

gitulah dia selama beberapa malam.  paling tinggi 40c tu lah.  tp memang dia aktif. 

pengsudahannya, hari jumaat dah tak demam lagi.  sehingga ke hari ini. 

alhamdulillah syukur padamu ya Allah.  aku berdoa siang malam sembuhkan anak aku.  moga moga doa seorang ibu ni termakbul kan.

hari sabtu balik tampin, singgah rumah mak teh suami.  umar raihan mengejutkan aku.  dia melangkah setapak.  wahhhhh, disaksikan oleh nenek teh dia. 
tapi kat rumah tampin, tak buat pun.

balik melaka ahad tu, dia tunjuk lagi sekali kt makngah & maksu dia.  total 2 steps.

tapi malam tadi, dah banyak langkah.  mulanya tak mau, tp nenek pancing dengan duit.  so dia nk ke duit tu, dia melangkah lah.  bila dah start langkah, seronok lah dia.  lagi lagi bila bila melangkah tu, ktorg bersorak...cakap dia pandai.  umar ni kalau dengar perkataan pandai je, dia tepuk tangan.  dia tau bila tepuk tangan tu tanda gembira.  sengih sengih je dia.  makngah dia pulak ada beli benda yg tiup bunyi bising time birthday party tu.  apa lagi, galok le dia.  haha belajar dari dyll perkataan galok tu.  aku pun try lah pancing dengan makanan, tp saja je.  dia merangkak kt aku.  sajjee jeee kan!!!  ng mama mengelat!

satu lagi akal dia hasil dari demam hari tu, dia dah pandai bila aku tanya siapa nama dia muhammad umar raihan????  cepat dia angkat tangan....hahaha comel jeee...

melangkah & angkat tangan tu belum sempat lagi nk keeks.  nanti kalau sempat, ada lah.  kalau tak, kenangan kami sekeluarga jelah kan.

alhamdulillah.  since result blood test pun negative, umar pun dah sihat, kami tak risau dah.  tp selalu pesan kt umar, umar kuat kan.  tak mo selalu sakit ye nak.....


ni masa dia demam nk balik tampin tu.  kemain cengeng!!


hari ahad, dari tampin, singgah jusco dulu soping baju raya dia.  setel baju umar.  tinggal baju ayah ng mama je.  yelewwtewww...hahahahah...

mama pun nk ucapkan tahniah kt afiq, anak ciknaa.  hari tu ciknaa cakap kt gojes group, afiq muntah kt taska.  risau kami.  rupanya malam tu dia dah berjalan....

tapikan, masa umar sakit hari tu, aku harap sangat dia demam nk berjalan.  rupanya betul.  heheheh...

alhamdulillah, berjalan sebelum setahun.  perkembangan yg cukup membanggakan mama & ayah. 

umar kan, tak pernah berkasut.  so aku tengah confuse nk cari kasut camne..hahahahahah....

mama sayang umar raihan.  be a good boy okay.  jadi anak yg menyenangkan semua orang....

Monday, June 3, 2013

najib&etty 2nd anniversary - 3 june 2011 3 june 2013

assalamualaikum,

alhamdulillah.... 2 tahun dah kawin.  turun naik kebahagiaan kami suami isteri.  ada kala bahagia sampai tak boleh berenggang. ada kala nampak muka macam rasa nk cakar cakar je pipi dia.  haha.  biasalah kan...

malam tadi, suami keluar g mamak macam biasa.  aku pun dah ready nk tido.  dia balik dan ready nk tido, alarm reminder aku berbunyi.  aisehhh...hp tu pulak kt dia.  dia tengok je hp tu, dia cakap macam jerit jerit mengada tu ''eh sayang, happy anniversary!!!!''...........lorat nau bunyinyee...
aku pun sengih sengih je.

pastu tetiba aku macam sebak.  tengah tengah belek hp tengok segram, mengalir je airmata.  pastu suami cakap ''haiii, sebak sangat dah kenapa?''...bahahahahah...saja tau abang ni...

pastu masing masing tido. malas nk layan.

mmmm apa lagi nk ku katakan.

PERKAHWINAN....

aku cukup bahagia dapat kawin dengan najibun.  eh dulu panggil najibun, skrg tak boleh.  wakakakak...mau kena pelangkung.  sorry bang...

hari hari tau perangai baik buruk dia macam mana.  masing masing ada keburukan dan kebaikan.  baik tu kita simpan diam diam, buruk dia tu kita ungkit, jadi bahan gaduh.  wakakakakakk...

aku ni jenis, lepas mandi campak towel atas katil.  pastu baru sidai.  tu pun untung sidai.  kadang kadang kering gitu je.  tp suami jenis pantang tengok towel atas katil.  kang dia bebel, sambil angkat towel tu letak kt hanger.
tapi suami satu peel gak, dia suka sangkut tshirt ke seluar ke tepi katil.  bila kena tolak guna kaki, tshirt tu pun jatuh bawah katil.  pastu bukan nampak pun.  bila tonggeng baru nampak tshirt tu.  pastu sibuk cari, ''baju abang mana pahhhhhhhhh''....

gitu lah dia.  ko kurang sana,ko lebih sana. masing masing kan...jadi, sebagai suami isteri, kenalah pandai adapt dengan perangai masing masing.

kadang kadang, aku sound je. ''u ni marah i tinggal towel atas katil, tp u sendiri tinggal baju tepi katil.  acane??''...sengih je laki aku.  tu tanda dia pun tak boleh sangat membebel lah..sebab keje aku hari hari kutip baju tepi tepi katil tu.  kakakakakkakakakakka...

tu sebahagian jelah...yg lain lain tu biasalah...lelaki ada perangai kurang manis, perempuan pun sama.  tak boleh cakap kita ni perfect....

kahwin ni ibarat kita saling melengkapi satu sama lain.

kau tinggal towel atas katil, laki kau tukang sidai.
laki kau tinggal baju tepi katil, kau tukang masuk dalam laundry basket....

gituwwwwww.....

nk kawin senang, tp nk terima perangai pasangan tak mudah sangat.  kena banyak bersabar.

dan jangan pelik kalau dulu masa couple, romantik habis, bila kawin romantik ke laut. dan jangan pulak duga, masa couple buat tak endah, tp dah kawin, kita ditatang bagai minyak yg penuh.

ALHAMDULILLAH....

dengan kehadiran umar raihan, kami melengkapi satu sama lain.  dulu tak tau pun suami aku jenis pandai buat kerja jaga anak.  tp aku silap.  dia pandai jaga anak, cuma perlukan bimbingan dari aku.  cuma suami aku ni, kerja slow sket.  bukan slow mende pun, cuma dia terlalu sempurna.  nk tapped kan sticker diapers tu pun, kena sama sentimeter kiri dan kanan.  tu yg buat aku baran kadang kadang.  kakakakakaka

setakat basuh, sidai, lipat baju anak, suami aku boleh diharap.

dia tau kerja dia.  malam malam dia akan basuh botol botol dan bekas makanan umar raihan.  dia boleh bantu aku masakkan bubur dan oat anak tanpa hangit.  lepas dia masak, mesti dia bagitau aku, ''yang, i dah masak bubur anak...............................................tanpa hangit!!''....cessss...

suami aku tak penah lupa nk isikan minyak kereta aku bila petang ahad. 

bila cukup time nya, dia akan bawa kereta aku untuk diservice. 

suami aku tau bila masanya ikan salmon ikan tenggiri anak habis, ingatkan aku suruh top up bekalan yogurt, bekalan buah buahan.  tp yg pergi mydin aku lah.
😽

aku bukanlah seorang yg tak pandai berdikari.  tp aku suka bergantung harap pada suami aku.  aku nk dia rasa, yg aku perlukan dia.  sebab ada je kawan kawan aku yg jenis buat semua, sampai suami masing masing lupa tanggungjawab.

aku suka je jawab ''i tak reti laaaa yang....''...bila dia suruh aku isi minyak sendiri.

aku suka bila suami aku cakap ''belajarlaaa....''

aku suka cakap ''buat apa belajar....i kn ada u sepanjang hidup i sayang....''

tapi tak suka bila suami aku cakap ''hidup ni pinjaman Allah.......''

aku mula sedih.  sebab aku tak mau kehilangan suami aku...aku nk habiskan masa masa dengan dia sepanjang hidup kami....

baiknya dia, buruknya dia, aku terima dia seadanya sejak malam pernikahan kami 2 tahun lalu....

3 june 2011, 8.30 pm

















kompilasi gambar tak ikut turutan.  print screen dari fb je.  wahahahahahahahah....



selamat ulang tahun perkahwinan suamiku sayang.....semoga hari hari mendatang membuatkan kita yakin dan matang melayari perkahwinan ini....i sayang u...i sayang umar raihan lebih dari u...eh...hahahahahah...lebiu by....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails