:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, August 15, 2013

syawal 2013 kami.....!

assalamualaikum

huwarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....kenapa kena kerja harini?  kenapa cepat sangat masa berlalu?  kenapa cepat sangat dah seminggu raya????

boring.  maka, mari update blog.

aku start cuti ritu hari rabu.  pagi rabu, siapkan bahan nk buat rendang tok mak aku.   mak aku kerja hari tu.  half day.  so sebelum aku berangkat ke tampin, adalah baiknya kalau aku melengah lengahkan masa sementara nk tunggu suami aku datang amik aku.  dia dah datang tampin awal sebab nk kemas rumah.  bergotong royong lah aku dengan umar raihan.  aku kupas bawang semua.  nasib baik dia tak kacau.  umpan makan biskut.
mak dah balik, salam salam chow.  sampai tampin dalam pukul 3 camtu.  terus tolong apa yg patut.  masa tu semua tengah masak buat serunding daging.  kt rumah tampin ni, takde rendang ayam tu semua.  deme yg wajib, nasi impit, lemang [beli], rendang maman, rendang pucuk ubi dan serunding.  kuah kacang kang malam raya tu MIL aku masak.

hari raya pertama-khamis

pagi raya bangun kul 6.30 am.  mandi sunat aidilfitri, mandikan umar sunat aidilfitri jugak.  pastu siap siap. suami pun siap siap nk pergi solat sunat kt masjid.  tinggallah aku dua beranak kt rumah tunggu orang balik solat.


 
kebosanan takde kawan.  ate tinggal berdua je dengan mama kan.  suap roti time ni.  jenuh lah nk habiskan roti tu....time ni makan pun main main.




ate lama sangat tunggu semua orang balik, tunggu ayah dia lagi melawat kubur arwah ibu, tertido terus ini budak.  lagipun pagi tadi, dia bangun awal kan.  memang time tido dia lah ni.


disebabkan dia tido, ni lah dia family potrait kami tahun ni.  kalau korang scroll bawah entry ucapan selamat hari raya aku, hat tu tahun lepas punya potrait.  umar tido jugak.  mmmmm aptb!


okaylah okaylah.  ni haa gambar raya paling cun dari kami sekeluarga.  umar dah bangun.  yeay....tema purple yg pelbagai tona.  lantak situ asalkan purple kan.  lagipun kalau semua pakai kain sepapan tu mcm tak best je.  nk ke laki aku pakai satin tu?  hahahahahahhahaha.  so kita as a queen of the family ni, kita tentukan warna je.  tona warna terpulang masing masing.

hari pertama ni pergi beraya beberapa rumah ni.  tu pun dah flat. 

hari raya kedua-jumaat

balik melaka...yahooooooooooooooooooooooooo!!!!

gi beraya kt tengkera & jasin.  pastu balik umah tido.  hahahah..dasarrrrrrr.....


 tema warna pada harini adalah turqoise.  anak dengan bapak, pakai baju belang belang, tp ada unsur turqoise gak.  so kalau dorang pakai baju ni lagi, aku boleh pakai purple jugak.  sebab baju ni colorful.  hahah.  mula mula beli baju umar raihan tu kt manjaku.  tp esoknya, kt parkson berialah suami aku tunjuk baju ni sama dengan umar lah.  nk beli tak??  disebabkan bukan pakai duit aku, aku pun cakap, haa beli beli....so berbelang lah mereka anak beranak.

baju aku tu pulak, dari bandung.  lama kot beli.  tapi baru tempah.  tu gara gara atkins baju tu gedobossss...actually dah tak baju raya sebab pernah pakai masa wedding cousin kt perak hari tu.  tp tak show off.  hehe.  so ni kali kedua pakai baju kebaya tu.  dulu siap pakai dengan corset.  sekarang longgar dah.  tp tak fit lah kan...tak cun.


anak dan bapak.  ahhh tengok muka umar time ni, rindunyeee kt diaaaa.....


hari raya ketiga-sabtu

balik tampin balik.  sebab adik adik aku dah ke terengganu hantar cousin kawin.  lagipun dah takde tempat nk beraya.  so balik tampin, sambung raya memana.

third day outfit, aku pakai kuning, kain merah.  so anak dan bapak guna yg berunsur merah.

dah sampai tampin, ayah mertua ajak beraya melaka balik.  kakakakakakakakak...so pergi jelah kan.  boleh collect duit raya umar.  eh terpesong lak niat beraya tu.  kakaka.  tp penat kot g patah balik melaka balik.  pergi rumah makcik.  pastu malam pulak ke masjid tanah.  walaupun penat gila kt masjid tanah tu, tp best sebab semua orang dapat duit raya.  dengan FIL, MIL dapat duit raya tau.  tu rumah bff ayah.  duit rayaku yg pertama...semua orang beronok ronok malam tu.  hahaha


hoi lengan ke kayu balak tu????????????


ni ha.  baju ni jenis fishtail tu. murah je u ols.  sepasang rm70 kt melaka mall.


hari raya keempat-ahad

plan nk ke muar.  singgah jumpa nona dulu.  nona ni kawan gojes blogger.  kenal dah lama dah.  dari zaman gelap lagi.  haha.  since dia kata kampugn dia kt melaka, aku pn roger lah nk beraya.  dia suruh datang tengahari tapi tak dan lah kan..datang minum, sembang balik sebab kejar masa nk pergi muar tu....sempatlah kan jumpa dari tak jumpa langsung....nanti kita jumpa lagi eh nona & afeef.  tp make sure time tu korang mandi tauuuuuuuuuuuuuuuu....!!!



outfit pada hari raya keempat adalah oren.  tu baju aku tahun lepas.  disebabkan tu baju nursing, pakai pun berapa kali je, plus cotton mahal - nk jugak bagitau.  so aku jaga betul betul.  takdelah malu kan nk pakai banyak kali di hari raya.  tudung tu lah yg aku mencirit cari kt mydin berapa kali.  jumpa jugak.  halfmoon biasa je uols.  dah aku pakai baju tahun lepas, agak agak lah kalau nk pakai tudung tahun lepas gak.  tu yg sampai cirit aku cari tudung raya.  kahkahkahkahkahkah...

eh duit aku...tu pun nk gosip!  choii nya kehidupan korang ni....


ni rumah yg kt muar tu.  cantik kan.  aku suka rumah gini...

suami aku pun outfit oren jugak.  kotak kotak macam umar raihan.  gigih lah cari yg senada sama warnanya dengan umar.  last last jumpa jugak.  mama tak payah beria cari.  pusing pusing je dah jumpa.  sebijik lak tu.  nanti lah kalau ktorg pakai sama sama kotak ni, baru tunjuk.


isnin selasa tak beraya sangat.  adalah ke rembau rumah officemates suami.  lepas tu selasa, suami pergi basuh rumah dengan abang ipar.  dan balik melaka.  rabu cuti lagi.  dah khamis harini, aku dah masuk kerja.  aku bosan.  tu yg nk taip blog pun macam malas gila....

okaylah.  bye.  

tah pape penutup.  kakakakakakakakak










Tuesday, August 6, 2013

syawal 2013 - selamat hari raya

assalamualaikum



 bahahahahahhahahah...gambar kasi besauuu....


dah bertahun aku blogging.  dari 2007.  melompat lompat blog aku.  dari blog zaman anak dara, pergi pulak ke blog kucing, jadi pulak blog bride-to-be, seterusnya mom-to-be dan sampailah sekarang dah jadi mak dah pun.


kawan kawan pun ramai dapat dari blog.  mostly kawan kawan yg pernah aku ada, memang dari blog.  alhamdulillah, silih berganti.  masih kekal menghubungi satu sama lain.  ada juga yg dah lost contact.  biasalah, bila blog dah tak update, kita pun lupa kan.  yg mana bff tu, blog dah tak wujud pun masih contact lagi.


hubungan pun.  biasalah.  kita bukan kenal dari kecik.  kenal melalui penulisan yg tulus ikhlas.  lain kalau kenal dari kecik ni.  kalau bff dari kecik, herdik caci makian pun takde nk tacing.  sebab dia kenal siapa kita sebenarnya.  berbanding kawan blog, dia cuma kenal kita dari tulisan kita.  macam macam intonasi suara dia boleh create kan.


pada siapa yg masih kawan dengan aku sehingga sekarang, aku nk ucapkan berbanyak terima kasih sebab masih mahu berkawan dengan aku.  berkali kali aku cakap, aku ni orang melaka.  cakap memang kasar.  so kalau yg tau dengan perangai aku, cacian dari mulut aku, tp dia masih nk kawan dengan aku, dia memang kenal siapa aku sebenarnya.  dan dia memang faham aku ni memang bercakap kasar, tp hati aku baik.  terima kasih sebab sudi jadi pendengar masalah, kegembiraan aku.  terima kasih sebab sudi bersama aku bila aku susah dan senang.  tak ramai sebenarnya, tp alhamdulillah, aku ada kawan kawan begitu.  nk sebut terlalu ramai.  tp mungkin korang boleh rasa siapa korang dalam hati aku, mungkin korang boleh rasa semua ni.  terima kasih sebab sudi jadi kawan aku. 


pada siapa yg pernah terasa dengan sikap aku, kata kata aku, aku memohon seribu kemaafan dari korang.  yelah, dalam ramai ramai orang yg faham hati budi kita, tak boleh nk nafikan ada segelintir yg tak faham peel kita.  macam aku cakap, kita cuma kenal di alam maya sahaja.  mungkin tak pernah jumpa.  jumpa di keyboard je.  so aku tak salahkan kalau ada kawan kawan yg tak faham hati budi kita.  kita pun tak boleh paksa dia nk jadi kawan kita kan.  masing masing.  aku tak mintak orang orang yg jauh hati dengan aku jadi kawan aku balik.  aku cuma minta maaf.  tu je. 

hari baik bulan baik ni, elok lah kita bermaafan sesama kita kan. 

ingat satu je, kalau kita buat salah dengan Allah, kita boleh minta maaf dengan Allah dan insyaAllah Allah akan ampunkan dosa kita.  tapi kalau kita buat salah dengan manusia, tp manusia tu tak ampunkan dosa kita, macam mana?  haa fikir fikir kan lah.


dipendekkan cerita, aku nk ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI - MAAF ZAHIR DAN BATIN.  ikhlas dari kami sekeluarga.


to general - aku dah lama maafkan kalau sesiapa ada yg pernah buat salah silap pada aku.  standard lah, kalau mulut aku jahat, mesti ada orang buat jahat dengan aku jugak kan. balasan Tuhan. tp aku dah maafkan.
tapi, kalau bab mengutuk anak aku tu, Allah je tau...................jangan salahkan aku.

happy raya korang.....hati hati di jalan raya.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails