:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, March 19, 2014

resepi kek pisang moist, mudah, sedap dari etty

assalamualaikum

 
semalam aku buat kek pisang.  sebab teringatkan ada pisang berangan dah ranum kt dapur tu.  alkisahnya, aku teringin nk menggoreng pisang hari ahad hari tu.  gigihlah laki aku cari pisang muda nk goreng.  tp tak jumpa.  jumpa pisang berangan separuh ranum.  malam tu jugak aku goreng.  hehe, hormon kan.  nk buat camneeee...

esoknya, ingat nk goreng lagi.  tp suami cakap, dah ranum sgt ni.  tak sedap kalau goreng.  makan je lah pisang ni.

tapi semalam kt office, aku rasa lapar gile.  sebab tak makan tengahari kot.  biasalah, kalau dah lapar, semua benda nampak sedap kan.  jadinya time time tu lah teringat bestnya kalau bawak pisang kt rumah g office. boleh makan.  tapi tetiba tingggg!!!  buat kek pisang lah.  

google punya google.  aku jumpa resepi ni.  http://aziejaya.blogspot.com/2013/09/kek-pisang-yang-sangat-lembab.html

sekali tengok je link tu terus mcm eh best je resepi ni.   semua bahan ada kt rumah.  aku pun sependapat dengan azie ni, resepi ni mudah sebab guna cawan.  kt rumah takde timbang.  so guna cawan adalah terbaik.

aku betul betul ikut cara azie kitchen ni.  yg mana aku ubah, aku guna tulisan merah tu ek...


Kek Pisang

Bahan bahan:
  • 4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji) - aku pun guna 5 biji pisang berangan
  • 1 cwn gula kaster
  • 1 cwn minyak jagung - aku guna buttercup.  anggaran lebih kurang 1 cawan
  • 4 biji telur gred A (saya guna gred B) - tak tau gred apa.  4 biji

Bahan ayak:
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 sk soda bicarbonat
  • 1 sk baking powder

Bahan lain:
  • 1 sb jus limau nipis (tak letak) - aku tak letak pun
  • 1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara: 
 
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. - aku lapik dengan baking paper.  letak lebihan butter tadi kt sekeliling loyang bulat 
  
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. aku tambah secubit garam.

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. - bila adunan dah sebati, aku masukkan tepung.  dah tak guna mixer lagi, kaup pakai sudu je.

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. - aku buat dalam 40 minit, suhu 170C

sebelum masuk oven, lebihan pisang tu, aku hiris hiaskan kt atas.  ada yg termasuk kt dalam adunan tu, biarkan.  nanti dia cair kt dalam kek, sedap.

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. - bila dah bunyi ting, aku tukar suhu ke 150C, bakar lagi 10 minit.  sebab dah cucuk guna garfu, keluar balik, elok je.  means dalam pun dah masak.  kalau kita keluarkan garfu tu ada tepung ikut sekali, maknanya dalam belum masak tau.





tara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  siap dah.  

kuar oven, terus aku potong.  makan kerak kerak tepi tu.  masyaAllah sedapnye.  eh kenyataan tau.  kira menjadi lah resepi azie kitchen tu.  korang pun boleh try. 

oh yea, pasal hirisan pisang yg masuk dalam adunan tu, suami aku semalam komplen, eh tengah tengah ni tak masak lah.  aku cakap, tu bukan tak masak, tu pisang dah cair.  ohhh je dia cakap.  dia pun tak komplen banyak. makan je.  sedap katanya.  terus lah dinner kami luak sikit je sebab dah kenyang makan kek pisang.


best jugak mengandung ni kan.  macam macam dah aku masak.  tinggal tak share je gambar.  hormon terlebih rajin.  faktor duduk rumah sendiri pun iye gak.  

next, red velvet pulak.  

cikidaudddd.....















Monday, March 17, 2014

resepi asam pedas melaka

assalamualaikum



ramai mintak resepi asam pedas.  ala korang ni, malu lah aku kan.  asam pedas je pun.  berlambak resepi.  tapi takpelah, kang kalau ada mintak lagi, aku suh je tengok kt blog.  jarang kan aku post entry masak masak.  bukan apa, tak reti nk buat presentation bagai.  aku ni, rasa boleh tahan.  cuma presentation tu out.  segan.  kadang aci redah je tangkap gambar.  takdelah nk selit selit letak memacam kasi cun.  cun pun kalau tak sedap buat apa kannnnn....

ni resepi asam pedas melaka.  cara aku.  cara orang melaka lain, g tanya orang melaka lain.  haha.  aku dapat ni dari makcik suami aku.  makcik tu duduk kt lubok china.  sempadan melaka-rembau.  even mak aku buat sedap, tp makcik tu buat kena dengan tekak aku.  FIL aku punya beria puji makcik ni punya asam pedas.  apa rahsia tanya dia.  makcik tu jawab alaaahaiii sonang yo.  bawang merah dengan cili je.  haaaa tu je????  mak aku letak memacam kot.  halia, bawang putih.  oh no wonder mak punya asam pedas sedap gak.  kekekekekekekek...aku???  of kos lah amik yg paling mudah.  halia kt umah tu medang je kecutnyee...nk tunggu gebu, memang tah bila nk masak asam pedas.

sejujurnya, aku start tau masak ni sejak berumahtangga sendiri.  masa duduk dengan mak, tolong kacau kuah je.  tp kalau suami dah cakap sedap, dan asyik request je, tu tandanya apa kawan kawan????????????????????????????????????????????????????????????????  haaaa nampak tak banyak tanda soal.  kekekekekekek


okaylah marilah berbalik pada perkara di atas.

resepi
  •  ikan tenggiri
  • ikan kembung - seeloknya cari yg fresh sebab tak lembik.  pejal body dia.  eh body katanya.
  • ikan parang - memang banyak tulang, tp feel i told u senah!
  • ikan apa apa jelah yg ada stok kt rumah korang tu.

bahan blender

  • bawang putih - untuk 4 ketul ikan aku selalu letak 6-7 ketul bawang merah.  blend halus
  • cili giling

bahan penyedap - kalau takde pun confirm sedap punya

  • serai 2 batang - pok iye.  =)
  • daun kesum
  • bunga kantan
  • daun kari
  • daun limau purut

bahan kering

  • serbuk kari
  • lada hitam
  • belacan - tak boleh makan belacan, tak payah letak
yang ni, nak ada pun boleh, takde pun boleh. 

paling penting

  • air asam jawa - segenggam mungkin.  agak agak jelah.  aku pakai yg asam jawa ada biji tu.  tak penah pakai yg instant.

cara-cara

  1. panaskan minyak.  agak agaklah banyak mana
  2. masukkan bawang blend tu.  tumis sampai naik bau, sampai masak lah kiranya kan.  
  3. masukkan bahan penyedap tu.  kalau ada semua benda, masuk semua.  kalau takde, pun takpe
  4. masukkan bahan kering yg korang pilih nk masukkan tu.  kalau aku, memang masuk serbuk kari dan lada hitam sket.  baru umphhh
  5. agak dah bau sedap, masukkan cili giling.  
  6. tumis lagi sampai agak cili dah masak
  7. masukkan air asam jawa.   okay yang ni, awal awal je mesti pekat. agak-agak lah nk pekat dan masam macam mana.  lepas tu, tambah lagi.  bila perahan yg kedua, air dah tak masam sangat.  cuma nk tambah kuah je.  
  8. masukkan ikan yang dipilih tu.
  9. kalau ada terung ke, masukkan. tp kalau pilih tomato, masukkan hujung hujung.
  10. kecikkan api, masak lama sikit untuk dapatkan kuah yg pekat.  
  11. letak lah garam dan gula untuk seimbangkan rasa.

okay faham dokkk???

kalau tak sedap mana, jangan down.  try again. 


okay, next aku bagi resepi negeri melaka gak.  ala ala asam pedas.  tp bukan.  masak lada nama dia. tu memang aku suka.  tp sebab suami tak pernah makan sepanjang hidup dia, dia tak berapa nk adapt lagi. 

okay korang.  good luck.


Tuesday, March 4, 2014

dah masuk 3rd trimester baru nk update.

assalamualaikum

dak ctmah tanya, aku dah lama tak update blog kan.  aku cakap, takde benda aku nk update.  aku bukan jenis suka update yg tah pape.  well, dah tua katakan.  nk update pun benda yg best jelah kan.  takat hidup hari hari buat apa, tak payahlah derrrr....bukan orang suka baca pun.  meluat lagi ada.  eh.  (icon jelir lidah)

ctmah kata lagi, tahun lepas aku banyak update.  well, tahun lepas update cerita pasal #umarraihan kan.  milestone dia setiap bulan.  dah boleh jalan tu, kita pencapaian gemilang terbilang dia lah tu.  dia tu bukan boleh cakap lagi.  baca abc apatah lagi.  so takde apa aku nk cerita pun.  takat dah boleh kenal beberapa perkara, dah pandai sebut beberapa butir patah perkataaan, dah pandai alif ba ta, ala tak payahlah update.  ramai lagi mak mak update blog anak dah pandai itu ini.  tak payahlah cari blog aku.  (icon tiup kuku)

tahun tahun lepas, rajin update sebab excited sambut anak sulung.  setiap kali check up update.  well kalini bukan ada bias di antara anak sulung dan anak kedua.  tp amik pengajaran.  tak mau terlalu publish hal dorang.  even hal laki aku.  mau ada orang dengki kan.  manalah tau.  kita ni bukan tau, kita ada musuh pun.  niat kita berkawan je, tp orang lain, niat nya lain.  tetiba niat nk cari gaduh.  so berhati hatilah dengan kawan sekeliling.  (icon tarik rambut orang yg dengki tu) + (icon tarik rambut dengan orang yg suka rampas laki orang)

tapi takpe.  aku sayang ctmah.  oleh sebab tu, aku update harini.  akan datang, entah bila nk update lagi.

harini dah 28 weeks pregnant adik #umarraihan.  nama dia belum tau lagi.  sebab belum lahir kan.  macam gedik je nk siap panggil nama bagai.  gender pun.....sebenarnya dah scan 4d last week.  doctor dah sahkan gender sekian.  tp sebab tak nampak sangat, so aku pun tak reti nk sahkan 100%.  apa apa pun aku terima walaupun dalam hati ni dah cakap, kalau girl, aku nk rehat lama sket.  penat lah ngandung dekat dekat ni.  so kalau Allah dengar doa aku setiap hari mahukan anak perempuan kalini, aku bersyukur.  kalau anak dalam perut ni lelaki, pun samalah.  gap 3 tahun gak.  kekekekekekekekek....dah siap plan nk guna iucd atau implan.  walaupun aku takut nk pasang kt bawah tu, tp nak gakkkkk plan bebetul. korang tak mau plan, korang punye sukaaa....!

masa scan last week, anak ni breech.  doktor kata okay je.  awal lagi.  tunggu nanti dah hujung hujung kalau breech lagi, czer jelah.  aku okay je.  memana.  takde lah obses nk normal ke apa.  idup kena relax.  jangan nk obses sangat lah.  cuma doctor nani kata, kalau kalini aku czer, dia malas nk pasangkan iucd.  so option kalau czer kalini, pasang implan lah.  okaylah doctor....asalkan guna panel tak bayar.  hahahahahah.

tanya berat baby, doctor kata dalam 1 kg je.  aku rasa mcm kecik.  tp doctor kata okaylah tu.  buat apa nk berat sangat.  buat susah aku je kang.  ep ep susah tu bukan menyusahkan aku tau.  susah tu maksudnya, dia akan effect scar czer aku.  mungkin akan sakit kt tempat czer tu kalau baby berat sangat.  so aku berfikiran positif.  biar kecik kt dalam, asalkan sihat, cukup makan minum dia.  so nanti dia boleh membesar kan luar.  asalkan badan aku sihat nk jaga laki aku, nk jaga si abang.  sebab kang kalau aku sakit, sapa nk jaga dorang kan.  (icon wanita positif)

by the time doctor kata baby breech, bp aku naik gak.  tp bila check bp lagi sekali, bp normal.  terkejut je.  yelah takut kan.  

dan semalam, setelah sebulan tak jenguk KK, aku ke KK gak.  patutnya ada appointment hari tu.  sebab berat aku naik 4 kg.  so dia suh datang lagi minggu depannye.  aku........idakleee nk kunjung selalu KK tu.  so buat tak tau je.  aku rasa normal lah naik banyak. dah kata ngandung.  makan tanpa batasan.  ewah.  nes KK takut ada effect BP.  so bila dia kata BP, aku pun rajinlah check kt panel.  so far bp aku normal je. 

so semalam, aku sakit kepala, aku g je KK.  nk check semua.  okay semua.  bp cun.  kaki tak bengkak.  berat cun je naik 2kg sebulan.  total naik dari awal sampai sekarang 8kg.  ehem, tak lah berat sangat kannnnnnnnnnn....nes kata mungkin sekarang panas tu sebab sakit kepala.  HB lagilah aku tak tahan.  terus 11+ bape tah aku lupa point bape.  nes tanya aku makan ke ubat tambah darah.  aku cakap tak makan pun.  hehe.

jumpa doctor, dia pun scan.  hari tu breech kepala kt atas.  tp kalini, baby kt tepi pulak.  aktif sangat.  jangan risauuuuu...anak kedua memang banyak space dalam tu.  yelah, rahim dah mengembang kan....

so okaylah tu je cite pasal anak kedua dalam perut ni.  boleh lah update sesekali dari tak update langsung kan. 

nah lah aku belanja satu gambar. 


okay semalam aku ada share kt status aku supplement aku amik sepanjang mengandung ni.  okaylah meh lah aku share aku makan apa.

1.  kapsul herbatussauda brand barakah - aku amik bila masuk 2nd trimester.  sebab ada orang cakap, takut panas.  so 2nd trim dah okay.  aku makan sekali sehari je.

2.  kapsul vco brand catalyst.  pun sama saing ng barakah tu sebab beli sama.  hehe.  ni makan sehari sekali.  aku perasan, muka aku kurang berminyak sekarang.

3.  pil kalsium.  brand apa tah.  yg ni amik kt panel.  hari tu makan sehari sekali je sebelum tido.  tp sekarang aku up dose dia.  sebab kerap cramp.  aku minum susu gak. tp tah kenapa, cramp jugak.

4.  jus delima cap gulsan.  baru baru ni je makan pun.

5.  madu.  hari tu makan madu gitu je.  suapkan umar sebelum tido, pastu aku join sekali.  memula aku perasan kalau makan madu tengah heartburn, heartburn hilang.  tp sekarang ni, aku makan sekali dengan jus delima tu.  aku ikut cakap jasmin kawan aku tu.  dia ajar, satu sudu gulsan, 2 sudu madu.  aku campur sikit je air.  kasi cair sket.  okay tak masam.  kalau takde madu tu, nipis perut aku dek kemasaman jus delima tu.

6.  susu kambing.  brand apa tah.  kami laki bini paranoid anak jaundice lama.  tak sanggup nk hadapi lagi perkara tu.  so suami dah belikan.  malam tadi official dah rasmikan susu tu.  hahaha.  share dengan umar.

tu je kot.  obimin tak pernah makan.  acid folic awal awal dulu je makan sampai minggu ke berapa tah.  ubat tambah darah tu, bila makan hb aku menurun ke 10.2 terus aku stop makan.  bila tak makan, naik sket HB aku.  bila aku amalkan makanan kt atas tu, cantik pulak HB aku.  


okaylah tu je lah nk share.  tak tau nk tulis apa.  ni sekadar melepaskan batuk di tepi tangga je.  kekekekekekekekekekekek......




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails