:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, March 24, 2015

trip kota kinabalu - solid food maira

assalamualaikum

haritu sebelum pergi, sebulan gak lah pening nk fikir camne makanan maira ni.  suami aku cakap, ala nestum kan ada, bagi jelah.  well nestum tu memanglah bawak.  tak payah cakap pun aku akan bawak sebagai sampingan.  tapi takkan nk makan nestum sepanjang masa.  tak rasa kesian ke kt anak?  sudahnye, aku tanya kt fb, aku tanya fi.  dan dapat banyak suggestion.  walaupun kadang suggestion tu tak masuk akal.  tp takpelah, masing masing ada cara macam mana nk besarkan anak kan.

paling best, bestfriend aku masa high school dulu bg cadangan.  since dia pernah keje kt hotel, idea dia boleh pakai lah.  dan mmg aku pakai pun.  tak terfikir sebelum ni.  hehe.  najwa cakap, mintak je kt hotel.  biasanya hotel akan buat special request baby food.  cakap, no salt no msg.  cara gak tu.  aku cuma perlu bawak ikan bilis je.  walaupun realitinya memang kesian kt maira sebab makan bubur kosong lauk ikan bilis je.  dan bau berak sangat busuk.  hahahahahahahahah.  (belum pape dah cite pasal taik busuk).

bab bubur kang cite.  makanan lain yg aku bawak:

nestum.  hat ni aku beli yg paling kecik.  brand milna 1 kotak tu rm5 je.  nestum yg brand cerelac tu mahal gileee kot.  1 tin kecik dah rm10.  tu kt mydin tau.  ishhh...rela lah aku berhomemade je dari spend duit ke nestum mahal gitu.  tapi takpe, tak kondem.  terpulang.  aku kan rajin.  well well well.  nestum ni, andaikata bubur basi ke, tak sempat ke, penyelamat lah.  takkan nk biarkan anak lapar kan.  takpela kasi kejap je pun.  bukan forever.

biskut.  mulanya aku beli biskut marie je.  sbb maira suka.  sekali pagi nk gerak tu, aku cari takde dah biskut tu.  rupanya, ayah dorang jumpa banyak plastik biskut kt dalam tong sampah.  adalah tu yg suka curi biskut adik.  hahahaha.  umar umar....sudahnye, suami belikan biskut tiger.  maira tak suka biskut baby tu.  so kasi jelah biskut lain.  tp maira ni pesen, sekali dua je dia suka.  kali seterusnya dia pandang sepi je biskut tu.  memang pun.  at last, mama yg jadi tiger.  =P

tu je.  buah buah semua tak bawak.  malas.

lepas tu, lepas je najwa kata boleh request kt hotel, aku pun call lah hotel.  nampak tak menyabar kan terus call kota kinabalu.  haha.  hotel kata, masa buffet breakfast tu, ada disediakn bubur kosong.  huh lega....aku tak tau pun hotel ada buat bubur kosong tu masa breakfast.

so setel masalah bubur. tak perlu kalut bawak beras lah bagai.

cari bekas lak.  bekas penting sebab ikut tentatif ktorg kan ada dua hari yg hectic sepanjang hari.  so nanti simpan bubur dalam tu untuk makan sepanjang aktiviti tu.  takkan nk letak dalam tupperware kan.

pergilah aku ke mydin.  jumpa flusk.  murah je rm12.  saiz sedang sedang je.  tanya kt geng tele, dorang kata okay je.  fi pun kata ok.  so proceed.

 yg putih belah kiri tu. 

tapi, nama pun bekas murah kan.  hari jumaat tu, aku masukkan bubur, selamat lah maira makan untuk tengahari.  sampai KK malam tu, bubur dah basi.  tak pastilah sebab bekas tu tak berapa elok ke atau bubur tu ada campuran.  so malam tu, syukur bawak nestum.  maira dah kelaparan tau tak.

tp hari seterusnya, aku letak bubur elok elok je untuk sekali makan.  bubur pun, dalam tu tak lah panas sgt.  suam suam gitu je.

okay untuk lauk lak, aku bawak ikan bilis goreng.  dulu pernah buat, ikan bilis sangai pastu blend halus.  tp kalini nk buat kelainan sikit.  mana tau sedap.  tapi memang sedap uolsss....

ikan bilis basuh, pastu goreng rangup.
bawang merah racik, pastu goreng sampai masak, jangan hangus tau nanti pahit.

pastu blend dua dua tu.  ya Allah setapnyeeee.....sebab kombinasi ikan bilis dengan bawang tu.  wangi je tau.

sedap tau.  maira makan tu berselera je.  tp biasalah dia tu, awal awal je.  lama lama dia boring dah.  haha.

tp awas lah, taik busuk.  kekekekekekek.




okay bubur pulak, senang aku amik je masa buffet breakfast tu.  masuk dalam container.  simpan dalam fridge kt dlm bilik.  aku bawak sekali tau hand blender aku.  ohh bestnye pakai hand blender tu.  kecik je.  senang bawak travel.  aku blend dulu masa tengah panas, pastu baru simpan dlm fridge.  so kalau nak guna, aku masukkan separuh dalam flusk utk bekalan masa berjalan.  separuh lagi tinggal untuk makan  malam pulak.

tapi, masuk dlm flusk bubur sahaja tau.  tak campur dengan ikan bilis.  nk serve baru campur.  kang basi. 


sedikit sebanyak lega jugak.  bak kata kawan aku, dalam malaysia je pun.  so masih selamat.  syukurnya jugak, ktorg stay kt hotel tabung haji kan. so tak perlu was was.

tp bubur kt tabung haji tu tah pape la.  bukan bubur kot.  aku panggil nasi air.  air je lebih.  haha.  okaylah dari takde kan.


rasanya tu je lah.

masa kt KK aku tak suap maira sebarangan.  maira memang makan bubur tu, ikan bilis dan biskut tiger dia je.  kalau ktorg makan, aku takde nk hisap hisap pastu suap ke maira.  kebersihan satu hal, lagi satu aku takmaula maira sakit perut keracunan kan.  kalau katakan dia makan apa yg aku makan, dah dua dua kena cirit.  aku sorang je kena takpe.  sebab aku baca blog trip KK, mostly dorang pernah kena cirit birit.  well, sepanjang trip kami, poor mak teh dorang (SIL aku).  tak taulah dia makan apa, dia lak yg terkena cirit birit.  tu yg risau kalau kongsi makanan dengan maira.  ni syukur laaa takde apa yg terjadi melibatkan anak anak aku.  umar pun nasib baik tak apa. dia makan okay je asalkan nasik.



okaylah.  untuk mak mak, takpe untuk rasa cuak pasal makanan anak ni.  tu tanda kita sayang anak kita kan. yelah, tu tanda kita aware tentang kesihatan anak kita.  kalau buat tak tau, sumbat apa saja.....mmmmm fikirlah sendiri....


bai.



Thursday, March 19, 2015

cuti cuti kota kinabalu (entry sekali harung)

assalamualaikum

tak silap aku, ktorg booking tiket bulan 11 kot.  lepas along nikah.  lepas tu, aku google jelah tempat menarik kt sabah kan.

hotel pun aku google yg mana best.  hotel siap booking bulan 12.  balik tampin bincang nk duduk hotel mana, pastu ayah kata proceed je tabung haji.  sebab dah confirm confirm halalan toyiban kan.  so okaylah, booking kt agoda.  boleh check rate kt agoda.

pastu tiba masanya, excited wey...

flight ktorg kul 5.30 ptg 13 mac 2015.  jumaat tu memang aku cuti pun.  ktorg senang je.  tumpang kereta kt rumah kawan ayah.  tak payah naik erl bagai.  nanti pakcik tu hantar ke klia.  since dah web check in senang je terus letak luggage.

masa kt klia, maira dah tido dah. sampai la dalam flight dia tido lg.

sampai kkia, driver dah siap tunggu.  ktorg sewa nissan urvan.  1 hari rm400 siap dengan driver.  senang sebab tak mau buang masa tengok peta, tengok waze kot tersesat kan. cuma hari jumaat ng hari selasa tu, driver tu charge rm70 je. kami pun 11 org termasuk maira ng umar, memang selesa sangat urvan tu.  sejuk ekon bagai.  nantilah aku share contact number driver tu.  well recommend sangat sangat.  lagi lagi org islam.

sampai tu tanya kt driver (eddy) makan malam mana best.  senang je eddy jawab makan je kt hotel.  sebab kt KK makan rate rm7 sepinggan tu normal. kt hotel pun rate tu jugak.  memang betul pun.  kalau terlebih pun macam nasi arab plus plus sikit je.  malam tu dinner ktorg memang sedap.  sian maira, bubur bawak dari KL dah basi.  so dia makan nestum je.  tu nanti aku share jugak mcm mana bubur maira ek.

check in bagai.  setel masuk bilik.  bilik not bad.  toilet okay.  ktorg amik twin bed 3 bilik, triple bed 1 bilik.  sekali semua dapat triple bed sebab dah fully booking. without extra charge.  hehe best.  utk ktorg sekeluarga ni, rapatkan jelah katil tu.  satu lagi katil, letak barang.    



day 2 - trip to kundasang

sabah kn subuh awal.  so kul 7 am dah turun cafe makan.  pastu kul 8 dah gerak.  kul 8 tu dah terik tau takkk...silau mata aku.  ktorg sebenarnya lambat tau adalah best ke kundasang kalau check in mlm tu.  dah siap booking hotel, baru tau.  so ikut tentatif, pergi balik hari jelah. penat memang penat pun.  penat dalam van je.  syukur lah maira tak banyak ragam.  dia tido je.

PEKAN NABALU

sini souvenir murah murah.  key chain, fridge magnet, tshirt, kraftangan.  aku nyesal gak lah beli sikit je kepit kuku keychain tu.  tak cukup.  mcm fm aku memang suka beli sendiri je.  lagipun takde orang kirim. fm 2 pcs rm5.  okaylah.  kepit kuku tu ada 6 pcs = rm12.  aku beli 2 keping je (12 pcs).  tak cukup wey.  walaupun aku beli utk selected person je.  tshirt beli yg 3 pcs rm50 pastu untuk kami 4 beranak.  total semua rm150+.  bila pergi KK takde nya dapat harga tu. 


 view sini cantik.  nampak dekat dengan gunung kinabalu.  tp terik nyeee.  tak sejuk.  ni tak silap aku yg orang kata penduduk macam muka marsha londoh tu.  memang pun.  tempat yg aku beli key chain tu mmg muka marsha.  siap aku tanya sedara marsha ke.  hehe.

 so nak beli souvenir selain dari brooch tu, sila lah singgah siap siap ke pekan nabalu.  singgah otw nk ke kundasang tau.  sebab petang tu dorang dah katup dah kedai.  almaklumlah, sabah gelap pun cepat.


KELAH SANCTUARY RANAU

masuk bayar.  rm3 tak silap aku.  masuk kena tunggu turn tau, bukan terjah je.  nanti dia akan bukak gate kecik, suruh kita masuk.  agak agak dah cukup 10-15 minit dia akan panggil nombor giliran kita, telah cukup masa.  haha.  tak best sebab tak boleh lepak lama.  eiii aku penakut kot masuk ni.  maira lagi berani.  dia relax je pijak kepala ikan tu.

umar pun macam aku.  hahahahaha


HOTSPRING PORING

sini pun masuk berbayar.  adeh.  semua tempat kena bayar.  haha.  maira ketiduran.  so takdelah nk swim ke apa.  aku jelah yg rendam kaki.  tp tu pun tak best sebab tak natural sgt tempat rendaman macam kt gadek tu. kolam rendaman kaki tu ada paip air sejuk air panas.  so pandailah adjust.  ada jugak swimming pool tp tu air bukit tau, bukan air panas.  gila menggigil umar dalam tu.  tp dalam gigil dia, sempat lah lemas kejap. akibat tidak sabar.




 lama pompuan ni tido tau.


 akibat bawak 1 je seluar spare, dia kena catu pakai seluar.  oleh itu, berenang bogel.  haha.  ni dia baru lepas lemas tu lah.  tu yg apak eh carikan pelampung tu.  masa ni dia berani lah mandi sebab takde ikan.


DESA CATTLE DAIRY FARM KUNDASANG

ah tempat ni idaman kalbu tau.  nak sangat pergi tempat ni.  oh ye, masuk berbayar okay..sini lagi melampau kena bayar macam macam.

ni bayar selepas GST.  macam macam kan,  siap GST bagai.

pastu dalam tu of kos lah nk makan macam macam kan.  bayar lg.  hehe.  aiskrim sedap, fresh milk sedap, dadih sedap.  waffle apatah lagi.  tengah syok makan, kita tengok pulak show lembu perah susu.  lembu sini hidup penuh disiplin.  pandai beratur, pandai masuk kandang.  bila dah pam, pandai keluar sendiri balik ke ladang.  comel kot.

kt atas tu ada cermin so boleh nampak clear proses pemerahan susu tu.  tp kan bila dah tengok live macam ni, sayu je hati aku.  mak lembu dipisahkan dengan anak untuk keluarkan susu nk bg manusia minum.  mmmm.emo je.

lepas tu kami turun ke bawah tengok anak lembu, anak kambing.  hurmmm kena bayar lagi nk kasi anak lembu tu minum susu, makan rumput.






 suhu sini sejuk gile.  ala ala cameron.  tenang je.  takde pun bau busuk taik lembu ke apa.  memang feeling new zealand lah.

turun dari ladang lembu tu, kami solat kt masjid kt pekan kundasang tu.  masjid atas bukit.  gila kau air dia....brrrrrrrrrrrr....masa turun dari ladang tu, nana cakap situ ada chicken wing sedap.  aku ni manalah tau kan mana pekan.  ingatkan macam alaaa dah melepas.  rupanya ada rezeki jugak makan chicken wing.  selesai je solat, ktorg makan kt pekan tu.  situ pun walaupun kampung, standard tau harga sepinggan nasik goreng rm7.  aku makan nasi goreng ikan masin.  okaylah boleh terima tekak.  cuma betullah yang aku baca kt blog lain tu, org sabah tak makan pedas.  sebab sepanjang kt sana, memang kena ng tekak aku yg tak berapa nk pedas ni.  pada aku just nice je.  depan kedai makan tu,ada chicken wing.  dapatlah semua orang merasa chicken wing.  sedap ke tak sedap, standard lah kot tu rasa dia. ktorg yg tengah lapar ni, licin je.




 petang tu on the way balik, nampak cantik sangat tau gunung kinabalu.  ya Allah nampak lah batu batu kt atas tu clear sgt.  pastu sibuk lah ktorg nk tangkap gambar.  sekali eddy kata, takpe depan tu kita singgah kejap tangkap gambar.  masa tu apa lagi yeay lah ktorg.  turun tu, awan dah ketepi.  lagilah berkali kali ganda cantiknye view gunung tu.

berakhir hari kedua.  penat tapi seronok.  dah rindu kundasang.  =(


day 3 - island hoping Tunku Abdul Rahman

macam semalamnya, pukul 8 dah naik van.  menuju ke jesselton point.

taman laut ni tak silap ada 5 buah pulau.  pulau manukan, mamutik, gaya, sapi dan sulug.  tp yg femes org pergi manukan, mamutik dan sapi.  hari tu kami pergi pulau sapi dan manukan je.  sebab masa kt jetty tu org kaunter tu inform masa tu mamutik ada festival apa tah, org bukan islam panggang babi.  dia tak suggest ktorg pergi sana.  dan dia cakap, nanti pesan kt pemandu bot, bawak kejap ke pulau gaya.  pulau gaya tu takde mende pun.  penempatan orang laut je.  ala ala bagan parit 4 tu lah.  tp sini cantik lah sebab air cantik kan.  lain lah dengan bagan parit 4 tu.  hahahaha.

tak taulah murah ke tak.  apa yg aku google, boleh dapat paling mahal rm25 per kepala.  tp tu tak taulah masuk ke tak alat nk snokel tu.  tp yg ni ktorg dapat rm400 untuk satu boat masuk semua peralatan snokel tu.  aku cakap agak mahal sebab aku gugel harga lain kan.  tp lantak la.  


 
 boat gileee laju.  yelah kata speed boat kan.  umar boleh terdiam lah dia.  hahaha.  maira awal awal diam la, pastu eh tertido terus.  senang bawak berjalan budak ni.

teruja sebab kt jetty tu pun ikan nyaaa subhanallah...cantik cantik...



 
 umar dok belakang dengan wan, atuk.  diam je.  masa boat langgar ombak lagi lah.  aku cuak, dia pun cuak.  hihi.

pergi pulau sapi dulu.  kena bayar sorang rm3.  tp tu untuk sekali bayar je masuk ke taman laut TAR.

maira tido lagi.  atuk sewakan meja bulat rm30.  boleh letak beg.  sebab meja yg free semua dah ada org duduk.  hai lah kenalah tunggu anak dara bangun baru lah mama boleh mandi.


 sedap dia tido.  dia dah bangun tu, gegas aku seret dia masuk dalam air.  jernihnyeee air.  ikan berenang tepi tepi tu je.  seronok betul.  pastu acu take over maira.  lagilah senang hati aku nk berendam.  tp taulah, aku cepat kalut. tak reti kot guna benda nk snokel tu.  asyik lemas je.  pastu laki aku ajak pergi tengah sikit tengok ikan.  pun aku lemas.  dasarrrr...dah kata bernafas ikut mulut.  nak jugak guna hidung.  sudahnye hidung masuk air pastu aku terkapai kapai.  pastu tak reti nk luruskan kaki.  hhahahahah sian laki aku.  nasiblah dapat laki kuat gagah perkasa.

janji ng boat datang balik kul 12.30 pm.  tp tengok jam eh baru kul 11.  apa nk buat ni.  so kill the time main tepi pantai.  gila kau panas kot.  risau je anak hitam ni.


boat sampai, pergi ke manukan pulak.  betul lah eddy cakap, manukan dah tak cantik.  air tak clear mcm sapi.  ikan pun takde sangat.  aku takat main gitu je.  sekali lagi, maira tido.  haha.  senang kan budak tu.  tunggu dia bangun baru main air.  tengah tengah mandi, umar pulak berak.  hai lah anak aku sorang ni.  boleh lak berak kt pantai.  super jauh toilet dia.  pastu ayah kata, korek je pasir tu kambus taik.  bahahahhahahaha.  sorry lah ye kot terjumpa taik umar kt situ.

ni tengah memerut lah ni.


 sini batu karang semata.  takde batu ke apa mcam kt pd ke, melaka ke.  nak je bawak balik.  tp better tak payahlah kan.



 bocah wedok ni tak suka dok pelampung ok.  dia lagi suka bebas.  aku dukung kemain suka dia.  pastu main kt pantai jelah.  suka lah dia main karang tu masuk mulut.  derrrrrrrr.....

 
 boat janji amik kul 2.00 ptg.  aku mandi ala kadar je.  budak budak ni pun sama.  bilas ng air mineral je.  sebab ayah kata singgah hotel dulu, mandi solat baru keluar balik.  tp boat sampai kul 3.30 pm.  stress nyeeee dala panas.  maira mengamuk nk susu lak tu.  kt jetty tu ramai sgt org lain. segan lah nk susukan dia.  tp dah dia mengamuk tu, susukan jela..pastu dia tido.  sekali lagi.

balik hotel mandi solat.  penatnye badan.  tp tahan jelah sebab nk keluar pulak petang tu.

eddy bawak kedai jual mutiara kt area pasar filipin tu.  situ ok kot.  tahlah aku tak beli pun brooch tu semua.  beli butang baju melayu pun, kawan aku kirim.  aku beli jam dan gelang maira je.  okay lah dua tu rm50.  gelang maira tu ikat dengan suasa.  suami aku beli butang baju melayu okay sikit kualiti dia rm10 sebekas. 


 hat yang ni rm10 sebekas.  dapatlah 3 kotak suami beli.  untuk umar satu.  pakai raya kang ye.


 butang baju melayu yg kecik tu, aku dapat rm5 sebekas.  tu member aku kirim.  pastu gelang kt bawah tu besar sket.  rm80 gitulah.  yg maira punya kecik sket.



 dah borong pearl, borong pulak segala kuih, ikan bilis, udang kering tu semua.  aku tak tau lah sini pesen kalau nk bawak balik, dia akan siapkan kotak cantik cantik.  so kalau nak bawak naik flight tu, letak kargo jelah.  aku ingat dia bg plastik je.  hahahaha.  sini okaylah harga dia.  ayah aku borong habis.  ktorg punya rm100 je kuih cincin, keropok amplong, udang salai.  

habis shopping kt situ, kita g makan malam pulak.  since esoknya along, nurul ng isyam nk balik, so mlm ni kita makan lah seafood.  rasanya kt area pasar filipin tu tp aku tak tau apa namanya.  dari segi harga pun tak tau murah ke tak.  ktorg makan 10 org lebih kurang rm400 gak lah.  nasib baik mak cikkin sempat bagitau situ seaweed kerabu sedap.  terus aku order.  well aku memang suka cuba makan exotic ni. so aku try lah, not bad.  aku suka.  bila pandang gambar ni, aduhaiii teringinnyaaaa....

 
 dapnyeee...thanks cikkin bagitau.  kalau tak, tak merasa lah.

 
 tp rasanya rm400 tu okaylah.  sebab udang besar tu sorang sekor.  pastu suami aku pilih ikan apa tah, dah rupa daging ayam. malam tu aku tak makan nasik sebab penat gile. penat sampai tak larat nk makan kan.  penat layan anak anak lagi....hummmmm umar umar....

balik hotel....terus aku bummmm....tak fikir takut ke apa, sebab malam tu suami aku pergi hantar dobi baju basah tu.  bertiga je dengan anak, so aku tidoooo....sampai bilik baru fikir lapar, aku makan je bubur maira.  hahahaha.  padan muko.


day 4 - jalan jalan buang masa

harini along, nur, hisyam balik.  pagi tu keluar awal macam biasa.  aku bangun lambat, tak sempat breakfast pun.  maira pun makan biskut jelah.

first eddy bawak pergi atas bukit untuk view permandangan bandar KK.  sight seeing jelah pun.  takde yg menarik.

lepas tu hantar along g airport.  bai bai paklong, maklong, acu sebab tolong jaga dan layan umarmaira yg banyak songeh tu. 

 lepas tu pergi Green Connection Aquatic Aquarium.  patutnya masuk rm15 sebab ada show.  tp disebabkan tempat tu renovation dan takde show, jadi rm5.  hahaha jadilah.  tempat dia macam uzur lah.  tp besttttttttttt.  lagi lagi ada awek ni terangkan kt ktorg tentang ikan, belangkas, tapak sulaiman, tu rasa best kot.  takdelah mcm pegi tu tengok semata mata takde info.  situ ada ikan laut.  ada nemo.  ada arapaima gigas.  best lah.  boleh consider pergi situ kalau jalan ke KK. akan datang bila renovation dah siap, mesti lagi best sebab ada show.











pastu hantar ateh balik hotel sebab dia sakit perut cirit birit.  pastu pergi muzium sabah.  takde gambar sebab maira tido.  masuk muzium rm3.  umar pun masa tu buat perangai.  so sap sap soi je pergi tu.  dah alang alang kan.   pastu aku tunggu je ayah cakap, jom balik hotel.  sebab aku dah capekkkkkkkk...mulanya nk pergi zoo.  tp disebakan atuk sedar cucu sulung tu byk peelnya, atuk kata tak payahlah pergi zoo.  kt melaka pun ada zoo.  hahahah yahoooooo...tp dalam van umar ng maira dah tido.  cissss...memang tak mendapatlah aku nk tido kt hotel nanti.  memang pun.  tak tido.  uwaaa dala penat, mengantuk.

petang tu kul 6 keluar lg.  pergi tanjung aru.  situ takde apa pun.  lebih kurang mcm dataran klebang tu.  umar main buble.  pastu tengok sunset.  tu je.  singgah gerai tepi tu beli jagung dan kacang rebus.  malam tu singgah lagi pasar filipin.  ahaaaa ni semua duit ni.   pergi pulak tempat kraftangan.  memang terus keras tangan aku.  nasib baik takde nk beli apa.  cuma beli brooch jelah buat ole ole.  dapatlah aku 1 brooch mutiara asli dari suami.  hehe terima kasih lah sayangku.....



ni mak ng pak mertua kita. 

 last day - KK - KL

flight pukul 11.45 pagi.  awal pagi tu, suami aku keluar pegi pasar dengan ayah.  nk beli udang fresh.  tu pun aku baru tau boleh beli fresh fresh bawak balik naik flight.  memang fresh lah.  suami aku beli udang biasa je ng udang galah.  dah siap buat kari dah pun.  ayah beli 2 kg udang harimau.  mintak mintak lah rezeki ktorg balik tampin mak masak udang tu.  hahahhah ayah call dulu ekkk sebelum masak.  ktorg gegas balik tampin.  kekekekek.



 oh sayunya nk tinggalkan KK.  KK best sangat tau.  sedih laaaahhhh dah ending dah percutian kami.  kejapnye masa berlalu.

insyaAllah next next next year, kami datang lagi.


 budak ni kan, dia berak dlam flight.  hahahahahhahaha celah mana nk basuh anak oiii...gigihlah ayah ko menyental kt toilet tu.  kekekekekekekek.


 maira macam biasa, kt epot dah tido.  take off dia tidur.  dalam flight bangun main main, makan.  landing dia okay tak nangis.

 ni masa kt sarawak kot.  tp ni bukan sarawak.  ni pulau.  cantik kan.  eiii rindunyeee sabah.

okay total cost kami anak beranak dalam rm2000 ++.  rm1000+ untuk tiket pergi balik ng hotel.  rm1000+ kos makan, souvenir.  since pergi ramai ramai, semua tu tong tong lah.  souvenir pun beli cukup cukup untuk family aku je.  untung lah jugak sbb tak spend banyak sangat utk ole ole kan.  kesimpulan, nk pegi sabah kena bawak duit banyak.  sebab kalau ikut nafsu memang tak cukup duit tu.  hahahahahahah


sekian, entry sabah aku.  jarang aku review percutian kan.  ni sebab aku pn nk buat baik kasi info kt orang.  semoga membantu sapa sapa nk pergi KK.

next entry aku cerita pasal review hotel ke, makanan maira ke.  tengok lah mcm mana.

bye sabah.  (mood dengar lagu tinggi tinggi gunung kinabalu)



tips naik flight for dummies - pertama kali (MAS)

assalamualaikum

haaaa tajuk.  kelas kan for dummies.  aku lah tu.  tu sebab aku nak blogkan.  sebab sebelum aku naik kapal terbang, aku google tips itu ini. so bila dah naik, aku kasi info kt orang lain pulak.  dapat pahala.  hehe.   okay aku cite MAS tau.  lain aku tak merasa naik lagi.  kalau ada rezeki, naik yg lain, for dummies jugak pastu dalam kurungan nama lain lah.  qatar ke.  berangan tu indah dan free, apadahal.


WEB CHECK IN

thanks fi sebab tolong aku.  walaupun fi keje kt AA dulu.   haha.  pastu thanks kt yong jugak, walaupun tak membantu sgt.  wakakakak.  web check in buat 48 jam sebelum boarding tau.  pergi kt website MAS, masukkan info je.  pastu klik sana, klik sini, pilih seat, print.  siap standby dalam beg.

LUGGAGE CHECK IN

kena beratur tau.  nasiblah laju ke tak bergantung pada customer service tu.  kalau pergi berkumpulan macam aku, jumlah  berat luggage kesemuanya yg free (sorang 30kg) akan dikira sama.  macam ktorg haritu pergi 9 orang dewasa, 1 toodler, 1 infant, jumlah bagasi kami tak sampai pun yg dibenarkan.  masih boleh letak untuk beberapa luggage lagi.  aku je paranoid lebih.

masa ni sila keluarkan boarding pass yg telah siap diprint di office (ehhh).  =)
pastu ic siap siap eh untuk ahli kumpulan.

bila dah setel semua, ikut signboard, pelepasan dalam negeri.  ikut je signboard tu mana dia nak bawak kan.

lepas tu pemeriksaan hand carry.  beg ke apa semua tu jgn lebih 7kg tak silap aku.  aku just bawak beg aku je. dalam tu ada pampes ng baju spare je.
masukkan beg, keluarkan hp letak dalam tray kuning.  dia akan scan.  kita pun melalui scanner badan tu.  oh ye, pada babywearing mom yg kena bw baby, tak payah bukak pun.  pastu ada polis akan raba badan kita.  kalau kita pompuan, polis pompuan lah yg meraba.  pastu amik beg gerak ke gate berapa yg tertera di boarding pass tu.  oh ye, IC tu pegang je tau.  jgn gatal gatal pass kt orang lain.  kes aku, masukkan balik dalam wallet yg susah gila aku nak amik, kena bukak beg bagai.  senang masuk je dalam poket.

byk giler tempat perhentian yg kena tunjuk boarding pass ic.  tunjuk jele.

GATE

kenalah tunggu kt gate yg tertera kt boarding pass tu.  selalunya masa tu lebih kurang 20 minit sebelum boarding.  so duduk jelah kan.  nk berjalan pun boleh sbb nanti announcement.

MASUK DALAM FLIGHT

nanti ada announcement okay dah ready untuk masuk dlm pesawat.  didahulukan dengan penumpang kelas pertama, dan yg membawa bayi.  dan silalah kau masuk sebab tak payah beratur sgt kan.  kelas pertama ada berapa kerat je.  dan bila dah setel, baru lah kelas ekonomi di jemput masuk.  masuk je lalu terowong.  kalau MAS tak payah kan lalu kt panas panas tu.  mmg ada terowong terus sampai ke pintu flight tu.  sampai je pintu, ada satu tray earplug.  nak amik boleh, tak amik pun boleh sebab nanti FA bawak.  tp kes aku, masa dari KL-KK, dia ronda untuk edarkan earplug tu.  cuma dari KK-KL dia tak bagi.  tp aku tak guna pun sebab aku kan pakai shawl, susah nk sumbat.  pastu pulak, masa tu maira tido, demi nk biarkan dia tido sebab masa take off tu takut dia bangun kang nangis, so aku pakai yg mana dan je.  pastu pulak aku punya earplug rosak.  so aku tengok lah screen tanpa suara.  pilihkan movie mana yg ko nk tengok.  movie tak berapa nk best.  pastu takde subtiltle kan.  untuk budak yg layan hi5 ke best la sebab ada.  masa pergi aku layan ice age je.  balik aku layan tengok peta je.  hahahahaha.

STROLLER

stroller boleh bawak masuk.  nanti dia letak kt depan.  tak payah masuk kargo.

TAKE OFF

kalau bayi tu berjaga, susukan dia.  kalau tido, biorkan je.  syukur maira tido untuk dua penerbangan tu. 

MAKANAN

FA akan dahulukan penumpang yg ada anak kecil.  so dia akan tanya kita dulu.  so pilihla.  makanan bg aku, okaylah sedang sedang.  takde lah sedap melampau.  KL-KK menu adalah nasi dan lauk (sweet sour fish & chicken curry).  aku rasa dua dua sebab laki aku amik curry.  dapat biskut sedap gilee.  mcm famous amos (jakun).  tp menu KK-KL tak sedap.  nasi dan lauk ayam apa tah.  dan mee goreng dan ikan fillet tu.  ikan tu hanyir kot.  tak dapat biskut tp dapat kek coklat.  kek biasa biasa je jugak.  pastu kang FA akan bg kacang buat kudap kudap.  minuman pun dia akan tanya nak apa.  sprite, jus oren, jus epal, air mineral.  KL-KK aku request air panas, tp takde pulak dihidangkan.  KK-KL ada air panas, tp sebab maira dah bangun dan mengganas, tak rasalah aku air panas tu.


LANDING

pakai seat belt siap siap.  untuk infant pun ada attach sekali dengan badan kita.  pastu doa banyak banyak.  hehe.  KL-KK landing tak berapa cun.  terkejut ahkak.  muka toreh pun kuo susu gamaknye.  KK-KL landing perfect.  kalau boleh masa landing tu, susukan baby supaya telinga dia tak berdengung.  kadang tu yg dia dorang tak selesa.  sebab kita yg tua ni pun akan rasa tu jugak.


rasanya tu je kot.  takde apa sangat kan.  just chillax je jgn gabra gaban mcm aku.  kekekekekeke...

oh ye, untuk ke sabah.  bila dah masuk ke ketibaan dari semenanjung akan lalu imigresen tau.  tunjuk kn ic.  kita akan dapat slip.  simpan slip tu.  

ke sabah tak perlu bawak passport pun.  cukup IC.

penting nk kemana mana pun, surat beranak budak budak jangan lupa tau.  leceh kan bawak surat beranak.  umar ada mykid.  maira takde mykid, so usunglah surat beranak maira tu.


okay tu je. tips utk dummies.



Tuesday, March 10, 2015

aku wanita terbahagia

assalamualaikum



lagu ni best kan.  tengok vc pun macam enjoy je. 

aku suka bab chorus tu je.

bab masa lebih berharga dari harta di dunia dan erti cinta tanpa harus ungkapkan cinta. 

masa itu emas

aku perasan since wak usin aku meninggal haritu dan tetibe aku kena migrain, aku balik awal.  hahahaha.  kalau boleh sharp 5 pm dah balik, tp agak agak la der. ko sampai ofis pun lambat kan.  so aku drag ke 5.15 pm keeee...tp tak lebih 5.30 pm macam dulu.  bukan apa, aku rasa best balik awal.  aku ada masa nk masak.  kalau mak tengah masak, aku jaga anak jap.  kalau aku masak, aku masak simple jelah.  asam pedas ke.  eh asam pedas kategori simple eh?  haha.  (tu pun guna cili boh brand maiza.  wakakakakaka).  pastu teman umar main basikal kt luar, aku pun belek pokok bunga, pokok kunyit, pokok halia aku.  gendong maira bawak ke depan.  ishhhh best tau macam tu. 

kalau balik lambat, aku akan speed gile giler.  ish kalau laki aku tau, confirm kena marah sebab bawak laju.  nk cepat sampai rumah kan.  pastu mesti aku cilok belah kiri.  tak boleh nk elak cilok belah kiri tu sebab kadang ada driver yg sengal bawak kete selooowwwww....so babai lah.  tu nama dia amik peluang.  haha

i love u

4 tahun bernikah.  i love u tu dah jarang guna.  guna di tempat dan masa yg tepat la.  tak lah mcm dulu (zaman kapel), asal call je bye by i love u muah muah.  sekarang ni, ok bai.  hahahaha.  lebiu lebiu tu jarang nk ungkapkan.  tp bila dah cakap tu, aku tau ianya di masa yg betul.  haha faham tak. 

tapi bila jarang ucap lebiu, tak lah bermakna kasih sayang cinta kita dah pudar.  takde derrr.  masih sama macam dulu.  bila dah nikah, dah ada anak ni, lain pulak tumpuan dia kan.  lagi anak kecik ni.  mungkin bila anak dah besar, takde nk penat badan kejar sana sini boleh dah muah muah.  kekekekeke.  aku sayang lagi laki aku.  sama macam zaman bercinta dulu.  macam mana yg korang baca blog ni dari dulu aku sayang suami aku, sama je skrg.  in fact mungkin lagi sayang sebab dah jadi laki kan.  pastu penyumbang pada zuriat aku lak tu.  hahahahahahhaha  terima kasih by.  =)




Wednesday, March 4, 2015

wak usin to be remembered.

assalamualaikum

dah hampir 3 minggu wak usin meninggal.  impact dia kalini betul betul ganggu emosi aku.  boleh katakan tiap malam aku menangis.  disebabkan menangis jugak, tetibe dapat migrain.  aku memang syak migrain tu sebab aku sedih melampau bukan sebab stress kerja.  sebab kerja aku tak stress pun.  aku memang sedih.  kadang masih lagi tak boleh terima kenyataan yg wak usin dah takde.

ada satu malam tu, aku bebetul menangis.  sampai bengkak mata aku.  aku ingat balik, ya Allah anak sedara apa aku ni.  sepanjang 2014 aku tak penah jumpa arwah.  aku tak penah balik kampung.  gilaaa rasa macam useless sangat.  last aku jumpa masa wak usin pergi haji.  aku hantar wak kt kelana jaya.  lepas tu takde.  hanya tanya khabar melalui sepupu aku nurul, abg anas je.

kenapa aku jahatttttttttttttttttttttttttttttttttttt sangat.
kenapa aku tak boleh spend time sikit balik kampung jenguk waris yg ada...

menyesal pun tak guna. 2015 aku  balik kampung, wak tengah sakit, wak dah pun tinggalkan aku.  tak guna nk menyesal.

yg malam aku menangis tu, aku wasap cheyah.  aku luahkan yg aku menyesal sangat sangat sebab tak balik jenguk wak wak kt kampung.  cheyah cakap, sedekahkan al fatihah.

pastu aku wasap nurul (anak wak usin).  aku luahkan bebetul kt dia yg aku hargai dia, aku sayang kt dia.  yelah.  suka duka nya dia wak aku.  garang camne pun, dia wali aku.

tapi yelah.  berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.  nurul positif ok walaupun abah dia yg meninggal. aku yg emo terlajak laris.  nurul cite benda benda yg baik jadi lepas wak usin meninggal.  sedikit sebanyak aku jadi positif jugak.  since that, aku tak pernah menangis lagi bila ingat kt arwah.  in fact, tu malam terakhir aku menangis.

tapi sesekali, bila teringat yg wak usin dah takde, aku menangis.  tp dalam hati jelah.  masih lagi berkata kata dalam hati, yeke wak usin dah takde.  mana mungkin seorang yg cergas, masih kuat usahakan kebun dah dipanggil tuhan.  istifar.  wak usin dah takde.  so lupa.
tapi bila ingat lagi tentang wak tipah (isteri wak usin) aku ingat balik kt wak usin.  wak tipah skrg tinggal kt KL dengan maybe abg anas atau nurul.  dan aku sedih balik bila kenangkan rumah tu dah kosong.

paling sedih sebenarnya, bila umar bukak galery hp aku.  mesti dia bukak kt folder wasap.  dalam tu ada gambar arwah tengah tido masa kt hospital.  kali pertama umar tengok, wak usin ada lagi.  aku cakap ng umar ''sian atok.  atok sakit''.
tak sangka pulak, umar ingat lagi ayat aku tu.  so setiap kali dia bukak gallery tu dan nampak gambar tu, dia tunjuk kt aku ''ma...sian atok...sian atok''.  macam batu hempap kepala aku sakitnya.  mula lah aku sedih bila tengok gambar tu lagi.  ikutkan nk buang gambar tu, tp tu jelah kenangan yg ada.  
bila umar cakap macam tu, mula lah aku rasa mcm nk menangis.  tp sebab aku dah lama tak menangis, aku sedekahkan terus al fatihah pada wak usin.

ok saje lah tulis kan.  untuk kenangan aku.

1.  wak meninggal hari jumaat 13 feb.  12 feb tu birthday mak aku.

 2.  wak sakit tak lama.  heart attack hari ahad ke isnin aku lupa.  masuk hospital wad biasa.  nurul kata jantung makin lemah, hari selasa wak tukar ke CCU.  aku dapat berita wak getting worse balik kerja selasa tu.  haritu aku balik lambat gile nk siapkan slide untuk bos aku.  aku ckp by hook or by crook slide ni kena siap jugak.  esok (rabu) terus present.  bila nurul wasap cakap mcm tu masa tu aku kt traffic light durian tunggal.  terus menangis dalam kereta.  aku doa ya Allah sembuhkan wak aku.  jaga dia untuk kami ya Allah.  sampai rumah, suami aku tengah siram pokok bunga.  aku cakap ''by...wakkkk''.  dia tanya kenapa aku diam je.  pastu dia cakap ''jom balik kampung''.  terus aku kemas baju, roger adik aku, suh dia amik cuti, balik kampung malam ni jugak. malam tu gerak kul 8.30 mlm.  sampai simpang empat tumpang tido umah wak noor (wak no. 3 abang abah) kul 2 pagi.

3.  hari rabu waktu melawat (11 feb) dapat peluang jumpa wak kt dalam ccu.  masa tu tinggalkan maira dengan mak aku masuk sorang.  aku nampak je muka wak tipah, aku dah menangis gegile masa peluk wak tipah.  wak tipah cakap kt wak usin 'bah, ni etty datang''.  wak terus capai tangan aku.  aku cium tangan wak aku menangis.  habis basah tangan dia.  haha.  wak ada cakap something tp aku tak dengar.  aku cakap tak payah cakap pape wak rehat.  lama aku dalam tu.  sampai wak tipah dah keluar, adik bongsu aku pulak masuk aku masih kt situ.  last sekali, wak cakap dia nk tidur.  so aku cakap aku nk balik melaka, tak dapat teman wak lama lama.  masa tu lah paling sedih dan paling aku tak boleh lupa.  kami bermaafan.  aku rasa aku yg banyak dosa dgn wak, wak takde dosa salah silap pun kt aku. wak dah jalankan amanah dengan AAA+. 

4.  waktu melawat habis.  aku lepak gosip gosip dengan nurul, wak tipah, kak anis.  ktorg turun bawah.  pastu nurul dapat call dari doktor suruh naik atas.  suara nurul masa tu cuak.  aku pun cuak lah kan.  wak tipah & kak anis naik atas jumpa doktor.  rupanya nk sign waris sebab nk bagi wak ubat lain. ubat yg paling kuat sbb doktor kata jantung wak makin lemah.  tak dapat nk pam oksigen satu badan.  so masukkan ubat yg boleh support buah pinggang sekali. 

5.  gerak balik melaka dengan hati yg resah dan susah hati.  andaikata takde pape hari khamis tu, memang aku tak balik.  aku tunggu situ.  (hari khamis tu suami aku amik pingat kt istana so memang kena balik)

6.  hari khamis berwasap dengan nurul macam biasa.  nurul cakap takde positif progress. 

7.  dalam istana, galau hati aku sebab sapa ehhhhhh (mampus tak kenal) yg bagi pingat tu iras sgt dengan wak usin.  rambut putih, misai putih.  raut garang.  aku wasap kakmy.  kakmy pun cakap sama!!!  pastu masa makan beradap dalam ballroom tu, setentang dengan aku lagi sebijik muka wak usin oiii...aku boleh nangis kt meja makan tu.  asyik pandang jeeee...(dah tua la of kos).  memang tak tenteram laaaa hati aku.

8.  hari jumaat aku cuti, aku hantar mak pergi epf.  bukak wasap.  pukul 10 lebih baru baca abg anas kata wak dah takde.  wak meninggal lebih kurang 9.30+++ am. 

9.  aku ingat, aku bangun tido kul 9+am mak kejut tanya nk pergi ke tak.  aku cakap pergi.  sambung aku sambung tido.  time tu aku mimpi arwah dr mariana.  seingat aku, masa aku mimpi tu, lebih kurang masa wak usin meninggal.  sedihkannnnn...sebab lepas je bangun tu, aku termenung ingatkan dr mariana. 

10.  hari jumaat laki aku meeting.  so agak kelam kabut decide nk balik kampung pukul berapa.  at last balik kul 2 petang.  naik axia.  dala tak boleh pecut.  suami aku cakap, nk kemana pun.  kalau balik awal pun still tak boleh jumpa wak buat kali terakhir. 

11.  wak kebumi lepas solat jumaat.  so memang tak sempat pun unless ada kapal terbang terus pergi ke parit 5.

12.  sampai parit 5, pukul 6 petang.  sunyi je rumah.  tp syukur aku tak menangis sepanjang kt rumah wak usin. 

13.  kak anis cerita dengan penuh keceriaan.  kubur wak usin sebelah kubur embah tok & embah lain.  ktorg dengar pun happy.

14.  aku tak sempat pun pergi kubur. 

15.  suami aku balik malam tu jugak sebab ada meeting hari sabtu.  sian dia penat.  ikutkan aku boleh je drive balik kampung ritu.  tp dia tau hati aku resah macam mana kan.  tu yg dia teman jugak aku.
dia cakap, ramai jugak yg datang tahlil malam tu kt masjid.  suka la aku dengar.

16.  hari sabtu aku balik ikut cheyah pergi sentul dulu.  so suami aku tak payah lah balik kampung lagi.  dia amik kt KL jela. 

17.  masa salam salam sebelum balik, aku terpandang gambar wak usin kt dalam bilik kerja dia.  time tu sebak.  tp aku tahan sgttttttttt sebab sume ada kt tangga tu.  tak mau sedih sedih balik.

tu jelah yg aku nk tulis pun.

fakta lain

1.  wak usin - wak no. 2 abang arwah abah aku. 

2.  wak usin yg kedua singgah di rumah tu.  i mean (meninggal).  first abah aku.  sedihkan.....

3.  wak usin yg walikan aku nikah dulu.  even wak tak fit nk drive, tp wak buat jugak.  sedihkannnn...

4.  wak usin yg usahakan kebun aku.  profit wak bahagi kami 3 beradik.  bila aku dah kerja, wak cakap wak tak bagi kamu dah tau.  wak bg adik adik je.  tp kadang wak hulur jugak kt aku.  heheheheh.    wak tak bagi banyak kali.  tp sekali dia bagi tu banyak laaa....tak payah pertikai betul ke tak, aku percaya kt wak. 

5. wak dulu garang gila.  masa tu dia dok temerloh.  bila dah pindah perak baru aku start rapat dengan dia.

6.  form 4 form 5, wak yg hantar aku pergi sekolah.  wak bagi aku rm2 belanja sekolah.  sama macam yg nurul dan alif dapat.  sobsssssss....

7.  wak tak lupa belikan makanan untuk aku, embahtok, embahlain. 

8.  masa embahtok meninggal, wak usin hampir pengsan. sedihnye.


fakta lain.

aku rindu wak usin. 

al fatihah wak usin.

aku doakan wak tipah sihat sihat selalu.






kesayangan kami - amon

assalamualaikum

sebenarnya tak plan pun nk membela haiwan.  kucing apatah lagi.  well sapa baca blog ni dari dulu, taulah laki aku bukan jenis penyuka kucing.  suka biasa biasa tu bolehlah, tp bukan kategori macam hakak ni....yg sayang kucing gile gile stok boleh nangis guling guling kalau kucing sakit.  oh teringat lak masa dadik sakit dulu.

tu lah, org cakap, rezeki tak terjangka.  erh rezeki tau bela kucing.  aku dok heboh heboh kawan kawan nk bela kucing (syima, yaya) sekali aku yg jumpa.  kucing syima dah RIP, kucing yaya tah apa citaaaaaa...kucing aku ni sihat walafiat je.

mulanya satu petang tu, suami aku bawaklah umar naik motor (macam biasalah pergi playground, bersosial kan).  pastu baru keluar, dah balik 2 beranak tu.  pastu jerit suh aku keluar.  aku jenguk nape??  pastu suami mintak makanan kucing yg memang ada kt dapur.  (makanan tu balance haritu ada kucing datang).  ah celah mana pulak nk cari kan.  tah tah dah busuk masuk angin.  tp aku amik jelah kasi kt dia.  dia cakap ada anak kucing.  aku dah tercakap, eh bawak jelah balik.  sian dia.  ingatkan dia tak setuju.

rupanya....dia bawak balik betul betul.....adeh...kesat dahi.

masa tu, kucing tu memang kurus gila la.  pastu aku pasan bau dia busuk, bau mulut busuk.  rupanya sakit perut.  dia mencirit tau tak.  arghhhhhhhhhhhh seteres gileeeeee mak encek.

malam tu, suami aku pergi tesco dia beli makanan dan pasir kucing siap tray sekali.  maigod.  husband, what happen to you?  bahahahhahaha.

maka start dari tu lah dia bermastautin kt rumah ktorg.  bawak rezeki.

memula panggil miau.  pastu adalah nama kan.  bila aku cakap kt suami nama dia, dia cakap ''haii bagi nama ni nk bela ke?''.  hahahahah.  well aku mana boleh wey.  comot ke comel kucing tu, once aku dah jatuh sayang, jatuh kasih, aduhhh....in fact, disebabkan cirit birit dia ni, aku give up tau.  aku dah nk buang dia.  siyes.  aku emo malam tu, aku cakap kt laki aku, gi buang kucing ni.  i tak larat nk bela, asyik berak merata jeee.  even dah ada pasir.  pastu aku siapkan dia, masuk dalam kotak, aku letak kt depan, pastu aku masuk bilik, aku menangissssssssss...!!!  (tapi sebenarnya laki aku tak buang pun.  dia letak kt rumah sebelah je...derrr)

since that, memang tak terdetik laa nk buang pun.  bela jela.  laki aku kadang kalau emo dia, ugut gak nk buang. tp tak buang pun.

pernah tau hari jumaat aku balik lunch hour sebab nk bersihkan taik kt yard tu.  derrr..stress aku.  tp lantakan jelah.

nama tu, aku kasi amon.  sebabnya.  aku dah ada amell, adik, aboy.  so amon mcm perfect je pat pat ekor tu.  amon ni betina.  laki aku tanya macam takde nama best lain.  kadang aku panggil dia momon, mamon.  sama macam aku panggil yg bertiga tu.

 amon ni manja tau.  pastu macam best lah sebab dia elok je kawan dengan umar maira.  dah macam adik beradik tp lain jenis.  haha. 

 dia macam ingat yg dia tu manusian kot.  menempel tak kira masa.


masa ni, ada sekor datang umah.  amon jeles kot.  haha.  ngade ah nk jeles.  tp sejak amon datang, memang ramai kucing datang rumah ktorg.  tu aku cuak tu.  kot termerandung kan.  cuak aaaaaa...bela sekor jadilah, takmo lah bela banyak banyak.  (asek lupa jelah nk call vet buat appointment nk spay dia ni).

kucing aku tiga tiga aku spayed dan neutered.  so yg ni mungkin tak terkecuali.  hakhakhak padan muka iyeeee...

comot je amon ni, takde gebus ke apa ekor panjang ke apa.  dia memang kucing kampung sejati.  ekor pun takde.  tp memang ktorg dah jatuh sayang kt dia dah.  sebab dia nk cheecky.  hai biasalah, mana ada anak kucing yg tak comel, org tak geram kan.  untungnya pulak, dia datang masa dia kecik.  so umur kecik kecik ni la kita suka nk main sebab tengah galak nk lompat gesel gesel. amon ni pulak manja sgt.  asal aku duduk hadap maira, dia pomm duduk atas riba aku.

baru baru ni dia sakit.  tak nakal macam selalu.  bila aku pegang perut dia belah kanan, dia gigit tangan aku.  sakit sgt lah tu.  perut tu pun mcm bengkak, keras semacam.  aku tak sempat nk bawak g vet sebab cuti CNY haritu.  nak pergi vet swasta, takut mahal.  hekhekhek.  sudahnye, aku sembur minyak herbatusauda je.

pastu satu hari tu, dia tido dalam bilik masa ktorg keluar shopping.  ingatkan dia nk berak kan sebab lama jugak berkurung dalam bilik.  bila aku angkat jeee....bushhhhh berterabur sesuatu.  aku ingat cirit.  yela dia kan medang jee mencirit.  pastu kan dia berkurung ingatkan dia tak tahan sgt nk berak.  rupanya bukan.  NANAH!!!  pastu dia lari g dapur, aku jerit panggil laki aku sebab aku tak boleh bergerak.  nanah tu tersembur kt seluar aku.

rupanya, yg sakit tu bisul.  mana dapat tak taulah...sudahnye aku jadi doktor vet ye hari tu.  aku picit bisul tu keluarkan nanah dia sampai habis.  dari pekat pekat, berdarah sampai cair.  dia marah gak aku, dia sepak tangan aku.  tp aku cakap ''kakak buat pelan pelan ye.  sabar.  amon nk baikkan''.  pastu elok je dia baring.  aku memang handle with care lah.  aku letak minyak gamat. tak dan nk beli antiseptik ke apa.

tengok malam tu dah kembali terjal. dasar..we miss u amon. amon is back.  hahahahahah.

baru lah best tengok amon lari lari.  ni melepek je boring laaa...

amon tido kt luar.  tp pagi pagi bukak pintu dapur mesti dia ada kt situ.  dia tido in between pintu kayu dan grill.  sementara tengah slim ni, boleh lah dia tido situ.  nk je masukkan dia tido dalam umah.  tp kang dia ni kadang berak pun tak reti nk kontrol.  haritu mak tertutup pintu, dia g berak atas katil mak.  bahahahhahahahah.

hari tu bawak dia naik kete.  ketar agaknye.  petang tu dia berak kt atas simen.  sabooo jela....

okaylah.  doakan amon panjang umur panjang jodoh dengan ktorg eh.  ktorg dah sayang giler giler kt amon ni.  anak anak pun sayang kt dia.  sedih lah kalau pape jadi kt amon nanti.

amon amon.  take care ok.  jangan main tepi jalan kang kena langgar.  jangan keluar malam malam, kang kena perembat ng anjing atau kucing besar.  amon behave je tau.  nanti main ng abg umar ng maira.

sayang amon.
sayang amell, adik, maboy jugak.  


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails