:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, May 22, 2015

humaira raihanah :: happy 1st year maira

assalamualaikum

sobssssssssssssssss......sobssssss sobsssssssssss.....

sedih.  sayu....

anak dara dah setahun........cepatnye membesar dik.

ampun lah, birthday nya semalam.  harini baru ada entry birthday adik.  almaklumlah semalam mc meraikan birthday adik.  jangan umar suh aku mc sudah birthday dia nanti.  wakakakka.

maira ni cepat berjalan.  9 bulan dah jalan.  so bila dah jalan, macam dah besar sangat je.  semua ingat dia dah setahun.  padahal baru setahun semalam.  pastu perangai dia cepat pulak matang, bijak.  dia cepat belajar apa yg abang dia buat.

kalau mandi, dia letak tangan kt botol shower pastu letak kt kepala la, badan lah.  bagus lah sebab bijak kan.  tp untuk usia masa tu 10 bulan, aku macam....adik kenapa cepat sangat ni.  hahaha.  well bukanlah menidakkan kebijaksanaan anak tu.  tp fahamlah perasaan mak ni kan.  aku kalau boleh takmo anak aku sentiasa jadi baby (lain pulak jadinya nanti)....tapi....ala harap korang fahamlah.  korang pun sama kan...

sorry anak, entry adik kurang sgt dalam blog mama ni.  tp mama ingat semua progress adik tau.

alhamdulillah, walaupun cepat jalan, maira tak skip development dia.  semua buat.

meniarap waktu 3-4 bulan.  merangkak 6-7 bulan.  pastu jalan lebih kurang 9-10 bulan.  cepat lah jugak banding progress abang.  tp kita kena tahu, abang anak sulung, lelaki pulak tu.  dalam islam pun ada cakap, perempuan lagi matang berbanding anak lelaki.  so takde isu sapa laju, sapa slow.  aku pun takde nk banding over sgt.  dua dua anak aku bijak, pandai.

aku suka je maira cepat berjalan sebelum setahun.  sama macam umar.  umar pun berjalan sebelum dia setahun.  cuma yelah bila dah berjalan ni, independent.  takmo harap kt kita lagi.  nk berjalan je.  kalau dulu digendong.  sekarang tak mau dah.  tu yg rasa sedih tu.  tp kalau pergi mall, mmg kendong lagi.  aku tak mau ajar dia sedap berjalan dan berlari dalam mall.  kang di berontak takmo masuk dlm carrier.  aku masih setia dengan ring sling aku tu.  hehe.  




masa scan dulu.  haha kemain kaki tu dikkkk...


 adeh adik pipi tu tembun sgt. dah mcm anak orang lain gayanya.  wakakakakak....


 dulu masa dalam hari, balik je rumah, penuh ruam kt badan, kepala.  risau je.  tp nasib makin hilang.  pastu okay dah.













haih laaa, emo lak tengok gambar tu.  eh tu aku dah siap awal, nk anto print.  beli deal kt groupon.  idakle aku buat semata nk taip entry ni.  

anakku humaira raihanah yg selalu dipanggil maira, mera, meya, adik, dadik, adik bambam-adik cucu (abang dia panggil), selamat hari lahir mama ucapkan.  mama doakan adik membesar dengan sihat sejahtera tubuh badan, membesar dengan bijak, cerdas.  senang menerima ilmu.  doa mama adik menjadi anak yg solehah, adik yg baik hati rajin tolong abang, tolong nenek.  anak yg mendengar kata.  jangan jerit jerit macam abang, nanti mama pening malas nk layan.  adik selalu gembirakan hati mama dengan gelagat adik.  adik berak tau hujung minggu sebab nanti mama rindu nk cebokkan adik, sebab adik jarang berak hujung minggu.  jgn risau, taik adik wangi di hidung mama.  bila mama masak, adik makan tau.  adik kena ingat, ramai lagi kawan kawan adik tak dapat makan.  sian dorang tau.  so adik kena makan.  adik kena makan sayur.  biar adik jadi mentor pada abang sebab abang takmo makan sayur. so bila dia tengok adik makan sayur, dia pun ikut adik sambil cakap good girl.  takmau gaduh gaduh berebut hp dengan abang tau.  mama tau adik ni selalu mengalah dengan abang.  
nanti dah besar, mama belikan adik telekung.  kita belajar solat, belajar mengaji.  biar kumpul pahala bekalan akhirat okay.  pastu nanti mama belikan adik banyak buku.  mama perasan adik suka buku.  kalau baca abc tu, adik fokus, tu mama suka.  
maira, jadi anak dan cucu yg menyenangkan hati semua orang ye.  jangan melawan cakap nenek.  adik kena syukur nenek nak jaga adik.


syukur, masih menyusu dengan aku.  masih dijaga oleh neneknya.  jangan kondem aku menyusahkan mak aku, hanya kami yg tau kenapa.  satu benda aku tak cite dalam blog.  tak ready nk bercerita.  so biarlah.  

terima kasih acik acik yg wish birthday kita kt dalam fb mama.  nanti mama buat party jemput datang melaka ye...


Allah lindungi anakku humaira raihanah.....

Tuesday, May 19, 2015

hampir setahun humaira raihanah

assalamualaikum

bukan maira yg setahun.  tp almost lah.  lagi berapa hari je budak tecik tu nk setahun.  ingat gaji, ingat birthday maira.  hahaha.....

trobek.

18 mei 2014 jalan jalan.  konon nak pergi jj.  tp baru je masuk jj, ari ari sakit gila.  so previous birth kan czer.  paranoid dia tu lain macam.  terbayang perut meretas la, terburai la.  haha.  so bang, balik la jom.  kad parking tu tak payah bayar boleh terus swipe out.  sebab tak sampai 5 minit rasa ekon jj.  kekekekeke...sian sgt kt semua sebab muka hampa kan, mama dah ajak balik.  tapi aku ajak je nagoya.  eh pelik, kt nagoya tak sakit pulak. elok jeee haaa tengok kain nk buat baju raya.  wakakakakaka...

bangun tido petang.  ada blood show.  lendir.  aku send ke beberapa group wasap.  just to standby.  dah nak beranak lah tu.  mak aku suh pergi hospital terus.  tp aku cakap nanti nantilah.  lagipun sakit tu tak berapa nk sakit.  ikutkan memang ada contraction.  tp tak konsisten la.  ada setengah jam, 15 minit, 10 minit pastu hilangggg....tp aku cakap kt suami aku, esok lah yang kita pergi hospital.

19 mei 2014 - memula nk pergi wahidah.  kot dia nk buat ve kan.  tp masa ni kerap jugak sakit.  ingatkan ada miracle lah tetibe dah bukak 8 cm. ewahhhh sgt ko.  tu yg lajak pergi hospital.  check check, 1 cm baru.  kecewa tau tak.  lagi kecewa suh admit.  bertambah kecewa, register kul 10 pagi, masuk wad kul 10 malam.  bertambah lagi kecewa, terpisah dengan suami, anak sulung.  aku menangis kot.  malam tu suami teman jugak masuk wad.  aku dapat wad first class 2 bed.  malam check in tu, aku sorang je tauuuu.  dala bilik hujung sekali.  gila takut.  sebelum suami balik, cium tangan dia, menangis minta maaf.  dia pun nangis uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....pastu mula lah episod rindukan anak.  ahaaa sedih la ingat balik.  asal malam je tak boleh tido layan contraction.  tp siang okay.

20 mei 2014 - elok lak siang tak sakit sangat kan.  sakit laaa, tp bearable la..  aku berjalan dalam wad tu.  boring la takde kawan.   kalau duduk wad kt luar tu mesti ramai kawan boleh sembang kan.  oh ye, katil sebelah dah berisi.  so ada lah teman sembang.  suami dan anak datang jenguk.  petang tu umar datang suami beli sekali nasi ayam.  so aku suap umar.  lepas lah rindu time tu.  tp sebab kan aku dah masuk wad, dia mcm lupa kt aku.  sikit sikit ayah.  nyampessss...

oh ye, sepanjang kt wad, doktor nurse biasa biasa je.  takde buat ve ke apa.  tp yg boring, biasalah GH kan.  asek kena interview jelah.  kena selak perut jelah. nasib baik perut cantik takde strectmark hahaha.  kadang tengah sakit tu, puan kami datang nk interview puan sekejap boleh.  sakit sampai tak boleh nk bukak mulut.  aku kecikkan je mata tanpa bersuara.  pastu dia cakap, takpelah puan ni sakit dah, jangan ganggu dia.  haaaa reti punnnn....!!

malam tu sakit bertimpa timpa kot.  sampai tak boleh tido.  pehhhhhh mendapat.  macam senggugut yg maha hebat.  aku takde sakit pinggang ke apa.  sakit aku memang kt perut je.  paranoid lg sekali jangan tanya....mcm nk terburai scar tu tau tak...at last tak tahan aku gigil jalan pegi kaunter.  cakap kt nurse saya dah sakit sgt ni.  nurse kata rehat dulu nanti doktor datang.  doktor pun datang.  nasib perempuan.  dia buat ve. dah 3 cm.  pastu aku request ubat tahan sakit.  berhasil lah jugak ubat tu.  aku dapat tido 2 jam.  pukul 5 pagi terjaga tido sakit sakit sakit.  doktor ve lagi.   4cm.  pastu tetibe, air panas keluar...pehhhhhh berdebor jangan cakap.  hampir pukul 7 dah tolak masuk LR.  

pastu aku dh lupa.  hahahahahah...belek lah balik entry dulu.  http://pengantintobe.blogspot.com/2014/08/humaira-raihanah-pengalaman-bersalin.html

bai.....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails