:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, September 7, 2015

resepi kek sarang semut @ kek gula hangus

assalamualaikum


haritu yana menterjebakkan aku ke kancah kek sarang semut.  sedapppppppp.  try resepi aku, insyaallah korang takkan menyesal. 

maira suka sangat lah ni kek gini.  dia je hadap.  aku dah buat 3 kali.  so yg kali ketiga aku rasa paling berjaya. 

aku copy paste resepi dari blog yana mk. sama je cuma aku kurang/tambah sikit je.


KEK GULA HANGUS 

Bahan A

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
3 sudu majerin  - aku letak 2 sudu buttercup.  2 sudu bukit sikit.  sebab kalau buat 3 sudu, macam oily sangat.  2 sudu tu sedang sedang je tak berminyak


Bahan B 

4 biji telur
3/4 susu pekat manis - aku letak 1 cawan just nice kemanisan dia.
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya: 

Bahan A 

Panaskan dahulu gula sehingga hangus dengan api sederhana.  tapi jgn terlalu hangus tau..sebb nanti dia pahit..kek akan sedap juga tp bergantung pd kehangusan gula yg dibuat.. bile da cair,n tukar color semua gula..masukkan air panas td dengan majerin n gaul rata smp gula cair semula
tutup api..biarkan.


Bahan B 
 
1.  pecahkan telur then gune sudu utk gaul sebati ..tips..jgn pukul lama...cukup sekadar pecahkan telur kuning..klo x kek akan jadi kering n tak gebu.

2.  kemudian masukkan susu pekat n kacau sekejap je..

3.  selepas itu masukkan tepung yg sudah diayak bersama soda bikarbonat n juga dikacau sekejap
masukkan esen vanilla dan akhir skali masukkan gula hangus td.

4.  kacau rata sekejap dan kukus atau bakar pd suhu 160° selama 1jam.

aku simpan kejap dalam setengah jam baru bakar.  45 minit api bawah.  selebihnya api atas bawah.  

  
yang ni hasil yg pertama.  nampak agak oily.  yg ni tak simpan pun dah bersarang.  tp masa aku simpan setengah jam tu, lagi cantik sarang dia.  saja je simpan @ perap, lagipun nk tunggu oven tu panas dulu kan.  hehe.

okay sila lah try.  senang je kan.  bahan semua dah ada kt rumah.  kalau ada potluck boleh buat ni sebab senang nk gileeeee..

 

Thursday, September 3, 2015

#genggesekgesek beraya

assalamualaikum

rentetan jumpa ijah ng rini masa raya, sume sepakat nk jumpa lagi.  hai lah susah kot ktorg nk jumpa.  ada jelah aral nya.  tp nasib lah raya menjadik.  well ini kan raya.  tak jadi jugak memang masing masing kena carut.

ni pun bakal kena carut dan makian gak sebab plan bercuti jauh jauh hampir terpadam.  aku nk kt casa titik laaaa koranggggggggg.....


okay masa ni semua kumpul kt rumah qila.  kt bangi.  ada kejadian tak diingin berlaku.  tu kang lah cite kt bawah bawah.  cite sedap kena kt hujung barulah klimaks to the max.

eh tapi biasalah gesek gesek ni kalau tak kena maki memang tak sah.  memang lah aku yg duduk paling jauh, paling awal sampai kot.  dekat sejam aku tunggu dorang sampai.  hampehhhh sangat.  tu fara konon aku dah half way sila update, kang dia gerak. bajet aku sampai dia pun sampai lah dari selayang.  tengok tengok dia orang last.  siol je. 

tp nasib baik lah para suami berkelakuan baik baik belaka.  bley masuk sebab geng vape.  bahahaha.  yelah dorang tak penah jumpa.  mana nk geng kan.  pasni dah kenal boleh lah jumpa selalu.  haih, selalu lah sangat.  

 amni aleesya the latest edition la.  maira biasalah, kt mana sahaja asal boleh.  yana ni sapa ingat, dia lah pengapit sepit aku dulu.  cuma masa dia kawin, aku dalam pantang.  so tak pergi majlis dia.


 rini fara ijah qila aku yana.  lengkap semua.  sapa tak datang memang kena kick group.  haha.  masa ni gelak gile sebab anak rini tetibe datang selit.  lawak anak dia.


 ni ijah.  haih ng ijah lagi lama kawan tau.  seingat aku dari ktorg kecik sebab arwah abah ng arwah ayah ijah kawan baik.  panjang citenyeee....tak kuasa nk type. 


ijah ni selalu kena ng aku tau.  tp dia cool.  dia tak marah, sentap pun.  sebab kadang geram ng lurus dia tu.  tp sebab tu aku sayang dia.  dia pun sayang aku, aku tau sangat.  tp aku marah dia pun bersebab, aku sayang dia.  tu aku marah tu, ada input tau. bukan marah kosong.  aku yg galakkan dia cekalkan hati menyusukan anak dia.  tengok tenngok, dia pun berjaya.  haaa tak ke elok marah aku tu. 






lama gila kt umah qila.  siap mak ayah qila dah balik rumah, ktorg tak balik lagi.  siap lepak dalam bilik tuan rumah tumpang solat dan tumpang baring dalam ekon. eiii dasar sangat.  rumah qila banyak toys, anak anak pun enjoy. 

bila tengok balik gambar ni, rasa mcm tak percaya yang ktorg dah bertahun kawan.  this is real friends la kan sebab kenal masa masing masing bodoh alang gitu baru baligh.  lagi lagi duduk asrama.  pernah nampak luar dalam. lol

semua ada life sendiri.  dulu aku paling bodoh tau antara dorang.  bila exam asek nombor last je.  bila prep, aku tido tak pun main merepek ng ijah (sebab pilih meja study sama ng ijah).  pastu fly makan yong tau fu ng yana & ijah.  rini time tu dia pengawas asrama tak silap.  qila skema.  fara tak join budak budak cerdik akal panjang ni.  hahahahah.  aku ng ijah la paling tah pape.  lain semua skema dan baik termasuk lah yana tu kadang baik gak dia. 

tapi sekarang masing masing ada kerjaya.  bila muhasabah balik, padanlah dengan perangai ktorg yg dulu.  aku walau tak pandai, tp aku pandai manage lah segala segi.  tu yg jadi PA.  qila of kos budak pandai dulu.  semua refer kt dia kalau bab math ng sains.  tu haaa jadi doktor tengok pepet orang nk beranak kt serdang tu, eh ke bangi. selalu bahan qila doktor garang sebab qila memang garang plus kedekut mc.  hahaha.  yana gitu lah dia.  pegawai kastam dah sekarang.  rini garang gak, HR tuuuuu.  fara, hahahah memang dia sesuai jadi cikgu fizik.  ijah dulu dia aktif sukan.  penah kerja kt kedai jual alat sukan tu.  sekarang keje HR jugak.  semua alhamdulillah menjadi. 

paling tak sangka, jadi mak orang dah pun.  kan kan kan...

#kesatairmataterharu

dari segi jodoh pun mcm tu.  syukur suami suami kami baik perangainya.  ijah ng zul kawan dari sekolah rendah.  so ktorg memang kenal lah zul tu.  kenal gitu jelah.  rini pun sama.  bedek kawan ng zul.  masa rini kawen, kitaorang ada sekali.  nk trobek gambar rini kawen, aku tak bertudung masa tu.  abaikan jelah.  yana dulu ada bf, tp bf dia hampeh sgt.  so bestlah dia skrg sebab dapat zaidi yg family man, yg cool.  qila moleklah jumpa jodoh dia husni tu.  penyabar sgt.  aku ng najib, alahhh macam korang tak tau.lol


next manalah nk bercuti tu.  ada plan, tp awang awangan lagi. lol


okay sampai ke klimaks.


masa gerak dari melaka, kt melaka lagi ni ktorg dengar bunyi meletop tau. tp biasalah, kadang kan ada motor yg bising bunyi meletup tu.  so ktorg ingat motor.  kebetulan adalah motor kapcai lalu.  dah sampai umah qila, tak turun kete lagi mengenangkan kawan lain tak tiba seganlah aku kan.  dan umar pun tido waktu tu.  jadinya ktorg selfie lah dalam kete sembang sembang laki bini.  pastu ada kawan qila tunjuk kt tayar.  dia cakap tayar pancit.  aku keluar je kete, ya Allah memang flat habis dah tayar tu.  bila recall, baru teringat bunyi meletup tu.  eiii seramnya terus mengucap.  dari melaka sampai ke bangi tau keadaan tayar macam tu.  dengan suami aku speed kt highway 160.  syukur sangat lah Allah lindungi kami lagi waktu tu.  masa kt umah qila lah laki aku g tukar spare tyre.  balik dari bangi malam, laki aku bawak slow je.  syukur lah ada laki laki dorang yg jadi tukang sorak kt laki aku supaya bersemangat tukar tayar spare.  hahahah.  aku cakap terima kasih kt zul sebab tolong.  dia cakap, ala tak tolong pun, tolong tengok je.  dia yg buat sendiri.  hahahaha hampeh lah zul. 




ramadhan dan syawal 2015 kami

assalamualaikum

amboi amboi jauh tersasar nampaknya blog aku ni.  memilih untuk berdiam diri nampaknye.  hehe.

so apa khabar semua? (aku tanya apa khabarrrrrr??)  tak dan pun nk wish salam ramadhan, tup tup salam syawal.  tu pun raya dah habis.  hehe.

ramadhan hari tu okay je.  biasalah beranak kecik kan, apa pun tak sempat.  jemaah kt surau nk terawih apatah lagi.  kt rumah memang tak terbuat lah.  baca quran pun kalau dan aku baca, kalau peel merap si anak tu datang, memang takde la.  baca sikit sikit je kt ofis tu pun tak habis.  tp consider khatam gak sebab haritu ofis aku buat khatam quran.  aku salah sorang peserta.  hahaha.  jadilah kan.

ramadhan hari tu 90% aku masak sendiri.  masak sikit sikit jelah.  mak pun dah tak duduk sama kan.  so asal kenyang.  macam macam lah resepi aku buat.  tak dan nk tangkap gambo segala, aku dah ngap.  hehe.  pergi bazar hanya hari ahad.  bestnya tahun ni dapat merasa cendol serkam 2 kali.  dap weyyy cendol serkam.  pernah sekali suami aku beli lauk dah basi kt bazaar. sian dia sebab frust lauk kesukaan.  tp tu dah hujung hujung puasa pun.  agaknya org berniaga dah fikir nk raya kot.

baju raya pun siap hujung hujung.  tu normal lah tu utk kami laki bini.  awal awal kang dah siap pakai kan.  baju melayu anak anak tak tempah pun, beli siap.  masa aku g mydin ada booth raya tu.  brand gene martino sepasang rm30.  terus lah grab saiz masing masing.  warna tak sama, gasak lah.  baju kasual lain, beli kt warehouse parkson kt mitc.  baju suami pun beli kt warehouse tu gak.  dapatlah sorang baju kaler baby blue, pink, kuning, grey, merah.  haa tu tema raya ktorg.  kena ikut baju mama kaler apa, pastu semua kena pakai kaler tu.  barulah keluarga harmoni kan.  kt parkson ritu habis gak lah dalam rm600+.  tengok resit, eh baju laki aku je mahal.  baju bebudak biasa je. under bajet.  kakakakakakaka...pastu laki banjer jeans selai BUM rm19.90.  jadilah tu.

baju raya aku pulak, utk raya pertama pakai balik baju masa kenduri along itu hari.  mentang mentang raya kt tampin mcam tak meriah je baju kan.  hahaha.  hari raya kedua dan ketiga dan keempat baru pakai baju baru.  ngeh ngeh ngeh.  raya kedua balik kampung bagan datoh.  tu pakai baju kaler biru pink.  baju tu mahal aku beli.  semeter rm65.  tp sayangggggggggggg...tailor tu buat betul betul sendat.  geram betul aku.  sayang gileee tau baju tu.  (haha motiplah nk tunjuk harga baju kan siap semeter bape.  lantaklah).  pastu raya ketiga pakai tema merah.  kain pelikat tu pow laki aku punya.  tu kain pelikat baru kesayangan dia.  suami aku cakap tu ayah kasi dia, so dia sayang sangat.  tp dia pun sayang bini dia meyyy...dia kasi kt aku dengan berat hati lah tapi nya.  hehe.  baju dia aku beli satin ombre je kt jakel.  semeter rm9.  haaa tengok tu, situ mahal, sini murah kan.  asal cantik kan.  raya keempat, aku pakai jubah zawara je.  tema raya keempat adalah warna kelabu.  jubah zawara pun dapat harga sale hari raya.  okaylah jubah tu.  cuma cutting kecik kan, aku punya je saiz xl.  matilanakkk.  baju biru pink ng merah tu aku tempah kt tampin.  nama tailor eroma.  huh jgnlah tempah situ.  tempah maut namanya. janji harini, minggu depan pun belum tentu siap.  ayah mertua aku cakap, ahso tu suka karoke sampai lupa nk jahit. plus tak delah sedap mana pun jahitan dia.  so tu lah first and last aku tempah kt tampin.  elok lagi tempah kt tailor yg biasa kt kampung jawa tu.  siap pun on time.  ala dah lupa lak harga tempah.  tp mahal la bagi aku.

raya pulak.  first raya kt tampin.  raya kedua dan ketiga kt perak.  pastu terus lah beraya kt melaka.  raya tahun ni best sebab balik perak.  tp sedihlah.  bila wak usin dah takde baru lah terhegeh nk raya kt kampung.  masa dia ada, takde pun nk balik perak.  pasni, jadikanlah amalan cuti kt kampung.  menghargai masa yg ada kan.  masa kt kampung, rayalah kt semua rumah sedara.  pergi rumah paklang kt parit 9, rumah opah kiah, rumah atuk hasan kt bagan datoh, umah wak li kt parit 17.  boleh katakan lengkap lah rumah tu.  balik pulak dengan mak dan adik aku kan.  2 kereta.  pastu jumpa pulak bff masa sekolah ijah dan rini.  bestnyeeeeeeeeeeeeee......

baraan pulak, tahun ni tak join memana.  tak dan sebab setiap weekend beraya rumah sedara mara je.  cuma ada 1 hari tu, aku spend sehari beraya ng bff gesek gesek.  gesek gesek ni geng aspuri convent dulu.  so dari 1998 kitaorang kawan.  bayangkan rapat mcm mana.  ko maki la macam mana pun, kawan kawan aku tetap cool.  takde pun nk sentap tau.

okaylah bye.  tengok jelah gambo yg ada. 


ni hasil dari warehouse parkson.  tinggal anak anak kat rumah mak sebab nk harung crowded.  okaylah good bargain.


 
 tahun ni rajin sket lah nk buat biskut raya.  buat 2 round sebab first round tu dah habis.  buat famous amos je.  tu je skill yg aku ada pun.  yg terap terap tu semua kuasa laaaa heh.  maira peminat biskut mama no 1.  asek dia, dia lagi yg tunjuk meja.


malam raya, tema keluarga ktorg royal blue. baju maira tu pakcik aku yg jahit kan.  pakcik aku ada cucu perempuan 3 orang, plus maira.  so dia jahitkan baju untuk anak anak dara tu.  tp takde rezeki semua pakai waktu yg sama.  wasap je.  malam raya kt tampin memang ada takbir.  umar raihan merasa lah join konvoi takbir ramai ramai.  heaven dia dapat makan aiskrim la, coklat la..


 umar raihan mana tah time ni.  emosi kot.  tahun depan maira pulak buat hal.  tahun depan, tambah sorang lagi cucu.  eh confirm lah bukan dari benih aku ng laki aku.  wakakakakakak.  suka lah nk dapat anak buah sendiri...

hai mak long lambai lambai...
 baju ni dalam gambo nampaklah sedondon kaler nya.  padahal tak pun.  umar warna maroon, maira warna pepel.  jauh nau bezaaaa....


 hai pengantin baru mestilah ada kan...keluarga sedondon, keluarga bahagia.  haha tagline.  jangan kacau line sudaaaaa...


raya kedua tema biru pink.  maira tu baju mak aku jahit. buat kaftan.  

 
nak balik kampung dah ni.  umar time kemain, ooo balik kampung, ooo balik kampung.  dalam kereta asyik tanya je kampung sapa?  kampung mama.  oooo kampung mama.....kat mana...umah sapa.  banyak tanya pulak...pastu laki aku asyik perli je.  sampai kampung kang, senyum manjang lah mama kamu ni.  hai memang lah...kampungku sudah berjaya...pembangunannya seiring..kampung TPM mey.  kuang kuang kuang....



 depan umah wak usin.  meriah rumah ni dengan anak anak buah.  cuma kosong kt satu tempat je. rindu wak usin.  terbayang bayang dia duduk kt sofa tengok tv sakat cucu.  oh ni ha, kain ombre rm9 beli kt jakel. 


  
tema hari ketiga kami anak beranak warna merah.  hai lah maira tido masa ni.  merap je sebab batuk.  ni official gambar raya family aku lah.  sebab ktorg raya kat kampung sama sama kan.


 haaaa ni lah half geng gesek gesek aku.  beraya rumah ijah.  ijah hidang ktorg laksa.  pastu sebab rini pun dekat ng umah ijah, dia kena datang jugak.  dah lama tak jumpa dorang.  gelak mcm onggila.  pastu gosip tah pape.  disebabkan geng lain jeles, kami berkumpul lagi.  tu nanti entry lain. 


 ni raya bila tah.  ktorg g jj lama.  bawak anak anak main playground je.  boring dok umah.

 seminggu raya tu pergi putrajaya tido umah along.  pastu join baraan family belah suami aku area KL.  best gak.  walaupun tak berapa nk kenal.


 haaa ni open house utem.  biasalah dengan geng nona rogeyyy aku.  nani takde dalam pantang, kak linda ada exam.  so tinggal lah kami bertiga.  wahhh felolesss betul muka masing masing.  thanks 360!


masa ni masing masing makan phytonatal.  hahahahaha motip lah hai nk bgtau tips slim.  yg tak tahan, ktorg share.  kui kui kui...


ni fadh ng bariah.  ng fadh group wasap lain, ng bariah group wasap lain.  apadehal. tak gaduh pun...hahahahahah


okay selesai cite raya 2015. 

jumpa lagi tahun depan kot ada nyawa dan rezeki.


selamat hari raya haji pulak.  maaf zahir batin.

Wednesday, September 2, 2015

throwback rumah masuk pencuri 2013

assalamualaikum

throwback 2 tahun lepas.  berapa haribulan tah.  hehehehe.  nampak tu banyak sangat entry dalam draft tak siap publish.

----------------------------------------------------------------------------------



sebenarnya perit nk kenang balik.  memang tak mau pun tulis kt blog.  tp tadi nk cari gambar lain, lain pulak yg aku jumpa.  terus teringat balik.  aishhhh.....

tarikh kejadian, aku pun dah lupa.  malas nk ingat.  tp seingat aku, lebih kurang sebulan  lepas kami pindah rumah baru.  baru sangat kan.  sepatutnya manis untuk dikenang, tp jadi pahit pulak.  tp syukur jugak sebab barang kt rumah tak banyak sangat.  kiranya dia takdelah terpesona nk amik barang mahal mahal, sebab barang mahal memang takde.  yelah, duit dah habis renovate segalanya, takde dah duit tersepit nk beli benda perhiasan, alat letrik memahal.  yg ada pun, basic semata.

ceritanya, lepas je masuk porch kereta, aku perasan stroller umar takde.  stroller scr dia yg warna merah tu lah.  stroller tu memang guna setiap petang bawak umar berjalan.  awal awal dulu (in fact sampai sekarang pun), suami aku suka melawat jiran tetangga.  waktu tu baru nk kenal jiran kan.  umar pun baru nk menambah geng.  so stroller tu memang letak kt luar je.  lagipun tak fikir pun keselamatan stroller tu.  sebab ingat, it just a stroller....

pastu elok pulak aku tunggu sampai laki aku balik kan.  selalu aku bukak pintu dulu, rehat rehat dalam rumah.  tp ni elok lakkkkk menunggu.  eh tp sebenarnya tak lama pun.  masa aku berfikir mana stroller tu, suami aku dah sampai.  elok je dia parking, aku tanyalah dia.  ''stroller mana? u simpan ke?''.  sebab dia ada ajak aku pergi jusco.  so maybe dia standby siang siang stroller kan.  dia buat muka pelik.  mana ada jawabnya.  pastu dia perhati je sekeliling.  ''haa sahlah ni, kena curi.  ni ha kesan tapak kaki''.  dia tunjuk kt dinding ni.



ni ha.  ada kesan tapak kaki kt batu yg petak tu.  kebetulan pagi tu hujan, so memang obvious tapak kasut.

pastu dia tengok dalam rak kasut. takde yg hilang.  pastu dia cakap ''dalam rumah entah entah.....''.  aku tengok elok je tingkap tu tertutup.  so rasanya dia tak masuk rumah lah.  haha gila punya pemikiran.  orang zaman sekarang mana masuk ikut tingkap depan lagi dahhh ettyyyy....

suami aku bukak pintu.  masa tu aku tutup gate.  aku jeling, nampak terus tv.  so aku agak, okay dalam rumah tak usik.  pastu suami jerit kat aku suruh masuk.  dia tanya ''u ada ubah al quran ni ke?''  tunjuk kt alquran atas almari putih.  aku jawablah takde.  tengok kt hall, bersepah.  tp disebabkan pagi tu memang aku tinggalkan bersepah, memang relax lagi.  tp aku perasan!! album kawin tunggang langgang.  plus, tetiba kt tengah.  sebab aku baru tengok sebelum tu, aku letak balik kt tepi console tv tu.  ah sudah.  terus masuk bilikkk...


tu haaa nampak album tu.  yg baju berselerak tu, sebenarnya aku dah lipat dah.  tinggal nk masuk dalam almari je.  tp tak sempat.  sekali balik tengok, dia kumbahkan lagi.  hampehhhh....


masuk bilik tengok haaaaaaaaaaaaaaa!!!!  memang aaaa...terus panggil suami cakap ''sah lah by''.

berselerak gileee....siap ada satu tempat tu, pampers umar memang berterabur habis.  dia keluarkan satu satu.  bengong!



drawer bawah katil terbukak.  dalam tu ada safety box.  dalam tu ada cash.  banyak jugak lah.  bukan sengaja tinggal cash dalam tu.  tu sebenarnya balance duit raya.  kan kitaorang masuk rumah ni bulan syawal jugak.  so simpan dalam tu kot kot nk guna untuk open  house ke kan.  dalam tu pun ada buku asb suami aku, buku tabung haji suami dan umar.


dekat suis tu ada plug tau.  ubat nyamuk dan charger.  korang tengok apa je yg tinggal????  dengan ubat nyamuk sekali dia angkut.

aku syak dia test dulu lampu tu dulu kot. lampu tu dah rosak.  tu sebab dia tak amik.  sebab benda mengarut lain dia amik.  kang aku sebut satu satu apa benda yg dia curik ek...


baju aku habis kena kumbah.  hampagas betul. dia ingat aku rajin nk mengemas balik???  dia amik baju baru suami aku.  baju raya suami yg belum pakai.  dalam plastik lagi.  seluar jeans baru belum pakai, dalam 2-3 helai kot.  lupa.  yg paling tak boleh blah, tshirt baru ole oleh dari phuket hadiah dari adik ipar aku.  habis kena sebat.  bongok kannnn...baju phuket je pun.

paling tak boleh blah, seluar bacin aku.  seluar aku warna coklat brand voir saiz 28 aku beli masa aku bujang lagi kt isetan klcc.  walaupun murah, tp tu lah satu satunya seluar yg aku sayang.  sebab apa?  sebab dah kawin, dah beranak, mengandung lagi, aku muat lagi nk pakai seluar tu.  gila tak sayang.  berbakti kot.  saiz 28 bebbbbb.....sekarang????  hahahahaha


nasib baik buku pink umar dia tak amik wehhhhhhh....jenuh aaa sebab time tu belum bukak buku pink lagi.  hehe.

lepas check apa yg hilang, kt mana punca dia masuk, ktorg cepat cepat pergi balai polis buat report.

sebelum tu, aku dah inform kt kawan kawan wasap aku.  dorang yg banyak sabarkan aku.  sebab time tu, aku kalut.  nk nangis pun tak boleh.  sedih gilaaa....even mak aku pun belum aku bgtau lagi.  aku cuma call ikin je, geng bdq aku.  sebab nk call kak linda, dia tengah drive.  aku call pun sebab nk kurangkan kalut aku.

mula mula nk tinggal kt rumah je.  suami pergi sendiri.  tp takut lah pulak.  dengan grill ternganga.  so pergi lah sekali.  maghrib time tu.  banyak betul dugaan kt balai polis tu.  dengan nyamuk besar besar (haha), dengan umar main tangga.  lantai licin.  umar terhantuk pintu cermin.  wakakakak..kelakar je bila ingat balik.

pegawai polis tu cakap, nanti ada polis datang rumah nk tangkap gambar semua.  tu pun lambat sket lah. masa kt balai lah tetiba baru teringat banyak rupanya barang yg hilang. walaupun barang tu kecik, tp besar maknanya pada kami.  paling aku sedih, laptop aku pun sama......sedih gila masa kt balai tu.  mengenangkan banyak gambar umar masa baby dalam tu, gambar family, gambar kawan kawan, gambar mell, adik, ahboy masa dorang kecik.  ah sedih!

balik rumah, tak puas hati, aku check lagi dalam stor apa yg hilang.  memula paling aku berang, carseat pun dia amik jugak...aku dah mencarut dah time tu.  nasib walker ada lagi.  pastu keluar stor.  masuk balik check, vakum aku!!!!!!!!!!!!!!!!!  masa ni aku cakap sialan lah kauuuu...aku terus tendang pintu tak bersalah tu.  ate dah laki aku tanya, kenapa?  sedih jawab, vakum i...kena amik gak....dah maki maki dalam hati tak puas hati kenapa amik vakum akuuuuuuu....pastu tengok set water jet suami ada, buat aku lega jugak.  baru beli tu.  tengok barang letrik yg lain, takde pulak ko nk amik kan...



terima kasih lah kerana menambah kerja aku nk mengemas semua ni....


stor ni, aku tak kemas kemas pun tau.  aku biar je.  sebab sebelum tu aku baru je kemas.  sakit hati aku.  laki aku buat lawak, dia cakap ''ni kalau pencuri ni tau nilai pinggan mangkuk ni, mesti corelle pun kena amik gak.  sebab ada 2 kotak belum bukak.  selamatttt.....haha

yg ni, dia siap baik hati sangat letakkan kt luar stor.  takke rajin sangat namanya tuuuuuu......

ni dalam bilik solat.  habis kena kumbah gak toto tu.  tp nasib lah tak bukak.  satu kerja lagi tambahhhhh

pastu polis pun sampai.  kebetulan tak lah tunggu lama sebab dia pun meronda.  dapat aduan kt taman aku, terus ke taman aku sekali.  dia tengok tengok lah mana tempat kena ceroboh tu. 



ni haaa....ni kt bilik belakang.  bilik orang gaji aka bilik sidai baju.  dia kopek tingkap, pastu dia potong lah grill tu.  nampak tak kenapa dia nk curik seluar bacin aku??   sebab saiz badan dia kecik je.  satu bahagian tu je dia potong.  siap ada tanda kasut kotor lagi tau kt dinding.

dia masuk ikut mana?  meh aku tunjuk.


ni haaa...yard umah aku ni, aku tak extend pun jadi dapur ke apa.  kt tempat tong sampah tu, ktorg letak mesin basuh.  kira tu laundry area lah.  so pencuri tu potong besi kt atas tu, potong dalam satu dua je besi tu. pastu lompat atas mesin basuh, pastu masuk ikut tingkap tadi tu.  haaa...memang saiz budak tu kecik je.  sebab besi tu  tak potong banyak pun.


tengah polis buat pantauan, tetiba ada tetamu datang.  eh bukan, unit forensik pulak....aish, dah macam csi tau.  dorang sepahkan rumah dengan ink hitam pulak.  macam macam tau.  eh tapi takpe.  iols okay je sebab suami aku yg bersihkan.  hehe.  hasil dari periksa cap jari, jumpa lah ada beberapa cap jari yg berlainan.  salah satunya pakai glove.  pandai sangat kan pencuri ni.  yg lain lain punya cap jari tu, aku syak kitaorang punya je.  sebab ktorang tak pakai glove kt rumah.  haha.


sian budak ni.  kena kurung dalam bilik.  sebab kt luar penuh dengan debu hitam.  dia pun tak tau yg barang barang dia kena curi.  kalau dia tau mesti dia sedih.

- sampai sini je cite tu tergantung-

nak taip lebih aku pun lupa.  cuma update sampai sekarang, tak de apa pun.  serupa tak payah buat report daaaaaa....

cuma lepas dari tu, banyak lagi kejadian curi kt area taman aku.  adalah kurang dari 10 kes lepas tu.  rumah mak bidan yg urut aku tu siap 2 kali kena pecah.  haramjadah betul pencuri ni.  tp syukur lah apa apa pun masuk waktu siang waktu takde penghuni kt rumah kan.  rentetan dari kes kecurian kt rumah ni, ramai dah pasang alarm.  rumah aku pun of kos lah.  takut beb, fobia rasanya.  lagi lagi bila malam.  

kos alarm untuk rumah setingkat, rumah aku rm1500 kos semua.  takpelah berbaloi lah utk keselamatan kan.  ikutkan nk tambah cctv, tp mcm tak perlu plus aku takut ternampak hantu.  bahahahahah.  

sekarang dah ramai penghuni dah taman ni.  cuma jiran aku belah kanan takde orang lain.  lagipun taman dan hired pak guard.  guard tu duduk kt sebelah rumah aku.  so selamat lah.  suami pun tak lokek nk bayar duit yuran bulanan.  sebab dulu dia fikir, mak dan anak anak aku ada kt umah tu.  bukan apa, ada je orang tak bayar yuran bulanan tau.  tp bila ada pencuri dia kepoh.  patutnya sama sama bayar lah kan.  ala rm50 je pun bulanan.  untuk keselamatan anak bini kt rumah gak.  tapi sekarang ni, kalau tak bayar, guard tak ronda rumah dia.  hahaha.  

hikmahnya terjadi benda ni, mungkin mensuci kan harta ktorg.  mungkin ada sesetengah benda yg hilang tu, datang dari duit tak berkat kan.  so kami redha.  dan mungkin juga dari perangai yg suka menunjuk tu.  mana lah tau dalam hati tu niat apa.  so banyak lah ktorg perbaiki lepas tu.  beringat kan.  ada orang diuji dengan banjir dan sebagainya.  ktorg diuji dengan kemasukan pencuri.  harapnya tak berulang lagilah ni.  takut.....



entry lama :: wak usin pergi haji 2013

assalamualaikum

aku sedang membelek draft. terjumpa draft ni.  bertarikh 9 september 2013.

Allah je tau betapa remuknya hati aku, betapa sedihnya hati aku.

Alfatihah wak usin.  semoga wak tenang di sana di jaga Allah dan para Malaikat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


minggu lepas 9hb september, hari yg aku tunggu tunggu.  wak usin aku nk pergi haji, so hari tu, semua berkumpul dekat tabung haji, kelana jaya.  aku memang nk pergi.  awal awal lagi, aku dah cakap ng suami aku, aku nk hantar wak ke kelana jaya.  hari hari aku ingatkan dia.

tp seminggu sebelum hari tu, suami cakap dia ada kursus pulak.  dah sudah macam mana kan.  siap plan aku drive ke KL.  tapi alhamdulillah, rezeki aku kot.  dia tak jadi pergi kursus tu.  aku siap meroyan kt group wasap cucu embah.  abang anas lah cakap - dah kenapa aku meroyan kn.  pastu nk meroyan kt group lak tu.  bahahahhahahahah.

bila suami cakap tak jadi pergi, sukaaaa nya aku.  meroyan lagi sekali kt group.  tapi kalini meroyan suka lah kan.  hehe.  pastu semua deal nk kena ada kt KJ tu kul berapa.

hari kejadian, aku amik 2 jam.  berdebor jugak nk cakap kt bos.  dah lah pagi tu lewat sebab traffic jammed ada bas rosak.  pastu nk 2 jam lagi. gomen takde half day tau. ada time off je kawan kawan.  bos pulak tu ada meeting, so aku sms je dia.  paling syok dia balas ''ok''.  yahoooo.....

petang tu gerak lambat gak lah.  renyah sket lah nk jalan jauh dengan anak dah besor ni kan.  kena bawak air panas, air sejuk, jajan dia lagi, jajan laki lagi.  hahah.  boleh pulak dah nk gerak tu dia request suh goreng nugget.  kalau aku tau, awal awal aku dah buat.  tak dapatlah nk pergi ikea.  padahal mula mula tu dia menanam tebu di pinggir bibir cakap, kita g ikea ekkkk...sekali dah lambat. puffffffff

sampai KJ tak silap pukul 7+ kot.  masa tu hujang lebat gila.  sampai je umar raihan tido.  heaven time tu sebab wak pah bawah makanan - nasi lemak sedap.  so boleh makan.  mmm sedapnyaaa nasi lemak wak pahhhhh...terngiang ngiang ni...!!

bas wak gerak ke KLIA kul 9.30 pm.  so kitaorang ada banyakkkkkkkkkkkkk masa untuk bersembang, bertanya khabar sebab lama tak jumpa kan....








---------------------------------------

2/9/2015 aku update.

masa ni kalau nk tau, first and last aku peluk wak usin.  lama aku peluk wak.  aku cakap, wak jaga diri baik baik kt sana, ibadat betul betul.  wak cakap, etty doakan wak sihat tau.  alhamdulillah kt sana wak sihat.

haih bergenang air mata aku taip ni.  sebab teringat kt arwah.

etty sayang wak usin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails