:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, October 27, 2015

birthday blast #umarmaira 6 Jun 2015

assalamualaikum

berkurun oiiiii....kikikikikiki.....tarikh pun aku lupa.  emm (tengok calendar).

6 JUN 2015.

kami celebrate birthday umar raihan yg jatuh pada 12 JUN.  dan birthday maira 21 MEI.  dan juga anniversary #najibaity 3 JUN.  bagus gak cenggini.  sekali harung.

memula plan buat kecik kecik.  so hasilnya, sederhana lah.  sebab banyak makanan.  alhamdulillah, semua homemade takde catering.  kecuali kek ng dessert sikit lah.  tak larat nk buat.  bukan tak larat, siap tak tau.  haha.

TEMA

simple je temanya, mickey & minie mouse.  dah tu je mcm sepasang kan.  macam comel je.  tema lain lain kasi hentam je.  

banner ke apa semua ni, print dan gantung sendiri je.  cari balik paper lantern tah kemana pulak aku simpan kan.  sudahnye, mana yg ada jela.



GOODIE BAG

goodie bag, mak pengantin telah pergi ke kedai borong gula gula yg sama masa mak pengantin jadi pengantin dulu.  hehe.  goodies aku letak gula gula nips, sticker (spongebob, hello kitty, mickey, pooh macam macam kartun ada), belon air. ada separuh dari tu, aku letak minyak gamat utk tetamu dewasa.  pastu banyak lah lagi makanan dalam tu.  memang berat goodies tu.

aku guna brown paper bag je.  tampal sticker.

ni sticker nya.  DIY jugak.

goodie bag yg lengkap, tak tangkap gambo pulak.


BIRTHDAY CAKE

birthday cake aku tempah dengan kakak yg sama buat kek hantaran aku dulu.  kak hawa.  memula macam merata aku cari.  tetibe macam teringat kak hawa.  cari balik fb kak hawa, nampak dia masih aktif membaking.  dan kek dia pn lawa lawa.  so terus contact dia.  hehe nasib baik dia ingat iols lagi tauuuu....tapi tak dan nk jumpa dia amik kek, aku suruh adik aku amikkan kek kt tesco.  



kek aku suruh kak hawa buat square bape kilo tah lupa.  tapi tak silap harga kek ni rm80 kot.  consider murah.  rainbow cake. 

aku request tengah tu plain je.  sebab aku nk tabur m&m.


 taraaaaaaa....cake topping tu eceh ecehhhh...DIY gak.  lilin tu adik aku beli kt MR DIY gak.

  
kek masih sedap macam dulu.  ada rasa lain mcm kek yg beli kt kedai.  sedaplah sebab wangi.  haha wangi kata ko.  nasib baik pilih square.  cukup utk semua tetamu dan banyak baki utk aku makan lepas tu.  takdelah tuan rumah melepas kek kan.  hehe.

MENU

menu apa ekkk...recall balikkkkk....

1.  sup tulang - aku masak.  memula malam tu suami aku rebus.  siap rebus kt depan umah tengah tengah malam.  haha.  ktorg buat 4 kilo je kot.  habisss alhamdulillah.

2.  nasi putih - masa 10 pot tak silap.  tp tak habis pun.  

3.  sambal ikan bilis petai - pun aku buat. siap adik aku request buat balik nk bawak balik ganu.

4.  pulut kuning - ni by mak aku.  dia berhajat nk buat utk cucu dia.  terima kasih mak

5.  rendang tok - by mak gak lah utk makan dengan pulut kuning

6.  sayur kobis goreng - ni masa tengah tengah sibuk, aku tak dan nk buat, so yg masakkan.  pun tak habis, padahal 2 bijik kobis je tu.  semua tak suka kobis kot.  hahahah.

7.  puding caramel - adik aku buat.  terima kasih anyah.  licinnnnnn

8.  cream puff -  tempah.  sedap wey.  filing dia lain dari lain. nanti kalau ada makan makan lagi, aku nk repeat tempah kt akak ni....

9.  cheese tart - ni lawak.  masa nk amik tu, akak ni tanya, awak pernah order kt akak dulu lah.  akak simpan lagi nombor awak.  fikir fikir balik, omggggggg 5 tahun punya cite la...aku order masa merisik dulu.  exchange gift kekdahnyeee...aku kasi cheese tart, suami aku kasi cupcakes.  hahaha.  jodoh kan.  ni pun sedap lahh.  pasni memang beli kt akak ni je.  

tu je kot yg aku ingat.  selain selingan nugget ng ayamas drumet tu.  

pemilihan menu berat sebab ktorg buat lunch hour.  tp sebab tu tengah cuti kan, so banyak lah undangan orang kawin. jiran rata rata memang sume datang, tp datang dengan perut yg kenyang gak lah.  tu yg banyak makanan berbaki.  sayur kobis tu siap banyak lagi, kena buang.         


 sambal ikan bilis.  tak tau bape kilo.  jenuhhhh buat sambal ni.  ni buat malam tu.


 tu bekas air memang dah beli masa mula mula ktorg buat open house.  senang la dah ada barang tak payah pinjam.  in fact, banyak gak barang open house dulu guna balik.  bekas poly tu pun banyak baki.  jimat.


 
 ni haaaaa cream puff....pfftttttt terliur lah pulakkkkkkkk...


TETAMU

aku memang tak plan buat besar besaran pun.  so takde nk jemput budak ofis semua.  jemput sikit sikit je.  so memang yg datang kawan terdekat, jiran tetangga, sedara mara je.

masa ni lah baru kenal isteri tu, suami tu.  sebab kalau suami pun, aku kenal nama je.  tu lah pun geng laki aku kan.  

 azra montel.  ni anak bff aku kawan PA.  ni pun bariah je yg datang, geng lain tak datang.  azra ikut tema pakai baju minie.  hehe


 kak linda wakil morenian.  ni kalau tak datang mau aku sentap sejuta kali.  hihi thanks kak...heaven dia makan sebab mak aku kenan betul dengan husna.  husna pun good girl tak nangis, sedap dia duduk dalam main ng mak aku.

 tengok lah husna tu, semangat betul.....

ni lagi husna montel.


 disebabkan takde upacara cake cutting yg formal, so kita tangkap gambar malam nya la.  pastu gambo ni post utk wish birthday umar 12 Jun tu.  hehe.  time bogel pun jadilah ekkkkk...



 eh eh ko bangggggg....

HADIAH BIRTHDAY

umar kitaorang belikan dia basikal ben10 warna hijau.  takde gambo.  tu tak silap beli bulan mei.  haiiii, bulan birthday adik, dia pulak dapat hadiah advance kan.

adik pulak dapat basikal pink.  tapi biasalah abang, adik punya, abang punya.  abang punya, abang punya.  gitu konsep umar raihan.


ni adik dapat sandal dari achuu nunnnn jauh dari pasar payang.  satu lagi ng sliper sofea kot.  thanks achuu....(janganlah tengok ketak saya, malu saya tau)



ni haaa.  sampai sekarang kot buat macam harta sendiri.  kalau adik dekat je, adikkk...padahal tu memang adik punya.  hahahahah.  lantak le korang.....

okay tu jelah cite birthday anak anak aku.  celebrate kecil kecilan je.  insyaAllah tahun depan, tak buat dah.  hahahahhahaha....penat wey.  nampak je simple camni kan.  2 tahun sekali boleh lahhhh....ni pun rezeki suami dapat APC hari tu.  dia berhajat nau.

so...terima kasih mak, anyah sebab sudi sumbang sikit makanan.  thanks achuu sebab balik dari ganu.  thanks along ng nur sebab datang dari malam tu tolong tolong masak sikit.

terima kasih kt tetamu yg datang baik dari side aku, dan side najib.  bagi hadiah, bagi cash.  lumayan gak budak budak ni dapat.  masuk tabung haji terus.  si maira terus daftar haji.  abang dah daftar masa baby dulu. 

terima kasih lagi sekali sebab baca entry long time ago.  hahahahahahah

review guna Salav Garment Steamer GS18-DJ

assalamualaikum

ada satu hari tu aku tanya kt group.  korang guna iron apa?  yang untuk hardcore menggosok.

sebabnya, steam iron aku dah rosak. tu lah kan, ada air lg ko tinggalkan tak buang, rosak lah ia.  eh ke tak payah buang air lebihan tu?  pastu nasib lah ada iron lama hadiah kawen.  iron biasa je.  well bila dah biasa guna steam, ko guna iron biasa memang carutan bertingkek tingkek la time menggosok tu.  lagi pulak laki suh gosok kain cotton dia yg keras tu.  pandangan maut jeeeeeee aku kasi.  pahala pun lari agaknya dengar aku mengomel tak henti henti (padahal iron tu macam rosak kt tangan aku je.  lol).

pastu ika cakap, dia guna steam garmet salav.  dia beli kt lazada.  okay aku pun cekidaud.  ooo gini salav.  iron berdiri yg guna kt kedai baju tu.  aku tanya okay ke ika benda ni?  baju licin ke?  ika cakap okay je.  sebab uniform dia pun dia guna tu.  well bila dah dengar uniform dia pun elok beriron guna salav, memang wow lah kan.  okay masuk wishlist dapat kutu nanti baru beli.(ika tu askar tau.  jangan maciam maciam cari pasal ng aku, kang aku suh dia tembak korang hahahaha)

bila dapat kutu, aku pun beli.  harga tak silap masa rm110 kot.



yang best lazada ni, cepat lah kan.  harini beli, esok dah pos.  bukan guna pos laju ke apa, guna service courier lain la kan.  apa tah citylink kot.  aku buh alamat adik aku.  pastu lusanya, adik aku cakap, iron ko dah sampai.  gileee cepat.

dapat je kt tangan aku, cepat cepat test drive.  aku iron baju batik silk aku.  baju tu memang kena guna steam pun kalau guna iron biasa dia begau (org melaka cakap begau.  benornye bego.  maksud degil).  memang bercinta aku nk gosok baju tu untuk pakai hari khamis.  berbakul peluh mercik pun tetap tak licin.  tapi guna salav, wow asyikkkkkkkk....licin cuols.  mak soka.

pastu try gosok baju cotton aku yg separuh begau kalau guna iron biasa.  okaylah licin lah gak.  hoi lah baju memang kalau bukan suami yg kasi aku dah buang.  tu ko guna lah iron apa pun, begau separuh, tp selamanya begau.  ahahah.  ku tahan je simpan baju tu kenangkan laki yg kasi kan.  okaylah pass lah sikit guna salav.

kemuncaknya, test drive iron baju laki. baju cotton apa tah.  haih la, ni pun sakit je hati aku menggosok haaa...dari dulu aku memang anti ng baju ni.  yg ni ko kasilah iron cap apa, beli bape ribu pun, mmg aku malas nk hadap dia.  aku sakit hati betul baju cotton ni.

tapi dengan baju lain, okay je.  paling aku suka bila gosok jubah atau shawl.  kalau instant shawl lagi senang.  letak kt hanger, pastu ko gosok lah

overall, aku memang puas hati.  accesorries pun dia ada bagi.  kecuali yg tak best, takde sarung tangan.  nk beli sarung tangan khas utk iron aku pun tak tau kt mana.  tp kalau kena wap tu kt tangan, memang berdengung lah telinga ko sakit.  haaa gitu, kena kt tangan, telinga berdengung kan.

bagi aku salav ni memang untuk orang orang macam aku.  kalau korang ada penyakit OCD ke apa benda yg nk perfect tu, baik tak payah lah beli.  guna je iron biasa.  contoh OCD yg aku maksudkan adalah, lengan tu mesti tajam setajam lidah.  ewahhhh....side lengan tu kan.  ada orang suka tajam.  tp kalau guna salav idakle tak tajam.  tp takdelah tajam sangat.  biasa biasa je.  so salav ni utk orang biasa biasa je.  nasib baik suami aku pun bukan jenis nk tajam beria ni.

so aku kasi lah 8 bintang utk salav.

sebabnya, aku jadi rajin melampo.  tshirt laki pun aku gosokkan, baju anak pun senang nk gosok.  takke best namanya tu.

aku punya pink.



tp kt lazada sekarang ada yg warna purple, macam cantik jeeeeee...harga pun murah dah skrg ni....

tips nk beli kt lazada, kalau korang ada vocher korang masukkanlah code tu.  selalu dalam group wasap atau group apa apa jelah, mesti ada sorang informer yg baik hati bagitau ''eh korang, lazada guna code ni ek. ada % sekian sekian''.  best giler kan kalau group macam ni.  rugilah kalau group korang tu tau nk bergosip je tak tau info berguna ni...

pastu even harga yg sama, cuba amik masa click banyak kali penjual yg berbeza tu.  kadang seller ni free shipping, kadang ada kos penghantaran.  gituuuuuu.

so good luck.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails