:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, December 30, 2015

hari pertama umar raihan ke sekolah

assalamualaikum

isnin lepas, 28 disember, anakanda sulung (ewah) dah selamat ke sekolah.  sekolah umar biasa biasa je, takde branding gah seluruh malaysia.  tp agak gah la kalau kt melaka ni.   tadika ni banyak branch kt melaka. 

takde apa pun yg aku prepare untuk umar masuk sekolah ni.  tapi malam sebelum tu, barulah kalut takde sticker nk tampal kt pencil box, kt botol air.  aih.  padahal ahad tu aku dah ke tesco besar.  dulu beli sticker kt tesco tu la. since minggu ni orientasi je, cikgu cakap tak payah bawak pape.  uniform pun dapat esoknya.  esok tu pakaikan jeans je.

aku relax je tau.  orang lain sungguh sungguh cakap touching anak dah besar, aku relax je. 

sampailah satu masa tu.......

aku wasap bs dorang.  cakap camnelah esok maira abang takde.  haritu abang kuar kejap pun, dok abang abang.  pastu jawapan yg aku tak sangka dari bs. umar maira rapat, dorang kalau apa apa buat berdua.  wahhhhh mcm tak sangka.  nurul cakap siap kalau adik nk tido, abang zikir kan.  masa tu lah baru aku rasa sebak.
yelah, kt rumah lain kot.  kt rumah dorang asek nk gaduh je tau.  sampai kadang mood aku malas nk layan, lantak korang lah.  kalau mood aku tak baik memang aku lagakan kepala dorang.  hahahah.  ni kadang adik gigit abang, abang tolak adik.  kadang takde suara nk halang, tu yg biorkan je. 
cuma tu lah, tak sangka kt rumah bs dorang baik.  baguslah tunjukkan teladan yg baik kan bila kt rumah orang.  hehe.

ok tu sebak sikit je. sampailah.......

esok paginya tu, aku kejut umar. eh elok pulak dia bangun molek molek kan.  penuh senyuman cakap abang nk pergi sekolah ni.  terus dia mandi.  since konon kami nak bangun 6.30 tp terlajak kul 7, masing masing terkocoh kocoh lah.  aku mandikan umar.  umar cakap maa tak payahlah, abang mandi sendiri.  aku cakap ish lambat dah ni...kang sekolah tutup.  sambil tu aku syampu kan rambut dia.  at the moment yg aku sentuh je kepala dia, mata aku berair.  ya Allah anak aku ke ni.  anak yg aku kandungkan dia, beranakkan secara czer, lahir 2.5kg, anak yg aku susukan dengan susu aku, yg segalanya berlaku depan mata aku......semua kenangan tu yg berputar putar masa aku syampu kan rambut dia.  seriously aku menangis masa tu.  teruslah aku berpesan kt dia sekolah baik baik tau, dengar cakap cikgu, jangan gaduh gaduh. 

haihhhh...relax relax aku, bonding time dalam toilet jugak yg meruntunkan hati aku.  kerek konon. 

dan aku yg siapkan dia pakai baju, sikat rambut.

 oleh kerana bising bising pagi tu, adik pun bangun sekali.  mandi lah sekali pagi pagi ni.  bila ayah pakaikan baju, tu lah jadi macam tu.  seluar lain, baju lain.  


lepas tu semua lah dia nk bawak.  buku baru beli nk bawak, kolam nk bawak. 

hari tu, ktorg amik time off.  well, hari pertama anak ke sekolah kan.  nak lah jugak dedua hantar.  hantar abang dulu baru hantar adik.  ingatkan dalam happy happy dia nk pergi sekolah, tak menangis.  rupanya nangis gak.  hahah.  jenuh dia pegang kaki ayah dia tak kasi balik.  last last cikgu kata, takpe balik je. tau lah dia handle macam mana.
bila ktorg lalu je balik tadika, cikgu cakap dah elok dah tak nangis.  maknanya tak sampai 2 minit pun nangis.  lol.

umar half day je. aku maleh nk anto full day.  so tengahari tu aku amik.  masa dalam kereta aku nampak dah bayang bayang dia berlari main.  pastu masuk je kereta, typical mak mak lah ''harini belajar apa, buat apa, main apa''.  lol.  pastu boleh dia cakap ng aku ''nape mama amik abang cepat sangat, abang tak main lagi playground tau''.  aikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....aku pun lupa aku bg jawapan apa.  hahahah.

oleh kerana dia behave, aku cakap jom mama belanja aiskrim.  sebelum beli aiskrim, kita pergi tesco dulu beli singlet.  kn aku cakap, konon tak kalut cari barang anak.  sekali, semuanya belum beli lg.  ni tracksuit baya baya dia, manalah aku nk cari.  



happylah dia dapat makan aiskrim.  sesekali sebab kang kong kong kong. 

lepas tu balik rumah konon nk tido jap sebab aku dah tingtong habis. aku ada masalah tak boleh tido kalau ahad malam isnin, tak tau nape.  padahal ahad tak tido siang tau.  so aku cakaplah ng umar, mama nk tido kejap, abang tengok tv ye.  last last aku terbangun pukul 3 tau.  niat nk nap 10 minit je.  sekali sejam ko aku tido.  haha.  terus kejut umar hantar g bs, dan aku pun drive balik ke opis.

so berakhirlah kisah hari pertama umar raihan ke sekolah. 

hari kedua ke sekolah, aku sorang hantar so tak sampai 3 minit pun.  hantar kt gate, salam mama, terus dia masuk dalam.

hari ketiga yakni harini, ayah yg hantar.  ada drama airmata okay kt luar gate. 

maknanya kt sini, mama lah yg kena hantar utk elakkan dia menangis. 

=)

rata rata babies tahun 2012 sekolah tahun 2016 kan.  tak sabar nk baca korang punya cerita pulak. 






Thursday, December 10, 2015

terlalu rindu.

assalamualaikum

tadi masa kt traffic light, seperti biasa lah aku check hp.  sebelum check hp, on aircond dulu sebab pagi pagi aku jarang on aircond.  tp sebab jem lama kan, on le kalau tak mati lemas pulak aku.  ong gemuk kn oksigen tak cukup.
(hawau kakmy cakap aku debab.  siulllllllllllll) (hahaha tak bley terima kenyataan) (ok atkin)

lepas on aircond, kunci pintu.  kete aku bukan autolock. so kena manual kang ada org jahat amik hp aku.  aku skrg paranoid. semua pun orang jahat.  haha.

lepas tu aku check hp.  on data bagai.  check telegram.  okay geng aku masih tidur semua.  aku hanya mampu taip omg je.  kekekekekeke.

pastu check fb.  tengok memories tu semua.  scroll down, tahun 2009 ada status aku nk balik kampung jap g.  tetibe sedih wey.  teringat arwah wak usin.  haih, rupanya, hujung tahun ni, banyak jugak status aku melibatkan family, balik kampung.  so nak tak nak, aku memang emosi lah bila ingat balik kampung tu.

hari tu baca balik blog ni.  terjumpa entry aku jadi decorator meja makan jaja kawin.  aku bergaduh dengan wak usin sebab wak kacau aku nk deco deco meja.  ada dialog antara cheyah ng wak, "wak jangan kacau etty, etty tu wedding planner tau''.   pastu wak jawab ''huh, diri sendiri tak wedding wedding lagi''.  aku gelak besar tau masa baca entry tu.  dalam masa yg sama aku menangis sebab kenangan aku rewind balik.  ooooo skrg pun bergenang.

banyak je aku nk luahkan perasaan rindu, kesal aku sejak wak usin pergi.  fb salah satu contoh la nk luahkan ye dak.  apa fungsi fb tu kan.  tp yelah, kita takmau cederakan perasaan sesiapa, lagi lagi anak wak usin. dan mungkin semua sepupu aku belah arwah abah, atau sepupu lain.  mana tau, ada lagi insan yg lebih rindu.  aku ni rindu sebagai anak buah.  lain rindu sebagai anak.

terlalu rindu.  tu boleh aku cakap.

kadang kan, nk balik kampung tau.  macam sekarang cuti sekolah, rindunyeee nk jalan jalan mcm orang lain.  hehe.  ingat je nk balik kampung.  tapi lepas tu berfikir 2 second, wak usin dah takde, nk tengok sapa lagi.  terus murung lepas tu.  haih lah...kenapa cepat sangat wak pergi.

kalau aku nampak status sepupu, kot lah nurul ke kak anis ke cakap pasal rindu abah (wak usin), aku yg terlebih emo.

aku ada cuci gambar masa wak pergi haji.  yg aku hantar ke tabung haji tu.  bila aku tengok gambar tu, lama sangat aku usap usap gambar tu.  seolah seolah aku nk ingat balik kasarnya tangan wak yg aku salam aku cium.  nk ingat balik bau badan wak yg ada bau rokok tembakau tu.  oohhh i is sad.  tu belum lagi aku tengok gambar kawin aku.  wak pakai baju hijau, janggut misai rambut semua putih.  rindu tau.  teringat wak masuk bilik tanya ''etty nak kawin ke dengan najib ni?''.  dengan tak malu, aku angguk sekuat mungkin cakap nakkkkkkk!!!!  hehehe bongok kan.  senyum sikit dah lah.  terus jerit nak.  haihlah...kenangan.

kadang macam sekarang, aku lebih rindu wak usin dari arwah abah.  sebab yelah aku hilang abah pun masa aku kecik lg.  pun dah terlalu lama.  rindu abah tu abadi lah kan.  tp wak usin, lain lah.  sebab banyak kenangan waktu aku dah besar ni.  baru lagi mungkin.

takpelah, al fatihah dan bacaan yassin jelah aku sedekahkan untuk wak usin, abah, embahtok embahlain, pak andak, dr mariana, dan yg dah lama mendahului aku.  alfatihah jugak pada mak, laki aku, anak anak aku, adik adik aku, family besar aku yg lain, semoga Allah sentiasa lindungi dorang.

terlalu rindu.

Wednesday, December 9, 2015

monolog si gemuk

assalamualaikum

jarang aku ada azam.  sebab aku sendiri tau, aku ni hangat hangat taik ayam je bila berazam.  last aku ada azam, sampai tahun 2010 kot.  tu bujang trang tang tang lagi.  konon nk kurus lah haih.  cuma azam pakai tudung je terlaksana je tahun tu.  tak lambat, tak awal.  tak silap pakai tudung 1 April 2010.  alhamdulillah, ada lah azam yg tercapai kan.  kurus tu, azam yang takkan tercapai la kot.

kurus ek.

aku bukan jenis kurus sebenarnya.  aku memang gemuk dari kecik.  mak aku siap cakap, dulu baby aku gemuk.  toodler pun masih gemuk.  aku kurus sebab aku nak gown baby kiko je.  mak cakap, gown tu sesuai untuk budak kurus.   masa tu tak sure lah umur bape.  tp mak cakap, aku mcm faham bahasa yg gemuk tu tak awesome.  so aku mengurus.  dan aku dapat gown baby kiko tu.  yeay.  eh kecik kecik pandai pulak ko diet ek, dah besor dah tak reti nk diet ke???  lol.

tadika ke sekolah rendah, badan aku masih category chubby rasanya.  tp just nice la.  takdelah chubby nau.  mungkin berisi.  tp bukan keding mcm bff aku sekolah rendah dulu, ila ke farah ke.  tapi mungkin dah darjah 4 ke darjah 6, aku dah ke kategori slim. 

sekolah menengah, aku gemuk ok lepas masuk asrama.  siyes masa tu dah 50kg kot.  oh man 50kg masa form 1 taklah kurus.  hodoh kot gemuk masa sekolah.  tp aku masih hot chick.  kakakakakakak.  masa tu bf bape eh nk kira.  =)))  tapi tak best lah hot chick pun sekolah convent.  hahahah.  aku hanya kurus bila cuti sekolah.  masuk balik asrama, aku gemuk balik.  dala jenis tak berapa nk aktif.  sampai sekarang kot -____________-

pastu dari sekolah convent aku pindah khir johari.  haaa masa tu aku merasa nk kurus gile. back to 45kg.  awesomenyeee...sebabnye yelah duduk rumah kan.  makan pun tak menentu.  pastu balik sekolah jalan kaki.  kadang kadang je naik kete ng wak usin atau tumpang kawan aku.  selebihnya aku memang jalan kaki dekat 2 atau 3 km.  haha cuba skrg jalan sejauh tu, berbakul rungutan aku.

masuk u.  hahahahah ni start naik sikit demi sikit. 

start kerja, makin ke kanan weight scale. 

nak kawin, aku diet.  aku atkin.  tp masa tu mana tau tu atkin lol.  aku makan lauk je.  so masa bernikah tu berat badan aku cun la 56kg camtu. 

pas nikah, dah berlaki ko ingat ko nk diet macam dulu?  kirim salam laaaaaaaaaaa.....naik balik.

bukak buku pink je dah 60kg.  hahah.  sampai bersalin umar, cecah 80 kg gak rasanya.

habis pantang, dapat balik 60 kg.  well nasib baik turun.

kes aku ni memang aku gemuk.  macam lah aku tak menyusu kan anak aku kan.  still gak tak slim.  siap naik 65 kg walaupun mengepam.  kakakakakakaka

pastu umar setahun, aku start balik atkin sebab ada geng.  masa tu kt pejabat pendaftar lg.  ada kak linda, fadh best la ada geng kan.  dapat balik 60kg.

agaknya memang aku takkan jumpa angka 5 kot.

pastu pregnant maira, bukak buku pink aku 62 kg.  sebelum bersalin pun hampir cecah 80kg, tp 70++ tak ingat.

lepas bersalin dapat lagi 60 kg.  oiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila nk jumpa angka 5 ni.....

lepas tu, haaaa mendapatlahhhhh....makin ke kanan jugekkkk...sedihnye.  badan ni mcm tak bagi kerjasama bila aku nk diet.  aku kurang makan pun still sama.  aku berak je pun hari hari, siap minum teh org kampung tau.  sehari berak 3 kali.  tak kurus pun.......

hari tu diet kejap, sebulan je.  dapatlah balik 62kg.  pastu aku stress tau umah aku ada anai anai.  time tu aku buat kek tu kek ni, kek batik berkali kali aku buat.  stress anai anai kononnya, pastu ehhhh naik balik. cinabeng...


okay malam tadi, aku dah cakap nk suami aku, i nk atkin start harini.  aku masak telur goreng sawi.  pastu udang goreng.  pastu nasi aku masak 1 pot je.  sebelum makan, aku suap maira dulu.  letak kicap, suap kan dengan telur goreng, udang goreng.  kes malas nk panaskan bubur dia. lepas tu satu satu senduk, jadi 2 senduk nasi aku suapkan maira.  sulam ke mulut aku gak lah.  hahahahah.  lepas tu umar cakap ' wahhh sedapnyeee udang mama masak''

bila anak dah cakap camtu, aku tak sampai hati nk selffsih tak masak ke, masak lauk tah pape.  uwaaaaaa camne ni.....

eh sebenarnya aku nk taip azam aku tahun depan.  apesal lah tercerita pasal kurus, siap details berat aku ni.  haih.....

okaylah aku nk fikir strategi lain nk kurus.  mungkin jogging (dalam mimpi), tengok go shop beli barang untuk exercise tu (bonus nanti boleh beli laaa), zumba (siap dah donlod berpuluh, buatnya sesekali). 

sebenarnya boring bila takde geng kan.  kalau ada geng nk kurus mungkin bff, jiran atau sesapa mesti best.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails