:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, April 28, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | shopping time

assalamualaikum

langkawi ni femes apa je.  coklat, vision, corelle, tefal, rokok, arak.  tu je lah yg orang cari.  sebab murah kan.  dulu officemate aku (india) pergi sana aku tanya u beli apa.  dia jawab ala liquor  je.  hahahahah.

aku memang dah aim nk beli vision 3 serangkai tu dan tefal wok kt sana.  cawan cawan takde la beli sbb fikir alahai takut pecah!!  kang nanges.  memang dari dulu vision vision vision, tefal tefal tefal.  sebab harga memang murah banding dengan jusco.  ala kita memang nk kesana kan.  masuk jela dalam item must buy.  bukan wishlist lagi dah.  haha.

cuma satu je pesan suami aku kalau nk beli ni, kena pakai.  jangan simpan.  kakakakakaka.  sebab kt rumah ada lagi 2 set correle.  corning ware pun guna takat hidang je.  padahal kan boleh guna atas api.  aku pun yela yela.  janji dapat beli.

(dah selamat guna pun, suami cakap, haaa gini bagus.  beli terus pakai jangan simpan)

okay berbalik pada tajuk.

PERIUK KUALI

aku survey semua tempat nk beli vision tu & wok tefal tu.  boleh katakan semua kedai yg ada tunjuk gambar corelle vision tu semua, sama harga.  aku lupa lah berapa liter periuk aku tu.  tp yg sedang sedang la.  kalau yg kecik tu, harga macam macam. tp suami aku cakap, beli jelah yg besar tu terus.  pergi lah kedai mana mana nama pun, tetap harga tu.  yg bezanya, ada kedai offer, kalau bayar cash dapat 5% off.  kedai wawasan baru tak silap aku.  yg lain takde.

dah survey semua kt pekan kuah, balik ke hotel aku survey kt The Zone cenang pulak.  dengan harapan harga murah la sikit.  hehe.  tapi sama je harganya.  cuma yg best dapat la free gift pinggan corelle seketul.  okaylah tu.  pinggan tu seketul rm40 kot.  tempat lain tak dan nk tengok pulak dapat free gift apa.  tu pun sebab period pain, aku takde mood.  asalkan beli sudah.

kuali pulak.  aku kalau boleh nk yg besar terus.  tefal ada jual 32cm offer rm86 je.  tp takde penutup.  takde saiz besar sikit.  tu kt kedai LANGKAWI SAGA. so sebab nk yg besar ada penutup idakle aku beli hat yg tu.  tp bila dah balik, penyesalan tu mula datang bertubi tubi.  adooiiii napelah tak beli je kan.  lantaklah pun takde tutup ke apa.  lulzzzzz..
jumpa kt HIG, tefal 40cm rm200+.  tp bila bezakan dengan ASD, ASD lagi tebal.  so bye bye tefal.  beli ASD 40cm rm146.  puas hati sebab wok ASD lagi dalam banding tefal.
tp sebenarnya memang dah kenan ng ASD kt wawasan baru sebab ada kaler pink.  tu pun kalau bayar cash dapat 5%.  tp sebab dah beli hari isnin nk balik tu, mcm kelam kabut, so aku beli je terus kt Kompleks HIG.

HIG ada banyak tau.  harga pun ada sikit berbeza.

so visions dah setel kt The Zone dengan harga RM300+ (lupa)
dan wok ASD 40 cm kt Kompleks HIG dengan harga RM146
dan tambahan periuk ajaib HIG 28 cm RM55.  time ni takde square.  semua bulat.
pastu gatal tambah beli sudip plastik RM24.  laki aku kecik besor je mata dia tengok aku beli sudip semahal tu.  hahahahaha.  eh mestilah.  dah beli ASD kan, mestilah kena beli sudip special.  


COKLAT

coklat pulak.  tak banyak sgt pun borong.  takat gitu gitu je utk celah gigi.  dan untuk sovenir kawan kawan office. 

tempat exactly tak ingat sebab ada kt HIG, kt Wawasan Baru.  adalah perbezaan tu. murah kt sana, sini mahal.  tp sini murah brand yg tu pulak.  disebabkan ada masa lenggang yg banyak, sempatlah kami survey beberapa tempat.  bila dah compare murah, terus beli.  tp still kena hati hati dengan expiry date dia.  mcm nutella buy 1 free 1.  memang lah suka kan.  tp expired bulan Mei.  mmg kena ratah jelah hari hari nutella tu.
coklat yg aku beli mcm biasa DAIM (rm10.50 200g), M&M (rm17.50), hersyey's (rm11 kot), kinder bueno (rm18.50), ritter sport (rm15/3), twix miniature (rm9.90) dan nutella spread expiry date september 2016 (rm11).

jenuh beli banyak banyak sebab anak anak celik mata je ''ma...nk coklat''.  heaven dorang kan.  hehe.

KAIN BATIK & KAIN PELIKAT

nk murah beli kt makam mahsuri atau beras terbakar ye.  sebabkan masa kt makam mahsuri hujan lebat dan kami tak ke beras terbakar, beli kain kain tu kt HIG dan ramis je.  tp tu semua kerjaan suami.  aku tak campur.  range harga dalam rm11 - rm17 kain tu semua.  suami amik kain cap gajah duduk & mangga.  kalau ada rezeki pergi beras terbakar mesti rambang mata jugak tu.

MINYAK GAMAT

hari ahad tu kt free & easy.  so suami kata jom pegi kilang buat minyak gamat. kebetulan lalu masa nk ke kedai makan kak yan tu, singgah kedai ROJAM.  kt situ suami je beli.  banyak jugak dia beli.
turn aku beli kt makam mahsuri.  aku turun sorang nk cari minyak gamat muka makcik.  haha fara lah ni.  last last tak dapat pun.  aku beli minyak rambo 2 botol utk mak (rm20 sebotol), inhaler resdung, selsema tu (rm5 utk 3 botol) dan balm tu (rm10 utk 3 botol).  minyak gamat tak beli.  pastu nyesal.  haha. 

minyak rambo ni kegunaan utk sakit lutut.  belikan 1 utk mak sebab mak sakit lutut.  satu lagi aku simpan sebab dia kata boleh urut kt perut untuk slimming.  ewahhh suka kan...

Wawasan Baru ni kebanyakan coklat dia murah murah.  tmah pun banyak borong  kt sini.  sini yg ada off berapa % kalau bayar cash.



 Langkawi Saga & HIG ni berhadapan tau. senang sgt.  nk shopping melintas jalan je.  hehe.


RAMS ni dalam area pekan rabu.  kt sini ada jual perfume rm9.  tapi seperti biasa ayat aku "nyesal" tak beli.  kikikikiki.


ni yang Kompleks HIG tu.  ada murah ada yg mahal.  tp pisau kt sini murah.  yg set cantik tu rm24.  yg siap ada landas rm29.  aku beli pisau tu banyak buat souvenir dan kegunaan mak & mil.  depan kompleks ni lengkap ada food court bagai.

jumlah kerugiaan semua dah kira.  termasuk flight yg beli baru & hotel, termasuk tiket bla bla bla.  kami berjaya membelanjakan within the budget.  below 3k.  yeay.  seronok sebab dalam budget tu, semua lengkap.  nanti dapat refund rayani, kita joli yg lain pulak.  hahahahah. 

haih rindu langkawi...



Friday, April 22, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | makan best langkawi

assalamualaikum

diakui, list makan lagi banyak dari list lain lain.  haha.  memang food hunting ke sini.  tp tak banyak la apa yg dihajati tu dapat.  sebab masa.  rasa mcm tight sangat.  bila pagi tu terlewat bangun, mandi pool bagai, terpaksa brunch, sekali bila nk lunch, ek kenyang lagi.  extend ke minum petang, tp kedai dah tutup pulak.  haha.

aku list jelah apa yg aku dapat makan hari tu ye.

JOM IKAN BAKAR - waze je nama ni.

dekat sangat dengan airport.  lepas je amik kereta, terus suami ajak makan nasik.  sebab lapar sgt.  tak pasti berapa km, tp memang dekat.  ikut jelah waze tu.  dari segi harga tak pasti murah ke mahal.  hari tu lunch amik ikan bakar cencaru & keli, ayam bakar 3 ketul, sotong bakar 3 ketul.  lepas tu sup sikit, ulam-ulam.  dalam RM40+.  okay kot sbb ada sotong kan.  sotong sedap.  lembut je.  perapan bakar tu semua sedap. 

 gambar google


LAKSA IKAN SEKOQ

ni betul betul dekat ng airport tepi laut.  tak silap ada 2 gerai ikan sekoq ni.  aku makan hat yang banner warna merah.  harga aku tak sure.  tp tmah kata RM5 sepinggan.  aku makan ni masa nk balik.  tak puas rasanya.  kalau tau hari hari nk makan sini.  ya Allah sedapnyeeeeeeeeeeeee....suami order char kuew teow pun sedap sgt...cendol tak rasa sbb panas sgt masa tu mcm pening lak minum manis manis.  minum mineral je share 4 beranak.

aku share gambo mezah jela ye.  hehe. haaa nampak tak banner merah tu.  tp kalau korang byk masa, try la laksa yg lain.  situ ada laksa power lah bagai.  laksa sekoq satu lagi banner kaler hijau.  try la.



 eh ada je gambar suami kita makan char kuew teow.

umar tu memang favorite dia telur rebus.  tak heran kalau kentut dia busuk.  bahahahahahah

tmah punya gambo elok sekoq sekoq lagi ikan tu.  aku takdan...licin...


KEDAI NASI LEMAK RM1.20 - waze Fave Hotel

dulu masa mula mula google ni, femes dengan kedai nasi lemak RM1.  sekarang dah up 2 kupang.  hehe.  lokasi dekat ng hotel ktorg.  betul betul berhadapan dengan fave hotel tu. 
nasi lemak memang variety ye.  nk daging, ayam, sotong, ikan bilis, telo.  semua ada.  pagi tu je aku makan 3 bungkus.  hahah.  saiz dia kecik je.  tu yg makan 3 bungkus sekali (alasan).  rasa boleh tahan la.  tu yg 3 bungkus.  lol.  ada kuih, bihun.  tp ktorg makan nasi lemak ni semata.



KEDAI MAKAN KAK YAN ULU MELAKA - waze kak yan nasi campur

takde rezeki makan sini.  dengarnya sini kedai yg ada kerabu bronok.  masa ktorg nk pegi makam mahsuri, nk makan sini.  sekali tutup.  kecewa sungguh rasanya.

 gambar google


RESTORAN SITI FATIMAH MAKAM MAHSURI 







kalau korang tak ke makam mahsuri, memang tak lalu la kedai ni.  memang dalam kawasan kampung.  ni pun kebetulan memang ke makam tu beli minyak gamat.  bila lalu ni, jom singgah.  lagipun nk hujan masa tu (first time hujan kt langkawi fuhhh sejuk). 
rezeki aku sebenornye. ada jual kerabu bronok kt sini.  yeay.  tu pun nasib baik tanya tukang masak tu, ni kerabu apa.  bila dia jawab bronok, wahhh apa lagi, beronok ronok la aku kan.  amik sepinggan nk rasa.  aku memang tak pernah rasa pun bronok tu camne.  tengok cerita makan angin kot yg kt tv9 tu.  sejak tu wishlist nk makan gak.  walaupunnnnnnnnnn.........(ko jangan google bronok tu apa).

ni gambar google je.  sedap wey.  actually tak rasa geli pun makan ni.  bronok rasa kenyal je.  yg buat sedap gravy dia tu.  cukup rasa segala daun daun dalam tu.

selain bronok kedai ni ada jual mcm2 ulam.  yg tak pernah rasa pun ada. 

suami cakap kedai ni murah. 


RESTORAN NELAYAN BUKIT MALUT

sebenarnya ktorg salah tempat!!!  dan kenyang baru perasan kedai yg sebenarnya.  wakakakakaka..

kisahnya, hamzah nk makan ikan bakar.  so carilah.  ada satu tempat femes kt chenang.  hj. ramli kot nama dia.  well pantai cenang kot.  kuasa la hai nk ke sana.  so suami aku tanya guard hotel kot kt mana ikan bakar yg murah, senang nk parking.  jawapannya restoran nelayan bukit malut.  aku pun waze exactly nama tu. 
sampai je terkejut.  nape tak ramai.  sebab guard tu kata situ femes.  ok sangka baik, awal lagi kot (lol mcm lah ko tak tau kalau kt melaka awal pun dah ramai kan).  bab parking memang marvelos.  para para suami pilih makanan.  yg isteri melayan anak jela.  kalau nak tau, masa tu family ktorg je yg ada tau.  tp service lambat jugak.  bila sampai, macam eh ni je ke.  ikan jenahak bakar kosong.  udang masak butter, mcm tumis biasa je.  sotong goreng tepung standard la rasanya.  ng kerang rebus.  semua tu takde sambal kicap ke, air asam ke tau.  bila mintak memang takde.  agaknya memang kt sana takde air asam ke semua tu kot.  nasib baik ada sambal udang petai, tu jelah buat kuah. 
makanan tu memang sedap la, berasa.  tapi mahal.  kakakakaka.  makan tu je RM140.

yg sebetulnya, sila waze

Medan Selera Nelayan, Bukit Malut

ni antara blog yang aku jumpa di tempat yg sejujurnya.  hahaha

http://inaachik.blogspot.my/2011/05/4th-wedann-langkawi-medan-selera.html

http://kucingtanah.blogspot.my/2014/01/medan-selera-nelayan-bukit-malut-pulau.html

info dari guard tu betul.  cuma kami jelah yg salah cari.  kalau google dari awal, memang tak salah la.  takpe, next time boleh cuba.



rasanya ni je kot tempat makan yg ktorg cuba.  alhamdulillah apa yg dihajati termakbul.  yg lain lain tu takpe lah, next time kalau ada rezeki datang lagi ye dak...

ni senarai tempat makan hasil aku dan tmah buat masuk dalam itinerary.  senang ada list camni sebab bila korang pergi satu tempat dan nak makan, korang carilah nama kedai tu kan.  actually banyak je kedai makan.  tp of kos la kita google dan take note hasil recommendation je kan.  kira yg best ni, trademark langkawi la.  gitu...


okay, happy tummy.

Thursday, April 21, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | rumah peranginan persekutuan kerajaan langkawi

assalamualaikum

memula sila bukak http://www.bph.gov.my/

bukak kt chrome tau senang.  pastu masukkan ic.  kang dia detect korang penjawat awam ke tak.  pastu kalau clear, kena daftar bla bla bla.  ikut je arahan.

pastu ikutlah korang nk pilih hotel mana.  tak semua tempat ada.  tp yg aku tau, langkawi, cameron, pd kot. kt website tu ada harga terus.

okay bila dah siap booking, nanti dia suruh bank in.  lepas dah bank in, up load gambar resit tu kt website tu.  ikut je arahan dia senang.

okay aku cerita yg kt langkawi ni la ye.  aku amik bilik deluxe.  tak tau beza ng standard.  hehe.  harga 1 malam rm100.  yg standard tu rm80 tau.  murah kan.  so sebab aku booking deluxe, tmah pun deluxe gak.  sbb nk booking sekali.  oh ye.  boleh je tempahkan untuk kawan kalau pergi sekali guna nama kita yg gomen ni.

rumah persekutuan ni di bawah holiday villa langkawi.  lokasi kt pantai tengah.  dekat je dengan pantai chenang.  kalau nk waze, holiday villa langkawi ok.  kalau pernah pegi awana resort, haaa jalan yg sama nak kesini.  kena masuk dulu entrance holiday villa tu.  pergi receptionist bawak ic dan kad staf sapa yg daftar tu.  dan dia minta sekali kesemua ic orang yg menetap.  macam kes aku, dia minta ic aku, tmah &mezah.  gituuu...lepas tu dia bagi kita kunci.  dan terus drive ke kawasan hotel gomen ni.  dalam hotel tu jugak cuma jauh la.  kang tanya je guard kt situ.

surrounding hotel agak scary.  hahahaha.  masa memula aku cari bilik ni ya Allah azabnya.  nk tanya sapa tak jumpa manusia.  nasib baik ada kakak housekeeping.  dia tunjuk bilik ktorg belakang sekali. sabor jelah penghujung dunia.  dala tingkat 1.  oh ye.  takde lift tau..nasibleee labu angkat luggage.

tapi tapi tapi....


bukak je balcony uwaaaaa terus nampak pantai.  dekat sgt.  tapi sebabkan bilik atas, takdelah bangun pagi terus jejak pasir kan.  over tu.  hahaha


 ni gambar hari kedua.  over tau bangun pagi terus pergi pantai dengan baju tido. 

ni pantai tengah.  private.  ada hotel ni je.  depan sket chenang, tp jauh la.  pantai okay bersih.  halus je pasir dia sampai masuk dalam seluar aku susah sgt nk keluarkan. lol

luaran je nampak scary.  padahal ramai gila menginap kt sini.  full house tau.  tu yg dapat bilik atas tu. 

dalaman hotel biasa biasa je.  besar cukuplah keluarga kecil kami ni.  katil tu besar gak la.  pastu ada day bed buat main lompat lompat.  kettle semua ada tp tersorok, kena pandai cari dalam kabinet tu.  kalau baca review ada banyak nyamuk.  jangan risau, ada ubat nyamuk letrik tu.  korg standby beli ubat yg keping empat segi tu je.  tapi sebenarnya boleh mintak kt akak housekeeping.  cuma kalau depa takde, korang ada spare kan.  aku pun tak teringat nk bawak ubat nyamuk.  tp sebelum tido memang spray yg untuk insect tu (aku bawak). 

yg tak bestnya hotel ni, plug ada 2 je.  which is 1 utk tv, satu utk kegunaan general.  weyyy tak cukup...so sila bawak plug lebih.  boleh guna untuk charge hp, power bank. 

lain lain ok je.  iron tak pasti provide ke tak.  tp aku bawak sendiri.  hehe

ni gambar dalam bilik.  gambar masa nk check out.  gitu lah romannye dengan anak anak ni. 

bagi aku berbaloi sangat lah duduk sini.  yelah kita g langkawi pun bukan habiskan masa kt dalam bilik je.  so untuk berehat memang okay sangat sangat.  lokasi pun tak crowded mcm chenang.  parking pun senang.  aih kalau rezeki pergi lagi, memang sini jelah tujuan aku. 

oh ye, kalau kes mcm aku kerja kontrak even kt utem, ic aku menunjukkan aku bukan kakitangan kerajaan okay.  sentap kt situuuuu....

oh ye, breakfast tak provide tau.  tp dengarnya boleh claim breakfast 1 malaysia ke apa tah.  tp kalau dah pergi sana, kita makan jelah kt luar kan.

hotel ni ada swimming pool gak.  tp kena berjalan sket ke arah holiday villa tu.  pool dia best. ada jakuzzi lg.  tp aku tak pergi jakuzzi tu sbb tengok budak budak kt pool kids.

sekian, review ikhlas aku. berbaloi bak hang....



cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | kereta sewa langkawi

assalamualaikum

aku google je.  banyak jumpa contact number en sham ni.  so proceed je dengan dia.

nissan almera (sedan).  15-18 april 2016 (72 jam) - RM210.00  - deposit RM50.

pick up kt airport.  turun turun flight tunggu kejap pastu dia sampai hantar kereta.  lepas tu bayar full.  nk pulang tu baru dia pulangkan rm50 depo tu.

kereta condition tip top.  suami aku cakap best gak bawak almera, ekon full pun boleh pick up lg.  cuma bentuk body buruk sket.  hahahaha.  tp luas wey.  lagi luas banding pesona. 

cuma dapat tu kereta warna hitam, langkawi pulak panas. so panas la kan. tp pasang je ekon full sejuk je.  sedap anak anak tido. 

tapi.....agaknya memang kereta kt sana takde tinted kot.  jenuh laa panaih lenting....

so far okay je.  bayar deposit, dia reserve kan kereta tu.  sampai masa dijanjikan kereta yg ko booking tu.  in fact masa rayani cancel tu, aku nego ng dia kalau tak jadi ke langkawi, dia pun boleh refund depo tu sbb bukan salah kita cancel kan.  tp sebab jadi pergi, so teruskan je. 

terima kasih banyak banyak en sham.

contact number - sham sibah - 012 444 0109

etty kasi 5 bintang (sebab ekon sejuk je terus 5 bintang hehe)


cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | rayani vs mas

assalamualaikum

uwaaa tak boleh move on lagi ni.  dah bape hari tinggalkan langkawi pun still rindu rindu rinduuuu....benci la masa berjalan cepat nau...

dari mula nk cerita pun tak tau camne.  semua nk cerita sementara masih fresh lagi.  tp tak tau dari mana..hahaha.

okay permulaannya of kos masa tempah tiket kan.  oh ya aku pergi dengan timah!!! yeah...

lama dah tempah tiket.  tak silap bulan 12 tahun lepas.  masa tu mula mula rayani open for book.  terus zass tengok langkawi. aku nk ke sana lagi sebab hari tu pergi masa umar kecik tak puas.  so aku memang nk repeat lagi sekali.  aku kan memang ada peruntukan khas setiap tahun berjalan.  so memang tengah mencari tempat nk bercuti la.  nampak je rayani dah boleh booking, terus roger tmah nk g langkawi tak tmah???  jom rayani murah.  masa tu booking rm420 je return utk 2 dewasa, 1 child, 1 infant.  setel dah rayani.  lepas tu mula lah masing masing sibuk google itu ini.  sebab dah excited kan.  aku buat tentatif penuh.  nak pergi mana, nk makan mana, nama restoran, nama kedai makan, breakfast, lunch, dinner semua lengkap.  makan saje ye.  hehe.

lepas tu google pulak agoda, booking.com dan segala mak nenek hotel.  cari cari tempat yg sesuai nk tido ni.  tengah aku cari hotel, kawan opis aku cakap nape tak duduk hotel kerajaan je.  ya Allah aku baru teringat tau.  terus zass tengok hotel persekutuan langkawi.  (nanti next entry aku cerita lanjut pasal ni).  bincang ng tmah, suami aku boleh booking 2 hotel.  tp memula tmah punya date lain.  pastu tmah call rayani mintak tukar date, boleh sama date ng aku.  so aku boleh proceed booking hotel.  okaylah 1 malam deluxe rm100.  so 3 malam rm300 la.  even lokasi bukan kt chenang atau kuah, tp lantak lahhh...

setel dah hotel.

tak habis lagi google macam2, kitaorang plan pulak nk snokeling & parasailing.  kita tu bucket list la.  excited habis.  tempat jual coklat jangan tanya la.  semua ni google.  hahaha.

kereta pulak tmah dah booking.  aku memula suami cakap nk pinjam kereta kawan dia.  grand livina rm70 je.  dah aku cakap g la booking cepat.  dia kata nanti nanti.  sudahye putih mata.  kena la booking yg lain.  since dah pergi langkawi, kenalah naik kereta best kan.  viva, saga, myvi semua tolak tepi. hahahaha.  kerek ko ye.  vios murah gak, tp ateh (sil) pakai vios, takmo. jumpa en sham ni, memula nk mirage, tp dia takde mirage.  so amik almera je.  kira 72 jam kan, so rm210.  bayar deposit rm50.

setel flight
setel hotel
setel kereta

yg tak setel saving je.  hahahahahah.

ate simpan duit nk pergi travel, duit dah travel dulu entah kemana.  entry dulu aku cite duit kontrak aku simpan 1k dlm asb kan, tetibe kena keluar balik jumlah tu bayar tah apa.  stress je tengok saving travel tinggal sikit.  maka aku berniaga sikit sikit tambah apa yg patut.  allocation bercuti tu ada.  tp yelah g langkawi kot.  kenalah tambah kan.

2 minggu sebelum cuti tu, saling ingat mengingati antara aku ng tmah.  tmah jgn lupa print itu ini.  tmah jgn lupa ingatkan aku bawak staf kad ajib, kang tak boleh check in. lol

oh ye kami pergi 15 april - 18 april 2016.

8 april, aku dah siap print semua benda.  termasuk map.  pastu timah call rayani.  masa tu dah ada masalah.  tetibe je flight tmah yg 18hb tu tukar ke maghrib.  mintak tukar masa yg sepatutnya tu tak dapat.  tmah dah hangin.  nak tak nak kena redha. haha

9 april, disaster!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  dia dah mai dahh...dia dah mai....masa tu aku baru sampai dari rumah mak, nk masak sebab nak pergi putrajaya.  biras aku dah bersalin so nk ke rumah along.  aku masak asam pedas nk bawak ke sana.  tmah call.  dia tanya tengok tv tak?  rayani batal semua flight dia omggggggggg...disebabkan tengah masak, masak aku tak boleh nk fikir.  call rayani tak berjawab.  oiii seminggu lagi kot.  sudahnye dalam gembira sambut anak buah, serabut betul fikir pasal rayani ni.  malam tu kt putrajaya, google gak harga tiket ke sana utk tarikh dan masa yg sama.  semua 1k lebih wey.

laki aku cakap, booking jelah.  kita nk naik apa.  drive memang tak la (sebab pergi yg dulu drive so tau penat camne).  pastu aku tanya, kalau booking yg ni, kita nk guna duit apa?  takkan nk guna allocation yg utk travel ni, habis tu nk shopping apa???????????  oh nooo...serabut serabut.

 pastu 11hb tak sabar aku nk masuk opis.  pagi pagi dah call bph tu tanya boleh refund ke tak.  atau tukar tarikh sebab tengok bulan mei, murah naik mas.  malangnya tak boleh refund.  uwaaa walaupun rm300 tp still duit kot.  pastu sampaikan berita sedih kt tmah hotel tak boleh refund.  aku still cari cara camne nk ke sana.  cari tiket keretapi, ets bagai.  tp semua dah sold out.  last resort naik bas jelah.  sbb ika suggest, balik je naik flight.  cek tiket balik sahaja, semua rm200+.  ok murah.

sekali tu, pukul 12 lebih time aku nk nap time lunch hour tmah call.  dia suruh bukak skyscanner.  bukak bukak, wey mas murahhhhhhhh.  klik klik pastu curious, dapat ke 30kg tu.  kakaka jakun org kampung katakan.

(skyscanner ni mcm agoda etc tp ni utk flight skyscanner.net/)

pastu refresh balik, ada yg terus direct ke mas punya website.  apa lagi.  klik sana sini, pilih seat siap siap sebab takut takde seat lol.  semua sekali dalam rm430+.  ya Allah bayangkan dari pukul 1 sampai pukul 3 aku dok depan pc tak bercakap, tak bergerak.  dah siap aku punya, tempahkan tmah punya pulak. 


last last pukul 3 setel semua.  jangan tak tau, perasaan masa tu subhanallah leganyaaaa hati mak ni nak.  rasa nk peluk tmah sebab berjaya mengharungi semua cabaran dan dugaan.  kakakakakaka.  eh rasa nk peluk semua morenians sbb semua pun terlibat sama dalam proses si dummy nk tempah tiket kapaltebang ni.  haha sebok tanya itu ini. 


tengok lah ni happy nya kamiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....


 over tau.

syukur semua dah lepas.  rayani refund bila tu belakang kira.  yg penting pergi dulu.  tmah pun dah submitkan borang refund tu kt opis rayani. time kasih tmah.

semua yg terjadi ada hikmahnya.  hikmah dapat naik mas terus upgrade luggage.

ramai tanya nape tak naik aa je.  aa leceh kena upgrade luggage bagai.  ni mas konfirm2 dapat 30kg sorang.  aku tiga beranak dah 90 kg. tp hakikatnya pergi balik tak lebih pun 60kg.  hahaha.

15 APRIL 2016 (JUMAAT)

flight pukul 1.10 pm.  aku gerak dari melaka pukul 9 lebih.  ke putrajaya sebab nk naik erl je.  tmah pun sama.  sampai putrajaya sentral terlepas train pukul 11 tu.  dpt train pukul 12 sama ng tmah.  sampai klia just nice je check in luggage.  sbb semua dah web check in.  urusan kt klia pun senang je kecuali nk ke gate a11 tu ya ampun jauhnyeeee...awal awal dah penat.  hehe.  alhamdulillah anak anak pun takde yg buat perangai dalam flight tu.  maira sedap je mentido. flight sebab 50 minit je takde heavy meal pun.  dia kasi air ng kacang sedap tu je.  flight pun takde tv bosan gak la.  kalau tak boleh tengok peta.  hehe.

sampai sana terus amik kereta sewa lepas tu makan. memula plan nk naik cable car petang tu jugak tp sebab panas nya lahaiiiii terus tak jadi.  balik hotel dulu rehat.  kendian baru fikir bila dah segar.

emm aktiviti kt sana nantilah cerita balik.  nk letak gambar sekali.

rasanya kena buat by part ni.  sebab nk asingkan byk benda.  tp tengok lah dulu camne tahap kerajinan aku.

apa apa pun aku bersyukur percutian kami kalini lancar je.  walaupun tergugat pasal rayani, tp syukur semuanya jadi jugak.

nk terima kasih kt tmah sebab jadi partner travel aku kalini.  next time boleh pergi lagi sbab najib boleh masuk dengan hamzah.  siap ngeteh malam malam tinggalkan bini.  lol.



Thursday, April 7, 2016

april & holiday

assalamualaikum


hai april....please be nice.  jangan berlalu dengan cepat...nanti sedih & rindu april.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails