:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, June 13, 2016

12 June 2016 #umarturns4

assalamualaikum

12 jun 2012 - 12 jun 2016 = 4 tahun

muhammad umar raihan

Its a heart to heart session on his birthday.

Abang nak jadi apa?
Abang sayang sapa?
Dulu abang kecik ni je tau, sekarang dah panjang.
Aah skrg abang dah panjang sama ng mama (sambil kaki dia kt kaki ku, nampak nau mama katik)
Dulu abang keluar ikut perut mama tau (sambil bagi dia rasa parut kekal tu) dia gelak gelak
Dulu abang minum susu **** mama tau!
Eiiii takdelah...malu la abang minum susu ***** mama (sambil ketawa malu malu).

Dan bila satu persatu kenangan dlm ot, first time jumpaa dalam LR, kenangan menyusukan dia tumpah jua airmata ibu.

Abang, mama sayang abang tau. Abang sayang mama tak? (Dia angguk sambil cakap sayanggg)
Abang, mama minta maaf selalu marah abang, pukul abang, cubit abang. Mama minta maaf sgt. Abang maafkan mama ye nak...

Dalam emosi umar raihan pun menangis sama dan dalam tersedu aku terangkan kenapa aku selalu marah dia, terlanjur pukul dia. Kami berpelukan menangis sama....allahu dia dah ada perasaan rupanya 😭😭😭

Ya allah dalam kesedihan muhasabah diri, kadang aku fikir layak ke sebenarnya aku menjadi seorang ibu? Biarpun aku penat bekerja untuk keselesaan anak anak, kenapalah aku terlalu ikut emosi meluahkan kepenatan tu pada anak anak...allah allah..

Berkali kali aku cakap, mama sayangkan dua dua. Tak kurang tak sikit. Tp sebenarnya bila adik menangis laju je aku salahkan abang sedangkan aku tak tau hujung pangkal cerita sebenar. Kesian umar raihan 😭😭

Dia yang pertama hadir dalam hidupku.
Dia yang mengajar aku untuk menjadi seorang mama.
Sakit dia, sakit juga aku.

Maafkan mama umar

Semoga allah sentiasa melindungi dirimu. Biarpun mama tak dapat jaga umar satu hari nanti, mama harap abang boleh jaga adik adik dengan baik.

Allah, biarpun kadang aku culas menjaga amanahmu ini, izinkan aku untuk menjaga mereka dengan lebih lama lagi. Berikan aku kesabaran yang tinggi untuk mendidik mereka sebaiknya....
Berilah kesabaran dan ketabahan untuk aku terus bertahan dalam jalan yg aku pilih ini...

Selamat hari lahir yg ke 4 anakku

Muhammad umar raihan.....semoga terus menjadi penyeri hidup kami....
‪#‎sorrykalautacingsama‬

(copy paste fb)



Thursday, June 9, 2016

5th anniversary #najibaity terengganu getaway

assalamualaikum

3 jun 2016

alhamdulillah.  syukur melepasi 5 tahun kritikal.   hehe kritikal ke?  ye memang.  kalau tanya aku, apa  yg paling best dalam kehidupan berkahwin ni?  jawapan aku, yang best masa atas pelamin bersanding tu je.  yang lain....mmmmmmm....hahahahah...

dugaan bercinta lain, dugaan berkahwin pun lain juga.  tp syukur lah kami survive.  dan sentiasa dimurahkan rezeki. dapat rezeki kerja baru, gaji baru, kereta baru, anak-anak, rezeki makan, eh semualah rezeki Allah tak putus bagi.  walaupun kadang kadang kami lalai.

seiring dengan teknologi facebook ni, byk kisah rumahtangga yg buat aku takut.  aku selalu je bercerita dengan suami tentang apa yg aku baca tu.  kalau kes curang tu, kawen 2 kadang geram la.  dia pun ada seloroh gedik nk kasi aku madu.  tapi selalu aku ingatkan dia.  sakit by benda tu.  ko sendiri ada anak pompuan.  so faham faham jela rasa nya nanti camne.

selalu aku selitkan dalam doa, semoga Allah tetapkan iman kami berdua.  iman ni la tunggak utama kehidupan kita.  kadang solat memang tak tinggal. tp kalau iman tu goyah sket, mula lah kan.  tu yg tak putus putus doa iman tu kuat.  kuat nk harung dugaan, harung cabaran, nk tepis godaan syaitan yg confirm confirm jahat dan juga manusia yg jahat mcm syaitan tu.

dan aku selalu harap kasih sayang, rasa cinta, rasa membara tu, tetap sama macam dulu.  samada rasa aku pada suami, dan rasa suami pada aku.  yg mana aku boleh bagi, aku akan bagi yg terbaik untuk dia.

ikutkan masa pergi langkawi tu, dah kira okaylah hadiah anniversary utk diri kami.  tp tetibe terplan nk buat short getaway.  tapi jauhnya lahai...sampai ke ganu tu ha.  actually, suami cakap takmau amik nadia ke.  adik aku yg belajar kt umt tu.  dah nak habis study tu yg dia nk amik.  okay proceed.  sebabkan nk raya ni, simpan duit lebih sket ek.  kita pergi hotel biasa biasa je.  tengok agoda bagai, takde yg menarik.  yg menarik ada, tp tak kena poket.

at last call batu burok beach resort.  RM140/night.  okaylah tu.  tp kalini takde breakfast sbb cafe tengah renovate.  bila fikir balik, dulu aku pernah duduk kt batu burok tu, depan tu ada jual nasi dagang sedap.  so tak payah fikir pasal breakfast la walaupun aku memang gila breakfast buffet hotel.

okaylah resort ni.  amik bilik standard je sebab masa pun tak lama kt bilik tu.  untuk tido pastu balik.  memula plan gak nk pergi 3 hari.  tp laki aku takmo.  dia kata takde benda kt ganu.  aah pun.  takde tempat menarik nk melawat kan.  selain food hunting.  okaylah walaupun penat pergi 2 hari 1 malam.

hari khamis pagi ktorg bertolak.  macam biasalah kalau dari melaka ni lalu jalan gemas palong tu.  jalan mmg tak best pun.  anak anak semua kt belakang dalam carseat okaylah sket.  kalau nk berpangku tu letih la.  maira senang handle.  masuk kete tido.  umar kasi can lah sesekali.  aku bg je dia handphone.  layanlah video ke movie ke game ke.  sukati la nak....sampai gambang, lunch kt restoran faveret ktorg.  bonda my rasa tu.  eiii bestnya nasik kukus dia.  suka lah makan situ.  pastu makan masuk hiway gambang.  pun boring gak lalu hiway lpt2 sebab takde coverage.  hahahahaha. ktorg sampai ganu dalam pukul 3 lebih kot.  sebab dah siap jamak masa kt hiway tu, senang.  amik adik aku, g makan sama sama.  well ganu femes kan celop tepung ni.  adik aku bawak ke area pok nik tu.  tapiiii ramainyeeeee...sudahnye pegi kedai depan dia je.  okaylah standard rasa ikan sotong tu semua.  hahahaha.  lepas tu nadia bawak jalan jalan pusing pantai.  lepas tu pergi pulak kt masjid kristal tu.

 


dia pun ikut ktorg balik hotel kang lepas dinner anta dia balik.  dinner tu makan depan resort tu je.  senang sbb dah penat sgt rasa badan ni.  nk katup je mata tu.  bla bla bla pas makan anta nadia balik.  pastu terus angkat barang barang dia.  pastu salam bye bye esok tak confirm nk jumpa ko lg ke tak sebab penat umah ko jauh sgt.  hahaha alasan sgt kan.

 
 kalau dah masing masing jumpa achuu seronok sangatlah tu budak berdua ni.  


warung pak maiden

rupanya betul.  esoknya tak kuasa nk amik anta dia.  terus call tak jumpa ko dah tau.  jumpa kang kt melaka jela.  hahahahaha.  breakfast kat dataran depan tu je.  jalan kaki.  makan nasi dagang ikan tongkol la apa lagi kan.  ishhh sedapnye ingat balik.  lepas tu layan anak anak mandi kolam.  dah beranak pinak ni, nk cari hotel mesti ada pool kan.  kalau tak rasa mcm menjalankan tanggungjawab je.  hahahahaha.  

makan nasi dagang

gambar rasmi 5th anniversary.  lolzzzz
 lepas check out terus balik.  tak de singgah pasar payang tu semua.  kopok lekor pun takde nk singgah seberang takir ke apa sebab confident nk beli kt area marang tu.

sekali ampeh...takde rezeki.  lupa pulak jumaat mostly kedai tutup.  kecewa sangat sebab nak sangat makan kopok 008 ni.  memula plan nk patah balik.  tapi.....eiiiii idak le kan.  lepas tu tanya je staf kt caltex tu mana yg terpaling sedap kopok lekor area situ.  dorang suggest kedai marisa je.  pastu aku call nurul.  dia pun suggest marisa je.  okaylah beli jelah terus kan.  untuk family, untuk kawan kawan.

disebabkan nk singah kemaman umah nana, tak naik hiway.  lalu je jalan lama tu.  ngantuk weyyy.  tahan mata nk teman laki drive.  anak anak sedap dah tido.  bila suami singgah masjid kt dungun nk solat jumaat baru tu lah aku amik nap kejap. kejap je pun...okaylah dari tak rasa nikmat tido tu.   hahahaha.

pukul 3.30 sampai rumah nana.  terima kasih nana hidang macam macam makanan.  lupa kejap matlamat diet.  hehe.  lama gak kt rumah nana.  tak sedar 2 jam gak tu.  tu pun dak ajib dah sound sound bila nk sampai melaka ni.  memula dia kasi masa sejam je.  hahahah.  lama tak jumpa nana byk la sembang.  sempat la anak anak tumpang tukar pampes, aku pun tumpang jamak gak. ish bila lagi kan nk masuk bilik cantik.  maira masuk je bilik tetamu tu dah wow wow wow.  impress dia bilik kaler pink anty nana.  pastu nana tapau byk sgt makanan.  satar la, otak otak la. 



lepas tu 5.30 gerak balik melaka.  lalu balik jalan palong tu.  bercinta weyyyyy....dengan teman laki potong lori potong kereta ishhh seriau jap..nk tido masa tu memang tetibe hilang ngantuk takut.  hehe.

pukul 9+ sampai tampin sbb nk bagi keropok lekor beli tadi.  pastu ayah ajak makan kt luar sbb mil tak masak dinner (mil bako kuih tart).  penat gila wey sampai nk makan pun tak de selera.  sampai melaka pukul 11.  terus terbongkang tak sedor diri.....nk kemas beg pun keluarkan apa yg patut je.

okaylah.  diakhiri dengan...happy anniversary to us.  dan juga ~bride to be june~ yg lain.  hehe tetibe teringat jadi bride to be dulu.  kekekekeke






Tuesday, June 7, 2016

may birthday blast. #mamaturns31 #mairaturns2

assalamualaikum

dah masuk bulan jun baru terhegeh hegeh.  heh pangai etty sgt ni.

10 mei 2016

syukur alhamdulillah, #mamaturns31.  adeh..perit untuk menerima kenyataan dah tuo.  tapi takpelah, kalau makin mudo tah bila nk insaf, dekatkan diri pada Allah kan.

masa birthday tu aku dapat suprise dari suami.  sebenarnya tengah berperang masa tu.  well biasalah dah tua tua ni, kalau gaduh silent mode manjang.  so tengah gaduh, tak heran lah ko tak wish. (eleh yelah tu tak heran.  sakit hati aku laki tak wish walaupun aku mute semute mutenyeeee) (at least wish laaa bangggggg).  lepas tu waktu lunch aku lari g mydin.  hari jadi kita kan, aci la kalau cheat day.  g mydin cari kek rainbow sebab teringin sgt.  lepas tu, officemate banjer kek lain.  so bawak balik 2 slices cake.  eh mama mesti ingat kt anak gak kan.  makan kt rumah ng anak anak lagi best.

suami pun balik awal hari tu sebab cakap malam ni kita dinner luar.  tp berlenggang jelah.  so aku hidang la kek tu. tp tak pelawa pun kakakak ego lebih.  dia keluar masuk rumah dalam hati ni nk fikir buruk je.  ah bio la aku cakap dalam hati.  sambil dia lalu depan tv tu sempat la dia tegur aku ''hai mama tak pelawa ayah makan kek pun nak...''.  kuang kuang kuang.  okay sambung makan ng anak anak, sekali dia datang lagi sekali, dia nyanyi happy birtday to you sambil bawak kek ni. dia cakap ''siannye mama, beli kek kecik je.  ni haaa i bagi kek besarrrrrrrr''.  kakakakakak aku yg merajuk ni terus ehhhh ehhhhh..okay bab makan jangan ego sgt.  hahaha.  tiup kek, of kos la bukan aku kan.  anak anak yg terlebih excited.  pastu potong kek, makan.  sambil tu dia cite lah dia tempah mana bla bla bla.  okay sebab dah sejuk sikit hati tu, kita layankan je. 

 sedap kek ni.  tp besar gila dan tebal.  esoknya bagi kt budak ofis licin. 

malam tu kami dinner kt restoran steak kt melaka ni.  apa ke nama billionare ke apa tah.  yg depan jj bandar tu.  okay lah not bad.  aku order cheese macaroni sekali makan utk anak anak. pastu suami order lamb chop ke apa tah.  semua sedap. 

"Happy birthday to me. Oleh kerana dah 31, dah tak nangis dah bila masuk 3series. Hehe. Terima kasih husband suprise kek. Lain kali nk merajuk lagi la hehe.
Aku cuma minta aku dikurniakan kesihatan yg baik, sistem imun aku semakin bagus (asek la kena flu batuk stress). Aku minta juga pertambahan umur ni rajin solat awal waktu, rajin dhuha dan jugeeeee tolonglaaaa rajin etty bangun tahajud. Ya ampunn nape tah dah niat malam tu, tp bila alarm bunyi ngelat sgt nk bangun. Ok moga moga aku kuat nak bangun pasni.
Tambah anak bila ye? Ni dah 31. Larat ke idok nk ngandung ni? Hehe.
Pastu...nk ingatkan diri ni, dah tua janganla nk garang2 emo2. Nak jadi mak yg cool je. Ya allah tu aku nk mintak sungguh2. Amin amin amin.
Stay gojes? Byk nau wish gitu. Semoga eat clean ni berhasil. (Malam ni ke dah mkn bape ribu kalori ampuni diriku).
Terima kasih yg ingat harini dan doa macam2 utk aku. Semoga allah kabulkan doa2 tu utk aku dan chuols juga. Semoga allah lindungi diri kita semua di dunia dan akhirat. Aminnnn..."


copy paste dr facebook je wish utk diri sendiri.




21 mei 2016

#mairaturns2

dua tahun dah mek meghra ni.  dah wean off dah pun.  saje wean off awal malas nk extend.  tak larat la nk lama lama.  cukuplah kan ikut seperti yg diamanahkan.  maira pun dah dapat hak maira.  tp sesekali datang gian tu, kasi jelah.  tp sebab dia makin berat, penat nk pangku lama lama.  
yg stress maira ni (punca nk wean off), asal masuk dlm kete sebok nk baring tau.  eii kadang stress sebab tu je.  sekrang tak la sebab dedua dah dok dlm carseat dlm kereta.  lagi lah horeey mama ng ayah dating kt depan.  hehe.

 
 masa ni sambut awal sehari kt tampin.  beli kek biasa je kt kedai kek baker cottage. 

dia ni senang je nk kasi hadiah.  hari kejadian potong kek tu, aku ada belikan patung kancil.  beli kt baby expo.  lepas tu, beli yg ni pulak.  mengenangkan kadang doll ni dia buat seret kt lantai dapo sekali, beli pre loved pun apa de hal kan.  doll ni rm2 je masa ada jualan infak kt opis aku.  seperti yang ku jangka, memang buat mop lantai dapo. 

''#humairaraihanah turns 2!!!! Mey, please be a good girl sampai bila bila ok. Ada rezeki mama duduk rumah, mama didik adik jadi muslimah yg dihormati. Mama takut nk hadap dunia sekarang ni. Moga maira sentiasa dilindungi Allah selalu. I love u mey..terima kasih Allah atas amanah 2 tahun ini.'' - copy paste dari facebook.

dan terima kasih untuk doa dan wish korang untuk kami berdua.  moga moga Allah balas doa tersebut untuk kalian juga.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails