:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, December 15, 2016

#umarmaira balik kampung

assalamualaikum


awal bulan oktober lepas, balik kampung kejap.  aku pun lupa balik sempena cuti apa isnin tu.  tapi balik petang jumaat sampai ahad la. isnin kt rumah bergolek rehatkan badan je. 

dah lama tak balik kampung, rindu sangat.  so pujuk suami balik.  roger cousin cousin lain, dorang tak balik pulak.  takpelah tak balik pun.  kita jelah yg balik.

petang jumaat gerak pun lewat.  5 pm.  singgah makan sana sini, sampai parit 5 pukul 10 lebih .  risau kacau wak pah kan.  tp aku tau, rumah wak aku tu mesti meriah lagi time time camtu.  lg sekarang abang anas dah duduk kampung, anak anak dia mesti belum tido.  sekali betul.  terang benderang lg ok.  aku pun dah siap makan kan, tak lah susahkan sapa sapa nk hidangkan lauk.

tu pun, sampai pun lambat, tido pun lambat.  malam tu menyembang mcam takde hari esok.  yelah lama sangat tak jumpa kan.

kalini balik, aku dah tak touching sangat bila berada dalam rumah wak usin.  slowly dah mula terima kenyataan rumah tu, no more wak usin inside.  no more wak usin yg welcomed ktorg masuk kerumah.  kalau dulu, kemain bising mulut dia je sakat anak cucu.  (oh teringat, sedih pulak).

esoknya, semua siap siap nk ke teluk intan.  ada kenduri kt rumah makcik belah wak pah.  wak pah suruh ktorg datang jugak.  tp tengok dulu leee segan.  haha.  pastu pagi pagi ktorg dah ke pasar selekoh.  pasar pagi ni memang ada hari sabtu je.  dari aku kecik ok pasar ni ada.  saje je dolan-dolan (jalan jalan bahasa jawa) kt pasar ni.  tak cari apa pun.  aku cari kopi mat rezki je.  kopi mat rezki pun aku beli yg white coffee je.  kt pasar ni jugak ada kopi mesin.  kopi tu lejen.  dari zaman bapak pada uncle ni aku dah beli.  dengarnya bapak dia dah meninggal.  so skrg yg jual anak dia pulak.  pun dah tua.  dulu jual kopi naik motor je.  skrg dah upgrade.
so kt pasar tu cari kopi dan merayap dari sampai ke belakang pasar basah tu.  suka tengok keadaan pagi camtu, dengan syur kampung. kalau melaka perak dekat, mau jugak aku beli sayur sayur tu semua.


kemudian ktorg lajak ke bagan datoh.  niatnya nk pergi jeti bagan datoh.  tapi tutup sebab ada renovation apa tah. ish kalau balik kampung tak pergi jeti, tak sah laaa wey.  tp takde rezeki nk bawak anak anak jalan sini.  kt bagan datoh tu, tu jelah tempat menarik nk pergi.  pasar pun ada petang je.  tak dan lah nk makan soto ke apa. 

pastu suami bawak aku ke kubur.  patah balik ke parit 5.  cari kubur abah tak jumpa.  lajak ke depan lagi, cari kubur arwah embahtok, embahlain, ng wak usin.  kubur dorang ni 3 serangkai dekat dekat.  ni juga adalah kali pertama aku ke kubur wak usin.  sampai je aku kt kubur, terus air mata turun tak henti henti.  sampai terduduk nangis.  sebab kenangkan, 3 org yg aku sayang dah pergi.  3 org ni dulu yg jaga aku lepas arwah abah meninggal.  sedih tak terkata masa tu.  lama sgt aku spend time kt kubur.  kebetulan suami parking tepi parit.  parit tu banyak ikan, so anak anak ralit tengok parit je hehe.  aku lepaskan perasaan dengan menangis je.  sebab lama sgt aku tunggu masa nk melawat kubur family aku.  satu satu kenangan datang.  satu satu muka tersenyum terbayang.  ya Allah jagakan mereka untukku.  ringankan azab kubur mereka.  tempatkan mereka di golongan yg engkau sayang..................amin.....

suami aku faham le kot aku nangis.  nasib tak perli ke apa.  wakakakakakak.  dah sesat barat kt bagan tu, kami ke bagan hutan melintang pulak.  saje je jalan jalan takde arah tujuan.  kata balik kampung kan.

 kt hutan melintang pun takde apa.  ada air pun bukannya cantik jernih.  lepak la kejap tengok lumpur, ikan belacak, bot ikan. 

lepas tu, pergi teluk intan.  oh ye sebelum balik kampung, aku dah list kan senarai makanan yg aku nak.  tak kira aku akan cari jugak.  antaranya, apam balik malindo.  apam balik ni lejen dari sekolah dulu.  dapatlah rasa kan even sikit.  sebab bawak ni ke rumah wak pin, sibuk sembang sampai lupa nk makan.  haha.

 ni apam balik malindo.  sebelah shell teluk intan.  stall basikal kecik je.  try lah kalau korang ke teluk intan. 


mulanya aku teringin nk makan nasik kt gulam rasul.  gulam rasul ni kedai mamak.  aku teringin makan ayam goreng dia.  tp ramai pulak suggest makan kt nasi lambai.  aku ni kan jakun, aku tak pernah dengar tau nasik lambai.  so pergi lah nasik lambat.  tapi kesal.  tak sedap.  bahahahaha...tu lah dengar lagi cakap orang.  kalau dah teringin gulam, g gulam jelaaaa....gatal. 

ni ha nasik lambat.  ada ayam goreng, taugeh goreng camtu je.  bahahahahahahah.

pastu pergi rumah wak pin & wak li.  cerita kt dorang aku g nasik lambai, kena gelak je.  dala gelakkan aku tak tau sejarah nasik lambai ni, rupanya dah lama kot kedai ni.  dari aku kecik lg.  gileee ah aku tak tau langsung kot.  aku ingat tempat baru.  lol...
(bila aku cite kt waksal aku, waksal aku pun tau kedai ni lama....dasar sgtttt aku ni kan mudah terpedaya)


g rumah wakpin, wak cakap, zul pun balik.  zul ni cousin aku.  ada anak sorang.  so elok lah dia main dengan maira.  wak pin aku pun nampaknya sihat banding last time aku jumpa dia.  nampak cergas.  tu dah buat aku happy dan berbaloi balik ziarah depa. tak suka la balik tengok orang sakit.  sakit hati aku nanti.  tengok orang sihat, kita pun happy kan. 
lama jugak aku kt rumah wakpin.  malam baru sampai parit 5 balik. hehe.

esoknya ahad tu, pagi pagi dah bangun explore kampung.  ala nyamuk kampung takde hal la.  wak pah tunjuk pokok tu berbuah, pokok nun berbuah.  dia suruh ambik bawak balik melaka.  syahdu nya tengok pokok pelam (mangga) dari zaman kita kecik, berbuah lg sampai sekarang.  banyak lah aku amik sampai bagi kt mak.

pastu singgah rumah embah endon pulak.  sembang ng embah endon lama jugak sampai kena bentang red carpet suruh balik.  kata nk balik melaka dah kan.  embah endon bagi pisang tanduk. wahh suka sangat ni...

pastu kemas kemas.  sedih nk balik.  tah bila nk balik kampung lagi kan...ikutkan tiap bulan nk balik jenguk wak.

bye semua jumpa lagi........

sebelum balik tu, suami aku sempat pergi parit 7 beli ikan rebus.  ni pun kalau tak beli kt kampung memang tak sah.....sedap yg kt kedai rajah je.  kedai lain tak best.  hahaha...

nk bagi mak tak cukup, so ajak mak datang rumah, aku goreng ikan ni.  makan sama sama.  baru lah best kan.  semua merasa. 

biasa kalau nk balik melaka, ktorg balik ikut highway.  masuk ikut sungkai.  malas la nk lalu jalan lama sabak tu semua.  penat.  lalu highway laju sket.  boleh singgah beli pau yikmun.  hehe

sebelum sampai teluk intan, 1 rumah lg wajib singgah.  disebabkan aku balik suprise, memang aku tak roger sesapa la.  hehe.  kak ijan cakap, anak dia kena chicken pox.  so dia tak rekemen datang takut anak anak aku kena.  like hellow...kita sedara ok.  gila kau tak datang singgah umah wak.  singgah juga.  sampai umah wak, wak timah peluk aku dia cakap ''singgah jugak kamu ye.  kalau tak singgah, keciknye hati wak kamu tak jenguk wak''.  see....kalau la ikut cakap kak ijan, haih kecik ati orang tua tu.  sampai langkah kanan lah.  lunch hour.  heheheheh.  lauk simple je.  tp yelah dah lama tak jumpa, makan sama sama, licin...

sapa ingat thaqif & kak ijan, tau le sapa yg aku maksudkan.  tak tau, malas pulak nk terangkan watak masing masing.  hehe. thaqif skrg dah ada 3 orang adik.  hehe.  dia pun dah tak layan nk main ng budak budak kecik.  dah bujang dah thaqif tu.

sebelum balik, wak kasi pisang jugak.  hehe td embah endon kasi pisang, ni wak timah pulak.  fyi, embah endon tu mak wak timah.  bak kata laki aku la, orang jawa ni semua sedara dia.  well, korang ada, mak makcik korang layan korang mcm cucu dia sendiri???  jawa does.  hihihi. 

dan kami teruskan perjalanan dengan doa akan balik kampung lg nanti insyaAllah. singgah r&r ulu bernam, tapau pau yikmun je.  mandangkan anak anak dedua ketiduran malas nk turun. 

dan sampai melaka dengan berjayanya....



 umar layan pagi hari kt kampung.  jakun tengok macam macam...hehe.


 maira tido masa ni.  tu yg ada gambar abang je.


 kasi can naik kubota arwah wak usin.


 well rumah ni tinggal kenangan je.  yg tinggal tapak tu je.  dah dibuat bengkel masa zaman arwah wak usin ada lg.  skrg abg anas yg take over bengkel tu. 

rindu rumah tu memang rindu.  tapi sayang dibiarkan mereput.  kerap juga aku mimpikan rumah tu.  apa maksud pun tak tau la......



chilow, chibu, chitam, chimot, chicak, lalademok

assalamualaikum


lama sangat tak update blog.  amboi sgt ni.  baru dapat hadiah dari zalora itu hari, terus lupa ye...hehe...merajuk zalora nanti tak kasi kite hadiah lg.

dulu kan, dulu laaaa...rumah aku meriah dengan kucing kucing.  tak tau datang dari mana tetibe adalah lah kurang 5 - 6 ekor dalam satu satu masa.  satu masa tu adalah ketika petang balik kerja tu.  masuk je kereta dalam porch, dah macam garuda semua serang.  yg elok pangai tu, tunggu je kt pintu.  yg lorat medang tu, time kereta nk masuk la dia lenggang lenggang kangkung dok depan gate.  nk di hon, hon kereta aku boleh tahan mcm hon lori.  segan pulak kan.  sekali dua hon ok lg.  tp kucing ni paham bahasa ke?  yg jadi mangsa halau kucing jangan dekat ng gate, umar la.  ''abang turun jap halau cat tu please''.  anak yg baik haruslah mendengar kata kan.  kang dia kt luar tunjuk bahasa isyarat mcm polis trafik tu.  okay mama, jalan jalan.  cat dah takde.  hehe.

okaylah memula kita kenalkan diri anak anak ni dulu ye...ada yg bertiga tu adik beradik.  maknya tah kemana.  kena buang atau hilang.  kucing kucing ni tak bertuan sebenarnya.  dorang merata rata.  tp apadehal kalau aku nk claim aku ni tuan depa pun kan. dah aku yg kasi makan pun.  laki aku pun tuan depa gak, dah dia tukang beli kibbles.  hehe.

ok berbalik pada sesi pengenalan diri.  mula mula datang rumah aku, dorang kecik lg.  masa tu alahai comelnye masing masing...gemuk buntal masa tu.  2 ekor bulu kembang, sekor hitam legam.  masa datang tu, terdetik ya Allah kau kabulkan permintaan aku.  (tak pernah berdoa pun, cuma teringin je).  aku teringin kucing calico.   so antara 3 tu, ada sekor calico (kucing 3 warna, betina).  calico ni memang betina tau.  jarang calico jantan.  bulu dia kembang.  ekor dah mcm ekor tupai.  okay yg tu aku namakan dia chilow.  aku ni tah nape dari dulu suka nama kucing starting chi.  dulu masa kecik kecik kt kampung pun, nama kucing aku chitam, chimot etc dah lupa.  chilow ni sebab ada warna yellow kan.  so chilow la dia.

dan satu lagi permintaan aku ditunaikan adalah kucing kedua.  hitam legam mcm kucing sabrina the teenage witch tu, saleem.  aku namakan dia chitam.  bulu normal, domestic short hair je. jantan.

dan sekor lagi, warnanya kelabu.  macam chilow jugak, ekor tupai. warnanya kelabu.  mula mula nk panggil musyang, sebab mcm musang (oiii tengok musang pun tak pernah, ada hati nk kasi nama org musang).  pastu kasilah nama dia chibu sebab warna kelabu.  jantan.

so lengkap lah 3 beradik chi...

mak depa ni kucing biasa je.  kering gile.  warna putih.  dan memang ktorg panggil dia kering pun.  hehe.  so mcm was was la yeke 3 beradik ni anak dia.  lawo lain maciam.  hihi...kawin ng kucing mana tah kan. 

dorang tak tido umah aku pun.  tido mana tah.  again, dorang datang bila ktorg ada kt rumah je. masuk rumah pun jarang. sebab chilow tu nama je betina, rajin kencing dalam rumah.  seingat aku, dah 2 kali dia kencing atas tilam bilik tido ktorg kan.  sebab dah 2 kali balikkan tilam.  stress jeeee....yg jantan elok je behave.  betina ni garek sungguh. so memang laki aku cakap, kasi makan boleh, kasi masuk rumah jangan, dia tak suka.  tp kalau takat terlanjur depan pintu boleh lah.  nk usap usap bulu kan.  yg best walaupun kucing merata alam pergi, bulu elok tak tanggal.

dah lama lama jadi mem kt rumah tu, makin lama makin banyak pulak kawan depa datang.  dari 3 tetibe jadi 4, pastu 5.  pastu kejap 6 kejap 7.  biasanya yg 6 ke 7 tu, kucing tak mesra alam....tak boleh dekat.  so yg 4 dan 5 tu jenis lorat la suka gesel gesel. kami welcome je semua datang tu.  lagi lagi anak anak aku suka cat kan.  boleh pulak jadi cerita, yg tiga beradik baik tau.  takde nk gaduh gaduh.  so mmg sapa sapa datang, depa buat dek je.  ko nk share makan, makan jelah.  idakle aku dengki kekdahnya. 



okay let me introduce sekor sekor ye.  dari kanan kelabu tu chibu, tengah chitam, pastu kt motor tu chilow. 
yang kt depan tu, pendatang baru.  chimot nama dia.  calico jugak.  asal nama chimot?  sebab muka dia comot.  wakakakakakakakak....
chimot tak berapa nk mesra alam.  takat kasi makan, gesel kt kaki je.  kalau dukung menggelupur haaa...



 yang tengah marble tu chicak.  nape chicak uolsss?  sebab dulu masa kecik kecik, arwah embah suka panggil kucing warna gini cicak.  so maintain kan la.  actually kucing kampung jugak.  tp spot dia cantik.  masa mula mula mak aku nampak chicak, dia ingat kucing kacuk.  hihi. 
(saje je link marble tu.  nk kasi ilmu baru kt korang pasal kucing.  kikikiki)

chicak pun tak berapa nk mesra macam chimot.  takat gitu gitu je.  tp elok pangai chimot ng chicak ni.  tak masuk rumah pun tau.  pastu berak tah mana mana.  tak pernah nampak membuang depan rumah.  banding ng 3 beradik, depan rumah aku tu mmg port depa buang.  nasib la kalau tayar kereta tergilis kan.  


ni chibu.  hensem kan.  suka peluk dia.  masa mula mula datang kemain eksen.  skrg manja sangat.  badan dia tough so nk peluk tu sedapnyeee lahai....

di plot kan cerita.  aku ada niat nk spay kan chilow.

spay - mandul utk betina
neuter - mandul utk jantan

tapi masa tu fikir, alahai kucing ni bukan hak mutlak aku.  kang sesia gemuk, orang amik.  bahahaha tah apa apa tahap pemikiran.

tapi, tah kenapa chilow ni lambat gile nk bunting.  aku syak, sebab dia dijaga rapi oleh chibu & chitam sbb depa g mana mana bertiga je.  bodyguard kiri kanan.  tak berani kucing lain nk try tackle.
tapi akhirnya dia bunting jugak.

pastu dia beranak.  kisah dia beranak ni pun tragis gak.  tp malas pulak aku nk menaip.  skip jelah ek....hahahah

pendekkan cite, dia bawak lari anak dia g rumah jiran.  fyi, rumah jiran ni rumah mula mula si kering beranakkan depa dulu.  so ala ala sireh pulang ke gagang la.  lolzzz..so selamat la weols dari nk jaga anak kucing....

rupanya hujan di tengahari.  dia bawak anak dia balik rumah weols.  bahahah padan muka. tp pelik, eh sekor je ke.  haritu jiran jiran cakap ada lah dlm 4 ekor anak dia.  tp takpelah, redha jelah.  syukur pun iye gak sekor je ada.  haha dasar...


 ni masa mula mula chilow bawak balik anak dia.  jalan pun kengkang lagi.  ko tengok chibu, setia je kan jaga anak menakan dia.  i told u, kucing kucing aku memang baik baik...

masa anak chilow baya gitu, punya nakal wey (sedih pulak ingat balik).  main nyorok nyorok dalam tayar.  time org nk reverse kete, time tu lah dia selit rempuh berhalangan tau.  kadang menjerit aku halau si kecik ni.  tapi tu semua kenangan manis jelah...u will know why...=(

si kecik ni, aku suka bawak masuk rumah.  hehe.  manja.  selalu tidur atas riba.  ktorg namakan dia LALA.  sebab masa tu tengah tengok lara oh lara.  #lalademok.  dia nk masuk rumah pun sesuka hati dia je.  tak reti berak kencing merata lg.  maira suka lah sbb masih boleh dikelek, ringan lg banding yg lain.

chilow sayang gile kt lala.  kalau ktorg bawak masuk lala, biasalah akan tutup pintu tak kasi chilow masuk sekali.  haha takut sejarah mungkin berulang.  kang dia kt luar mengimul ngimul la mcm anak dia hilang.  lawak je chilow ni.


 
 and now, aku ada ada 3 calico.  boleh pulakkkk kan jadi gini.  ni actually first and last gambar depa bertiga in action.  =(

im happy with all the rascals ni.  terejal masing masing.  tp dah jatuh sayang. 

tapi tu lah.  tak lama jodoh ng depa. =( satu satu tinggalkan kami................


dimulakan dengan chicak. 

aku perasan semalamnya, dia duduk depan gate.  dia dah lama tak balik rumah tau.  lama tak makan kt rumah kami.  masa nampak kt gate, aku tegur dia. 'haaa mana pergi haaa, lama tak nampak...dating le tu....''.  tp dia duduk je bawah pokok tu.  muka masa tu cengkung.  terdetik kt hati ni, dia sakit.  tp sebab nk kejarkan bukak pintu, tak dan lah nk jenguk dia masa tu.  so bad.

esoknya, masuk je kereta kt porch, tengok chicak dah macam ni.....

 ingatkan dia tido.  tapi...yelah kita tau la kucing yg sihat takkan tidur camtu kan. jenguk jenguk, dah mati.  sedih sangat.  well yelah.  kan aku cakap, dia lama tak balik rumah.  tapi dia mati kt rumah kita tau.  rasa mcm sedih gileeee.....dan aku tanya, kenapa mati kt sini.  kenapa tak mati kt tempat lain.  faham tak, bila kita nampak dia macam ni, sedih dia lain macam tau.  better lah tak nampak langsung.  tapi fikir balik, maybe Allah dah tetapkan gitu supaya kita sedar, yg kita sayangkan chicak.  well terasa tau.  tu sebenarnya dah cukup nk buktikan, kami sayang chicak.  (uwaa taip ni tetibe sedih). 
aku bungkus dengan surat khabar, plastik.  petang tu jugak. suami aku g tanam dia kt belakang rumah.  heh, laki aku tu bukanlah peminat kucing mcm aku.  tp tah kenapa, dia sanggup tanam chicak....pastu dia cite, masa dia tanam tu, semua kucing kucing ktorg ada sekali tau.  kan aku cakap depa ni baik, g mana mana mesti konvoi sama sama.  so memang lengkap la semua tu g konvoi belakang rumah.  nk gelak tp sedih.....

so no more chicak in the house. 


tak lama lepas tu, chitam pulak tinggalkan kami.  uwaaaaa sedih gileee...chitam kena langgar.  dan actually kejadian tu camne nk cakap ek...masa dia tu hampir sangat dengan masa ktorg nk keluar.  ktorg buat assumption, chitam berlari nk balik ke rumah sebab dengar ktorg bising bising nk keluar.  tp ajal dia sampai on the way nk sampai ke rumah.  bebetul simpang depan rumah tu. 

kan aku cakap, lala suka selit kt tayar.  so bila nk keluar, aku akan pastikan semua masuk kereta dulu, dan aku akan check bawah kereta supaya dia takde kt situ.  kalau dia main lari lari, aku akan angkat lala tu, letak atas kereta laki aku.  haha kejam.  pastu baru aku masuk kereta tutup gate.  tapi sebelum masuk kereta, aku nampak sesuatu atas jalan kt simpang tu.  aku nampak chibu tengah baring.  aku masuk kereta aku cakap kt laki aku.  ''by i rasa ada kucing kena langgar la.  chitam kot sebab chibu kt situ jugak''.  so laki aku reverse sket kereta g kat simpang tu.  pastu betul, chibu kt situ macam duduk tau, temankan chitam....sedih wey time ni.  pastu laki aku parking kete tepi jalan, nk alihkan chitam.  dia cakap, chitam memang baru sangat mati ni.  badan dia panas lg.  uwaaa sedihhh tau...betul tak teori aku.  dia mesti main kejar kejar nk balik ke rumah ktorg.  tp tak sempat sampai dah kena langgar.  simpang situ area rumah cina.  depa suka bawak kereta / motor laju laju tau...sedih aku tau.....
so since dah malam, tak dan lah laki aku nk tanam.  dia kata dia nk je buang dalam longkang.  tp aku cakap, janganlah camtu.  kesian nanti dia sejuk, nanti campak kt longkang tu, sakit badan dia.  dah laki aku pandang aku pelik..sejuk??  badan sakit???  hahah...yelah, tak baik menyakiti jenazah, samalah tak baik menyakiti bangkai.  kena pulak bangkai kucing kita kan. 

so dia letak jelah chitam tu kt tepi jalan.  membusuk sampai pecah perut semua. 

dalam kereta umar sedih sgt.  sian abang, abang dah takde kucing.  chitam dah mati.

umar memang claim tu kucing dia.  sebab bila dia pergi sekolah, chitam akan hantar dia sekali.  pas umar masuk sekolah, chitam pun balik rumah.  sweet kan.  tu yg dia sedih sgt sgt tu.


paling nampak sedih chibu la.  sian dia murung je lepas tu.  tinggal lah 2 beradik tu dengan lala.

tak lama lepas tu, kami pun dah lama tak nampak chimot.  lama tak balik.  lama lama terus lupa kt chimot.  at least tak nampak kan kehilangan tu, tak lah sedih sgt.  lgpun chimot bukan jenis kucing manja meleseh.  kurang sket kenangan tu walaupun ada.

so bertiga tu jelah kami curahkan kasih sayang.  lala makin besar makin gedik.  kalau umar maira main basikal kt luar, dia pun join masuk dalam bakul.  banyak video dia aku share kt ig.  memang geram main ng lala masa tu.  rasa nk penyek penyek sbb badan dia gemuk mcm popia basah. hahahaha



tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


jodoh kami dengan lala pun tak panjang....lala pun tinggalkan kami...tanpa sebab...

tau tau je.....

camni masa jumpa dia.  baring dah kejung kt sebelah kereta aku.  rumah kami. uwaaa sedih chicak & chitam mati pun belum hilang, ni lala pulak. pengarang jantung. masa tu ujan lebat gile.  selalu aku pergi ke kereta lalu ikut bontot kereta.  sebab depan kereta ada motor.  aku lak jenis parking dekat2. mmg sempit la laluan tu.  tp pagi tu hujan lebat gile.  nk tak nak kena jugak lalu sempit sempit tu nk start kereta.  sekali nampak camni, terus lah aku jerit.  masa tu suami aku tengah dukung anak anak nk masuk kereta.  dia terkejut aku jerit, dia tanya kenapa.  udah aku speechless tak tau nk jawab apa.  aku jawab je lala lala...udah kenapa lala??  lala mati....dah laki aku pun tanjat jugak.  anak anak pun tengok, lala tido la mama....sobssss.....
masa tu lala dah lencun.  kalau tak, nk jugak aku peluk dia.  nape mati lala....belum puas lg nk main main ng lala. 

laki aku cakap, dia dah setelkan lala pagi tu jugak.  tanam kt belakang rumah.  =(((((

aku perasan 2 3 hari sebelum lala mati tu, mulut dia berair busuk.  tp dia aktif je.  so takdelah ingat kena racun ke apa.  tp betul lah tu kena racun agaknya.  sbb mati tiba tiba kan. 

lepas lala mati, kesian sgt kt chilow tau.  meroyan agaknya.  tetibe lompat sendiri, lenjan mcm kucing muda.  masa tu lah, aku mula manjakan dia balik.  dukung dia, bawak masuk rumah main main ng dia.  sebab kesian sgt wey kt dia masa tu.
lepas tu, memang chilow dan chibu rapat sgt sgt.  g mana pun berdua je.  sampai lah jadi sumbang mahram.  wakakakakak...lantak ko lah kucing....


so sekarang rumah yg meriah, dah tak meriah dah.  tinggal 2 beradik tu je.  kt mana ada chilow, kt situ ada chibu jugak.  selalu aku berdoa dalam hati, panjangkan umur chilow chibu.  sebab tu je yg ada pun.  kadang kalau duduk kt depan pintu, terbayang bayang masa tengah meriah dulu.  bersepah kucing.  lagi lagi kalau kereta masuk porch berduyun semua balik rumah nk makan.  sampaikan jiran yg nampak adegan tu, semua senyum2 sebab comel kot kucing balik rumah nk makan.  semua berlari lari masa tu.  skrg chilow & chibu masih buat rutin yg sama.  pantang dengar bunyi kereta. 

tapi bila jadi benda macam tu, buat kita risau.  kalau aku, sehari tak nampak budak berdua ni memang tak senang duduk la jadinya.  mesti nk nampak dua dua.  kalau pagi pagi tu, mesti kena ada dua dua tunggu depan pintu nk makan.  kalau takde, tak tenang idup aku.  syukur sampai pagi tadi, dua dua dah kasi makan. 

oh ye, actually, chilow dah bunting dah pun.  seronok juga dapat pengganti semua semua tu.  lepas ni nekad lah, nk spay dia.  dan doa doa anak dia panjang umur.  so chilow pun terjaga elok lepas ni pasang badan kasi solid balik. 

sekarang ni, ada 2 ekor kucing datang lg rumah kami.  sekor tu jantan.  gemuk tau.  muka stim mcm muka bujibu chempel  tu.  bulu mmg gebu.  jinak jugak tu.  chibu pun mcm tak bergaduh dengan dia.  pastu yg pelik, ada sekor kitten warna kelabu menempel ng kucing gemuk tu.  at first aku ingat si gemuk tu betina.  tp bila dekat dekat, eh ada telur pulak.  pastu confuse, nape kitten tu baik ng si gemuk tu.  haha.  tapi si kitten tu tak mesra.  kalau dekat nk kasi makan, dia lari jauh jauh.  dia datang rumah pun bila semua orang takde.  tapi takpelah, ktorg kasi je makan. 

ktorg percaya, baik dengan kucing insya Allah rezeki tu murah.  actually kena baik dengan semua binatang dan makhluk kan.  tp ni contohnya kucing la.  jangan kedekut makan.  ala makan kibbles je pun.  paling mewah pun makan ikan rebus.  paling cikai pun tulang ikan.  janganlah kedekut sgt hulur tulang tulang tu.  aku ni lg senang, agak agak ikan tu lama sgt dalam esbok, nk masak pun tak sedap kan.  mungkin bukan rezeki kita, tp rezeki kucing kucing kita.  rebus jela.  esok esok beli lg.  sementara ada rezeki ni, kasi jela...takdenya kita mati kalau hulur ikan rebus tu.  rezeki allah tu luas.  ada part of our rezeki bukan milik kita.  tak tau nk share ng sapa, kita share ng makhluk lain. 

kita doakan, kucing kucing ni akan doakan kita jugak nanti.

kan aku cakap, chibu dulu mcm garang.  skrg kan manja gile.  lagi lagi dengan laki aku tau.  walaupun laki aku gurau kasar pukul pukul dia.  tp tetap dia nk manja manja.  sebab aku tau, dia pun mesti perasan yg laki aku selalu belikan stok makanan.  aku ni lainlah, mak kucing. of kos semua suka aku.  tp sume kucing ni manja ng laki aku.  maybe dorang tau, inilah punca dorang tak lapar.  ada org baik hati belikan makanan.  hehe. 


haih la...amik kau.  sesekali etty menaip kan amik kau....

akhir sekali, gi tepuk bahu sendiri sebab korang mampu khatam cerita aku ni....

sehingga berjumpa lagi.....



miauuuuuuuuuuuuuuuuu








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails