:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, October 25, 2017

#auliaraihanah

assalamualaikum


siyes rindu blogging.  .

ok ok sedia, aku nk mula naik sheikh dah ni...(pastu ilang balik kui kui kui)

anak ketiga ni, aku beranak pada tarikh 14 april 2017. due 21 april....gini haa citenyeee...

memang mengandung kalini, masalah songsang.  atau transverse.  ikut suka dia lah nk duduk mana kan.  jarang sangat dia kt bawah.  hanya pagi je.  sebab kita rasa lah seksa nk bangun atau sakit kt ari ari tu.  in fact aku beli je ubat homepati apa tah nama nya tu.  ubat tu memang untuk songsang.  okaylah berhasil.  seminggu aku check up kt kk, elok turun bak kata misi tu la kan...

12 april rabu, aku cek up kt kk.  ok nurse kata cephalic.  since that tayah la scan kan.  last week dah scan pun memang kepala kat bawah.

13 april khamis, aku mmg ada appointment kt hospital besar melaka (gh).  since kelahiran pertama aku czer, so mmg forever laaa kena check kt gh.  plus transverse ni laaa...hari tu plak ramainya orang.  oh ye, aku bawak skali baju baju tau.  sebab dah 37w.  so standby je baju dlm kete.  pastu mcam ada instinct jeee hehe.  dan kalini, suami teman skali.  sebelum ni aku suka pergi check up sorang sorang.  naik grab je la..susah parking gh ni...

so khamis tu, ramainya lahai..nasib baik mulut peramah kannn sembang lah dengan orang kiri kanan.  boleh pulak belakang tu, nurse kk cheng tempat aku check up...galak la sembang sebab kenal.

okay nama dah kena panggil..scan dulu.  lari dari kebiasaan. biasanya jumpa doc dulu baru scan.  okay aku pun yakin melangkah ke bilik scan.  doc tengok buku, dia cakap bla bla cephalic, transverse bla bla bla dia tujukan scanner tu kt perut aku, dia cakap mana kepala? takde pun...transverse lagi lah ni....omggggggggggggggg....aku terkejut kot...eh semalam kt klinik cephalic.  omg rasa nk nangis...doc pun kerek tah aku lupa apa dia cakap.  okay fineeee....!!!!

keluar bilik scan tunggu turn jumpa pakar pulak.  aku duduk balik sebelah laki aku.  aku cakap ala songsang balik la yang...sedih! dia pun cam sedih bla bla apa tah dia cakap.  pastu nombor aku dipanggil. jumpa pakar.  dia cakap camne ni puan baby transverse ni.  puan dah 38w esok kan...aku dah blur ni....sedih sangat.  yela kalau boleh takmau lah czer lg kan...pastu dia cakap, takpe puan keluar dulu, saya bincang ng senior camne...aku pun keluar g toilet.  laki tanya kenapa pun aku malas nk jawab.

dalam toilet aku menangis!!!!!!!!!!!!!!!!!!! uwaaaaaaa

betul lah menangis tu buat kita lega dan boleh fikir waras...aku keluar toilet, aku duduk sebelah laki aku...aku cakap i nk operate jelah yang.  i dah penat laaa...laki aku buat muka pastu diam jela.  pastu dia kata serah je kt allah, allah sebaik perancang.  ok. nombor naik lg.  jumpa balik pakar tu.

kalini dia panggil geng dia pulakkk...haha eh takde.  senior dia tadi tu.  dia tanya camne puan. apa keputusan puan ye?  aku jawab, saya nk czer jela doc.  lagipun dah 38w.  saya pernah czer anak sulung, tak boleh buat ecv tu.  i got no choice.  baby pun tak stabil kan asek pusing pusing je...saya penat dah nk bawak perut ni...sambil gelak gelak.

pastu senior cakap, ok lah kalau macam tu...

mula2 tu aku cakap, ada ke operation weekend?  sebab ingat nk admit sabtu.  so weekend boleh hantar anak anak kt umah mak kan...kira bukan emergency laaa...elective czer...

tapi senior tu cakap, kalau macam tu, harini jugak puan admit.  esok operate ye.  weekend takde elective...aku pun ermmm ok...(ada buat ve sekali, 1.5 cm open, soft servix) kira soft tu kalau nk normal pun boleh kan...hehe

ya allah bila fikir balik, memang semua tu mudah bagi aku tau...yg mula2 aku plan weekend tu, ingatkan isnin bolehlah discharge kan.  tp hakikatnya ahad tu aku kt rumah dah.  hehe...cantikkan....

so petang tu jugak aku admit.  see kan betul aku cakap mcm instint aku...beg sume dah ready...

okay yada yada tunggu kt pac, tukar uniform semua...lambat gak lah masuk wad.  lupa tah pukul berapa.  tp suami aku tunggu jela..anak anak pun dah pergi ke rumah mak. kebetulan adik bongsu aku nadia tu ada kt rumah mak.  so taklah mak sorang jaga anak anak. 

masa kt pac, mak, nadia, umar maira datang.  sebak weh hati ni...yelah esok nk bertarung nyawa ni...tah panjang umur tah idak.  siyes sedih.  dorang datang bawak mekdi pulak tu...nk nangis segan.  tahan jelah air mata sambil makan mekdi.  bila dorang nk balik tu, ya allahhhhhhhh.....yelah kan tak pernah pisah ng anak anak...pujuk hati sendiri, sabo ty, kejap jeee esok lusa jumpa balik...

wad penuh.  aku entitle dapat wad 1.  tp penuh masuk jelah class 3.  masuk pun dah malam sangat, aku nk tido nk baring je...tp yelah dah sarat camtu, baring pun serba tak kena.  tu sebab aku nk sangat cepat beranak. aku dah tak tahan nk bawak badan ni...aku tanya nurse esok turn aku no berapa?  nurse jawab no. 3 maybe tengahari.  ya allah tak sabarnyeee...nurse pesan esok lepas subuh, mandi sesiap.  dia nk masukkan tiub kencing tu.  ok dah gerun.

oh ya..sebelum ni kalau check up, bp aku selalu tak cantik.  tp bila terus decide czer ni, elok pulak bp aku...haiiiiii lah...

okay bangun subuh pergi surau, doa lebih sikit.  hehe..(hari lain tak lebih kan...amboi ni)...

lepas tu report kt nurse kita dah siap dah ni...tp lambat benau.  so mak buyong ni biasalah mudah mengantuk.  so tido lah kejap.  bangun nurse panggil pasang tiub kencing.  pastu kehulu kehilir laa kau angkut bag kencing tu...mula mula tak selesa, tp lantak kau lah..aku nk sambung tido...lambat benau sampai turn nya pun...

lebih kurang pukul 11 camtu, nurse panggil...nor baity...ready ye...omg omg terus debo lain macam...

ok nurse suh tanggal semua barang kemas mami jarum.  tanggal itu ni, jangan ada besi kt badan.  pastu pegang.  pastu terus roger laki, tunggu mak kt kt luar yeee...nk gerak dah ni..rupanya laki aku setia menunggu tu haaa...oloh olohhh...otw dari ward ke ot tu, jumpa suami tersayang.  salam salam, pass rantai, gelang tadi.  pastu bye bye jela ye...pung pang pung pang, sampailah kt ot tu...tetibe mcam dejavu sebab dulu umar pun tempat yg sama kan..

cut it short...masuk ot tu, ya allah tak pernah berdebar sgt sgt ni...jantung rasa laju gileee...lepas dia nyalakan api atas tu lg laaahhhh nk nangis....masa bius pun takut gileee pdhal mcm lah tak pernah rasa kan.  cuma yelah lupa.  masa bius kt belakang tu, memang rasa bius tu masuk tergerak badan aku mcm kena shot letrik tau.  tp pakar tu kata takpe normal je tu.  lepas tu bermula lah episod....tak seram pun.  biasa biasa je.

rasa lah kena godok perut tu...start operate tu pukul 1230pm tak silap aku...pukul 1245 baby dah keluar.  dengar je baby nangis, sedihhhhhh....dan lega.  okay typical mak, nangis masa dengar tangisan pertama tu.  kuat gileee....lepas tu dengar pulak srot srot doc sedut apa tah...dengar doc cakap air ketuban dia banyaknyeee....lepas tu sorang lagi, aah dia cakap memang banyak.  AFI (bacaan air ketuban 20 plus).  pastu aku tertido kejap.

oh ye lupa.  doktor 2 orang melayu yg handle ni...syukur rezeki yg sambut tu muslim.

then nurse kejutkan, puan ni baby ye..subhanallahhhh indahnye perasaan tu...sama mcam umar dulu...dapat tengok baby, putihnyeee...dia tunjukan girl ye puan...dah berak dah pun..omggggg....cepatnya berak.  hahahahah...

dah setel semua, letak aku kt tempat panas tu...siyes menggigil badan.  kebetulan masa tu kan solat jumaat.  dorang letakkan aku betul2 kt tepi radio.  dengar lah khutbah, nasyid.  bestlah sebab tenang jugak hati ni...oh ye efek bius, muka aku gatal gatal tau...jenuh weh nk garu...elok elok nk nap, tak jadi sbb gatal sgt muka ni...nurse semua tunggu bius hilang baru sorong aku ke labor room.  asek datang usik kaki je...

tp tak lama pun.  dorang sorong balik aku ke labor room, dan kemudian terus ke wad.  oh yeah, dpt masuk first class.  tp jangan risau laa semua nurse uruskan.  ko baring je.  nurse tukar pad.  dia kata tido ye...jangan bangun 6 jam ke berapa tah.  suami masa tu adalah.  baby masa tu dah bawak ke ward tp nurse jaga.  suami amik kejap bawak ke aku...tangkap gambar kejap, pastu aku cakap letak la kt  nurse tu i nk tido.  wakakaak dasar sgt...heaven weh tido flat bed....9 bulan tido ngiring sakit tulang aku...

kira seharian jumaat tu aku tido laaa...patut 6 jam malam tu dah kena bangun kan.. tp nurse kata tido jela esok baru bangun.  hehehe...

esoknya pagi pagi dah kena paksa bangun tau. pastu baby dia kasi kt kita...omg kenalah bangun..susukan baby.  since tiub kencing ada lagi. takyah g toilet kan...duduk je situ jaga baby....mak, umar maira pun datang.  in law pun datang melawat.  bila doc tanya dah bangun ke belum jalan jalan, layankan aje udahhh...hehe padahal dok atas katil je aku...

(panjangnya bila nk habis niiiii....)

dah esoknya, ahad aku dah discaj.  omggg mudah sgt aku rasa...

dan ye...walaupun czer, aku rasa mudah sgt urusan aku tau...syukur lah sakit pun tidak.  cergas lg.  dengan baby kena jaundice pun still aku boleh pergi klinik. 

yg injection lepas beranak tu pun aku tayah buat.  sempat buat 3 kali kt ward tu je pun.

nama diberi aulia raihanah....

sama macam abangnya, prolonged jaundice.  siap refer paeds lg.  tp sebulan je pastu okay...

okayla tu je nk cite.  penat pulak tetibe taip panjang2 ni...hahahah




 esoknya isteri CM datang wad aku, melawat baby dah lahir 15 april.  tp rezeki anak aku dapat angpow rm50, sijil dan hamper baby kiko.  rezeki sgt ni...


 fresh from oven sgt ni...3.3 kg.

 baby ni copy paste umar raihan sangat sangat...


 dan kali ketiga sambut raya lepas pantang.  dari anak sulung camtu...good timing masa raya dah kurus (kurus kejap jela)

 see copy paste sgt kan...

 tapi kakak sayang sangat sangat kt adik....

 dan aulia raihan pun dah makan.  dah 6 bulan...takde puree dah.  mama dah buat bubur untuk dia....


doakan anak anak kita semua sihat walafiat ye...



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails