:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, August 20, 2014

humaira raihanah : pengalaman bersalin takde part part

assalamualaikum

hari kedua kerja.  bolehlah dapat mood kerja tu sikit sikit.  okay ramai dah tunggu nk cerita kronologi beranakkan cik maira sayang tu.  biasa biasa je.  tak de yg amazing pun.  janji cite walaupun maira dah 3 bulan.  bahahhaha.  dulu umar pun cite lambat kan.....

12 - 16 mei 2014

sepanjang minggu ni, kerap jugak sakit memalam.  macam nk nangis tapi tahan lagi.  kalau nk bangun tu, ya Allah hazabnya.  baring salah, mengiring salah.  eiii kalau ingatkan balik, mmg seksa la time tu.  doa doa cepatlah beranak kan.  since aku boleh vbac doctor kata, dia memang tak mau induce aku.  since aku pun banyak berusaha untuk vbac, gila kau kalau aku serah diri gitu je.  sia sia lah usaha aku kan. 

16 mei 2014 - syukur dapat jugak makan cendol serkam.  bos belanja.  terharu sangat.  mana tah baca, kalau makan cendol cepatlah beranak tu.  dah dapat cendol, aku doa jugak cepat beranak.  anak happy, ibu lagi happy.  kekekekekekek..harini, aku dah siap siap buat nota serah tugas, serahkan kunci offcie bos pada kakak yg take over kerja aku nanti.  aku macam dapat agak, tiada isnin bagiku.  aku balik lewat dalam kul 6pm nk setelkan kerja.  kalau boleh tak mau ada yg pending.  takat buat claim tunggu bil tu je. 

17 mei 2014 - sabtu.  berlalu begitu sahaja.

18 mei 2014 - ajak laki aku g jalan jalan.  pergi jusco.  tp maap lah bang, jalan sikit je terus aku ajak balik.  sakit gila kot kt ari ari tu.  mcm nk pecah!!!  singgah nagoya jap.  beli kain nk buat baju raya.  ni kelakar.   ada org panggil umar raihan.  aku pun dukunglah umar bawak ke akak tu.  dalam otak ni ligat fikir, sapa ni ek.  tp dalam masa yg sama, aku menyembang.  tengok akak tu peluk cium umar aku lagilah curious.  rupanya ticer umar masa kt taska!!!  hahahahahhahahahahaha...akak tu baik.  aku senang dengan dia masa umar kt taska dulu.  sorry lah kak.  dapat baju raya, kain plain rm7 per meter.  eh tu pun nk bagitau! 

balik rumah lah kita.  tak tahan nk kejar umar time tu.  da lah main celah celah kain.  aku ni paranoid lebih kan.  takut dia kena sambar org terus bawak lari. eiii takut.

sampai rumah tido petang.  bangun bangun tu, tengok kt panty ada mucus macam period tu.  dah sah! blood show sudah mariiiiii....wasap terus kt group kesayangan lah apa lagi kan.  pastu baca group fb ican malaysia tu.  tu group utk vbac eh, sesapa yg csect tu, nak beranak normal, boleh masuk group tu.  best.  so masuk group tu, cari posting pasal mucus ni.  ramai advice suruh relax kt rumah dulu.  so cakap ng suami, esok lah g spital.

malam tu sakit gak.  tido sambil pegang handphone sebab nak kira berapa kali kontraksi.  ewah bahasa indon sangat.  tp macam tak valid sebab ada masanya aku tertido.  so bila boleh tido tu, maknanya belum lagilah masanya kan.

19 mei 2014 - umar dihantar ke babysitter.  aku pun siapkan diri.  sebenarnya keputusan pergi ke hospital ni adalah salah!  aku pun tak tau kenapa aku nk pergi waktu tu.  mungkin desakan orang lain kot.  serius menyesal.  sepatutnya aku tunggu kt rumah je.  tak pun pergi panel mintak doc check bukaan dulu kan.  kalau dah banyak bukak baru terus ke GH.  ala apa de hal kena seluk banyak kali.

sampai gh kul 10 lebih camtu.  ya Allah ramainya kt labor room tu.  stress kot.  bla bla bla. nurse buat ve, baru 1 cm.  derrrrrrrrrrrrr...masa tu lah timbul kesesalan.  actually tak salahkan sesiapa.  salahkan diri sendiri sebab takde pendirian je.  org desak, kalau kita buat tak tau, jangalah pergi kan.  hati tak tetap tu je masalahnya.  pung pang  siap buat ve 2 kali, masuk ward kul 11 malam!!  haaa nampak tak kesesalan di situ????  btw, bila memilih hospital kerajaan, janganlah banyak bunyik ek.  sila guna hashtag #bertabahlah.  bahahahaha. 

guna GL laki aku, dapat first class yg 2 bed tu.  gila seram kot.  nk mintak tukar, nurse kata takde kosong dah.  amik jelah.  tp tak mau tepi tingkap pls.  haha.  sebelum suami balik, aku peluk dia.  minta maaf dengan dia, mintak dia doakan aku senang beranak.  nangis gak time tu.  gila kau tak sedih.

bermulalah episod emosi.  rindukan anak, rindukan suami, rindukan katil kt rumah.  macam macam lah. 

20 mei 2014 - ku tawaf hospital melaka.  boring kot dok ward.  nama je first class tv semua takde.  wey, hashtag hashtag.  bahahahhahah. 

petang, suami bawak umar raihan.  yaAllah rindunye kt dia.  btw aku menangis gak masa nampak kelibat dia.  rindunyeee....dapat suapkan umar makan, nikmat rasanya.  dapat peluk, cium dia.  emmmmmmm....

malam tu, suami datang lagi bawak barang yg aku kirim.  pastu dia belikan aku pau kaya.  makanlah aku dengan dia kt kaki lima wad bersalin tu.  feeling lomentik habis makan pau together gether.

21 mei 2014 - tengah malam.  nightmare bermula di sini ye semua.  baca elok elok.  haha. 

sakit perut sangat sangat.  siap tak boleh tido.  kul berapa tah, aku g kaunter cakap sakit sangat sangat.  nurse panggil oncall doktor.  doktor india muda buat ve.  nasib dia buat lembut.  okay dah 3 cm.  dia request ubat tahan sakit laju je aku cakap nak, cucuk kt bontot tu.  pastu kan, lega sket aku boleh tido.  pastu cukup 2 jam tido (jadilah untuk amik tenaga kan), aku bangun tambah sakit.  doktor tu buat lagi ve, 4 cm.  terus nurse siapkan nk tolak aku g labor room.  tak sempat makan pun.  sempat capai kurma, air zam zam (air selusuh).  tu je. sadis kan.  lapar kot. 

dah tolak masuk labor room, buat ve lagi dah 5 cm.  masa tu kul 7 lebih kot.  aku dah call suami bgtau nk masuk labor room dah.  aku pun call fi pesan kt kawan kawan doakan aku.

syukur alhamdulillah, suami aku boleh masuk time tu.  kira dia yg temankan aku dari mula sampai ke sudah lah.  tapi laki aku ni, dia amik pengajaran.  dia dok jauh jauh sebab tak mau jadi mangsa kerakusan tangan aku.  bila aku pegang tangan dia time sakit tu, cepat cepat dia kata, pegang besi katil ni ek.  bahahhahahahahah...sebab dia cakap, masa tu tenaga aku luar biasa.  sampai sakit lengan dia aku kerjakan. 

masa ni sakit jangan cakap lah. dengan paranoid parut czer nk pecah lagi.  memacam.  nurse ke bidan nk buat ve pun aku relakan je.  malas cakap banyak kan.  mulut aku zikir je lah tak henti henti.  laki tanya soalan merepek, hangennn je aku.  hahahah emo emo. 

kul 10  ve, still 5 cm.  hoiii down aku weyyyy....dengan sakit maha kuat.  adu du du.  sekali lagi kena cucuk kt bontot.  kekekekekek..nampak nau tak kuat nk tahan sakit kan.  hashtag hashtag... =)

doktor masuk tengok aku sakit.  derrrr...dia kata tunggu sampai kul berapa tah, aku lupa.  tp tak sebut czer.  syukur sangat tau. 

masa ni, suami aku bukak youtube, pasang surah maryam.  letak kt kepala aku.  time aku lalok tu, aku nk hp, nk call mak aku.  nangis nangis aku cakap ng mak aku tau, mak etty dalam labor room ni.  sakit mak tak tahannn..mak doakan ek.  haaa gitulah.  mak aku siap nangis gak kot.  pastu zzzz aku terlelap.  tp bangun gak bila contraction datang.  tp aku layan je mata. 

ada sorang nurse ni, dia baik sangat tau.  dia yg suruh laki aku suap air sket.  yg tak tahan, dia cakap ''abg letak air kt tapak tangan abang, pastu suapkan kt isteri ni.  air tangan suami kan, mana tau mudahkan''.  laki aku pun ikut.  hahah...tp tak kenyang.  haus lagi. 

nurse yg baik tu, nk legakan aku dia letak tangan dia atas perut aku.  nk kira berapa kali aku mengeras gak.  time aku aku layan mata.  weng weng kepala aku.

kul 12, aku cakap aku sakit sangat.  siap nk berakkk....nurse tu kata, saya buat ve eh.  saya rasa mcm dah kerap sgt keras ni.  buat ve, dah full.  yahoooooooooooooooo!!! macam tak percaya. 

okaylah marilah kita berjuang.  aku start meneran tu kul 12 lebih kot.  contraction mcm tak kuat sgt, so doktor bg ubat apa tah.  banyak kali gak aku meneran.  stop teran balik, stop teran balik, relax je.  takde mcm cemas sgt.  tp syok lah sebab ramainya penyokong.  terannnn!!!!  haaaa pandai!!! teran lagi!!!!  tarik nafas, teran!!!  hahahahaha ingat lagi.  meriah.  aku siap gelak gelak lagi. 

bidan lead tp bila bahu baby stuck, kebetulan sorg doktor cina ni lalu.  oh men.  tak payah oh men sangat, lastly dia yg sambut anak aku.  takpelah dah rezeki kan.  rezeki dia tengok kemaluan aku.  bahahhahahahah.  sebab sebelum ni, rezeki aku yg buat ve semua perempuan.  last last rezeki doktor albert.  kuang kuang kuang. 

azan zohor pun tak keluar lagi anak aku ni.  tp aku cakap dengan suami aku, anak ni kena keluar sebelum azan tu habis by.  jom!!!  terus aku teran kuat kuat.  pastu kuar lah anak tu.  tp time tu laki aku kena keluar sebab apa tah.  well, org kata lega kan bila baby dah keluar.  ye, lega.  lega sangat.  pastu nurse tunjuk kt aku baby yg tembam tu.  first aku tengok muka dia sekali imbas je.  pastu tengok, eh girl.  time tu lega gila dapat baby girl.  suka lah kan. 

3.5kg oi.  fuhhhhh fuhhhhhhh
1.16 pm.  betul betul azan nk habis.


pastu tak lega dah.  sessi menjahit pulak.  memula bidan nk jahit.  tp kenapa tah, doktor albert tu berezeki lagi nk jahitkan aku.  haaa rezeki sangat kan..hahahahhaha....sakit kotttt...aku siap merayu mengadu domba, doktor slow slow pleaseeee...dia tak dengar pun, rasa nk kokak je kepala dia.  sakitttttttttttttt......

baby time tu terus hantar ke nicu sebab doktor kata bahu mungkin terkehel.  (tak pun sebenarnya).

pastu sessi relax lepas jahit, doktor datang.  2 orang.  dorang pelik tengok kenapa aku pucat sagnat.  check bp, drop gila bp aku.  aku hilang darah dalam 700 ml ke l tah.  tp kira kategori banyak gak lah.  patutnya dalam 500 je.  siap masuk darah 1 beg.  masuk darah tu, aku pitam.  last last tido je. 

suami datang bgtau anak aku kena jangkitan paru paru.  kena puasa, kena on antibiotik.  masa tu fikirkan takpe lah asalkan selamat.  makanlah nak!  haha.  suami sedih sebab lambat azankan dia.  oh tacing gak time ni. 

lama gak aku kt labor room tu.  sbab nk pantau darah aku.  result darah, hb aku 8.2 je dari sebelum bersalin 10+. 

tengah malam baru masuk ward.  tu pun bermulalah episod azab nk bergerak.  

ok jap g sambung balik.  bye








6 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alhamdullilah. dekat2 juga kita bersalin. hehe anak kita 25 meu. hihiiii

aznor ibrahim said...

adoi..terkepit2 bace cte mu ni etty.serammm plak rase

sarah shamsyul said...

Alamak.seram nya..acaner niiui.

Hana Soffelia said...

ah etty! kata xde part2, tgh syok aku baca ni sambung lak. putus nafsu aku. hahaha

Eh, kenapa entry bersalin ni mcm lawak sgt hah! haha

sktkan kena jahit, aku ngeri tang jahit je. tu je.

safurara said...

sedih pulak aku baca cite ko etty! hmmm.aku pulak cmner lah nanti.

Syima Syaz said...

Haiyoo i dah penah beranak pun rasa seram baca... part jahit tu dulu i pasrah je... walaupun terasa jarum kuar masuk kuar masuk... tp part VE paling i tak tahan...tu yg cik V trauma smp skrg...hahaha

..kata takdr part tp sambunh2 lagi....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails