:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, August 24, 2016

Tips Memilih Sunglasses yang Terbaik

Assalamualaikum

Sekarang ni kan musim panas.  Pagi sampai ke petang memang kena pakai sunglasses je tau.  Lagi-lagi kalau pagi tu sebab matahari baru nk naik.  Aku kan pendek, so sunshade atas tu tak berapa nk kena tepat kt mata aku.  Pernah je hampir eksiden sebab silau. 

So atas alasan nk elakkan eksiden tu, aku pun beli la sunglasses.  Dan pakai masa drive.  Okay dah takde masalah lagi.  Since then, aku suka kumpul sunglasses.  Pelbagai warna, bentuk dan jenama.  Ada murah ada mahal.  Pakai ikut dan.  




 
Sunglasses ni aksesori terpenting bagi wanita dan juga lelaki. Pakai je sunglasses yang bersesuaian dah boleh buat kau meletup tak payah nk over over aksesori yg lain tu. Fungsi pemakaian sunglasses ini sebenarnya adalah untuk melindungi mata kita daripada sinar terik matahari terutama sekali apabila drive kereta, melakukan aktiviti outdoor dan juga bila 'your lazy days'. Dan, elakkan bawah mata kita berkedut.  Yelah, bila panas kan dia kecikkan mata, nanti mata berkedut tau (betul tak tipuuu).  Satu hal kena beli serum mata pulak.  LOL.

Dan, rupanya ada tips-tips nk pilih sunglasses yg sesuai ni.  Tak boleh semborono je tauuuu...(aku le tu)
 
Jadi, apakah perkara yang perlu anda ketahui apabila ingin memilih koleksi sunglasses for women yang terbaik?


Perkara pertama yang terpenting dan harus kita ambil berat adalah dengan mengenali bentuk muka kita sendiri. Kita harus memakai kacamata atau sunglasses yang bersesuaian dengan bentuk muka kita. Penting juga untuk kita ketahui bahawa bukan semua rekaan sunglasses yang bersesuaian dengan semua bentuk muka. Ni ha aku kasi gambar bentuk muka yg mana sesuai dengan korang...mesti korang tau bentuk muka masing-masing kan.  Kalau tak tau, gi tengok cermin.  Tapi kalau dah bulat tu, janganlah perasan muka tu bujur sireh lakss (aku lah tu).  hahahahah



Okay bila dah tau bentuk muka camne, boleh proceed beli sunglasses baru..eh....hehehe...


Tapi ada lagi tips penting dari Dr. Julie ni.



Perkara-perkara lain yang kita kena ambil tahu sebelum membeli sunglasses:


  • Adakah kacamata tersebut betul-betul melindungi kedua-dua mata anda daripada sinar UV yang berbahaya? Sinar UV ini boleh menyebabkan anda berisiko untuk mendapat penyakit kanser mata. - Penting ni okay.  Kalau kt kedai SA tu mesti tau.  Kalau beli online, mesti ada mention situ UV protected ke tak. 


  • Adakah ia selesa dipakai terutama sekali pada bahagian hidung anda. - kalo benda tu melorot je mungkin hidung kita jenis penyek.  hahahah.  tipu je.  maybe struktur dan bentuk dia tak sesuai dengan muka kita.  so kena try n error okay.


  • Lihat sama anda kacamata tersebut betul-betul menutupi kedua-dua bahagian mata anda sepenuhnya. - jangan nk cantik je, tapi mata kero sebab nk fully cover tp sebenarnya tak cover pun.  haha


  • Lihat diri anda di hadapan cermin, adakah anda kelihatan OK memakainya? - confident tak.  kalau rasa pelik, ada lah sesuatu tu.  make sure korang confident okay bila pakai tu.  bila dah confident cantik, baru lah boleh selfie....hehe

 
Okay, kalau rasa duit tabung tu takde apa nk beli, boleh lah upgrade sunglasses korang ke yang lebih baik.  Tips aku dah kasi kan.  Sila cari okay.  Tak payah susah susah kalau takde transport ke, mak dalam pantang ke (lepas habis 44 hari boleh jadi gorgeous okay), beli online je kt sini.  Confirm banyak choice yang korang suka.  

Till then, happy shopping uolssss....(jangan lupain daku) aku pun cepat cepat bukak zalora ni...



Monday, August 8, 2016

#sismudahterjebak

assalamualaikum

well biasalah, kalau ada group ni, apa yg orang tu suka, kau pun akan terjebak.  lagi lagi bab cantik ni.

macam aku, ramai tak tau kot.  aku jarang berlipstik.  aku ada lipbalm je.  lepas tu, masa memula nyx kt malaysia ni, satu group royan nyx.  semua serbu sephora.  aku yg kadang kadang pergi klcc ni, bila g sana je aku cari nyx.  okay dapat lipstik matte angie code no 22 kot tak silap.  memula je pakai.  pastu jadi tukun.  ada event ke kenduri pakai lah.  pastu simpan elok lg keadaan lipstik tu.  sampailah satu hari, anak anak aku kerjakan sampai jadi sompek.  dah patah camtu, memang idakle aku pandang lagi.

tapi bila hari hari ko nampak kawan ko update pasal lipstik sampai bila je ko mampu tahan nafsu nafsi?  sebabnya, takde org lain obses blusher, eye shadow.  orang tu hanya obses lipstik.  dan satu masa, aku pun terikut obses beliau.

aku mula kumpul satu, dua, tiga, empat, lima...amboi banyaknya...macam lah pakai semua sekali dalam satu masa kan.  haha.  dan baru lah aku tau cane perasaan org yg obses tu.  macam seronok.  lagi seronok bila masuk watson ke guardian, ko nampak label warna kuning (tanda ada less).  hihihihi....

tapi banyak banyak tu, aku hanya berani nk try pink.  niat kt hati tu nk try merah nala...tp mcm tak sesuai.  well jangan ingat org kulit cerah (cerah je, putih tak pun) sesuai kaler merah.  kt aku tak pun.  tp i keep try nk dapatkan merah 1 batang pun jadilah..tu pun beli atas ehsan sale watson.

satu hari event kt ofis ni, aku try kawan aku punya kaler nude.  omg cantiknyeee...bila kena kt cahaya matahari, nampak sgt sgt serinya kaler tu kt bibir aku.  (tak cakap aku cantik tau).  terus wasap kawan apa code.  bila jumpa, alahai mahalnya lipstik ko beli kak.  rm30 plus brand ZA.  bagi aku mahal.  aih tunggu murah sket kita beli yeee...dah siap hafal ni code ni.

aku tak berani nk beli yg fake, inspired.  sebab aku rasa, part paling cantik aku ni, bibir aku.  bibir jawa kata laki aku.  yelah, badan gemuk lg la tak cun kan.  kita rasa tu je paling cantik, so nk jaga baik baik.  tu yg bila dah lebam skeet, gigih aku buat homemade lip mask.  lol.

tapi satu hari (klimak cerita), mak, adik adik aku datang rumah.  aku keluarkan semua lipstik aku.  aku kasi kt mak, adik aku.  barang mekap mana yg aku jarang pakai, aku kasi kat depa.  tinggal kt aku hanya 1 maskara, 1 eyeliner, 1 eyebrow pencil, 1 lipstik maybeline, 1 lipstik silky girl, 1 pallette eyeshadow, 1 lipstik MAC.  yg lain semua aku let go.

tetibe macam muncul satu perasaan yg best gileeeeee...yg tak pernah aku rasakan sebelum ni.  sbb masa tu semua mcm excited nk try kaler apa, guna camne.

1.  rasa happy sebab yelah kita kan jarang guna semua benda tu.  takdelah nk tepek semua.  so elakkan pembaziran.

2.  happy sebab kaler tu kena dengan kulit masing masing.

3.  happy sebab kang semua lah cantik (macam aku) kan.  eh eh eh...

4.  happy sebab kang nk beli lagi, takdelah berfikir, eh kan dah beli hari tu.  so lepas ni, kalau nk beli, boleh buat alasan, eh dah takde kaler tu, dah kasi kt mak.  lol.


okay nama obses lipstik tu takkan di reveal.  rasanya semua orang kenal.  hahhahahahahahah

bye....



Monday, June 13, 2016

12 June 2016 #umarturns4

assalamualaikum

12 jun 2012 - 12 jun 2016 = 4 tahun

muhammad umar raihan

Its a heart to heart session on his birthday.

Abang nak jadi apa?
Abang sayang sapa?
Dulu abang kecik ni je tau, sekarang dah panjang.
Aah skrg abang dah panjang sama ng mama (sambil kaki dia kt kaki ku, nampak nau mama katik)
Dulu abang keluar ikut perut mama tau (sambil bagi dia rasa parut kekal tu) dia gelak gelak
Dulu abang minum susu **** mama tau!
Eiiii takdelah...malu la abang minum susu ***** mama (sambil ketawa malu malu).

Dan bila satu persatu kenangan dlm ot, first time jumpaa dalam LR, kenangan menyusukan dia tumpah jua airmata ibu.

Abang, mama sayang abang tau. Abang sayang mama tak? (Dia angguk sambil cakap sayanggg)
Abang, mama minta maaf selalu marah abang, pukul abang, cubit abang. Mama minta maaf sgt. Abang maafkan mama ye nak...

Dalam emosi umar raihan pun menangis sama dan dalam tersedu aku terangkan kenapa aku selalu marah dia, terlanjur pukul dia. Kami berpelukan menangis sama....allahu dia dah ada perasaan rupanya 😭😭😭

Ya allah dalam kesedihan muhasabah diri, kadang aku fikir layak ke sebenarnya aku menjadi seorang ibu? Biarpun aku penat bekerja untuk keselesaan anak anak, kenapalah aku terlalu ikut emosi meluahkan kepenatan tu pada anak anak...allah allah..

Berkali kali aku cakap, mama sayangkan dua dua. Tak kurang tak sikit. Tp sebenarnya bila adik menangis laju je aku salahkan abang sedangkan aku tak tau hujung pangkal cerita sebenar. Kesian umar raihan 😭😭

Dia yang pertama hadir dalam hidupku.
Dia yang mengajar aku untuk menjadi seorang mama.
Sakit dia, sakit juga aku.

Maafkan mama umar

Semoga allah sentiasa melindungi dirimu. Biarpun mama tak dapat jaga umar satu hari nanti, mama harap abang boleh jaga adik adik dengan baik.

Allah, biarpun kadang aku culas menjaga amanahmu ini, izinkan aku untuk menjaga mereka dengan lebih lama lagi. Berikan aku kesabaran yang tinggi untuk mendidik mereka sebaiknya....
Berilah kesabaran dan ketabahan untuk aku terus bertahan dalam jalan yg aku pilih ini...

Selamat hari lahir yg ke 4 anakku

Muhammad umar raihan.....semoga terus menjadi penyeri hidup kami....
‪#‎sorrykalautacingsama‬

(copy paste fb)



Thursday, June 9, 2016

5th anniversary #najibaity terengganu getaway

assalamualaikum

3 jun 2016

alhamdulillah.  syukur melepasi 5 tahun kritikal.   hehe kritikal ke?  ye memang.  kalau tanya aku, apa  yg paling best dalam kehidupan berkahwin ni?  jawapan aku, yang best masa atas pelamin bersanding tu je.  yang lain....mmmmmmm....hahahahah...

dugaan bercinta lain, dugaan berkahwin pun lain juga.  tp syukur lah kami survive.  dan sentiasa dimurahkan rezeki. dapat rezeki kerja baru, gaji baru, kereta baru, anak-anak, rezeki makan, eh semualah rezeki Allah tak putus bagi.  walaupun kadang kadang kami lalai.

seiring dengan teknologi facebook ni, byk kisah rumahtangga yg buat aku takut.  aku selalu je bercerita dengan suami tentang apa yg aku baca tu.  kalau kes curang tu, kawen 2 kadang geram la.  dia pun ada seloroh gedik nk kasi aku madu.  tapi selalu aku ingatkan dia.  sakit by benda tu.  ko sendiri ada anak pompuan.  so faham faham jela rasa nya nanti camne.

selalu aku selitkan dalam doa, semoga Allah tetapkan iman kami berdua.  iman ni la tunggak utama kehidupan kita.  kadang solat memang tak tinggal. tp kalau iman tu goyah sket, mula lah kan.  tu yg tak putus putus doa iman tu kuat.  kuat nk harung dugaan, harung cabaran, nk tepis godaan syaitan yg confirm confirm jahat dan juga manusia yg jahat mcm syaitan tu.

dan aku selalu harap kasih sayang, rasa cinta, rasa membara tu, tetap sama macam dulu.  samada rasa aku pada suami, dan rasa suami pada aku.  yg mana aku boleh bagi, aku akan bagi yg terbaik untuk dia.

ikutkan masa pergi langkawi tu, dah kira okaylah hadiah anniversary utk diri kami.  tp tetibe terplan nk buat short getaway.  tapi jauhnya lahai...sampai ke ganu tu ha.  actually, suami cakap takmau amik nadia ke.  adik aku yg belajar kt umt tu.  dah nak habis study tu yg dia nk amik.  okay proceed.  sebabkan nk raya ni, simpan duit lebih sket ek.  kita pergi hotel biasa biasa je.  tengok agoda bagai, takde yg menarik.  yg menarik ada, tp tak kena poket.

at last call batu burok beach resort.  RM140/night.  okaylah tu.  tp kalini takde breakfast sbb cafe tengah renovate.  bila fikir balik, dulu aku pernah duduk kt batu burok tu, depan tu ada jual nasi dagang sedap.  so tak payah fikir pasal breakfast la walaupun aku memang gila breakfast buffet hotel.

okaylah resort ni.  amik bilik standard je sebab masa pun tak lama kt bilik tu.  untuk tido pastu balik.  memula plan gak nk pergi 3 hari.  tp laki aku takmo.  dia kata takde benda kt ganu.  aah pun.  takde tempat menarik nk melawat kan.  selain food hunting.  okaylah walaupun penat pergi 2 hari 1 malam.

hari khamis pagi ktorg bertolak.  macam biasalah kalau dari melaka ni lalu jalan gemas palong tu.  jalan mmg tak best pun.  anak anak semua kt belakang dalam carseat okaylah sket.  kalau nk berpangku tu letih la.  maira senang handle.  masuk kete tido.  umar kasi can lah sesekali.  aku bg je dia handphone.  layanlah video ke movie ke game ke.  sukati la nak....sampai gambang, lunch kt restoran faveret ktorg.  bonda my rasa tu.  eiii bestnya nasik kukus dia.  suka lah makan situ.  pastu makan masuk hiway gambang.  pun boring gak lalu hiway lpt2 sebab takde coverage.  hahahahaha. ktorg sampai ganu dalam pukul 3 lebih kot.  sebab dah siap jamak masa kt hiway tu, senang.  amik adik aku, g makan sama sama.  well ganu femes kan celop tepung ni.  adik aku bawak ke area pok nik tu.  tapiiii ramainyeeeee...sudahnye pegi kedai depan dia je.  okaylah standard rasa ikan sotong tu semua.  hahahaha.  lepas tu nadia bawak jalan jalan pusing pantai.  lepas tu pergi pulak kt masjid kristal tu.

 


dia pun ikut ktorg balik hotel kang lepas dinner anta dia balik.  dinner tu makan depan resort tu je.  senang sbb dah penat sgt rasa badan ni.  nk katup je mata tu.  bla bla bla pas makan anta nadia balik.  pastu terus angkat barang barang dia.  pastu salam bye bye esok tak confirm nk jumpa ko lg ke tak sebab penat umah ko jauh sgt.  hahaha alasan sgt kan.

 
 kalau dah masing masing jumpa achuu seronok sangatlah tu budak berdua ni.  


warung pak maiden

rupanya betul.  esoknya tak kuasa nk amik anta dia.  terus call tak jumpa ko dah tau.  jumpa kang kt melaka jela.  hahahahaha.  breakfast kat dataran depan tu je.  jalan kaki.  makan nasi dagang ikan tongkol la apa lagi kan.  ishhh sedapnye ingat balik.  lepas tu layan anak anak mandi kolam.  dah beranak pinak ni, nk cari hotel mesti ada pool kan.  kalau tak rasa mcm menjalankan tanggungjawab je.  hahahahaha.  

makan nasi dagang

gambar rasmi 5th anniversary.  lolzzzz
 lepas check out terus balik.  tak de singgah pasar payang tu semua.  kopok lekor pun takde nk singgah seberang takir ke apa sebab confident nk beli kt area marang tu.

sekali ampeh...takde rezeki.  lupa pulak jumaat mostly kedai tutup.  kecewa sangat sebab nak sangat makan kopok 008 ni.  memula plan nk patah balik.  tapi.....eiiiii idak le kan.  lepas tu tanya je staf kt caltex tu mana yg terpaling sedap kopok lekor area situ.  dorang suggest kedai marisa je.  pastu aku call nurul.  dia pun suggest marisa je.  okaylah beli jelah terus kan.  untuk family, untuk kawan kawan.

disebabkan nk singah kemaman umah nana, tak naik hiway.  lalu je jalan lama tu.  ngantuk weyyy.  tahan mata nk teman laki drive.  anak anak sedap dah tido.  bila suami singgah masjid kt dungun nk solat jumaat baru tu lah aku amik nap kejap. kejap je pun...okaylah dari tak rasa nikmat tido tu.   hahahaha.

pukul 3.30 sampai rumah nana.  terima kasih nana hidang macam macam makanan.  lupa kejap matlamat diet.  hehe.  lama gak kt rumah nana.  tak sedar 2 jam gak tu.  tu pun dak ajib dah sound sound bila nk sampai melaka ni.  memula dia kasi masa sejam je.  hahahah.  lama tak jumpa nana byk la sembang.  sempat la anak anak tumpang tukar pampes, aku pun tumpang jamak gak. ish bila lagi kan nk masuk bilik cantik.  maira masuk je bilik tetamu tu dah wow wow wow.  impress dia bilik kaler pink anty nana.  pastu nana tapau byk sgt makanan.  satar la, otak otak la. 



lepas tu 5.30 gerak balik melaka.  lalu balik jalan palong tu.  bercinta weyyyyy....dengan teman laki potong lori potong kereta ishhh seriau jap..nk tido masa tu memang tetibe hilang ngantuk takut.  hehe.

pukul 9+ sampai tampin sbb nk bagi keropok lekor beli tadi.  pastu ayah ajak makan kt luar sbb mil tak masak dinner (mil bako kuih tart).  penat gila wey sampai nk makan pun tak de selera.  sampai melaka pukul 11.  terus terbongkang tak sedor diri.....nk kemas beg pun keluarkan apa yg patut je.

okaylah.  diakhiri dengan...happy anniversary to us.  dan juga ~bride to be june~ yg lain.  hehe tetibe teringat jadi bride to be dulu.  kekekekeke






Tuesday, June 7, 2016

may birthday blast. #mamaturns31 #mairaturns2

assalamualaikum

dah masuk bulan jun baru terhegeh hegeh.  heh pangai etty sgt ni.

10 mei 2016

syukur alhamdulillah, #mamaturns31.  adeh..perit untuk menerima kenyataan dah tuo.  tapi takpelah, kalau makin mudo tah bila nk insaf, dekatkan diri pada Allah kan.

masa birthday tu aku dapat suprise dari suami.  sebenarnya tengah berperang masa tu.  well biasalah dah tua tua ni, kalau gaduh silent mode manjang.  so tengah gaduh, tak heran lah ko tak wish. (eleh yelah tu tak heran.  sakit hati aku laki tak wish walaupun aku mute semute mutenyeeee) (at least wish laaa bangggggg).  lepas tu waktu lunch aku lari g mydin.  hari jadi kita kan, aci la kalau cheat day.  g mydin cari kek rainbow sebab teringin sgt.  lepas tu, officemate banjer kek lain.  so bawak balik 2 slices cake.  eh mama mesti ingat kt anak gak kan.  makan kt rumah ng anak anak lagi best.

suami pun balik awal hari tu sebab cakap malam ni kita dinner luar.  tp berlenggang jelah.  so aku hidang la kek tu. tp tak pelawa pun kakakak ego lebih.  dia keluar masuk rumah dalam hati ni nk fikir buruk je.  ah bio la aku cakap dalam hati.  sambil dia lalu depan tv tu sempat la dia tegur aku ''hai mama tak pelawa ayah makan kek pun nak...''.  kuang kuang kuang.  okay sambung makan ng anak anak, sekali dia datang lagi sekali, dia nyanyi happy birtday to you sambil bawak kek ni. dia cakap ''siannye mama, beli kek kecik je.  ni haaa i bagi kek besarrrrrrrr''.  kakakakakak aku yg merajuk ni terus ehhhh ehhhhh..okay bab makan jangan ego sgt.  hahaha.  tiup kek, of kos la bukan aku kan.  anak anak yg terlebih excited.  pastu potong kek, makan.  sambil tu dia cite lah dia tempah mana bla bla bla.  okay sebab dah sejuk sikit hati tu, kita layankan je. 

 sedap kek ni.  tp besar gila dan tebal.  esoknya bagi kt budak ofis licin. 

malam tu kami dinner kt restoran steak kt melaka ni.  apa ke nama billionare ke apa tah.  yg depan jj bandar tu.  okay lah not bad.  aku order cheese macaroni sekali makan utk anak anak. pastu suami order lamb chop ke apa tah.  semua sedap. 

"Happy birthday to me. Oleh kerana dah 31, dah tak nangis dah bila masuk 3series. Hehe. Terima kasih husband suprise kek. Lain kali nk merajuk lagi la hehe.
Aku cuma minta aku dikurniakan kesihatan yg baik, sistem imun aku semakin bagus (asek la kena flu batuk stress). Aku minta juga pertambahan umur ni rajin solat awal waktu, rajin dhuha dan jugeeeee tolonglaaaa rajin etty bangun tahajud. Ya ampunn nape tah dah niat malam tu, tp bila alarm bunyi ngelat sgt nk bangun. Ok moga moga aku kuat nak bangun pasni.
Tambah anak bila ye? Ni dah 31. Larat ke idok nk ngandung ni? Hehe.
Pastu...nk ingatkan diri ni, dah tua janganla nk garang2 emo2. Nak jadi mak yg cool je. Ya allah tu aku nk mintak sungguh2. Amin amin amin.
Stay gojes? Byk nau wish gitu. Semoga eat clean ni berhasil. (Malam ni ke dah mkn bape ribu kalori ampuni diriku).
Terima kasih yg ingat harini dan doa macam2 utk aku. Semoga allah kabulkan doa2 tu utk aku dan chuols juga. Semoga allah lindungi diri kita semua di dunia dan akhirat. Aminnnn..."


copy paste dr facebook je wish utk diri sendiri.




21 mei 2016

#mairaturns2

dua tahun dah mek meghra ni.  dah wean off dah pun.  saje wean off awal malas nk extend.  tak larat la nk lama lama.  cukuplah kan ikut seperti yg diamanahkan.  maira pun dah dapat hak maira.  tp sesekali datang gian tu, kasi jelah.  tp sebab dia makin berat, penat nk pangku lama lama.  
yg stress maira ni (punca nk wean off), asal masuk dlm kete sebok nk baring tau.  eii kadang stress sebab tu je.  sekrang tak la sebab dedua dah dok dlm carseat dlm kereta.  lagi lah horeey mama ng ayah dating kt depan.  hehe.

 
 masa ni sambut awal sehari kt tampin.  beli kek biasa je kt kedai kek baker cottage. 

dia ni senang je nk kasi hadiah.  hari kejadian potong kek tu, aku ada belikan patung kancil.  beli kt baby expo.  lepas tu, beli yg ni pulak.  mengenangkan kadang doll ni dia buat seret kt lantai dapo sekali, beli pre loved pun apa de hal kan.  doll ni rm2 je masa ada jualan infak kt opis aku.  seperti yang ku jangka, memang buat mop lantai dapo. 

''#humairaraihanah turns 2!!!! Mey, please be a good girl sampai bila bila ok. Ada rezeki mama duduk rumah, mama didik adik jadi muslimah yg dihormati. Mama takut nk hadap dunia sekarang ni. Moga maira sentiasa dilindungi Allah selalu. I love u mey..terima kasih Allah atas amanah 2 tahun ini.'' - copy paste dari facebook.

dan terima kasih untuk doa dan wish korang untuk kami berdua.  moga moga Allah balas doa tersebut untuk kalian juga.


Friday, May 13, 2016

tema hari raya 2016

assalamualaikum

ewah puasa pun belum kan. usah kata puasa belum, ganti puasa pun belum...lagi 4 hari.  masaklah syaaban ni kena ganti puasa. pulun pulun.

okay balik pada tajuk entry ye.  tahun ni macam nk buat warna kuning.  haritu bincang ng suami, dia nk kuning buttercup.  alahai perlu ke? asal kuning sudahla kan.  aku pun idak le nk pilih kuning menyala nala tu.  ingat aku takde taste letewww...

sebab apa pilih kuning?

sebab aku dah ada kainnye..so tak payah beli lg.  kakakakakakak...isteri yg bijak adalah isteri yg bijak tak payah beli dua tiga kali.  tapi tak berapa nak bijak sbb beli lg 2 pasang.  okaylah tu.  sepasang dah beli kan.  kalau tak kena beli 3 pasang.  ok kategori bijak gak tu.

so minggu lepas pergi jakel.  sampai jakel nampak banner tengah ada sale hari buruh. sampai bila tak sure pulak.  usha dulu tingkat satu.  pastu baru naik tingkat 2.  jangan cari pasal nk naik tingkat 3.  langsir beli kt nagoya je.  hahahaha.

oleh kerana tahun lepas dah berabis ratus ratus kt sini, so tahun ni kena habis puluh puluh je.  jgn boros sgt pilih kain berpuluh ringgit semeter.  sebelum masuk tadi lupa nk bagitau, baca doa halau setan penghasut banyak kali.  kiri kanan aku puhh kan.

tapi apakan daya.  kt atas tu tetibe tertukar fikiran. elok elok dalam otak dah set kuning kuning (ehhh kata dah ada kuning kt rumah...dasarrr).  tetibe tertengok kain satin tone kaler mint cantiknyeee...tp biasalah, aku ni kalau suami di sisi macam lost sket nk buat keputusan.  pegang pegang akhirnya berlalu pergi.  pergi area cotton.  ternampak cotton cantik.  sesuai dengan kain maira.  actually kuning tu matching ng kain songket ayah bagi.  songket tu warna hitam.  tp songket kt jakel tu mcm mahal je.  bila nampak cotton gambar burung warna hitam teruslah beli semeter (RM19).

lepas tu turun bawah.  beli pulak kain utk baju maira.  kuning cair.  semeter RM10.  kain jenis apa tah macam satin tp tak berapa kilat tu.

okay setel maira.

oleh kerana sebelum naik atas td berkenan dengan washable silk, maka kita ke area silk tu lagi.  promosi sepasang RM50.  tp nk beli meter dapat RM12.50.  so beli 2 meter untuk kain aku, 1 meter untuk kain maira.  matching kan dengan plain satin crepe....jeng jeng jeng......................RM4.50 semeter...omagoddddddddddddddddd...pun beli 3 meter utk baju aku dan maira.

pastu suami masuk dengan maira sbb dia dalam kereta mek tu tido.  dah masuk nk beli pulak baju melayu utk suami & umar raihan.  tp baju melayu aaron aziz (hamboi) takde saiz.  owner jakel tu cakap nanti next next week datang stok baru byk saiz.  so bayarlah untuk aku je.

semua tu bawah rm100 je.  sampai laki aku tak caya.  aku cakap eh betul laaaaa...apa lak tak betul.  siap baju mak dan anak pompuan dia tau.  tp oleh kerana suami cakap macam tak cukup je, tetibe rasa nk beli lagi 1 pasang.  ala 3 pasang apa de hal.  semua tu murah murah kot. pandai cari jenis kain mesti kualiti sampai bebila tip top (hahah kang aku ungkit baju raya umar baby tu kang).

cadangnya yg kuning tu aku nk buat baju kurung kedah je.  yg silk tu nk buat kurung moden erin malek.  baju kurung erin malek tu aku dah buat last year.  aku suka sbb flowy.  kalau dapat sepasang lg, ingat nk cari kaler mint.  buat jubah ke.  tetibe teringat satin tone tu.  cantik mint tone ng purple.  kalau dapat sepasang lagi, kebarung pun cantik.  eh banyak pulak sampai 4 hehe.

sorrylah takde gambar apa apa.  sekadar merapu je. 


Thursday, April 28, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | shopping time

assalamualaikum

langkawi ni femes apa je.  coklat, vision, corelle, tefal, rokok, arak.  tu je lah yg orang cari.  sebab murah kan.  dulu officemate aku (india) pergi sana aku tanya u beli apa.  dia jawab ala liquor  je.  hahahahah.

aku memang dah aim nk beli vision 3 serangkai tu dan tefal wok kt sana.  cawan cawan takde la beli sbb fikir alahai takut pecah!!  kang nanges.  memang dari dulu vision vision vision, tefal tefal tefal.  sebab harga memang murah banding dengan jusco.  ala kita memang nk kesana kan.  masuk jela dalam item must buy.  bukan wishlist lagi dah.  haha.

cuma satu je pesan suami aku kalau nk beli ni, kena pakai.  jangan simpan.  kakakakakaka.  sebab kt rumah ada lagi 2 set correle.  corning ware pun guna takat hidang je.  padahal kan boleh guna atas api.  aku pun yela yela.  janji dapat beli.

(dah selamat guna pun, suami cakap, haaa gini bagus.  beli terus pakai jangan simpan)

okay berbalik pada tajuk.

PERIUK KUALI

aku survey semua tempat nk beli vision tu & wok tefal tu.  boleh katakan semua kedai yg ada tunjuk gambar corelle vision tu semua, sama harga.  aku lupa lah berapa liter periuk aku tu.  tp yg sedang sedang la.  kalau yg kecik tu, harga macam macam. tp suami aku cakap, beli jelah yg besar tu terus.  pergi lah kedai mana mana nama pun, tetap harga tu.  yg bezanya, ada kedai offer, kalau bayar cash dapat 5% off.  kedai wawasan baru tak silap aku.  yg lain takde.

dah survey semua kt pekan kuah, balik ke hotel aku survey kt The Zone cenang pulak.  dengan harapan harga murah la sikit.  hehe.  tapi sama je harganya.  cuma yg best dapat la free gift pinggan corelle seketul.  okaylah tu.  pinggan tu seketul rm40 kot.  tempat lain tak dan nk tengok pulak dapat free gift apa.  tu pun sebab period pain, aku takde mood.  asalkan beli sudah.

kuali pulak.  aku kalau boleh nk yg besar terus.  tefal ada jual 32cm offer rm86 je.  tp takde penutup.  takde saiz besar sikit.  tu kt kedai LANGKAWI SAGA. so sebab nk yg besar ada penutup idakle aku beli hat yg tu.  tp bila dah balik, penyesalan tu mula datang bertubi tubi.  adooiiii napelah tak beli je kan.  lantaklah pun takde tutup ke apa.  lulzzzzz..
jumpa kt HIG, tefal 40cm rm200+.  tp bila bezakan dengan ASD, ASD lagi tebal.  so bye bye tefal.  beli ASD 40cm rm146.  puas hati sebab wok ASD lagi dalam banding tefal.
tp sebenarnya memang dah kenan ng ASD kt wawasan baru sebab ada kaler pink.  tu pun kalau bayar cash dapat 5%.  tp sebab dah beli hari isnin nk balik tu, mcm kelam kabut, so aku beli je terus kt Kompleks HIG.

HIG ada banyak tau.  harga pun ada sikit berbeza.

so visions dah setel kt The Zone dengan harga RM300+ (lupa)
dan wok ASD 40 cm kt Kompleks HIG dengan harga RM146
dan tambahan periuk ajaib HIG 28 cm RM55.  time ni takde square.  semua bulat.
pastu gatal tambah beli sudip plastik RM24.  laki aku kecik besor je mata dia tengok aku beli sudip semahal tu.  hahahahaha.  eh mestilah.  dah beli ASD kan, mestilah kena beli sudip special.  


COKLAT

coklat pulak.  tak banyak sgt pun borong.  takat gitu gitu je utk celah gigi.  dan untuk sovenir kawan kawan office. 

tempat exactly tak ingat sebab ada kt HIG, kt Wawasan Baru.  adalah perbezaan tu. murah kt sana, sini mahal.  tp sini murah brand yg tu pulak.  disebabkan ada masa lenggang yg banyak, sempatlah kami survey beberapa tempat.  bila dah compare murah, terus beli.  tp still kena hati hati dengan expiry date dia.  mcm nutella buy 1 free 1.  memang lah suka kan.  tp expired bulan Mei.  mmg kena ratah jelah hari hari nutella tu.
coklat yg aku beli mcm biasa DAIM (rm10.50 200g), M&M (rm17.50), hersyey's (rm11 kot), kinder bueno (rm18.50), ritter sport (rm15/3), twix miniature (rm9.90) dan nutella spread expiry date september 2016 (rm11).

jenuh beli banyak banyak sebab anak anak celik mata je ''ma...nk coklat''.  heaven dorang kan.  hehe.

KAIN BATIK & KAIN PELIKAT

nk murah beli kt makam mahsuri atau beras terbakar ye.  sebabkan masa kt makam mahsuri hujan lebat dan kami tak ke beras terbakar, beli kain kain tu kt HIG dan ramis je.  tp tu semua kerjaan suami.  aku tak campur.  range harga dalam rm11 - rm17 kain tu semua.  suami amik kain cap gajah duduk & mangga.  kalau ada rezeki pergi beras terbakar mesti rambang mata jugak tu.

MINYAK GAMAT

hari ahad tu kt free & easy.  so suami kata jom pegi kilang buat minyak gamat. kebetulan lalu masa nk ke kedai makan kak yan tu, singgah kedai ROJAM.  kt situ suami je beli.  banyak jugak dia beli.
turn aku beli kt makam mahsuri.  aku turun sorang nk cari minyak gamat muka makcik.  haha fara lah ni.  last last tak dapat pun.  aku beli minyak rambo 2 botol utk mak (rm20 sebotol), inhaler resdung, selsema tu (rm5 utk 3 botol) dan balm tu (rm10 utk 3 botol).  minyak gamat tak beli.  pastu nyesal.  haha. 

minyak rambo ni kegunaan utk sakit lutut.  belikan 1 utk mak sebab mak sakit lutut.  satu lagi aku simpan sebab dia kata boleh urut kt perut untuk slimming.  ewahhh suka kan...

Wawasan Baru ni kebanyakan coklat dia murah murah.  tmah pun banyak borong  kt sini.  sini yg ada off berapa % kalau bayar cash.



 Langkawi Saga & HIG ni berhadapan tau. senang sgt.  nk shopping melintas jalan je.  hehe.


RAMS ni dalam area pekan rabu.  kt sini ada jual perfume rm9.  tapi seperti biasa ayat aku "nyesal" tak beli.  kikikikiki.


ni yang Kompleks HIG tu.  ada murah ada yg mahal.  tp pisau kt sini murah.  yg set cantik tu rm24.  yg siap ada landas rm29.  aku beli pisau tu banyak buat souvenir dan kegunaan mak & mil.  depan kompleks ni lengkap ada food court bagai.

jumlah kerugiaan semua dah kira.  termasuk flight yg beli baru & hotel, termasuk tiket bla bla bla.  kami berjaya membelanjakan within the budget.  below 3k.  yeay.  seronok sebab dalam budget tu, semua lengkap.  nanti dapat refund rayani, kita joli yg lain pulak.  hahahahah. 

haih rindu langkawi...



Friday, April 22, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | makan best langkawi

assalamualaikum

diakui, list makan lagi banyak dari list lain lain.  haha.  memang food hunting ke sini.  tp tak banyak la apa yg dihajati tu dapat.  sebab masa.  rasa mcm tight sangat.  bila pagi tu terlewat bangun, mandi pool bagai, terpaksa brunch, sekali bila nk lunch, ek kenyang lagi.  extend ke minum petang, tp kedai dah tutup pulak.  haha.

aku list jelah apa yg aku dapat makan hari tu ye.

JOM IKAN BAKAR - waze je nama ni.

dekat sangat dengan airport.  lepas je amik kereta, terus suami ajak makan nasik.  sebab lapar sgt.  tak pasti berapa km, tp memang dekat.  ikut jelah waze tu.  dari segi harga tak pasti murah ke mahal.  hari tu lunch amik ikan bakar cencaru & keli, ayam bakar 3 ketul, sotong bakar 3 ketul.  lepas tu sup sikit, ulam-ulam.  dalam RM40+.  okay kot sbb ada sotong kan.  sotong sedap.  lembut je.  perapan bakar tu semua sedap. 

 gambar google


LAKSA IKAN SEKOQ

ni betul betul dekat ng airport tepi laut.  tak silap ada 2 gerai ikan sekoq ni.  aku makan hat yang banner warna merah.  harga aku tak sure.  tp tmah kata RM5 sepinggan.  aku makan ni masa nk balik.  tak puas rasanya.  kalau tau hari hari nk makan sini.  ya Allah sedapnyeeeeeeeeeeeee....suami order char kuew teow pun sedap sgt...cendol tak rasa sbb panas sgt masa tu mcm pening lak minum manis manis.  minum mineral je share 4 beranak.

aku share gambo mezah jela ye.  hehe. haaa nampak tak banner merah tu.  tp kalau korang byk masa, try la laksa yg lain.  situ ada laksa power lah bagai.  laksa sekoq satu lagi banner kaler hijau.  try la.



 eh ada je gambar suami kita makan char kuew teow.

umar tu memang favorite dia telur rebus.  tak heran kalau kentut dia busuk.  bahahahahahah

tmah punya gambo elok sekoq sekoq lagi ikan tu.  aku takdan...licin...


KEDAI NASI LEMAK RM1.20 - waze Fave Hotel

dulu masa mula mula google ni, femes dengan kedai nasi lemak RM1.  sekarang dah up 2 kupang.  hehe.  lokasi dekat ng hotel ktorg.  betul betul berhadapan dengan fave hotel tu. 
nasi lemak memang variety ye.  nk daging, ayam, sotong, ikan bilis, telo.  semua ada.  pagi tu je aku makan 3 bungkus.  hahah.  saiz dia kecik je.  tu yg makan 3 bungkus sekali (alasan).  rasa boleh tahan la.  tu yg 3 bungkus.  lol.  ada kuih, bihun.  tp ktorg makan nasi lemak ni semata.



KEDAI MAKAN KAK YAN ULU MELAKA - waze kak yan nasi campur

takde rezeki makan sini.  dengarnya sini kedai yg ada kerabu bronok.  masa ktorg nk pegi makam mahsuri, nk makan sini.  sekali tutup.  kecewa sungguh rasanya.

 gambar google


RESTORAN SITI FATIMAH MAKAM MAHSURI 







kalau korang tak ke makam mahsuri, memang tak lalu la kedai ni.  memang dalam kawasan kampung.  ni pun kebetulan memang ke makam tu beli minyak gamat.  bila lalu ni, jom singgah.  lagipun nk hujan masa tu (first time hujan kt langkawi fuhhh sejuk). 
rezeki aku sebenornye. ada jual kerabu bronok kt sini.  yeay.  tu pun nasib baik tanya tukang masak tu, ni kerabu apa.  bila dia jawab bronok, wahhh apa lagi, beronok ronok la aku kan.  amik sepinggan nk rasa.  aku memang tak pernah rasa pun bronok tu camne.  tengok cerita makan angin kot yg kt tv9 tu.  sejak tu wishlist nk makan gak.  walaupunnnnnnnnnn.........(ko jangan google bronok tu apa).

ni gambar google je.  sedap wey.  actually tak rasa geli pun makan ni.  bronok rasa kenyal je.  yg buat sedap gravy dia tu.  cukup rasa segala daun daun dalam tu.

selain bronok kedai ni ada jual mcm2 ulam.  yg tak pernah rasa pun ada. 

suami cakap kedai ni murah. 


RESTORAN NELAYAN BUKIT MALUT

sebenarnya ktorg salah tempat!!!  dan kenyang baru perasan kedai yg sebenarnya.  wakakakakaka..

kisahnya, hamzah nk makan ikan bakar.  so carilah.  ada satu tempat femes kt chenang.  hj. ramli kot nama dia.  well pantai cenang kot.  kuasa la hai nk ke sana.  so suami aku tanya guard hotel kot kt mana ikan bakar yg murah, senang nk parking.  jawapannya restoran nelayan bukit malut.  aku pun waze exactly nama tu. 
sampai je terkejut.  nape tak ramai.  sebab guard tu kata situ femes.  ok sangka baik, awal lagi kot (lol mcm lah ko tak tau kalau kt melaka awal pun dah ramai kan).  bab parking memang marvelos.  para para suami pilih makanan.  yg isteri melayan anak jela.  kalau nak tau, masa tu family ktorg je yg ada tau.  tp service lambat jugak.  bila sampai, macam eh ni je ke.  ikan jenahak bakar kosong.  udang masak butter, mcm tumis biasa je.  sotong goreng tepung standard la rasanya.  ng kerang rebus.  semua tu takde sambal kicap ke, air asam ke tau.  bila mintak memang takde.  agaknya memang kt sana takde air asam ke semua tu kot.  nasib baik ada sambal udang petai, tu jelah buat kuah. 
makanan tu memang sedap la, berasa.  tapi mahal.  kakakakaka.  makan tu je RM140.

yg sebetulnya, sila waze

Medan Selera Nelayan, Bukit Malut

ni antara blog yang aku jumpa di tempat yg sejujurnya.  hahaha

http://inaachik.blogspot.my/2011/05/4th-wedann-langkawi-medan-selera.html

http://kucingtanah.blogspot.my/2014/01/medan-selera-nelayan-bukit-malut-pulau.html

info dari guard tu betul.  cuma kami jelah yg salah cari.  kalau google dari awal, memang tak salah la.  takpe, next time boleh cuba.



rasanya ni je kot tempat makan yg ktorg cuba.  alhamdulillah apa yg dihajati termakbul.  yg lain lain tu takpe lah, next time kalau ada rezeki datang lagi ye dak...

ni senarai tempat makan hasil aku dan tmah buat masuk dalam itinerary.  senang ada list camni sebab bila korang pergi satu tempat dan nak makan, korang carilah nama kedai tu kan.  actually banyak je kedai makan.  tp of kos la kita google dan take note hasil recommendation je kan.  kira yg best ni, trademark langkawi la.  gitu...


okay, happy tummy.

Thursday, April 21, 2016

cuti cuti malaysia | langkawi 2016 | rumah peranginan persekutuan kerajaan langkawi

assalamualaikum

memula sila bukak http://www.bph.gov.my/

bukak kt chrome tau senang.  pastu masukkan ic.  kang dia detect korang penjawat awam ke tak.  pastu kalau clear, kena daftar bla bla bla.  ikut je arahan.

pastu ikutlah korang nk pilih hotel mana.  tak semua tempat ada.  tp yg aku tau, langkawi, cameron, pd kot. kt website tu ada harga terus.

okay bila dah siap booking, nanti dia suruh bank in.  lepas dah bank in, up load gambar resit tu kt website tu.  ikut je arahan dia senang.

okay aku cerita yg kt langkawi ni la ye.  aku amik bilik deluxe.  tak tau beza ng standard.  hehe.  harga 1 malam rm100.  yg standard tu rm80 tau.  murah kan.  so sebab aku booking deluxe, tmah pun deluxe gak.  sbb nk booking sekali.  oh ye.  boleh je tempahkan untuk kawan kalau pergi sekali guna nama kita yg gomen ni.

rumah persekutuan ni di bawah holiday villa langkawi.  lokasi kt pantai tengah.  dekat je dengan pantai chenang.  kalau nk waze, holiday villa langkawi ok.  kalau pernah pegi awana resort, haaa jalan yg sama nak kesini.  kena masuk dulu entrance holiday villa tu.  pergi receptionist bawak ic dan kad staf sapa yg daftar tu.  dan dia minta sekali kesemua ic orang yg menetap.  macam kes aku, dia minta ic aku, tmah &mezah.  gituuu...lepas tu dia bagi kita kunci.  dan terus drive ke kawasan hotel gomen ni.  dalam hotel tu jugak cuma jauh la.  kang tanya je guard kt situ.

surrounding hotel agak scary.  hahahaha.  masa memula aku cari bilik ni ya Allah azabnya.  nk tanya sapa tak jumpa manusia.  nasib baik ada kakak housekeeping.  dia tunjuk bilik ktorg belakang sekali. sabor jelah penghujung dunia.  dala tingkat 1.  oh ye.  takde lift tau..nasibleee labu angkat luggage.

tapi tapi tapi....


bukak je balcony uwaaaaa terus nampak pantai.  dekat sgt.  tapi sebabkan bilik atas, takdelah bangun pagi terus jejak pasir kan.  over tu.  hahaha


 ni gambar hari kedua.  over tau bangun pagi terus pergi pantai dengan baju tido. 

ni pantai tengah.  private.  ada hotel ni je.  depan sket chenang, tp jauh la.  pantai okay bersih.  halus je pasir dia sampai masuk dalam seluar aku susah sgt nk keluarkan. lol

luaran je nampak scary.  padahal ramai gila menginap kt sini.  full house tau.  tu yg dapat bilik atas tu. 

dalaman hotel biasa biasa je.  besar cukuplah keluarga kecil kami ni.  katil tu besar gak la.  pastu ada day bed buat main lompat lompat.  kettle semua ada tp tersorok, kena pandai cari dalam kabinet tu.  kalau baca review ada banyak nyamuk.  jangan risau, ada ubat nyamuk letrik tu.  korg standby beli ubat yg keping empat segi tu je.  tapi sebenarnya boleh mintak kt akak housekeeping.  cuma kalau depa takde, korang ada spare kan.  aku pun tak teringat nk bawak ubat nyamuk.  tp sebelum tido memang spray yg untuk insect tu (aku bawak). 

yg tak bestnya hotel ni, plug ada 2 je.  which is 1 utk tv, satu utk kegunaan general.  weyyy tak cukup...so sila bawak plug lebih.  boleh guna untuk charge hp, power bank. 

lain lain ok je.  iron tak pasti provide ke tak.  tp aku bawak sendiri.  hehe

ni gambar dalam bilik.  gambar masa nk check out.  gitu lah romannye dengan anak anak ni. 

bagi aku berbaloi sangat lah duduk sini.  yelah kita g langkawi pun bukan habiskan masa kt dalam bilik je.  so untuk berehat memang okay sangat sangat.  lokasi pun tak crowded mcm chenang.  parking pun senang.  aih kalau rezeki pergi lagi, memang sini jelah tujuan aku. 

oh ye, kalau kes mcm aku kerja kontrak even kt utem, ic aku menunjukkan aku bukan kakitangan kerajaan okay.  sentap kt situuuuu....

oh ye, breakfast tak provide tau.  tp dengarnya boleh claim breakfast 1 malaysia ke apa tah.  tp kalau dah pergi sana, kita makan jelah kt luar kan.

hotel ni ada swimming pool gak.  tp kena berjalan sket ke arah holiday villa tu.  pool dia best. ada jakuzzi lg.  tp aku tak pergi jakuzzi tu sbb tengok budak budak kt pool kids.

sekian, review ikhlas aku. berbaloi bak hang....



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails