:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, October 30, 2017

aulia raihanah :: jaundice

assalamualaikum

umar jaundice lama - sebulan.
(czer) (mengandung makan tah apa apa) (37 weeks)

humaira raihanah tak de jaundice (mak beranak normal) (mak jaga makan) (40 weeks)

aulia raihanah (czer) (38 weeks) (mak jaga makan half, half tak jaga makan lolzz)

so masa mengandung, aku pulun gak minum susu kambing, yada yada yg berkhasiat lah kan.  dengan harapan baby baru tak kena jaundice macam kakak...

tapi bila dah beranak czer, instinct cakap macam akan jadi cam abang jeee...tapi terus amit amit janganlahhhhhh...hahah

masa nk discharge wad tu (ahad) paeds amik darah aulia nk buat test jaundice.  reading TSB (utk jaundice) 9.  paeds kata elok lah stay dulu 1 malam dok bawah lampu tu.  semoga tak naik naik bacaannya.  okaylah nak, anak tido sini lg 1 malam ye, mama nk balik.  maka aku balik sorang sorang.  anak dah 3 pun, kalau kata hati mak tu, tetap rapuh tengok anak masuk nicu. even kuning je ponnn...aku tak cium pun to say goodbye.  sebab cembeng nangis.  terus ajak laki kuo.  hahaha...

paeds janjikan esok boleh balik. 

esoknya (isnin) tengahari dah siap siap nk pergi hospital.  otw tu hospital call bgtau dah boleh amik.  eleh, kite dah otw pun wak! hehe...

yeay lah kan anak dah balik ke pangkuan kita. 

esoknya tu (selasa) nurse kk datang (perkara paling boring kan).  lg boring kalaulah dok ulang ulang, kuning lagi anak awak ni...bla bla bla...so dia suruh esok repeat TSB tu. 

dan bermula lah, selagi tak hilang jaundice, selagi tu lah nurse dok datang paksa paksa kita g amik darah.  stress tau tak...boleh tak nurse nurse ni semua datang rumah tak stress kan lagi mak mak dalam pantang ni...terus bp aku naik wey.  tak memasal kena makan buat darah tinggi. 

dan instinct aku betul.  bakal jadi cam umar ni...bacaan makin naik.  aulia pulak tah apa peel, jenis susah berak.  boleh tak 3 hari sekali je dia berak.  newborn -  3 hari sekali???  whatttt....3 anak, ni first time aku rasa.  bukan ke baby jenis berak byk kali...udah tu camne jaundice nk baik kan...dia tak berak pun aku boleh stress. 

ada je hari yg ktorg malas nk amik darah.  kena bebel pun lantak la situ.  pastu ada jugak harinya menjadi sengal.  amik darah, pastu tau result makin naik terus balik rumah (tak jumpa doktor). wakakakakak...hare punya perangai laki bini.  esoknya confirm lah kena bebel ng misi dtg rumah siap note situ, ibu tak jumpa doktor.  wakluu, laki aku punya idea takmo jumpa doktor, ibu jugak dpt nama tauuuu.....

last kopek weekend tu, ktorg g amik darah kt hospital alor gajah.  situ kurang sket orang.  doktor bagi kantung air kencing nk check sampel. boleh pulak salah pasang, tercicir air kencing tu.  last last tak dapat pun sample tu.  doktor buat surat refer ke paeds GH.  setel.

bila dah check in paeds GH ni faham faham jela ye.  kena buat appointment, jumpa 2 minggu sekali.  tp syukur sgt lah.  mudah sgt urusan sini.  bila turn aku, tak payah tunggu lama.  kadang tak sampai setengah jam pun.

dan kalini aku rasa kuat dan seronok dapat keluar g spital.  yelah dlm pantang boring kan...dpt kuar tu heaven benornye...

check in paeds, kena 2 kali tadah air kencing.  stress weh...sbb memula suspect cam ada infection.  tambah stress doktor kata takut ada kaitan buah pinggang.  uhaiiii....nasib la yg last tu clear.  ishhh mana datang infection nya tah..

jaundice dah clear juga akhirnya.  hampir sebulan jugak laaa...jaundice clear, urine pulak tak  clear. 

tp tu lah, hari hari aku doa semoga cukuplah check in kt paeds tu.  sebab aku penat collect air kencing dia.  hahahahahahha...

rupanya last visit tu, hari ketiga ramadhan pakar kata, okay clear..discharge!!! yahooooo....keberkatan ramadhan...

aku tak la kesian kt anak masa amik darah tu, sebab aulia memang relax sangat.  dia kan kuat tido yelah jaundice kan. tp bila masa amik darah tu, mmg dia tidooo tak berkutik pun.  so tak kesian pun.  hahahahah


so tu lah kisahnya jaundice yg suka sangat kt anak anak aku... mak redha laaa...

tapi jangan fikir pulak takmau jaga makan masa mengandung.  kena fikir tu juga.  jaga makan nanti anak pun sihat, kulit pun cantik.  ala jaundice tu apa lah sgt.  kena pandai pantau je bacaan darah dia tu.....kalau tinggi sangat tu patut kena risau kan...







Wednesday, October 25, 2017

#auliaraihanah

assalamualaikum


siyes rindu blogging.  .

ok ok sedia, aku nk mula naik sheikh dah ni...(pastu ilang balik kui kui kui)

anak ketiga ni, aku beranak pada tarikh 14 april 2017. due 21 april....gini haa citenyeee...

memang mengandung kalini, masalah songsang.  atau transverse.  ikut suka dia lah nk duduk mana kan.  jarang sangat dia kt bawah.  hanya pagi je.  sebab kita rasa lah seksa nk bangun atau sakit kt ari ari tu.  in fact aku beli je ubat homepati apa tah nama nya tu.  ubat tu memang untuk songsang.  okaylah berhasil.  seminggu aku check up kt kk, elok turun bak kata misi tu la kan...

12 april rabu, aku cek up kt kk.  ok nurse kata cephalic.  since that tayah la scan kan.  last week dah scan pun memang kepala kat bawah.

13 april khamis, aku mmg ada appointment kt hospital besar melaka (gh).  since kelahiran pertama aku czer, so mmg forever laaa kena check kt gh.  plus transverse ni laaa...hari tu plak ramainya orang.  oh ye, aku bawak skali baju baju tau.  sebab dah 37w.  so standby je baju dlm kete.  pastu mcam ada instinct jeee hehe.  dan kalini, suami teman skali.  sebelum ni aku suka pergi check up sorang sorang.  naik grab je la..susah parking gh ni...

so khamis tu, ramainya lahai..nasib baik mulut peramah kannn sembang lah dengan orang kiri kanan.  boleh pulak belakang tu, nurse kk cheng tempat aku check up...galak la sembang sebab kenal.

okay nama dah kena panggil..scan dulu.  lari dari kebiasaan. biasanya jumpa doc dulu baru scan.  okay aku pun yakin melangkah ke bilik scan.  doc tengok buku, dia cakap bla bla cephalic, transverse bla bla bla dia tujukan scanner tu kt perut aku, dia cakap mana kepala? takde pun...transverse lagi lah ni....omggggggggggggggg....aku terkejut kot...eh semalam kt klinik cephalic.  omg rasa nk nangis...doc pun kerek tah aku lupa apa dia cakap.  okay fineeee....!!!!

keluar bilik scan tunggu turn jumpa pakar pulak.  aku duduk balik sebelah laki aku.  aku cakap ala songsang balik la yang...sedih! dia pun cam sedih bla bla apa tah dia cakap.  pastu nombor aku dipanggil. jumpa pakar.  dia cakap camne ni puan baby transverse ni.  puan dah 38w esok kan...aku dah blur ni....sedih sangat.  yela kalau boleh takmau lah czer lg kan...pastu dia cakap, takpe puan keluar dulu, saya bincang ng senior camne...aku pun keluar g toilet.  laki tanya kenapa pun aku malas nk jawab.

dalam toilet aku menangis!!!!!!!!!!!!!!!!!!! uwaaaaaaa

betul lah menangis tu buat kita lega dan boleh fikir waras...aku keluar toilet, aku duduk sebelah laki aku...aku cakap i nk operate jelah yang.  i dah penat laaa...laki aku buat muka pastu diam jela.  pastu dia kata serah je kt allah, allah sebaik perancang.  ok. nombor naik lg.  jumpa balik pakar tu.

kalini dia panggil geng dia pulakkk...haha eh takde.  senior dia tadi tu.  dia tanya camne puan. apa keputusan puan ye?  aku jawab, saya nk czer jela doc.  lagipun dah 38w.  saya pernah czer anak sulung, tak boleh buat ecv tu.  i got no choice.  baby pun tak stabil kan asek pusing pusing je...saya penat dah nk bawak perut ni...sambil gelak gelak.

pastu senior cakap, ok lah kalau macam tu...

mula2 tu aku cakap, ada ke operation weekend?  sebab ingat nk admit sabtu.  so weekend boleh hantar anak anak kt umah mak kan...kira bukan emergency laaa...elective czer...

tapi senior tu cakap, kalau macam tu, harini jugak puan admit.  esok operate ye.  weekend takde elective...aku pun ermmm ok...(ada buat ve sekali, 1.5 cm open, soft servix) kira soft tu kalau nk normal pun boleh kan...hehe

ya allah bila fikir balik, memang semua tu mudah bagi aku tau...yg mula2 aku plan weekend tu, ingatkan isnin bolehlah discharge kan.  tp hakikatnya ahad tu aku kt rumah dah.  hehe...cantikkan....

so petang tu jugak aku admit.  see kan betul aku cakap mcm instint aku...beg sume dah ready...

okay yada yada tunggu kt pac, tukar uniform semua...lambat gak lah masuk wad.  lupa tah pukul berapa.  tp suami aku tunggu jela..anak anak pun dah pergi ke rumah mak. kebetulan adik bongsu aku nadia tu ada kt rumah mak.  so taklah mak sorang jaga anak anak. 

masa kt pac, mak, nadia, umar maira datang.  sebak weh hati ni...yelah esok nk bertarung nyawa ni...tah panjang umur tah idak.  siyes sedih.  dorang datang bawak mekdi pulak tu...nk nangis segan.  tahan jelah air mata sambil makan mekdi.  bila dorang nk balik tu, ya allahhhhhhhh.....yelah kan tak pernah pisah ng anak anak...pujuk hati sendiri, sabo ty, kejap jeee esok lusa jumpa balik...

wad penuh.  aku entitle dapat wad 1.  tp penuh masuk jelah class 3.  masuk pun dah malam sangat, aku nk tido nk baring je...tp yelah dah sarat camtu, baring pun serba tak kena.  tu sebab aku nk sangat cepat beranak. aku dah tak tahan nk bawak badan ni...aku tanya nurse esok turn aku no berapa?  nurse jawab no. 3 maybe tengahari.  ya allah tak sabarnyeee...nurse pesan esok lepas subuh, mandi sesiap.  dia nk masukkan tiub kencing tu.  ok dah gerun.

oh ya..sebelum ni kalau check up, bp aku selalu tak cantik.  tp bila terus decide czer ni, elok pulak bp aku...haiiiiii lah...

okay bangun subuh pergi surau, doa lebih sikit.  hehe..(hari lain tak lebih kan...amboi ni)...

lepas tu report kt nurse kita dah siap dah ni...tp lambat benau.  so mak buyong ni biasalah mudah mengantuk.  so tido lah kejap.  bangun nurse panggil pasang tiub kencing.  pastu kehulu kehilir laa kau angkut bag kencing tu...mula mula tak selesa, tp lantak kau lah..aku nk sambung tido...lambat benau sampai turn nya pun...

lebih kurang pukul 11 camtu, nurse panggil...nor baity...ready ye...omg omg terus debo lain macam...

ok nurse suh tanggal semua barang kemas mami jarum.  tanggal itu ni, jangan ada besi kt badan.  pastu pegang.  pastu terus roger laki, tunggu mak kt kt luar yeee...nk gerak dah ni..rupanya laki aku setia menunggu tu haaa...oloh olohhh...otw dari ward ke ot tu, jumpa suami tersayang.  salam salam, pass rantai, gelang tadi.  pastu bye bye jela ye...pung pang pung pang, sampailah kt ot tu...tetibe mcam dejavu sebab dulu umar pun tempat yg sama kan..

cut it short...masuk ot tu, ya allah tak pernah berdebar sgt sgt ni...jantung rasa laju gileee...lepas dia nyalakan api atas tu lg laaahhhh nk nangis....masa bius pun takut gileee pdhal mcm lah tak pernah rasa kan.  cuma yelah lupa.  masa bius kt belakang tu, memang rasa bius tu masuk tergerak badan aku mcm kena shot letrik tau.  tp pakar tu kata takpe normal je tu.  lepas tu bermula lah episod....tak seram pun.  biasa biasa je.

rasa lah kena godok perut tu...start operate tu pukul 1230pm tak silap aku...pukul 1245 baby dah keluar.  dengar je baby nangis, sedihhhhhh....dan lega.  okay typical mak, nangis masa dengar tangisan pertama tu.  kuat gileee....lepas tu dengar pulak srot srot doc sedut apa tah...dengar doc cakap air ketuban dia banyaknyeee....lepas tu sorang lagi, aah dia cakap memang banyak.  AFI (bacaan air ketuban 20 plus).  pastu aku tertido kejap.

oh ye lupa.  doktor 2 orang melayu yg handle ni...syukur rezeki yg sambut tu muslim.

then nurse kejutkan, puan ni baby ye..subhanallahhhh indahnye perasaan tu...sama mcam umar dulu...dapat tengok baby, putihnyeee...dia tunjukan girl ye puan...dah berak dah pun..omggggg....cepatnya berak.  hahahahah...

dah setel semua, letak aku kt tempat panas tu...siyes menggigil badan.  kebetulan masa tu kan solat jumaat.  dorang letakkan aku betul2 kt tepi radio.  dengar lah khutbah, nasyid.  bestlah sebab tenang jugak hati ni...oh ye efek bius, muka aku gatal gatal tau...jenuh weh nk garu...elok elok nk nap, tak jadi sbb gatal sgt muka ni...nurse semua tunggu bius hilang baru sorong aku ke labor room.  asek datang usik kaki je...

tp tak lama pun.  dorang sorong balik aku ke labor room, dan kemudian terus ke wad.  oh yeah, dpt masuk first class.  tp jangan risau laa semua nurse uruskan.  ko baring je.  nurse tukar pad.  dia kata tido ye...jangan bangun 6 jam ke berapa tah.  suami masa tu adalah.  baby masa tu dah bawak ke ward tp nurse jaga.  suami amik kejap bawak ke aku...tangkap gambar kejap, pastu aku cakap letak la kt  nurse tu i nk tido.  wakakaak dasar sgt...heaven weh tido flat bed....9 bulan tido ngiring sakit tulang aku...

kira seharian jumaat tu aku tido laaa...patut 6 jam malam tu dah kena bangun kan.. tp nurse kata tido jela esok baru bangun.  hehehe...

esoknya pagi pagi dah kena paksa bangun tau. pastu baby dia kasi kt kita...omg kenalah bangun..susukan baby.  since tiub kencing ada lagi. takyah g toilet kan...duduk je situ jaga baby....mak, umar maira pun datang.  in law pun datang melawat.  bila doc tanya dah bangun ke belum jalan jalan, layankan aje udahhh...hehe padahal dok atas katil je aku...

(panjangnya bila nk habis niiiii....)

dah esoknya, ahad aku dah discaj.  omggg mudah sgt aku rasa...

dan ye...walaupun czer, aku rasa mudah sgt urusan aku tau...syukur lah sakit pun tidak.  cergas lg.  dengan baby kena jaundice pun still aku boleh pergi klinik. 

yg injection lepas beranak tu pun aku tayah buat.  sempat buat 3 kali kt ward tu je pun.

nama diberi aulia raihanah....

sama macam abangnya, prolonged jaundice.  siap refer paeds lg.  tp sebulan je pastu okay...

okayla tu je nk cite.  penat pulak tetibe taip panjang2 ni...hahahah




 esoknya isteri CM datang wad aku, melawat baby dah lahir 15 april.  tp rezeki anak aku dapat angpow rm50, sijil dan hamper baby kiko.  rezeki sgt ni...


 fresh from oven sgt ni...3.3 kg.

 baby ni copy paste umar raihan sangat sangat...


 dan kali ketiga sambut raya lepas pantang.  dari anak sulung camtu...good timing masa raya dah kurus (kurus kejap jela)

 see copy paste sgt kan...

 tapi kakak sayang sangat sangat kt adik....

 dan aulia raihan pun dah makan.  dah 6 bulan...takde puree dah.  mama dah buat bubur untuk dia....


doakan anak anak kita semua sihat walafiat ye...



hai hai dari mak anak 3...

assalamualaikum

ya ampun ya ampun ya ampun....

mak dah beranak uols.

entry aku mengandung kali ke tiga pun tah tah takde.  alih alih dah beranak. beranak pun bulan april hari tu.  lo ni, anak dah makan pun.  wakakakakakkak

kadang rasa nk katup blog ni...
tapi sayang pulak....

dpt gak pm pm ni, terjumpa blog aku sebab nk cari pasal kawen lah, pasal breasfeed la bla bla bla...alhamdulillah, dpt gak kasi info yg berguna walaupun banyak yg takde point.  wakakakaka...

banyaknye nk bercerita.

walaupun ada ig, ada fb, tp kt blog jugak yg best nk bebel bebel kan...

lagi lagi nk cerita pengalaman beranak anak no 3 ni...nak sangat2...tp nantilah...

ermm..caya lahh, nantilah tu, tah tah tahun depan aku taip.  ish doakan cepat lah ye...kalau boleh harini jugak (harapan jela)...

aku enjoy baca blog korang.  rajin korang update yeee....walaupun selalu nampak kt ig, tp baca blog korang aku happy gila...blog aty, blog wawa donat, blog wawa satu lagi tu, blog jasmin, blog raden, blog amal, ehhh ramailah....aku jarang sgt bukak blog ni.  tu yg sekali sekali bukak ni mcm jakun gila sekali harung aku baca....

ok ok...aku nk cari gambar buat modal ni...heheh



Friday, March 3, 2017

birthday mak dan nadiah Februari 2017

assalamualaikum

ei ei eiii...banyaknya nk kena update ni.  banyak lagi cerita belum diceritakan.  kalau nk fast lane update (eh eh bajet betul ko ni), kt ig aku mmg cepat.  tp tu la, kawan kawan yg rapat je follow ig.  kawan tak bape nk rapat, mmg takde lah dlm list aku.  yg kt ig, tak semestinya ada kt fb sebab aku malas nk share kt fb.

ok la nk update cerita sambut birthday mak & adik aku jelah.  birthday mak 12 feb lepas.  hari ahad.  sambut sekali birthday adik aku, 23 feb. dah siap pesan ng adik aku yg kerja tak tentu hala balik kul berapa tu, sila balik awal hari ahad tu.  nk makan makan.  ktorg ni kalau birthday makan makan jela.  kalini tak pergi dala ikan bakar ke apa. cliche sgt la org melaka g medan ikan bakar sambut birthday.  hahahahaha.

sebenarnya, minggu sebelum tu aku teringin sangat sangat nk makan nasi arab & humus.  omg sedapnya....hari ahad laki aku free, ktorg pergi lah makan kt bukit beruang. apa tah nama kedai tu.  pastu fikir eh minggu depan birthday mak ng nadia, kita pergi sini jela.  lgpun mcm tak pernah bawak family makan sini.

terus roger adik 2nd aku, bgtau plan.  ok semua setel, dia pun dah order cheese pie.  ok lah tu.

soooooooooo, ahad malam tu, masing masing lah bergerak ke bukit beruang tu.  malam minggu tu biasanya tak ramai org.  just nice je.  sini yg best, service laju.  tak sampai berminit minit semua dah terhidang satu satu.  ish suka lah aku kt restoran ni.  pastu harga dia best gile.  tak mahal.  maybe restoran ni area MMU kot dan sebelah MMU tu hostel student UTeM.  so consider harga student gak kan.

malam tu kami order 2 jenis nasi arab.  sorry lupa.  tp dedua kambing.  haha barulah nasi arab kan makan kambing.  dan of kos aku akan order humus with bread.  humus kt sini sedapppp....aih aku sorang je pun boleh makan.  lepas tu suami aku order roti apa tah, cicah dengan kari kambing.  roti tu biasanya bila dah sejuk kejung.  dan lain lain order minuman jelah.  aku stick lg dengan jus nenas dia.  pehhhhh....adik adik aku order shake vanila, jus honey dew la bagai.  mak teh o panas je (ek eleh mak ni), suami aku tah lupa order apa.  semua sekali bayar RM113.  ok sangat sangat kan.  sebab nasi tu 2 large tau.  alhamdulillah.

well, tau lah kalini ikut tekak aku kan.  tu sebab ke sini.  so utk family aku, ini adalah 1st time dorang makan humus.  bahahahah semua terkulat kulat apeni apeni.  kikikikikiki....

kek adik aku order pun sedap.  kek tu dah habis makan baru ktorg potong.  macam dah kenyang.  tp bila ngap kek tu, eh sedapnyeee....last nya habis jugak kek tu.  tp saiz dia sedang2 jela.  tak besar pun.  cheese pun tak muak sangat.


 ni jela hadiah utk mak.  pastu kang bulan 4 mak dpt hadiah lg sorang.  hahahah (ni ayat laki aku). 

semoga kedua-duanya dilindungi Allah SWT selalu.  dimurahkan rezeki adik aku dapat kerja yg lg bagus dr sekarang (office hour), diberikan kesihatan yg baik untuk mak aku....banyak lagi doa utk keluarga aku, tak larat nk taip.  lol.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails