:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, December 30, 2015

hari pertama umar raihan ke sekolah

assalamualaikum

isnin lepas, 28 disember, anakanda sulung (ewah) dah selamat ke sekolah.  sekolah umar biasa biasa je, takde branding gah seluruh malaysia.  tp agak gah la kalau kt melaka ni.   tadika ni banyak branch kt melaka. 

takde apa pun yg aku prepare untuk umar masuk sekolah ni.  tapi malam sebelum tu, barulah kalut takde sticker nk tampal kt pencil box, kt botol air.  aih.  padahal ahad tu aku dah ke tesco besar.  dulu beli sticker kt tesco tu la. since minggu ni orientasi je, cikgu cakap tak payah bawak pape.  uniform pun dapat esoknya.  esok tu pakaikan jeans je.

aku relax je tau.  orang lain sungguh sungguh cakap touching anak dah besar, aku relax je. 

sampailah satu masa tu.......

aku wasap bs dorang.  cakap camnelah esok maira abang takde.  haritu abang kuar kejap pun, dok abang abang.  pastu jawapan yg aku tak sangka dari bs. umar maira rapat, dorang kalau apa apa buat berdua.  wahhhhh mcm tak sangka.  nurul cakap siap kalau adik nk tido, abang zikir kan.  masa tu lah baru aku rasa sebak.
yelah, kt rumah lain kot.  kt rumah dorang asek nk gaduh je tau.  sampai kadang mood aku malas nk layan, lantak korang lah.  kalau mood aku tak baik memang aku lagakan kepala dorang.  hahahah.  ni kadang adik gigit abang, abang tolak adik.  kadang takde suara nk halang, tu yg biorkan je. 
cuma tu lah, tak sangka kt rumah bs dorang baik.  baguslah tunjukkan teladan yg baik kan bila kt rumah orang.  hehe.

ok tu sebak sikit je. sampailah.......

esok paginya tu, aku kejut umar. eh elok pulak dia bangun molek molek kan.  penuh senyuman cakap abang nk pergi sekolah ni.  terus dia mandi.  since konon kami nak bangun 6.30 tp terlajak kul 7, masing masing terkocoh kocoh lah.  aku mandikan umar.  umar cakap maa tak payahlah, abang mandi sendiri.  aku cakap ish lambat dah ni...kang sekolah tutup.  sambil tu aku syampu kan rambut dia.  at the moment yg aku sentuh je kepala dia, mata aku berair.  ya Allah anak aku ke ni.  anak yg aku kandungkan dia, beranakkan secara czer, lahir 2.5kg, anak yg aku susukan dengan susu aku, yg segalanya berlaku depan mata aku......semua kenangan tu yg berputar putar masa aku syampu kan rambut dia.  seriously aku menangis masa tu.  teruslah aku berpesan kt dia sekolah baik baik tau, dengar cakap cikgu, jangan gaduh gaduh. 

haihhhh...relax relax aku, bonding time dalam toilet jugak yg meruntunkan hati aku.  kerek konon. 

dan aku yg siapkan dia pakai baju, sikat rambut.

 oleh kerana bising bising pagi tu, adik pun bangun sekali.  mandi lah sekali pagi pagi ni.  bila ayah pakaikan baju, tu lah jadi macam tu.  seluar lain, baju lain.  


lepas tu semua lah dia nk bawak.  buku baru beli nk bawak, kolam nk bawak. 

hari tu, ktorg amik time off.  well, hari pertama anak ke sekolah kan.  nak lah jugak dedua hantar.  hantar abang dulu baru hantar adik.  ingatkan dalam happy happy dia nk pergi sekolah, tak menangis.  rupanya nangis gak.  hahah.  jenuh dia pegang kaki ayah dia tak kasi balik.  last last cikgu kata, takpe balik je. tau lah dia handle macam mana.
bila ktorg lalu je balik tadika, cikgu cakap dah elok dah tak nangis.  maknanya tak sampai 2 minit pun nangis.  lol.

umar half day je. aku maleh nk anto full day.  so tengahari tu aku amik.  masa dalam kereta aku nampak dah bayang bayang dia berlari main.  pastu masuk je kereta, typical mak mak lah ''harini belajar apa, buat apa, main apa''.  lol.  pastu boleh dia cakap ng aku ''nape mama amik abang cepat sangat, abang tak main lagi playground tau''.  aikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....aku pun lupa aku bg jawapan apa.  hahahah.

oleh kerana dia behave, aku cakap jom mama belanja aiskrim.  sebelum beli aiskrim, kita pergi tesco dulu beli singlet.  kn aku cakap, konon tak kalut cari barang anak.  sekali, semuanya belum beli lg.  ni tracksuit baya baya dia, manalah aku nk cari.  



happylah dia dapat makan aiskrim.  sesekali sebab kang kong kong kong. 

lepas tu balik rumah konon nk tido jap sebab aku dah tingtong habis. aku ada masalah tak boleh tido kalau ahad malam isnin, tak tau nape.  padahal ahad tak tido siang tau.  so aku cakaplah ng umar, mama nk tido kejap, abang tengok tv ye.  last last aku terbangun pukul 3 tau.  niat nk nap 10 minit je.  sekali sejam ko aku tido.  haha.  terus kejut umar hantar g bs, dan aku pun drive balik ke opis.

so berakhirlah kisah hari pertama umar raihan ke sekolah. 

hari kedua ke sekolah, aku sorang hantar so tak sampai 3 minit pun.  hantar kt gate, salam mama, terus dia masuk dalam.

hari ketiga yakni harini, ayah yg hantar.  ada drama airmata okay kt luar gate. 

maknanya kt sini, mama lah yg kena hantar utk elakkan dia menangis. 

=)

rata rata babies tahun 2012 sekolah tahun 2016 kan.  tak sabar nk baca korang punya cerita pulak. 






Thursday, December 10, 2015

terlalu rindu.

assalamualaikum

tadi masa kt traffic light, seperti biasa lah aku check hp.  sebelum check hp, on aircond dulu sebab pagi pagi aku jarang on aircond.  tp sebab jem lama kan, on le kalau tak mati lemas pulak aku.  ong gemuk kn oksigen tak cukup.
(hawau kakmy cakap aku debab.  siulllllllllllll) (hahaha tak bley terima kenyataan) (ok atkin)

lepas on aircond, kunci pintu.  kete aku bukan autolock. so kena manual kang ada org jahat amik hp aku.  aku skrg paranoid. semua pun orang jahat.  haha.

lepas tu aku check hp.  on data bagai.  check telegram.  okay geng aku masih tidur semua.  aku hanya mampu taip omg je.  kekekekekeke.

pastu check fb.  tengok memories tu semua.  scroll down, tahun 2009 ada status aku nk balik kampung jap g.  tetibe sedih wey.  teringat arwah wak usin.  haih, rupanya, hujung tahun ni, banyak jugak status aku melibatkan family, balik kampung.  so nak tak nak, aku memang emosi lah bila ingat balik kampung tu.

hari tu baca balik blog ni.  terjumpa entry aku jadi decorator meja makan jaja kawin.  aku bergaduh dengan wak usin sebab wak kacau aku nk deco deco meja.  ada dialog antara cheyah ng wak, "wak jangan kacau etty, etty tu wedding planner tau''.   pastu wak jawab ''huh, diri sendiri tak wedding wedding lagi''.  aku gelak besar tau masa baca entry tu.  dalam masa yg sama aku menangis sebab kenangan aku rewind balik.  ooooo skrg pun bergenang.

banyak je aku nk luahkan perasaan rindu, kesal aku sejak wak usin pergi.  fb salah satu contoh la nk luahkan ye dak.  apa fungsi fb tu kan.  tp yelah, kita takmau cederakan perasaan sesiapa, lagi lagi anak wak usin. dan mungkin semua sepupu aku belah arwah abah, atau sepupu lain.  mana tau, ada lagi insan yg lebih rindu.  aku ni rindu sebagai anak buah.  lain rindu sebagai anak.

terlalu rindu.  tu boleh aku cakap.

kadang kan, nk balik kampung tau.  macam sekarang cuti sekolah, rindunyeee nk jalan jalan mcm orang lain.  hehe.  ingat je nk balik kampung.  tapi lepas tu berfikir 2 second, wak usin dah takde, nk tengok sapa lagi.  terus murung lepas tu.  haih lah...kenapa cepat sangat wak pergi.

kalau aku nampak status sepupu, kot lah nurul ke kak anis ke cakap pasal rindu abah (wak usin), aku yg terlebih emo.

aku ada cuci gambar masa wak pergi haji.  yg aku hantar ke tabung haji tu.  bila aku tengok gambar tu, lama sangat aku usap usap gambar tu.  seolah seolah aku nk ingat balik kasarnya tangan wak yg aku salam aku cium.  nk ingat balik bau badan wak yg ada bau rokok tembakau tu.  oohhh i is sad.  tu belum lagi aku tengok gambar kawin aku.  wak pakai baju hijau, janggut misai rambut semua putih.  rindu tau.  teringat wak masuk bilik tanya ''etty nak kawin ke dengan najib ni?''.  dengan tak malu, aku angguk sekuat mungkin cakap nakkkkkkk!!!!  hehehe bongok kan.  senyum sikit dah lah.  terus jerit nak.  haihlah...kenangan.

kadang macam sekarang, aku lebih rindu wak usin dari arwah abah.  sebab yelah aku hilang abah pun masa aku kecik lg.  pun dah terlalu lama.  rindu abah tu abadi lah kan.  tp wak usin, lain lah.  sebab banyak kenangan waktu aku dah besar ni.  baru lagi mungkin.

takpelah, al fatihah dan bacaan yassin jelah aku sedekahkan untuk wak usin, abah, embahtok embahlain, pak andak, dr mariana, dan yg dah lama mendahului aku.  alfatihah jugak pada mak, laki aku, anak anak aku, adik adik aku, family besar aku yg lain, semoga Allah sentiasa lindungi dorang.

terlalu rindu.

Wednesday, December 9, 2015

monolog si gemuk

assalamualaikum

jarang aku ada azam.  sebab aku sendiri tau, aku ni hangat hangat taik ayam je bila berazam.  last aku ada azam, sampai tahun 2010 kot.  tu bujang trang tang tang lagi.  konon nk kurus lah haih.  cuma azam pakai tudung je terlaksana je tahun tu.  tak lambat, tak awal.  tak silap pakai tudung 1 April 2010.  alhamdulillah, ada lah azam yg tercapai kan.  kurus tu, azam yang takkan tercapai la kot.

kurus ek.

aku bukan jenis kurus sebenarnya.  aku memang gemuk dari kecik.  mak aku siap cakap, dulu baby aku gemuk.  toodler pun masih gemuk.  aku kurus sebab aku nak gown baby kiko je.  mak cakap, gown tu sesuai untuk budak kurus.   masa tu tak sure lah umur bape.  tp mak cakap, aku mcm faham bahasa yg gemuk tu tak awesome.  so aku mengurus.  dan aku dapat gown baby kiko tu.  yeay.  eh kecik kecik pandai pulak ko diet ek, dah besor dah tak reti nk diet ke???  lol.

tadika ke sekolah rendah, badan aku masih category chubby rasanya.  tp just nice la.  takdelah chubby nau.  mungkin berisi.  tp bukan keding mcm bff aku sekolah rendah dulu, ila ke farah ke.  tapi mungkin dah darjah 4 ke darjah 6, aku dah ke kategori slim. 

sekolah menengah, aku gemuk ok lepas masuk asrama.  siyes masa tu dah 50kg kot.  oh man 50kg masa form 1 taklah kurus.  hodoh kot gemuk masa sekolah.  tp aku masih hot chick.  kakakakakakak.  masa tu bf bape eh nk kira.  =)))  tapi tak best lah hot chick pun sekolah convent.  hahahah.  aku hanya kurus bila cuti sekolah.  masuk balik asrama, aku gemuk balik.  dala jenis tak berapa nk aktif.  sampai sekarang kot -____________-

pastu dari sekolah convent aku pindah khir johari.  haaa masa tu aku merasa nk kurus gile. back to 45kg.  awesomenyeee...sebabnye yelah duduk rumah kan.  makan pun tak menentu.  pastu balik sekolah jalan kaki.  kadang kadang je naik kete ng wak usin atau tumpang kawan aku.  selebihnya aku memang jalan kaki dekat 2 atau 3 km.  haha cuba skrg jalan sejauh tu, berbakul rungutan aku.

masuk u.  hahahahah ni start naik sikit demi sikit. 

start kerja, makin ke kanan weight scale. 

nak kawin, aku diet.  aku atkin.  tp masa tu mana tau tu atkin lol.  aku makan lauk je.  so masa bernikah tu berat badan aku cun la 56kg camtu. 

pas nikah, dah berlaki ko ingat ko nk diet macam dulu?  kirim salam laaaaaaaaaaa.....naik balik.

bukak buku pink je dah 60kg.  hahah.  sampai bersalin umar, cecah 80 kg gak rasanya.

habis pantang, dapat balik 60 kg.  well nasib baik turun.

kes aku ni memang aku gemuk.  macam lah aku tak menyusu kan anak aku kan.  still gak tak slim.  siap naik 65 kg walaupun mengepam.  kakakakakakaka

pastu umar setahun, aku start balik atkin sebab ada geng.  masa tu kt pejabat pendaftar lg.  ada kak linda, fadh best la ada geng kan.  dapat balik 60kg.

agaknya memang aku takkan jumpa angka 5 kot.

pastu pregnant maira, bukak buku pink aku 62 kg.  sebelum bersalin pun hampir cecah 80kg, tp 70++ tak ingat.

lepas bersalin dapat lagi 60 kg.  oiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila nk jumpa angka 5 ni.....

lepas tu, haaaa mendapatlahhhhh....makin ke kanan jugekkkk...sedihnye.  badan ni mcm tak bagi kerjasama bila aku nk diet.  aku kurang makan pun still sama.  aku berak je pun hari hari, siap minum teh org kampung tau.  sehari berak 3 kali.  tak kurus pun.......

hari tu diet kejap, sebulan je.  dapatlah balik 62kg.  pastu aku stress tau umah aku ada anai anai.  time tu aku buat kek tu kek ni, kek batik berkali kali aku buat.  stress anai anai kononnya, pastu ehhhh naik balik. cinabeng...


okay malam tadi, aku dah cakap nk suami aku, i nk atkin start harini.  aku masak telur goreng sawi.  pastu udang goreng.  pastu nasi aku masak 1 pot je.  sebelum makan, aku suap maira dulu.  letak kicap, suap kan dengan telur goreng, udang goreng.  kes malas nk panaskan bubur dia. lepas tu satu satu senduk, jadi 2 senduk nasi aku suapkan maira.  sulam ke mulut aku gak lah.  hahahahah.  lepas tu umar cakap ' wahhh sedapnyeee udang mama masak''

bila anak dah cakap camtu, aku tak sampai hati nk selffsih tak masak ke, masak lauk tah pape.  uwaaaaaa camne ni.....

eh sebenarnya aku nk taip azam aku tahun depan.  apesal lah tercerita pasal kurus, siap details berat aku ni.  haih.....

okaylah aku nk fikir strategi lain nk kurus.  mungkin jogging (dalam mimpi), tengok go shop beli barang untuk exercise tu (bonus nanti boleh beli laaa), zumba (siap dah donlod berpuluh, buatnya sesekali). 

sebenarnya boring bila takde geng kan.  kalau ada geng nk kurus mungkin bff, jiran atau sesapa mesti best.


Wednesday, November 18, 2015

tutorial download movie senang dan masukkan subtitle kekal

assalamualaikum


haaa tajuk.  aku taip balik ayat yang aku guna kalau aku google hehe.  


disebabkan ada satu masa tu aku gila download movie dan gigih cari usaha sendiri cari subtitle, ni ha aku kasi entry yg bermanfaat terus.  

DOWNLOAD MOVIE

korang taip je tajuk movie apa yg korang nak.  macam aku, spec yg aku nak ialah, HD.  so aku taip:

-------------->>>>   download frozen HD


dan google terus bawak aku satu website yg best gileerrrrrrr...aku dah download bukan je frozen, tp twilight all season yaw.  best kannn.  

 http://hdmoviespoint.com

sini semua jenis movie ada.  yang baru yg lama.  dan cara dia memang senang giler.  tekan link, bukak tab tekan download papppppp terus appears window yg suruh save tu.  tak payah nk lalu advert bla bla bla yg memualkan tu.  depends la, kalau movie tu berat, lama la.  tp so far takde masalah untuk aku.  


DOWNLOAD VLC PLAYER


lepas dah setel download tu kan, kalau korang ada file VLC media player senang sangat caranya.  kalau takde, sila download VLC tu.  tu lagi mudah.  

google - DOWNLOAD VLC PLAYER

tu pun mudah sangat tak payah link sana sini.  direct je.  

so bila dah download dalam pc....sila ikut gambar ni ek....benda ni basic je.  malas aku nk taip.  faham faham jelah



okay setel ek bab tukar kan yg current player ke VLC player.  done

MASUKKAN FILE VIDEO TU DALAM FOLDER LAIN.  NAMAKAN FOLDER TERSEBUT DENGAN NAMA FILEM TU LAH SENANGNYA PUN.  

next

MASUKKAN SUBTITLES

aku lagi suka download kt subscene.  tapi ingat korang kena try and error.  nanti aku kasitau kenapa.

http://subscene.com

lepas tu carilah subt apa yg korang nak....contoh

so make sure tajuk tu betul tau.  yelah sebab ada filem banyak version tahun tahun tu.  so macam aku amik ant man ni, of kos lah tahun 2015 kan.  so click antman 2015 tu.

dah klik kuar list banyak banyak bahasa.  so ikutlah kalau nk english terus scroll bawah jumpa english.  bahasa melayu pun ada jangan risau.

nak senang, sila tengok balik video tadi tu.  selalunya dorang dah siap bagitau tu versi yg mana.  contoh ni, 72 hd.  72 ni selalunya saiz dia.  so kt subt banyak banyak tu, korang cari yg ada 72 gak.  kalau takde, bantai lah yg mana pun. sebab ikut nasib, kadang tally.  ni lah yg aku cakap kena try and error tu.

biasanya aku akan pilih yg warna hijau tu.  dan aku akan tengok komen belah kanan tu.  tp jangan caya sgt.  kadang tak tally.  dan kalau ada tulis size yg sama dengan nama video, aku akan pilih tu, sebab memang tepat!  tekan je situ terus download.  cari folder yg mana korang download tu, masukkan dalam folder yg sama ada video tadi.

dah sama folder, klik kanan, dan extract here.  akan keluar................

macam ni.  

next


seterusnya



F2 tu rename ye.  kalau tak reti, right click tekan rename pun boleh.  cuma kalau F2 tu, dah siap bley ctrl c, ctrl v terus.  okay masa paste tu, make sure .srt tu still situ.  jgn padam.  maknanya akan jadi, 2 fail yg sama nama cuma 1 video, dan 1 format srt tu.  then settle.

aku suka tekan refresh.  hehe

dan boleh dah tengok video tu.

okay ni saat genting.  nk tengok tally ke tak....



kalau tally, okay tahniah.  tahniah kt aku sebab aku pandai ajar orang, dan tahniah kt korang sebab menurut perintah.  hehe.

kalau tak tally, takpe bukan salah korang.  pergi cari balik subt atas atas tu.  cari sampai dapat subt yg tally.  try and error okay.  aku ni pesen lembsss sket.  kalau lambat bape second pun aku tak paham.  so biasalah, aku pun selalu je salah download.  so cuba lagi sampai dapat subt yg betul betul perfect.

oh ya, sebelum download subt yg baru, sila BUANG subt yang tak betul tu.  kang korang confuse. kalau tinggalkan 2 file je pun cukup.  yg win rar zip tu buang terus.  

tapi ni kalau nk kekalkan subt.  tapi kalau korang nk experiment pelbagai bahasa, cari bahasa lain contoh tadi bi kan, ni cari bm lak macam biasa download.  so akan ada 2 zip dalam folder tu.  extract here.  

tapi awas, tak boleh namakan 2 file .srt dengan nama yg sama.  maknanya tak boleh 2 subt la.  so kena pilih satu je either 1.  

macam aku, pilih 2 bahasa.  1 yg kekal, 1 tak kekal.  

bila nk tengok tu.  


kt atas tu add subtitle file.  pilih subt lain yg korang nak.  

okay faham?  get it?

okay tu je.  kalau tak faham, google lah blog lain.  hehe.  

byeeeeeeee.......(fuhhh lap peluh first time buat tuto rumit macam ni)








Monday, November 9, 2015

resepi kek butter kukus (adunan cawan)

assalamualaikum




terjebak dengan rini.  maka terhasil lah kek butter gebu gebas kukus.  selalu buat bakar.  ni kita try kukus pulak.

bezanya, bakar topping dia keras. dalam tu macam dry kan.  kukus atas tu dah macam tak masak, tapi masak je benornye.  dalam tu moist nya lahai.  dua dua version aku suka.

nah resepi.....(nanti bley try letak kaya, sebab semalam aku tak letak kaya)

bahan-bahan

1 cawan mentega
3/4 cwn gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil vanila
1/4 cwn susu pekat
1/4 cwn kaya
1 sudu kecil baking powder
1 1/2 cwn tepung gandum (aku guna tepung naik sendiri so tak perlu baking powder)

Cara-cara

 
Putar gula dan mentega bagi kembang.  pastu masukkan telur sebiji2 sampai sebati dan kembang.
Masukkan esen vanila, susu dan kaya putar sampai sebati.
Pastu masukkn tepung gandum dan baking powder sampai sebati gak.
Letak pewarna kalau nk buat belang belang.
Pastu selang seli masukkan dlm bekas. Cth: 2 sudu warna biru pastu letak atas die 2 susu warna merah.

Kukus 60 minit.  Tutup penutup dengan kain untuk elakkan air wap tu terjatuh atas kek. 


 okay selamat membaking ye kawan kawan.  selamat gemuk bersama.....(har har har)

 

gegar vaganza 2015 minggu 4

assalamualaikum

tiap minggu aku layan gegar vaganza.  aih, oldschool sgt rasanya.  masa gv 1 dulu aku tak layan sgt.  sebab rasanya tu bukan seusia dengan aku.  masa tu mak je layan sebab masa tu mak tinggal umah aku.  sekarang aku layan sorang sorang.  haaa tu layan lah sebab seusia kan.  lagu lagu tu semua dari zaman aku sekolah rendah, sampai lah masa kt uitm.  semua memang aku suka.

patutnya sebelum ni memang ada entry gv.  tp tak publish.  bior jelah.  pasni tiap minggu nk buat review lagu lagu best.

minggu ni, aku rasakan nana paling win.  alahai masa dia nyanyi tu rasa nk nangis sebab dulu aku minat gilerrrr kt arwah achik.  well masa tu kan zaman hingusan lagi.  beza bape tahun je dengan achik tu.  aku form 2 kot.  so maybe achik nana form 4 atau form 5.  memang cinta monyet sgt masa tu.

paling best, suara lan kristal tu pun iras nya lahaiiii....nana pun mesti sedih masa tu kan...



teringat masa sekolah dulu, lagu mengusung rindu.  aku ng ijah lah.  tukar nama dengan nama bf masing masing.  untunglah ijah nama tu still sampai sekarang.  aku punya nama pakwe, tah berapa kali tukar, tah sapa sapa. kahkahkahkah.


dalam hati ini, ada nama mu....

so tukar nama, dalam hati ini, ada nama zul (ijah)

yang aku pulak, dalam hati ini, ada nama (azri, alid, hadi bla bla bla) nampak nau dulu playgirl.  lolz.

lagu mengusung rindu paling feveret.  pagi ni aku dengar balik, alahaaaiiii...cepatnye aku membesor...usia dan badan besor seiringan. cettt

lagu gurauan berkasih, tak silap, lagu pertama nana achik.  woi kenangan betul lah.  kenangannya bila terkenang balik duduk aspuri.  bawak walkman pun sorok sorok.


spin ni glamer lagu lagu tu jelah pun.  lagu lain, biasa biasa tak glamer sgt.  achik dulu pun tak lah kategori hensem.  muka dia ala ala budak sekolah.  alah, tp dulu, tu jela taste budak budak sekolah pun.  ala ala muka budak jahat.  dulu tak kenal lagi hensem macam remy ishak, aaron ke apa sume tu.  kalau kenal dari dulu, bye bye mengusung rindu ke apa.  hahahahah

lagu lain malam tadi, so so jelah.

sheeda terkeluar.  no komen sebab kalau dia nyanyi memang aku tak tengok.
haiza biasa je kot.  tp sekarang dia makin lawa kot.
faradiya.  pun biasa.  suara dia tetap awesome.  tp aku suka dia bawak lagu high pitch.

ah yg lain lain tu menarik laaa pendek cite.

Monday, November 2, 2015

breastfeeding journey umarmaira

assalamualaikum

kalini nk cerita breastfeeding journey dua orang anak.  sorang bocah lanang, sorang bocah wedok.  lain lain experience tauuuuu....

alhamdulillah, alhamdulillah alhamdulillah...

dua dua dapat susu aku.  6 bulan exclusive dua dua merasa.  sambung dibekalkan ebm dapatlah sorang-sorang sampai umur 1 tahun lebih kurang.  pastu campur dah.



susu dalam pantang

umar raihan dan humaira raihanah

dalam pantang memang direct feed je dedua.  mewah dengan df jelah.   pancut memancut, baju lencun melencun memang dedua rasa.  tapi dalam pantang jelah.   naik keje tak rasa dah.  hehe. 

syukur sebab dalam ward tu dah ada susu.  umar merasa lah memula feed dalam labour room kejap.  maira tak masuk ward kan sebab aku dah balik dulu. 

cuma maira, nes yg ajar masukkan nipple dalam mulut sebab masa aku datang nicu dia dah kenyang, so dia refused.  tp sekarang, pantang sua.  haha


nipple crack

umar raihan

nipple injured teruk masa umar 4 ke 5 bulan.  awal awal pam secara hardcore.   ingat lagi, masa kursus aku pam kt surau.  surau tu gelap.  tp aku perasan ada darah.  lol. pastu sapu minyak gamat, seminggu gak baik tu.  pastu sampai dia wean off takde masalah crack ke apa.  umar ni macam berlemah lembut gak nyusu.  walaupun dia obses tetep.  haha

humaira raihanah

ya Allah ini bocah wedok obses tahap gaban abang pun kalah weyyyy.....ni dah banyak kali nipple injured.  injured sampai macam terbelah tau bawah puting tu.  sakittttttt....siap nangis.  siap berdarah kalau lap slow slow dengan tisu.  uwaaaaaaa...currently (yesss sekarang!!!) aku sapu dengan butter cocoa nursing cream. barulah elok, tapi nanti mesti kena lagi uwaaaa duluuuu....nak kata dia gigit takde pulak.  tp tah nape...adik ni ganas tau.  ni yg buat aku nk wean off cepat cepat.  tp bila dia mengada tu, tak sampai hati pulak.

pam tetep

umar raihan

guna avent single electric.  ni best sebab tah suction dia best lah.  plus boleh guna letrik boleh guna manual kan.  beli kt nuriz shaz kot.  rm500 tak silap.

humaira raihanah

memula beli spectra model apa tah yg kecik tu.  (awal awal yg kecik sebab skrg ada spectra 9 rasanya).  rm500 kt yong fong.  double pump. tp dah jual.  sempat guna 4 kali rasanya.  pastu jual invest beli ssc.  ngeh ngeh ngeh.  pastu guna lah manual yg zaman umar dulu.




waktu mengepam

umar raihan dan humaira raihanah

waktu bekerja, 3 kali.  malam tak rajin. 


hasil tuaian

umar raihan dan humaira raihanah

dedua ni takdelah mewah sangat.  biasa biasa je.  cukup pun pada waktunya yg diperlukan tu. 



pengenalan pada botol

umar raihan

susah gak umar ni.  last kopek guna puting nuk.  pastu tukar pigeon yg plus tu tah apa malas nk eja.  pastu sampai sekarang puting pureen. 

humaira raihanah

pun susah.  yg ni kalau ng nenek okay je.  kalau ng aku yg susah.  terus kenalkan dengan pigeon so takdelah masalah reject.  cuma dia ngade kalau ng aku lah.  tapi sekarang, dia guna puting pureen je.  senang dah sekarang.


mengempeng

umar raihan dan humaira raihanah

dua dua kuat mengempeng malam malam.  aku sangat jeles pada mak yg anak dia tidoooooooo je....maira sampai sekarang.  derrrrrr


family support

syukur dua dua takde masalah family tak suport ke apa.  umar dulu mungkin lah sedikit cabaran tapi takpe minor je.  maira macam takde sebab semua suka dia gebu.  umar dulu pun gebu gak cuma masa gebu tak lama.  kecut balik lepas 6 bulan hantar taska.  maira kan mak aku jaga lama, so nenek jaga best, lama lah dia gebu.


wean off

umar raihan

wean off sendiri 1y5m masa aku mengandungkan si maira.  susu jadi tak sedap kot.  nasib baik lah.  so tak payah nk hadap puting sakit ke apa.

humaira raihanah

sehingga ke harini walapun dah campur, masih belum wean off.  walaupun dah berkali aku cakap, nk sapih.  hahahah....



susu formula

umar raihan

mula mula bagi anmum untuk percubaan.  dah habis beli susu, ayah dia tukar pulak enfagrow.  enfa dari umur setahun kot sampai setahun 8 9 bulan macam tu.  lepas tu, s26.  pastu sampai ke harini, susu kambing wildan.  sebab untuk masalah umar yg ada nephrotic syndrome tu, elok kalau minum susu formula yg takde gula banyak.

humaira raihanah

masa campur tu terus kasi wildan share dengan abang sampai sekarang.  senang.  walapun costing sikit susu kambing ni, takpelah pejam mata demi anak anak



bersyukurlah setiap hari sebab ada susu nk bagi kt anak.  jangan pandang rendah pada yg tak boleh.  percayalah walaupun orang cakap, setiap wanita boleh susukan anak, tu semua dongeng.  ada wanita yg ada masalah jugak tau tak. 

apa apa aku alhamdulillah dulu.  semoga ada rezeki anak yg lain.  so far aku takde masalah inverted ke apa, so memang takde alasan lah nk bf anak.  kalau sengaja tu cari pasal namanya...


pengasuh baru umarmaira

assalamualaikum

harini beremosi sikit.  tak pasti lah sebab apa. tapi mungkin sebab anak anak tak ikut sama aku g kerja kot.  dorang dah tukar babysitter baru, so tak payah sekali ikut g kerja.

dorang sebelum ni aku hantar ke durian tunggal.  tinggal dengan kak ana.  kak ana dah jaga umar dari tahun 2013.  umar masa tu umur setahun 4 atau 5 bulan la.  ni entry masa tukar taska ke babysitter.   lepas tu, sejak maira lahir, kan umar sakit.  plus masa tu, nenek yg jaga dorang.   so, stop kak ana jaga.  tp masa tu, aku still keep in touch dengan kak ana. 

dan sebelum puasa hari tu, mak cakap cukuplah mak jaga anak anak aku.  maira pun dah besor.  memang ikutkan perjanjian, mak nk jaga sampai setahun je.  so dah cukup sgt lah tu.  aku pun mula cari bs baru.  aku nk cari area krubong, durian tunggal.  sebab tu jalan aku pergi kerja.  kalau durian tunggal pn best lah sebab dekat ng utem kan.  aku cari kt fb, aku call tanya harga.  ada lah jumpa few bs tp tetibe dapat harga, tak masuk makan tau.  bla bla bla.  eh mcm, berkira nya.  budak makan takat mana je pun.  so aku macam dah mati akal tau.

tak silap aku, hari jumaat ke sabtu tah mak datang rumah.  (mak weekdays duduk dengan aku, weekend balik umah mak).  pastu mak cakap, hari selasa mak dah start kerja.  aku macam whattttt cepatnyeee...mak ni..short notice betul..hahahahahahah.  mula lah aku cuak. mana nk letak anak ni wey...mula lah aku emo sambil sidai baju.  haha bab ni memang ingat sebab aku tengah nk sidai baju.  pastu laki aku masuk bilik sidai dia tanya, camne ni yang.  aku lagilahhhh...pastu dia cakap, call la kak ana tanya.  alahaiiiii kenapalah aku baru teringat kt ana ni.  oh ye, mungkin fikiran aku masa tu, dia dah full house kan.  tu yg langsung tak teringat nk call dia. 

pastu aku wasap je dia.  aku tanya sudi ke nk jaga umar maira.  dia tanya betul ke ni ty?  aku cakap betul lah kak, saya terdesak ni.  nk anto minggu depan kalau boleh.  pastu dia cakap, akak terus terang ye, akak dah naikkan harga tau.  sorang akak amik ...... haaaa dah mahal dari dulu.  tapi takpe..kita pujuk.  aku ni kan macam tah pape, aku tak berani nk taip pun mintak kurang.  kuang kuang kuang.  suami aku yg taip, kak tak boleh mintak diskaun ke?  kakakak taip tu pun tak berani kan.  pastu kak ana kata bolehlah, sebab 2 orang.  lagipun aty tak pernah nk berkira dengan akak.  pastu suami aku nego lagi.  550 kan dapat.  suami aku cakap, kak kalau nombor tengah tu tukar 2 bley tak?  kikikikiki...pastu kak ana kata, haaa bolehlah...hehe.  (sure ramai nk pindah melaka pasni kan.  kikikikiki)

syukur alhamdulillah kak ana sudi nk jaga lagi umar dan maira.

ya Allah aku tak tau lah nk cakap camne kak ana ni.  kak ana ni baik sgt rasanya dengan anak anak aku.  memula tu biasalah umar nangis kan.  dah biasa nenek jaga.  tp lama lama tu okay je.  bila turun kereta terus meluru masuk rumah.  maira pun sama.  nampak muka kak ana je, dia nk kak ana dukungkan.  setiap hari aku tanya maira makan okay tak kak.  dia jawab okay je habis.  dan memang terbukti lah dia jaga anak kita baik baik kan.  anak anak aku nampak berisi lah duduk situ.  pastu maira kan jenis makan je non stop.  takdelah kak ana kedek ke apa nk kasi makanan kt anak anak aku.  bila amik petang tu, rapi lah nampaknya.  rambut berikat, wangi.  botol susu pun elok berbasuh je.  dari segi penjagaan kak ana memang top lah.  sesuai lah sebab sebelum ni dia cikgu taska.  tu dia boleh handle macam macam ragam anak aku.

umar pun ngam sangat dengan suami kak ana.  umar panggil papa.  in fact, kak ana pun umar panggil mama.  anak anak kak ana ada sebaya umar, kembar lelaki.  tu lah kawan umar.  kawan gaduh, kawan baik.  kadang kadang umar ada lah ngadu gaduh dengan si kembar.  umar panggil aiding.  namanya aidil.  tapi yg selalu gaduh tu bukan aidil.  tp alahhh gaduh budak budak kan.  aku pandang dan dengar jelah. tiap pagi aku pesan jangan gaduh gaduh tau.  main sama sama. 

nk pendekkan cerita, rezeki kak ana dia mengandung.  yg lawaknya, masa jaga umar dia penah ngandung gak.  tp gugur.  so bape bulan pas jaga balik umar maira, dia ngandung balik.  siap cakap, asal jaga anak anak ety je, akak ngandung.  rezeki anak ko lah ni.  hahahaha. 

so disebabkan kak ana dah mengandung, kenalah aku fikirkan plan B. cari bs baru.  bukan sebab kak ana tak boleh commit ke apa.  tak.  tapi sebab fikirkan dan kesiankan dia.  tapi fikir gak lah.  kang nk dekat dia beranak, aku kena cari gak.  pastu maunya ada masalah pape kan.  kena fikir gak lagi nanti.  pastu kesian lah walaupun hari tu kak ana cakap,adik ipar dia bley tolong tengokkan anak asuh dia, kang stress pulak ramai ramai kt umah tu time dia pantang.  so tu yg tukar plan B. 

kitaorang tak mencari pun.  rezeki datang bergolek.  suami aku tanya kt gafar, jiran rumah.  isteri gafar, nurul tu jaga budak jugak.  so tanyalah gitu je kot boleh tolong asuhkan anak aku kan.  alhamdulillah, nurul kata okay je.  nego harga.  dapat lebih kurang harga kak ana, lebih sikit.  masih dalam budget kami.  so proceed.  bulan 11 kami mula hantar dorang ke rumah gafar.  nurul ni ada anak sorang umur 11 bulan.  pastu dia jaga sorang umur 5 bulan, dah sorang budak transit dari genius aulad belakang rumah tu.  so memang tak ramai lah yg betul betul menetap kt rumah tu.  budak transit tu balik pukul 5 dan mak dia amik pukul 6.  so memang nanti akan ada baby tu, umar maira dan fatih anak dorang. 

yang seronoknya, nurul ni dulu cikgu kt little caliph masjid tanah.  so dengan harapan, nanti dia boleh lah ajar umar maira sikit sikit.  semalam masa aku pergi kejap rumah dorang, nurul cakap, nanti kita buat aktiviti best best ek.  hahahahahahha....

so bila hantar umar kt area rumah aku ni, tak jauh, selang bape rumah je.  takdelah aku peneman pergi kerja. 

kalau dulu kak ana jaga, dorang yg teman aku hadap jem sesama.  kalau aku lambat, dorang ikut g opis, aku swipe dulu baru hantar ke durian tunggal.  pagi pagi umar akan mintak kuih.  so aku belikan kuih rm2.  tapi sekarang takde dah rutin tu.  mungkin aku tukar rutin lah bawak dorang berjalan ke tesco ke sebab yelah boring kan balik rumah terus je tak jalan jalan.  sebelum ni, lalu kt kampung durian tunggal tu, nampak lah backhoe ke, lorry ke, ambulans ke.  dari situ jugak aku ajar umar kenal macam macam benda.  nyanyi dalam kereta.  so sekarang aku sedih sebab takde nk hadap moment tu lagi. 

aku besyukur sebab dapat pengasuh anak yg baik mcm kak ana.  aku suka sebab family dia pun baik baik.  kadang kak ana bawak umar balik kampung (sehari je).  so umar kenal lebih banyak atuk dan nenek.  haih laaa.....dala tak berkira kalau anak sakit ke apa, dia still nk jaga.  kalau anak demam, takde dia nak call waktu aku kerja, takde nk kalutkan aku kt opis. pastu kan kalau katakan contoh eh ada bulan lepas ke, dekat 2 minggu anak aku tak datang kt umah kak ana, demam tak silap.  tu memang ktorg yang nk jaga anak kt rumah sebab takut jangkit sebab tu batuk flu siap pakej.  akhir bulan aku kasi duit macam biasa.  tetibe kak anak pulangkan lagi duit kt aku.  alahaiiiiii.....macam aihsssss..susah lah nk cakap.  tu sebenarnya rezeki gak lah.  sebab masa tu aku kering sgt baru renew roadtax kan.  yelah kita ni bg org rezeki, dalam tak sedar, orang tu pun bg kita rezeki terpijak. 

takpe.  life must go on.  aku doakan yg terbaik utk kak ana sekeluarga.  dan kalau kak ana baca ni, takde lain aku nk cakap, selain ucapan terima kasih yg tak terhingga sebab dah jaga anak anak aku dengan baik sangat.  kot ada tetibe cite buruk pasal kak ana, tu aku tak heran dah sebab memang aku tak jumpa yg buruk sepanjang anak anak aku di bawah asuhan dia.  aku belek je anak aku kot ada lebam ke apa kan. takde.  so apa lagi nk mintak kan...muka dan senyuman dia dari pagi sampai ke petang memang tunjuk dia sayang kt anak kita.  terima kasih kak ana sebab sayang umar dan maira macam anak akak sendiri.  minta maaf kalau ada yg menyusahkan akak sekeluarga. 

dan untuk nurul, aku tak lah harapkan setinggi langit daripada dia.  cuma aku harap dia jaga anak aku dengan baik, dan sayang umar maira mcm anak sendiri. 

aku selalu jumpa orang orang baik dalam hidup aku.  so aku doakan orang orang baik sentiasa Allah sayang dan dimurahkan rezekinya.



Tuesday, October 27, 2015

birthday blast #umarmaira 6 Jun 2015

assalamualaikum

berkurun oiiiii....kikikikikiki.....tarikh pun aku lupa.  emm (tengok calendar).

6 JUN 2015.

kami celebrate birthday umar raihan yg jatuh pada 12 JUN.  dan birthday maira 21 MEI.  dan juga anniversary #najibaity 3 JUN.  bagus gak cenggini.  sekali harung.

memula plan buat kecik kecik.  so hasilnya, sederhana lah.  sebab banyak makanan.  alhamdulillah, semua homemade takde catering.  kecuali kek ng dessert sikit lah.  tak larat nk buat.  bukan tak larat, siap tak tau.  haha.

TEMA

simple je temanya, mickey & minie mouse.  dah tu je mcm sepasang kan.  macam comel je.  tema lain lain kasi hentam je.  

banner ke apa semua ni, print dan gantung sendiri je.  cari balik paper lantern tah kemana pulak aku simpan kan.  sudahnye, mana yg ada jela.



GOODIE BAG

goodie bag, mak pengantin telah pergi ke kedai borong gula gula yg sama masa mak pengantin jadi pengantin dulu.  hehe.  goodies aku letak gula gula nips, sticker (spongebob, hello kitty, mickey, pooh macam macam kartun ada), belon air. ada separuh dari tu, aku letak minyak gamat utk tetamu dewasa.  pastu banyak lah lagi makanan dalam tu.  memang berat goodies tu.

aku guna brown paper bag je.  tampal sticker.

ni sticker nya.  DIY jugak.

goodie bag yg lengkap, tak tangkap gambo pulak.


BIRTHDAY CAKE

birthday cake aku tempah dengan kakak yg sama buat kek hantaran aku dulu.  kak hawa.  memula macam merata aku cari.  tetibe macam teringat kak hawa.  cari balik fb kak hawa, nampak dia masih aktif membaking.  dan kek dia pn lawa lawa.  so terus contact dia.  hehe nasib baik dia ingat iols lagi tauuuu....tapi tak dan nk jumpa dia amik kek, aku suruh adik aku amikkan kek kt tesco.  



kek aku suruh kak hawa buat square bape kilo tah lupa.  tapi tak silap harga kek ni rm80 kot.  consider murah.  rainbow cake. 

aku request tengah tu plain je.  sebab aku nk tabur m&m.


 taraaaaaaa....cake topping tu eceh ecehhhh...DIY gak.  lilin tu adik aku beli kt MR DIY gak.

  
kek masih sedap macam dulu.  ada rasa lain mcm kek yg beli kt kedai.  sedaplah sebab wangi.  haha wangi kata ko.  nasib baik pilih square.  cukup utk semua tetamu dan banyak baki utk aku makan lepas tu.  takdelah tuan rumah melepas kek kan.  hehe.

MENU

menu apa ekkk...recall balikkkkk....

1.  sup tulang - aku masak.  memula malam tu suami aku rebus.  siap rebus kt depan umah tengah tengah malam.  haha.  ktorg buat 4 kilo je kot.  habisss alhamdulillah.

2.  nasi putih - masa 10 pot tak silap.  tp tak habis pun.  

3.  sambal ikan bilis petai - pun aku buat. siap adik aku request buat balik nk bawak balik ganu.

4.  pulut kuning - ni by mak aku.  dia berhajat nk buat utk cucu dia.  terima kasih mak

5.  rendang tok - by mak gak lah utk makan dengan pulut kuning

6.  sayur kobis goreng - ni masa tengah tengah sibuk, aku tak dan nk buat, so yg masakkan.  pun tak habis, padahal 2 bijik kobis je tu.  semua tak suka kobis kot.  hahahah.

7.  puding caramel - adik aku buat.  terima kasih anyah.  licinnnnnn

8.  cream puff -  tempah.  sedap wey.  filing dia lain dari lain. nanti kalau ada makan makan lagi, aku nk repeat tempah kt akak ni....

9.  cheese tart - ni lawak.  masa nk amik tu, akak ni tanya, awak pernah order kt akak dulu lah.  akak simpan lagi nombor awak.  fikir fikir balik, omggggggg 5 tahun punya cite la...aku order masa merisik dulu.  exchange gift kekdahnyeee...aku kasi cheese tart, suami aku kasi cupcakes.  hahaha.  jodoh kan.  ni pun sedap lahh.  pasni memang beli kt akak ni je.  

tu je kot yg aku ingat.  selain selingan nugget ng ayamas drumet tu.  

pemilihan menu berat sebab ktorg buat lunch hour.  tp sebab tu tengah cuti kan, so banyak lah undangan orang kawin. jiran rata rata memang sume datang, tp datang dengan perut yg kenyang gak lah.  tu yg banyak makanan berbaki.  sayur kobis tu siap banyak lagi, kena buang.         


 sambal ikan bilis.  tak tau bape kilo.  jenuhhhh buat sambal ni.  ni buat malam tu.


 tu bekas air memang dah beli masa mula mula ktorg buat open house.  senang la dah ada barang tak payah pinjam.  in fact, banyak gak barang open house dulu guna balik.  bekas poly tu pun banyak baki.  jimat.


 
 ni haaaaa cream puff....pfftttttt terliur lah pulakkkkkkkk...


TETAMU

aku memang tak plan buat besar besaran pun.  so takde nk jemput budak ofis semua.  jemput sikit sikit je.  so memang yg datang kawan terdekat, jiran tetangga, sedara mara je.

masa ni lah baru kenal isteri tu, suami tu.  sebab kalau suami pun, aku kenal nama je.  tu lah pun geng laki aku kan.  

 azra montel.  ni anak bff aku kawan PA.  ni pun bariah je yg datang, geng lain tak datang.  azra ikut tema pakai baju minie.  hehe


 kak linda wakil morenian.  ni kalau tak datang mau aku sentap sejuta kali.  hihi thanks kak...heaven dia makan sebab mak aku kenan betul dengan husna.  husna pun good girl tak nangis, sedap dia duduk dalam main ng mak aku.

 tengok lah husna tu, semangat betul.....

ni lagi husna montel.


 disebabkan takde upacara cake cutting yg formal, so kita tangkap gambar malam nya la.  pastu gambo ni post utk wish birthday umar 12 Jun tu.  hehe.  time bogel pun jadilah ekkkkk...



 eh eh ko bangggggg....

HADIAH BIRTHDAY

umar kitaorang belikan dia basikal ben10 warna hijau.  takde gambo.  tu tak silap beli bulan mei.  haiiii, bulan birthday adik, dia pulak dapat hadiah advance kan.

adik pulak dapat basikal pink.  tapi biasalah abang, adik punya, abang punya.  abang punya, abang punya.  gitu konsep umar raihan.


ni adik dapat sandal dari achuu nunnnn jauh dari pasar payang.  satu lagi ng sliper sofea kot.  thanks achuu....(janganlah tengok ketak saya, malu saya tau)



ni haaa.  sampai sekarang kot buat macam harta sendiri.  kalau adik dekat je, adikkk...padahal tu memang adik punya.  hahahahah.  lantak le korang.....

okay tu jelah cite birthday anak anak aku.  celebrate kecil kecilan je.  insyaAllah tahun depan, tak buat dah.  hahahahhahaha....penat wey.  nampak je simple camni kan.  2 tahun sekali boleh lahhhh....ni pun rezeki suami dapat APC hari tu.  dia berhajat nau.

so...terima kasih mak, anyah sebab sudi sumbang sikit makanan.  thanks achuu sebab balik dari ganu.  thanks along ng nur sebab datang dari malam tu tolong tolong masak sikit.

terima kasih kt tetamu yg datang baik dari side aku, dan side najib.  bagi hadiah, bagi cash.  lumayan gak budak budak ni dapat.  masuk tabung haji terus.  si maira terus daftar haji.  abang dah daftar masa baby dulu. 

terima kasih lagi sekali sebab baca entry long time ago.  hahahahahahah

review guna Salav Garment Steamer GS18-DJ

assalamualaikum

ada satu hari tu aku tanya kt group.  korang guna iron apa?  yang untuk hardcore menggosok.

sebabnya, steam iron aku dah rosak. tu lah kan, ada air lg ko tinggalkan tak buang, rosak lah ia.  eh ke tak payah buang air lebihan tu?  pastu nasib lah ada iron lama hadiah kawen.  iron biasa je.  well bila dah biasa guna steam, ko guna iron biasa memang carutan bertingkek tingkek la time menggosok tu.  lagi pulak laki suh gosok kain cotton dia yg keras tu.  pandangan maut jeeeeeee aku kasi.  pahala pun lari agaknya dengar aku mengomel tak henti henti (padahal iron tu macam rosak kt tangan aku je.  lol).

pastu ika cakap, dia guna steam garmet salav.  dia beli kt lazada.  okay aku pun cekidaud.  ooo gini salav.  iron berdiri yg guna kt kedai baju tu.  aku tanya okay ke ika benda ni?  baju licin ke?  ika cakap okay je.  sebab uniform dia pun dia guna tu.  well bila dah dengar uniform dia pun elok beriron guna salav, memang wow lah kan.  okay masuk wishlist dapat kutu nanti baru beli.(ika tu askar tau.  jangan maciam maciam cari pasal ng aku, kang aku suh dia tembak korang hahahaha)

bila dapat kutu, aku pun beli.  harga tak silap masa rm110 kot.



yang best lazada ni, cepat lah kan.  harini beli, esok dah pos.  bukan guna pos laju ke apa, guna service courier lain la kan.  apa tah citylink kot.  aku buh alamat adik aku.  pastu lusanya, adik aku cakap, iron ko dah sampai.  gileee cepat.

dapat je kt tangan aku, cepat cepat test drive.  aku iron baju batik silk aku.  baju tu memang kena guna steam pun kalau guna iron biasa dia begau (org melaka cakap begau.  benornye bego.  maksud degil).  memang bercinta aku nk gosok baju tu untuk pakai hari khamis.  berbakul peluh mercik pun tetap tak licin.  tapi guna salav, wow asyikkkkkkkk....licin cuols.  mak soka.

pastu try gosok baju cotton aku yg separuh begau kalau guna iron biasa.  okaylah licin lah gak.  hoi lah baju memang kalau bukan suami yg kasi aku dah buang.  tu ko guna lah iron apa pun, begau separuh, tp selamanya begau.  ahahah.  ku tahan je simpan baju tu kenangkan laki yg kasi kan.  okaylah pass lah sikit guna salav.

kemuncaknya, test drive iron baju laki. baju cotton apa tah.  haih la, ni pun sakit je hati aku menggosok haaa...dari dulu aku memang anti ng baju ni.  yg ni ko kasilah iron cap apa, beli bape ribu pun, mmg aku malas nk hadap dia.  aku sakit hati betul baju cotton ni.

tapi dengan baju lain, okay je.  paling aku suka bila gosok jubah atau shawl.  kalau instant shawl lagi senang.  letak kt hanger, pastu ko gosok lah

overall, aku memang puas hati.  accesorries pun dia ada bagi.  kecuali yg tak best, takde sarung tangan.  nk beli sarung tangan khas utk iron aku pun tak tau kt mana.  tp kalau kena wap tu kt tangan, memang berdengung lah telinga ko sakit.  haaa gitu, kena kt tangan, telinga berdengung kan.

bagi aku salav ni memang untuk orang orang macam aku.  kalau korang ada penyakit OCD ke apa benda yg nk perfect tu, baik tak payah lah beli.  guna je iron biasa.  contoh OCD yg aku maksudkan adalah, lengan tu mesti tajam setajam lidah.  ewahhhh....side lengan tu kan.  ada orang suka tajam.  tp kalau guna salav idakle tak tajam.  tp takdelah tajam sangat.  biasa biasa je.  so salav ni utk orang biasa biasa je.  nasib baik suami aku pun bukan jenis nk tajam beria ni.

so aku kasi lah 8 bintang utk salav.

sebabnya, aku jadi rajin melampo.  tshirt laki pun aku gosokkan, baju anak pun senang nk gosok.  takke best namanya tu.

aku punya pink.



tp kt lazada sekarang ada yg warna purple, macam cantik jeeeeee...harga pun murah dah skrg ni....

tips nk beli kt lazada, kalau korang ada vocher korang masukkanlah code tu.  selalu dalam group wasap atau group apa apa jelah, mesti ada sorang informer yg baik hati bagitau ''eh korang, lazada guna code ni ek. ada % sekian sekian''.  best giler kan kalau group macam ni.  rugilah kalau group korang tu tau nk bergosip je tak tau info berguna ni...

pastu even harga yg sama, cuba amik masa click banyak kali penjual yg berbeza tu.  kadang seller ni free shipping, kadang ada kos penghantaran.  gituuuuuu.

so good luck.

Monday, September 7, 2015

resepi kek sarang semut @ kek gula hangus

assalamualaikum


haritu yana menterjebakkan aku ke kancah kek sarang semut.  sedapppppppp.  try resepi aku, insyaallah korang takkan menyesal. 

maira suka sangat lah ni kek gini.  dia je hadap.  aku dah buat 3 kali.  so yg kali ketiga aku rasa paling berjaya. 

aku copy paste resepi dari blog yana mk. sama je cuma aku kurang/tambah sikit je.


KEK GULA HANGUS 

Bahan A

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
3 sudu majerin  - aku letak 2 sudu buttercup.  2 sudu bukit sikit.  sebab kalau buat 3 sudu, macam oily sangat.  2 sudu tu sedang sedang je tak berminyak


Bahan B 

4 biji telur
3/4 susu pekat manis - aku letak 1 cawan just nice kemanisan dia.
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya: 

Bahan A 

Panaskan dahulu gula sehingga hangus dengan api sederhana.  tapi jgn terlalu hangus tau..sebb nanti dia pahit..kek akan sedap juga tp bergantung pd kehangusan gula yg dibuat.. bile da cair,n tukar color semua gula..masukkan air panas td dengan majerin n gaul rata smp gula cair semula
tutup api..biarkan.


Bahan B 
 
1.  pecahkan telur then gune sudu utk gaul sebati ..tips..jgn pukul lama...cukup sekadar pecahkan telur kuning..klo x kek akan jadi kering n tak gebu.

2.  kemudian masukkan susu pekat n kacau sekejap je..

3.  selepas itu masukkan tepung yg sudah diayak bersama soda bikarbonat n juga dikacau sekejap
masukkan esen vanilla dan akhir skali masukkan gula hangus td.

4.  kacau rata sekejap dan kukus atau bakar pd suhu 160° selama 1jam.

aku simpan kejap dalam setengah jam baru bakar.  45 minit api bawah.  selebihnya api atas bawah.  

  
yang ni hasil yg pertama.  nampak agak oily.  yg ni tak simpan pun dah bersarang.  tp masa aku simpan setengah jam tu, lagi cantik sarang dia.  saja je simpan @ perap, lagipun nk tunggu oven tu panas dulu kan.  hehe.

okay sila lah try.  senang je kan.  bahan semua dah ada kt rumah.  kalau ada potluck boleh buat ni sebab senang nk gileeeee..

 

Thursday, September 3, 2015

#genggesekgesek beraya

assalamualaikum

rentetan jumpa ijah ng rini masa raya, sume sepakat nk jumpa lagi.  hai lah susah kot ktorg nk jumpa.  ada jelah aral nya.  tp nasib lah raya menjadik.  well ini kan raya.  tak jadi jugak memang masing masing kena carut.

ni pun bakal kena carut dan makian gak sebab plan bercuti jauh jauh hampir terpadam.  aku nk kt casa titik laaaa koranggggggggg.....


okay masa ni semua kumpul kt rumah qila.  kt bangi.  ada kejadian tak diingin berlaku.  tu kang lah cite kt bawah bawah.  cite sedap kena kt hujung barulah klimaks to the max.

eh tapi biasalah gesek gesek ni kalau tak kena maki memang tak sah.  memang lah aku yg duduk paling jauh, paling awal sampai kot.  dekat sejam aku tunggu dorang sampai.  hampehhhh sangat.  tu fara konon aku dah half way sila update, kang dia gerak. bajet aku sampai dia pun sampai lah dari selayang.  tengok tengok dia orang last.  siol je. 

tp nasib baik lah para suami berkelakuan baik baik belaka.  bley masuk sebab geng vape.  bahahaha.  yelah dorang tak penah jumpa.  mana nk geng kan.  pasni dah kenal boleh lah jumpa selalu.  haih, selalu lah sangat.  

 amni aleesya the latest edition la.  maira biasalah, kt mana sahaja asal boleh.  yana ni sapa ingat, dia lah pengapit sepit aku dulu.  cuma masa dia kawin, aku dalam pantang.  so tak pergi majlis dia.


 rini fara ijah qila aku yana.  lengkap semua.  sapa tak datang memang kena kick group.  haha.  masa ni gelak gile sebab anak rini tetibe datang selit.  lawak anak dia.


 ni ijah.  haih ng ijah lagi lama kawan tau.  seingat aku dari ktorg kecik sebab arwah abah ng arwah ayah ijah kawan baik.  panjang citenyeee....tak kuasa nk type. 


ijah ni selalu kena ng aku tau.  tp dia cool.  dia tak marah, sentap pun.  sebab kadang geram ng lurus dia tu.  tp sebab tu aku sayang dia.  dia pun sayang aku, aku tau sangat.  tp aku marah dia pun bersebab, aku sayang dia.  tu aku marah tu, ada input tau. bukan marah kosong.  aku yg galakkan dia cekalkan hati menyusukan anak dia.  tengok tenngok, dia pun berjaya.  haaa tak ke elok marah aku tu. 






lama gila kt umah qila.  siap mak ayah qila dah balik rumah, ktorg tak balik lagi.  siap lepak dalam bilik tuan rumah tumpang solat dan tumpang baring dalam ekon. eiii dasar sangat.  rumah qila banyak toys, anak anak pun enjoy. 

bila tengok balik gambar ni, rasa mcm tak percaya yang ktorg dah bertahun kawan.  this is real friends la kan sebab kenal masa masing masing bodoh alang gitu baru baligh.  lagi lagi duduk asrama.  pernah nampak luar dalam. lol

semua ada life sendiri.  dulu aku paling bodoh tau antara dorang.  bila exam asek nombor last je.  bila prep, aku tido tak pun main merepek ng ijah (sebab pilih meja study sama ng ijah).  pastu fly makan yong tau fu ng yana & ijah.  rini time tu dia pengawas asrama tak silap.  qila skema.  fara tak join budak budak cerdik akal panjang ni.  hahahahah.  aku ng ijah la paling tah pape.  lain semua skema dan baik termasuk lah yana tu kadang baik gak dia. 

tapi sekarang masing masing ada kerjaya.  bila muhasabah balik, padanlah dengan perangai ktorg yg dulu.  aku walau tak pandai, tp aku pandai manage lah segala segi.  tu yg jadi PA.  qila of kos budak pandai dulu.  semua refer kt dia kalau bab math ng sains.  tu haaa jadi doktor tengok pepet orang nk beranak kt serdang tu, eh ke bangi. selalu bahan qila doktor garang sebab qila memang garang plus kedekut mc.  hahaha.  yana gitu lah dia.  pegawai kastam dah sekarang.  rini garang gak, HR tuuuuu.  fara, hahahah memang dia sesuai jadi cikgu fizik.  ijah dulu dia aktif sukan.  penah kerja kt kedai jual alat sukan tu.  sekarang keje HR jugak.  semua alhamdulillah menjadi. 

paling tak sangka, jadi mak orang dah pun.  kan kan kan...

#kesatairmataterharu

dari segi jodoh pun mcm tu.  syukur suami suami kami baik perangainya.  ijah ng zul kawan dari sekolah rendah.  so ktorg memang kenal lah zul tu.  kenal gitu jelah.  rini pun sama.  bedek kawan ng zul.  masa rini kawen, kitaorang ada sekali.  nk trobek gambar rini kawen, aku tak bertudung masa tu.  abaikan jelah.  yana dulu ada bf, tp bf dia hampeh sgt.  so bestlah dia skrg sebab dapat zaidi yg family man, yg cool.  qila moleklah jumpa jodoh dia husni tu.  penyabar sgt.  aku ng najib, alahhh macam korang tak tau.lol


next manalah nk bercuti tu.  ada plan, tp awang awangan lagi. lol


okay sampai ke klimaks.


masa gerak dari melaka, kt melaka lagi ni ktorg dengar bunyi meletop tau. tp biasalah, kadang kan ada motor yg bising bunyi meletup tu.  so ktorg ingat motor.  kebetulan adalah motor kapcai lalu.  dah sampai umah qila, tak turun kete lagi mengenangkan kawan lain tak tiba seganlah aku kan.  dan umar pun tido waktu tu.  jadinya ktorg selfie lah dalam kete sembang sembang laki bini.  pastu ada kawan qila tunjuk kt tayar.  dia cakap tayar pancit.  aku keluar je kete, ya Allah memang flat habis dah tayar tu.  bila recall, baru teringat bunyi meletup tu.  eiii seramnya terus mengucap.  dari melaka sampai ke bangi tau keadaan tayar macam tu.  dengan suami aku speed kt highway 160.  syukur sangat lah Allah lindungi kami lagi waktu tu.  masa kt umah qila lah laki aku g tukar spare tyre.  balik dari bangi malam, laki aku bawak slow je.  syukur lah ada laki laki dorang yg jadi tukang sorak kt laki aku supaya bersemangat tukar tayar spare.  hahahah.  aku cakap terima kasih kt zul sebab tolong.  dia cakap, ala tak tolong pun, tolong tengok je.  dia yg buat sendiri.  hahahaha hampeh lah zul. 




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails