:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, December 15, 2016

#umarmaira balik kampung

assalamualaikum


awal bulan oktober lepas, balik kampung kejap.  aku pun lupa balik sempena cuti apa isnin tu.  tapi balik petang jumaat sampai ahad la. isnin kt rumah bergolek rehatkan badan je. 

dah lama tak balik kampung, rindu sangat.  so pujuk suami balik.  roger cousin cousin lain, dorang tak balik pulak.  takpelah tak balik pun.  kita jelah yg balik.

petang jumaat gerak pun lewat.  5 pm.  singgah makan sana sini, sampai parit 5 pukul 10 lebih .  risau kacau wak pah kan.  tp aku tau, rumah wak aku tu mesti meriah lagi time time camtu.  lg sekarang abang anas dah duduk kampung, anak anak dia mesti belum tido.  sekali betul.  terang benderang lg ok.  aku pun dah siap makan kan, tak lah susahkan sapa sapa nk hidangkan lauk.

tu pun, sampai pun lambat, tido pun lambat.  malam tu menyembang mcam takde hari esok.  yelah lama sangat tak jumpa kan.

kalini balik, aku dah tak touching sangat bila berada dalam rumah wak usin.  slowly dah mula terima kenyataan rumah tu, no more wak usin inside.  no more wak usin yg welcomed ktorg masuk kerumah.  kalau dulu, kemain bising mulut dia je sakat anak cucu.  (oh teringat, sedih pulak).

esoknya, semua siap siap nk ke teluk intan.  ada kenduri kt rumah makcik belah wak pah.  wak pah suruh ktorg datang jugak.  tp tengok dulu leee segan.  haha.  pastu pagi pagi ktorg dah ke pasar selekoh.  pasar pagi ni memang ada hari sabtu je.  dari aku kecik ok pasar ni ada.  saje je dolan-dolan (jalan jalan bahasa jawa) kt pasar ni.  tak cari apa pun.  aku cari kopi mat rezki je.  kopi mat rezki pun aku beli yg white coffee je.  kt pasar ni jugak ada kopi mesin.  kopi tu lejen.  dari zaman bapak pada uncle ni aku dah beli.  dengarnya bapak dia dah meninggal.  so skrg yg jual anak dia pulak.  pun dah tua.  dulu jual kopi naik motor je.  skrg dah upgrade.
so kt pasar tu cari kopi dan merayap dari sampai ke belakang pasar basah tu.  suka tengok keadaan pagi camtu, dengan syur kampung. kalau melaka perak dekat, mau jugak aku beli sayur sayur tu semua.


kemudian ktorg lajak ke bagan datoh.  niatnya nk pergi jeti bagan datoh.  tapi tutup sebab ada renovation apa tah. ish kalau balik kampung tak pergi jeti, tak sah laaa wey.  tp takde rezeki nk bawak anak anak jalan sini.  kt bagan datoh tu, tu jelah tempat menarik nk pergi.  pasar pun ada petang je.  tak dan lah nk makan soto ke apa. 

pastu suami bawak aku ke kubur.  patah balik ke parit 5.  cari kubur abah tak jumpa.  lajak ke depan lagi, cari kubur arwah embahtok, embahlain, ng wak usin.  kubur dorang ni 3 serangkai dekat dekat.  ni juga adalah kali pertama aku ke kubur wak usin.  sampai je aku kt kubur, terus air mata turun tak henti henti.  sampai terduduk nangis.  sebab kenangkan, 3 org yg aku sayang dah pergi.  3 org ni dulu yg jaga aku lepas arwah abah meninggal.  sedih tak terkata masa tu.  lama sgt aku spend time kt kubur.  kebetulan suami parking tepi parit.  parit tu banyak ikan, so anak anak ralit tengok parit je hehe.  aku lepaskan perasaan dengan menangis je.  sebab lama sgt aku tunggu masa nk melawat kubur family aku.  satu satu kenangan datang.  satu satu muka tersenyum terbayang.  ya Allah jagakan mereka untukku.  ringankan azab kubur mereka.  tempatkan mereka di golongan yg engkau sayang..................amin.....

suami aku faham le kot aku nangis.  nasib tak perli ke apa.  wakakakakakak.  dah sesat barat kt bagan tu, kami ke bagan hutan melintang pulak.  saje je jalan jalan takde arah tujuan.  kata balik kampung kan.

 kt hutan melintang pun takde apa.  ada air pun bukannya cantik jernih.  lepak la kejap tengok lumpur, ikan belacak, bot ikan. 

lepas tu, pergi teluk intan.  oh ye sebelum balik kampung, aku dah list kan senarai makanan yg aku nak.  tak kira aku akan cari jugak.  antaranya, apam balik malindo.  apam balik ni lejen dari sekolah dulu.  dapatlah rasa kan even sikit.  sebab bawak ni ke rumah wak pin, sibuk sembang sampai lupa nk makan.  haha.

 ni apam balik malindo.  sebelah shell teluk intan.  stall basikal kecik je.  try lah kalau korang ke teluk intan. 


mulanya aku teringin nk makan nasik kt gulam rasul.  gulam rasul ni kedai mamak.  aku teringin makan ayam goreng dia.  tp ramai pulak suggest makan kt nasi lambai.  aku ni kan jakun, aku tak pernah dengar tau nasik lambai.  so pergi lah nasik lambat.  tapi kesal.  tak sedap.  bahahahaha...tu lah dengar lagi cakap orang.  kalau dah teringin gulam, g gulam jelaaaa....gatal. 

ni ha nasik lambat.  ada ayam goreng, taugeh goreng camtu je.  bahahahahahahah.

pastu pergi rumah wak pin & wak li.  cerita kt dorang aku g nasik lambai, kena gelak je.  dala gelakkan aku tak tau sejarah nasik lambai ni, rupanya dah lama kot kedai ni.  dari aku kecik lg.  gileee ah aku tak tau langsung kot.  aku ingat tempat baru.  lol...
(bila aku cite kt waksal aku, waksal aku pun tau kedai ni lama....dasar sgtttt aku ni kan mudah terpedaya)


g rumah wakpin, wak cakap, zul pun balik.  zul ni cousin aku.  ada anak sorang.  so elok lah dia main dengan maira.  wak pin aku pun nampaknya sihat banding last time aku jumpa dia.  nampak cergas.  tu dah buat aku happy dan berbaloi balik ziarah depa. tak suka la balik tengok orang sakit.  sakit hati aku nanti.  tengok orang sihat, kita pun happy kan. 
lama jugak aku kt rumah wakpin.  malam baru sampai parit 5 balik. hehe.

esoknya ahad tu, pagi pagi dah bangun explore kampung.  ala nyamuk kampung takde hal la.  wak pah tunjuk pokok tu berbuah, pokok nun berbuah.  dia suruh ambik bawak balik melaka.  syahdu nya tengok pokok pelam (mangga) dari zaman kita kecik, berbuah lg sampai sekarang.  banyak lah aku amik sampai bagi kt mak.

pastu singgah rumah embah endon pulak.  sembang ng embah endon lama jugak sampai kena bentang red carpet suruh balik.  kata nk balik melaka dah kan.  embah endon bagi pisang tanduk. wahh suka sangat ni...

pastu kemas kemas.  sedih nk balik.  tah bila nk balik kampung lagi kan...ikutkan tiap bulan nk balik jenguk wak.

bye semua jumpa lagi........

sebelum balik tu, suami aku sempat pergi parit 7 beli ikan rebus.  ni pun kalau tak beli kt kampung memang tak sah.....sedap yg kt kedai rajah je.  kedai lain tak best.  hahaha...

nk bagi mak tak cukup, so ajak mak datang rumah, aku goreng ikan ni.  makan sama sama.  baru lah best kan.  semua merasa. 

biasa kalau nk balik melaka, ktorg balik ikut highway.  masuk ikut sungkai.  malas la nk lalu jalan lama sabak tu semua.  penat.  lalu highway laju sket.  boleh singgah beli pau yikmun.  hehe

sebelum sampai teluk intan, 1 rumah lg wajib singgah.  disebabkan aku balik suprise, memang aku tak roger sesapa la.  hehe.  kak ijan cakap, anak dia kena chicken pox.  so dia tak rekemen datang takut anak anak aku kena.  like hellow...kita sedara ok.  gila kau tak datang singgah umah wak.  singgah juga.  sampai umah wak, wak timah peluk aku dia cakap ''singgah jugak kamu ye.  kalau tak singgah, keciknye hati wak kamu tak jenguk wak''.  see....kalau la ikut cakap kak ijan, haih kecik ati orang tua tu.  sampai langkah kanan lah.  lunch hour.  heheheheh.  lauk simple je.  tp yelah dah lama tak jumpa, makan sama sama, licin...

sapa ingat thaqif & kak ijan, tau le sapa yg aku maksudkan.  tak tau, malas pulak nk terangkan watak masing masing.  hehe. thaqif skrg dah ada 3 orang adik.  hehe.  dia pun dah tak layan nk main ng budak budak kecik.  dah bujang dah thaqif tu.

sebelum balik, wak kasi pisang jugak.  hehe td embah endon kasi pisang, ni wak timah pulak.  fyi, embah endon tu mak wak timah.  bak kata laki aku la, orang jawa ni semua sedara dia.  well, korang ada, mak makcik korang layan korang mcm cucu dia sendiri???  jawa does.  hihihi. 

dan kami teruskan perjalanan dengan doa akan balik kampung lg nanti insyaAllah. singgah r&r ulu bernam, tapau pau yikmun je.  mandangkan anak anak dedua ketiduran malas nk turun. 

dan sampai melaka dengan berjayanya....



 umar layan pagi hari kt kampung.  jakun tengok macam macam...hehe.


 maira tido masa ni.  tu yg ada gambar abang je.


 kasi can naik kubota arwah wak usin.


 well rumah ni tinggal kenangan je.  yg tinggal tapak tu je.  dah dibuat bengkel masa zaman arwah wak usin ada lg.  skrg abg anas yg take over bengkel tu. 

rindu rumah tu memang rindu.  tapi sayang dibiarkan mereput.  kerap juga aku mimpikan rumah tu.  apa maksud pun tak tau la......



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails