:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, October 30, 2017

aulia raihanah :: jaundice

assalamualaikum

umar jaundice lama - sebulan.
(czer) (mengandung makan tah apa apa) (37 weeks)

humaira raihanah tak de jaundice (mak beranak normal) (mak jaga makan) (40 weeks)

aulia raihanah (czer) (38 weeks) (mak jaga makan half, half tak jaga makan lolzz)

so masa mengandung, aku pulun gak minum susu kambing, yada yada yg berkhasiat lah kan.  dengan harapan baby baru tak kena jaundice macam kakak...

tapi bila dah beranak czer, instinct cakap macam akan jadi cam abang jeee...tapi terus amit amit janganlahhhhhh...hahah

masa nk discharge wad tu (ahad) paeds amik darah aulia nk buat test jaundice.  reading TSB (utk jaundice) 9.  paeds kata elok lah stay dulu 1 malam dok bawah lampu tu.  semoga tak naik naik bacaannya.  okaylah nak, anak tido sini lg 1 malam ye, mama nk balik.  maka aku balik sorang sorang.  anak dah 3 pun, kalau kata hati mak tu, tetap rapuh tengok anak masuk nicu. even kuning je ponnn...aku tak cium pun to say goodbye.  sebab cembeng nangis.  terus ajak laki kuo.  hahaha...

paeds janjikan esok boleh balik. 

esoknya (isnin) tengahari dah siap siap nk pergi hospital.  otw tu hospital call bgtau dah boleh amik.  eleh, kite dah otw pun wak! hehe...

yeay lah kan anak dah balik ke pangkuan kita. 

esoknya tu (selasa) nurse kk datang (perkara paling boring kan).  lg boring kalaulah dok ulang ulang, kuning lagi anak awak ni...bla bla bla...so dia suruh esok repeat TSB tu. 

dan bermula lah, selagi tak hilang jaundice, selagi tu lah nurse dok datang paksa paksa kita g amik darah.  stress tau tak...boleh tak nurse nurse ni semua datang rumah tak stress kan lagi mak mak dalam pantang ni...terus bp aku naik wey.  tak memasal kena makan buat darah tinggi. 

dan instinct aku betul.  bakal jadi cam umar ni...bacaan makin naik.  aulia pulak tah apa peel, jenis susah berak.  boleh tak 3 hari sekali je dia berak.  newborn -  3 hari sekali???  whatttt....3 anak, ni first time aku rasa.  bukan ke baby jenis berak byk kali...udah tu camne jaundice nk baik kan...dia tak berak pun aku boleh stress. 

ada je hari yg ktorg malas nk amik darah.  kena bebel pun lantak la situ.  pastu ada jugak harinya menjadi sengal.  amik darah, pastu tau result makin naik terus balik rumah (tak jumpa doktor). wakakakakak...hare punya perangai laki bini.  esoknya confirm lah kena bebel ng misi dtg rumah siap note situ, ibu tak jumpa doktor.  wakluu, laki aku punya idea takmo jumpa doktor, ibu jugak dpt nama tauuuu.....

last kopek weekend tu, ktorg g amik darah kt hospital alor gajah.  situ kurang sket orang.  doktor bagi kantung air kencing nk check sampel. boleh pulak salah pasang, tercicir air kencing tu.  last last tak dapat pun sample tu.  doktor buat surat refer ke paeds GH.  setel.

bila dah check in paeds GH ni faham faham jela ye.  kena buat appointment, jumpa 2 minggu sekali.  tp syukur sgt lah.  mudah sgt urusan sini.  bila turn aku, tak payah tunggu lama.  kadang tak sampai setengah jam pun.

dan kalini aku rasa kuat dan seronok dapat keluar g spital.  yelah dlm pantang boring kan...dpt kuar tu heaven benornye...

check in paeds, kena 2 kali tadah air kencing.  stress weh...sbb memula suspect cam ada infection.  tambah stress doktor kata takut ada kaitan buah pinggang.  uhaiiii....nasib la yg last tu clear.  ishhh mana datang infection nya tah..

jaundice dah clear juga akhirnya.  hampir sebulan jugak laaa...jaundice clear, urine pulak tak  clear. 

tp tu lah, hari hari aku doa semoga cukuplah check in kt paeds tu.  sebab aku penat collect air kencing dia.  hahahahahahha...

rupanya last visit tu, hari ketiga ramadhan pakar kata, okay clear..discharge!!! yahooooo....keberkatan ramadhan...

aku tak la kesian kt anak masa amik darah tu, sebab aulia memang relax sangat.  dia kan kuat tido yelah jaundice kan. tp bila masa amik darah tu, mmg dia tidooo tak berkutik pun.  so tak kesian pun.  hahahahah


so tu lah kisahnya jaundice yg suka sangat kt anak anak aku... mak redha laaa...

tapi jangan fikir pulak takmau jaga makan masa mengandung.  kena fikir tu juga.  jaga makan nanti anak pun sihat, kulit pun cantik.  ala jaundice tu apa lah sgt.  kena pandai pantau je bacaan darah dia tu.....kalau tinggi sangat tu patut kena risau kan...







3 comments:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Pacinggo said...

Oi. Aku cf fb ko x jumpe

شركة المثالية said...


شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف

شركة تنظيف مسابح بالقطيف
شركة صيانة مسابح بالقطيف


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails