:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, August 6, 2012

review : whoopee diapers

assalamualaikum

so far umar raihan dah guna drypers, pureen, petpet dan tentunya sekarang whoopee.

drypers aku tak beli.  dapat free sample redeem dari website.  aku pun tak tau nk bagi review apa kt drypers sebab biasa je.  anak aku takde nappy rashes.  alhamdulillah...

pureen pun dapat sample lepas beli barang barang pureen kt jusco dulu.  pun sama.  takde nappy rashes.  alhamdulillah.

petpet guna saiz newborn sampai sebulan lebih.  sekali dua je bocor.  tu pun sebab heavy poo poo.  pastu agaknya saiz badan umar raihan tak menampung petpet tu.  walaupun dia cakap up to 5kg.  umar raihan dah sendat.  hehe..
petpet sesuai dengan anak aku.  nappy rashes pun takde.  alhamdulillah.

whoopee beli sebab ktorg kan pernah pergi expo.  tengok ramai parents borong whoopee, ktorg pun try lah.  whoopee takde saiz newborn. so ktorg beli saiz s.  lepas je habis guna petpet, terus guna whoopee.  whoopee pun bagi aku, sama macam petpet.  sesuai untuk kt rumah.  sbb kalau heavy poo poo mmg akan bocor.  ke semua diapers camtu ek?

satu lagi sifat sifat negatif whoopee adalah....kalau poo poo tu kan, nanti kt belakang dia muncul benda poo poo tu.  dia tak bocor pun, tapi just muncul je...


ni ha maksud aku...ni poo poo yg warna hijau kuning tu.  kalau kencing pun sama.  akan rasa lembab lembab kt tempat tu.  tp tak bocor.  kot lah kalau tergesel ng gelang ke, mesti bocor kan.  haha..


mungkin sebab terlalu air through & breathable kot.  hehe.  


ni muka pengguna whoopee yg berpuas hati.  muka budak bangun pukul 12 tengahari sebab kasi can kt mama bangun lambat.  cun aaahhhh anak mama ni...

takde nappy rashes.  tp ktorg pakaikan whoopee kt rumah je.  kalau keluar, ktorg pakaikan dengan mami poko.  sikit hari lagi, nk beli mami poko yg easy fit pant.  dia tulis situ ''for kicking baby''...hahaha....anak mak ni dah kuat kaki dia...bahana hari hari dalam perut dulu ayah dia cakap:

kick the ball baby, kick the ball....

sampai sekarang mengkick jeeee kerjanya.  nk pakai diapers pun bercinta....

ada tips dari kawan kawan aku cakap, jangan manjakan anak dengan diapers mahal mula mula.  nanti ponggong pun manja.  haha.  betul ke camtu?

tp bagi aku, biarlah kita guna yg terbaik untuk anak kan.  kalau aku, kalau boleh taknak sebintik merah pun muncul kt bontot.  kt seluruh badan tu of kos lah kan..

so awal awal tu, bolehlah try n error.  kalau rasa tak sesuai dengan anak kita, tukar ke lain brand.  kalau anak serasi dengan diapers murah, bersyukur lah.  kalau tak serasi, nk buek cmno??  hahaha...

dulu kan aku cakap nk guna cloth diapers [CD].  haha nampaknya masih belum mula bergerak ke arah itu.  hew hew hew...lagipun, rumah aku macam tak sesuai sebab indoor dry kan.  mostly inner tu kena outdoor dry kan, biar kena cahaya matahari kan?  kan kan?  tu lah, aku pun belum habis khatam ilmu cd ni.  nanti nantilah.  for time being, pakailah whoope tu nak.

satu lagi tips dari aku yg agak berguna sebab aku memang apply kt anak aku.  kt bontot, badan baby kan, jangan letak bedak.  takut kulit anak allergic dengan bedak.  so apa aku buat nk elakkan ruam, aku guna tepung ubi.  sian kan.  mak aku dok perli je aku takde duit nk belikan anak bedak sebab guna tepung ubi.  padahal dia yg suruh mula mula tu.  hahaha....


14 comments:

Lara is Veelara said...

cari kt jj,mcm xda jual..nk beli ktne ek?

Syima Syaz said...

yg pet pet tu mmg i dh pangkah sbb adib yg bagitau senang bocor.whoopee ni mmg beli khas untuk rumah lah.tp kalau gitu gayanya... i abiskan stok 3 paket tu T.T then try drypers sbb i beli 2 peket drypers.so far adib pakai tak bocor tp tp i mcm jatuh cinta dgn huggies sb tgk adib (dah jarang sgt, cuma time tido je pakai) pakai ok je tak bocor, tak nmpk gelebeh bila heavy.

Semua review dari adib...

mamy poko mmg khas utk bwk jln2 shopping...hehe

Isabella Iman Iskandar said...

anak2 guna mamy poko dgn huggies merah sampai besar. Tapi yg pants not recommand...leceh nak cuci kalu popo,sbb masa nak buka dari baby nanti dah sah najis mlekat kat kaki ke dan x boleh nak gam balik pampers utk buang.
satu badan ke ko letak tpg ubi ni?tak pernah buat sbb ltk losyen n bedak je.

With Julia said...

pengalaman yg baik utk ibu2 muda di luar sana termasuk julia..wahh whooppe selalu byk wat promotion kt expo...nanti nak try lah beli :)

aTy _faRed~ said...

aty memule pakai pureen...banyak borong kat pureen warehouse dulu..berbaloi gak sebab murah since baby baru lahir banyak u'uk kan..lepas tu tukar pet2..ok gak..tapi sajer2 tukar drypers..pon ok gak...sekarang tukar lagi huggies..lagi puas hati..:)-tapi huggies mahal sikit..so kalau dalam banyak2 pilihan..aty nak pakai huggies atau drypers..:)

e.t.t.y said...

Lara is Veelara - eh jj adalah. kt bawah. skrg siap ada promotion lagi murah dari tesco sebab i selalu borong kt tesco je.

e.t.t.y said...

syima - pet pet bocor kalau heavy flow je. kalau biasa okay je, tak bocor pun. then hari tu maybe sebab tak sesuai dah ng umar.

mak teh - yup letak satu badan sbb tak pakai pun bedak pureen ke anakku. dah besar sket baru letak bedak. pakai tepung ubi pun wangi. hehe.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

semua ibu bapa mahukan yang terbaik kan untuk anak dorang. tak kisah berhabis asal anak sihat,

veesakura said...

hussein pakai whoope currently, alhamdulillah tak pernah bocor lagi. kalo bocor pon sebab masa tgh poo2, i tgh hold die so, poo2 tu terpenyek.hehe. memang die nampak dr luar warna poo n shishi. i suka sbb sng nk tgk, takyah intai2 dalam diaper :p for jalan2, me prefer huggies tp now kurang berjalan so tak bli huggies lg :D

e.t.t.y said...

veesakura - sbb kan kes yg i sms u tadi, mmg suka lah sebb tak payah nk tengok kan. haha.

veesakura said...

hahaha!!btol3x :p

MimahAjil said...

stktni hasif pki drypers ms NB awl2 dlu..then tuka petpet smpai skrg saiz S takde rashes Alhamdulillah..kdg2 ibu hasif ni ank nyenyak tido, ibu pn sma smpai lupa tuka pampers ank..huhu
pasni nk try drypers saiz S..

Cik Puan Mimi said...

Aku pakai kan mami pokoooo je smp skrg. Dah brape byk abes. Husband xmo tukar. Sbb die yg g beli kan. Die takot punggong anak die merah. Katenye. Lantak ler. Bkn duit aku. Hahah

Nadya Zahid said...

whoppee mmg cepat tembus..i xsuke pakai whopee..if pakai kat umah ok kot..kalau kluar payah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails