:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, July 31, 2012

accident at 36 weeks of pregnancy.

assalamualaikum

baru beli card reader, so dah transfer gambar dari HP then baru boleh cerita macam macam kan.  terutama pasal accident ni.  hehe...

tu pun terfikir nk cerita sebab vee [sakura] tanya mana pergi kereta aku...

eh aku ada 2 orang kawan nama vee...

vee sakura
vee lara

hihi....

kejadian 30.5.2012 jam 745

seingat aku, time tu smooth je perjalanan aku ke durian tunggal.  sampai ke traffic light durian tunggal pun awal dari kebiasaan.  so aku rasa mmg aku tak bawak laju.  tah lah aku pun tak ingat bape km/j aku bawak time tu.

lepas je satu lagi traffic light, aku kt lane laju [2 lane je].  depan aku ada lori kepala merah.  lori tu lembap, so aku pergi ke lane kiri potong.  depan sket ada trailer panjang. so aku ke lane laju lagi sekali, kira aku depan lori merah lah kan.  bawak bawak bawak, tiba tiba aku  nampak ada benda melayang.  lepas je mata aku pandang benda melayang tu, dengar sreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
booooooooooooooooommm
bammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm bammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

yang aku..........................ALLAH ALLAH ALLAH....

hai lah, teringat ingat lagi sampai sekarang...

depan kereta dah berasap asap.  aku dah tak fkir apa, kecuali...HIDUP LAGI KE AKU NI????
tangan aku betul betul tahan stereng.  alhamdulillah, teringat lagi pada perut, so tangan tu yg halang aku dari tersembam ke depan.

alhamdulillah, aku adalah si pemakan seat belt yg tegar...

mulut memang tak henti henti ucap ALLAH ALLAH ALLAH.  nk menangis tp tak menangis.  lebih pada takut.

pastu ada lori askar benti sebelah aku..''dik keluar dik, kereta adik ni berasap.  cepat keluar''

''saya tak boleh nk keluar, saya mengandung..tolong bang...perut saya sakit''
lebih kurang camtu lah ayat aku.  sebab masa tu pegang perut, pegang bawah takut berair ke apa kan.  tp perut memang sakit sangat masa tu..risau kan anak melebihi segalanya...

pastu tak silap, 2 orang askar turun dari lori, tolong aku keluar dari kereta.  sempat lagi dorang suh aku amik beg, call husband.  abang abang askar tu pun papah aku sampai ke tepi jalan.  yelah time tu terus jammed teruk kot.

sampai tepi jalan, terus call husband.

''by, i accident''
''haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!  teruk ke?  kt mana?  u okay tak?''
''i okay je, tp kereta tak okay''
''takpe, lagi 20 minit i sampai.  u dok tepi tau''

pastu tak tau nk call sapa, call kak linda [officemate - go to her blog mdmlala.blogspot.com]

bla bla bla...tah aku pun lupa apa aku cakap.

pastu sms bos.

lepas tu kak linda call ke sms tah bgtau nk datang.  aku pun tunggulah dia datang sebelum suami aku datang.

nampak je muka kak linda, terus aku rasa tenang sikit.  sebab sebelum tu mmg aku rasa tak keruan.  tak taulah nk cakap camne rasa tu.

lama jugak kak linda temankan aku.  barulah nampak suami aku.  betul cakap dia 20 minit.  take time sebab dia dah sampai rembau.  gila rembau melaka 20 minit.  laju kooooooooooooooottt..

nampak je suami aku turun kereta dia, terus aku menangis.  nk peluk dia sebenarnya, tp tiba tiba segan kt kak linda.  wakakakakakaka [kak, ko baca ni mesti ko gelakkan aku kan...]
suami aku pn cakap, mula mula memang nk peluk aku tp segan ng kawan aku [kak linda lettewww]
cetttt dah kawin pun nk segan kan....

kak linda balik, suami suruh aku rehat kt dalam kereta.

baby????????????

time tu dia tak gerak!!!!! puaslah aku pujuk dia.  jangan takutkan mama baby.  please gerak...
sedihhh....
call klinik panel tak berangkat.  yelah awal lagi...berdoa je time tu sambil sms ng syima.

tunggu polis datang baru ktorg gerak ke klnik panel.  time tu pun dah pukul 9 am.  check scan, first thing aku nk tengok jantung dia.  alhamdulillah....cuma masa tu dia pun terkejut kot, terus tido.  haha.  kt belly, lebam merah.  perit sangat rasa.  dada pun sama.

lebam sebab terhentak seat belt.

doktor cakap, nasib baik awak pakai seat belt kalau tak, perut terhentak stereng, uri awak boleh pecah tau. tak taulah baby akan selamat ke tak...

alhamdulillah...

doktor buat referral letter admit untuk pantau movement & jantung baby.

kemudian kami ke balai polis pulak buat report.

masa kt balai polis barulah tau kemalangan tu melibatkan banyak kereta.  seingat aku 7 kereta tapi kereta depan sekali lari, so 6 kereta lah.  dan punca adalah 1 motor.  kereta aku yg paling hujung yakni belakang sekali.

dalam balai polis, semua yg terlibat ada.  masing masing lah risau, tanya keadaan aku.  even kereta depan aku.  aunty ng uncle naik kete peagout [camne tah eja].  punyalah dorang risau kt aku kan...nasib baik tak marah kenapa aku langgar kereta dorang.  wakakakaka...

dan dalam tu jugak baru aku sedar, dada aku sangat sakit...bila aku bangun dari kerusi, yaAllah...sakitnya dada...rasa mcm tercucuk tulang temulang jeee....

balik buat report, balik rumah.  kemas beg nk masuk hospital.  rehat rehat kejap.  tenangkan hati.  tp mana lah boleh tenang kan.  aku menangis semahu mahunya.  aku menangis sebab aku kenangkan kereta aku sebenarnya.  hahahaha.  aku jenguk dari tingkap umah ke parking kereta, aku menangis lagi....aku tak fikir pasal aku pun, tp memang aku menangis sebab kereta.  aku sedih kereta aku eksiden!
sampai suami aku risau kenapa aku beria nangis pasal kereta kan....

pergi hospital, terus ke labor room.  buat ctg, seluk bagai confirm kena admit.  first time rasa seluk, not bad. haha.
maka bermalamlah kt ward 1 malam.  alhamdulillah, movement & jantung baby okay.  so esok nya dah boleh keluar dah..cuma kena tengok aku punya bp.  ada sedikit naik.  maybe nervous dan trauma.

balik hospital terus pergi perodua servis nk amik beberapa barang kt kereta. tau tak, sekali lagi aku menangis bagai nk rak bila pandang kereta.  lagi lagi suami aku cakap ''kereta tu sayang kt u, tu sebab dia sanggup korbankan diri dia demi melindungi u dan anak''.  haha dengar ayat dia camtu, takke engkau sedih.  menangis kung kung kung....sedih gila ni.  mcm lah aku berskandal dengan kereta kan...

balik rumah, sekali lagi tengok parking lot, menangis lagi.

kiranya episod menangis ni lebih kurang seminggu lah.  even aku dah masuk office, tengok parking lot kt office, sedih jeee...

result repair kereta, perodua declare total lost untuk kereta bujang ku...[plat kereta BJG, so kawan kawan office panggil kereta aku BUJANG jeew].

harga market kelisa sekarang dalam rm18k.  hutang kt bank ada rm17k.  so aku dapat rm1k je dalam tangan.

ah memang sedihlah kenang balik kejadian ni...kereta ni memang dah ada eksiden kt belakang dengan owner lama, so mmg ktorg harap boleh total lost sbb kereta tu memang dah tak selamat nk diguna.  walaupun aku sedih nk lepaskan bujang pergi.  ewah.


tu dia dak bujang aku....langgar peagout, memangle kemek kereta aku kan...peagot tu rilex je boleh drive lagi ke balai polis.  kete aku siap towing bagai.  hai lai kereta malaysia....

tapi pasni amik kereta malaysia gak rasanya.  hahahaha.


ni 4 biji kereta yg terlibat.  dua lagi kt depan waja ng apa tah...


sobsssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss....

bujang, kakak rindu bujang........sampai sekarang kakak rindu bujang.  terima kasih sebab bawak kakak kemana mana yg kakak nk pergi.  dan bak kata abang, terima kasih sebab sanggup berkorban melindungi kakak & baby.  kakak sayangkan bujang sampai bila bila....tengok dah mcm scandal terlarang dengan kereta sendiri kan...haha.


ctg terakhir sebelum discharged.
boring buat ctg....

first time kena drip bagai.   ingat aku suka??????????


simpan buat kenangan....


36 weeks of pregnant.  dah cukup masa dah nk beranak.  tp time ni belum beranak lagi.  gila lah kembang semangkuk aku time ni.  baru lepas menangis tengok  bujang...


so itulah dia cerita di sebalik kejadian accident.  mula mula taknak cite, tp takpelah.  kenang kenangan....

hati hati di jalan raya....

aku bersyukur masih lagi diberi peluang bernafas di bumi Allah.
aku bersyukur masih lagi diberi peluang bersama suami aku.
aku bersyukur anak aku selamat...umar raihan selamat dilahirkan pada minggu ke 37.  seminggu lepas kejadian.
aku bersyukur ya Allah.............................


12 comments:

Lara is Veelara said...

1) hi,sy kawan awk yg nama veelara tu.hahaha

2) syukurla u and umar xda ape2...nerves bc..nasib baik la ni citer y da lepas...klu baru2 jd,cuaknye nk bc smpai hbis..masyaAllah.Allah mmg hantar para malaikat utk lindungi perempuan mengandung terutamanya...

3)u ni mmg mcm bcinta ngn kete la.i gelak part u asik nangis tgok port kete n bl teringat kete (mmg mcm putus cinta la)

aTy _faRed~ said...

eerrrr...aty pulak sedih biler biler bace yg pasal bujang bekorban untuk awak dan baby...
yang penting ape2 pon awak ngan baby selamat mase tu...alhamdulilah..

veesakura said...

hi etty!

1. i plak kawan u lyena vee.hehehe. hi veelara yang kat atas! :)

2. scarrrynyer baca!! Subhanallah, alhamdulillah u and umar takde pape. cam nak nanges i baca. act, dah bergenang jugak mata niii

3. dahle i pon bawak kelisa jugak. nama kete i yuki.same color ngan bujang u.ngeeee

4. part nak peluk memeluk tapi malu adalah kelakar.hehehe. dah kawen pon malu2 lagi ek :p

5. kena seluk before bersalin, camner u boleh tahan? i memang tak tahan. bab seluk la i ngeri sampai skang. hikhikhik

Sharz said...

Syukur Alhamdulillah etty takde pape...risau gak baca tajuk ingtkan etty main2 je..rupenye betul2 jadi..

pasnie bawak perlahan je yer.. =)
semoga etty n baby sihat dan selamat melahirkan... aminn.. =)

Gadis said...

fuhhh...

nasib baik xde ape baby n ibunyer...
berdebor2 bile baca...

ctmah said...

uuu..ni la yg i takutkn..
bila masuk 3 trims, lg la rasa cuak2 je nk bwk kereta..
btw, menda dah lepas.u jgn sedih2 ek. lepas ni hati2 tau

Lara is Veelara said...

etty, tumpang lalu...

hi lyena vee a.k.a veesakura ! hehe.slalu je bc blog u stiapkali u updt.heheheh

Riana said...

bila baca ni teringat keter..sayangnyer kat keter kan..berjasa kat tuan sampai sangup membakar diri..hehe..papepun alhamdulillah selamat dah semuanya =)

anaztasias nora aira said...

takut bila baca. Alhamdullilah selamat juga !

Misz Pinkie Winkie said...

teruknya jugak etty excident..syukur bujang selamatkan etty n baby..alhamdulillah..
bila kita ngah sedey..nampak asben...macam nak pelok dan nangis kuat2 kan.

Hunny Kitty said...

nasib baik semua ok..take care ye..
eh u leh lak simpan tag kat tgn tu ek? i tiap kali masuk nak kuar mesti derang amik balik

Madam Lala said...

i ada di tempat kejadian..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails