:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, August 31, 2012

umar raihan berhari raya

assalamualaikum

hehehe. lama tak update blog kan. update terus untuk raya.

raya tahun ni seronok sebab dah lepas pantang...yeay!!  dan kumpul duit raya untuk anak...yeay jugak!!!
raya kt tampin.  raya kedua baru balik melaka.
lama kt tampin sebab jammed so laki aku malas nk ulang alik banyak kali.  so kt tampin, jaga anak je lah sebab anak aku adalah suka sangat mengempeng dengan aku.  lepas tu kt tampin dia mcm cranky sket.  asyik nk bergayut je so memang takde masa nk menolong masak bagai.  lagipun kt tampin menu serunding dah siap masak sebelum aku sampai, pastu rendang maman pun dah setel.  tinggal masak lontong je which is tu mak mertua aku masak pagi raya.  aku tolong potong sayur sayur je masa umar raihan tido.


pagi pagi dah kejut si kecik ni bangun.  jom andi jom andi jom...haha tu dialog aku bila bath time.  pastu mengekek lah dia gelak.  sebab dia ni ada peel kalau kena air boleh meraung kalau tiba masanya.  so kena amik hati dulu sebelum berendam.  haha.  
tp sebelum tu, mestilah aku kena siapkan diri sendiri dulu kan.  kang bila dia dah bangun, menyusu nk tido lagi, memang aku tak siap lah..
macam tau tau je hari raya, suka kemain.
baju melayu sedondon ng kain baju raya aku.  beli kt jakel semeter rm30+.  kahkahkah siap mention harga semeter.  nk bagitau yg aku sengal boleh beli kain semahal itu,  jakel ada hantu wok.  dah bayar baru menyesal knp aku habiskan duit sebanyak itu untuk kain cotton yg biasa biasa je.  orang pun bukan tau pun itu swiss cotton ke france ke apa.  sengai...

nenek dia yg jahitkan baju tu.  tu pun kena jahit 2 kali sebab yg first tu senteng gila nampak pusat wok anak aku.  kahkahkah..cepat betul baby membesar.

lepas dah siap, ayah pun dah g masjid solat raya, mama ng umar raihan turun bawah tangkap gambo...tinggal adik ipar je kt dapur yg lain dah ke masjid.  pastu letak umar kt rocker, dia tido sendiri.  hahaha amazing okay dia boleh tido sendiri tanpa kena enjut.  ngantuk lettew....


rumah pertama pergi umah wan [nenek belah MIL].  time tu memang time dia tido so mentido je lah anak bujangku.  senang hati lah aku nk melantak kan.  tp tah lah, anak ni memilih.  nk sejuk je baru lena tido.  kenalah onyang dia halakan kipas tu special untuk dia je.  alahai....
kalau pergi umah org pun, memang dapat layanan first class lah.  kipas tuju kt dia je.  kalau tak meraung cam apa je...
ni jelah family potrait kami tahun ni.  tah apa apa punya posing.  dah lah nampak gemuk!!  hetchu...

time ni berat badan still dalam 50kg+.  best gila kot sbb aik cepatnya turun.  tp cepat jugak naik.  hoh mentang mentang raya kau pun raya kan sekali perut ko kan...skrg menangis tengok weight scale.  60+  balik.  hetchuuuuuuuuuuw...

tak guna turunkan berat dalam pantang, kalau raya menjelma selepas berpantang.  sobsss.....

lepas ke pulau sebang, kami ke repah pulak.  tu rumah makcik suami aku.  memang rumah wajib pergi time raya.  masa tu umar raihan pun tido je.  ate dah lama sangat kt situ, dia pun bangun pakej mengamuk.  sebab panas.  ate nye mak nye over tak mo bukak baju melayu dia.  hahahaha....

balik rumah, naik bilik bukak ekon kemain gelak gelak anak sorang ni.  alahai anak.  ngade ngade tau.  salin pampers, salin baju [baju baru / baju raya hahahha], pastu ada tetamu sapa tah lupa.  dia nk tengok umar raihan.  so turun balik dengan keadaan umar raihan sudah pun ceria sebab dah isi minyak dan rumah atuk pun sejukkkkkkk...

tengok lah tu.  relax main main ng ayah & atuk dia.  hati senang, perut kenyang kan....

gambar ni menunjukkan tiga generasi...


hari raya kedua.


aku pun dah lupa keadaan masa ni dia tengah ceria ke tengah menangis.  tp kalau kt tampin, asyik lah meragam bila aku takde around dia.  hilang je dari pandangan, mula lah.  ayah pujuk pun tak jalan.  nk aku jugak.


hari ni balik melaka, so semangat nk siapkan anak pagi pagi buta.  haha.

tp sebelum tu, kitaorang g beraya kt rembau rumah makcik suami.  time ni dapat makan banyak banyak sebab ada orang nk pegangkan umar raihan.  hew hew.


sampai melaka, terus pergi rumah waksal.  makan banyak gila kot sebab waksal buat sup soto, rendang, ayam kuzi.  alhamdulillah....sedap botol....gemuk gemuk gemuk...

mau tak gemuk.  pakcik makcik aku pandai saiko suh makan banyak.

''makan lagi, makan sekali untuk umar''...cetttttttttttttt...aku pun pantang le kan..haha


petang camtu, pergi pantai puteri pulak ke rumah atuk sedara suami.  petang ni lagilah dia meragam......adoyai....

nasib lah 2 pasang baju raya mahal tu aku buat style nursing kurung.  senang nk menyusu.  sambil berjalan pun boleh menetek.  dah semua kata aku supermak.  kahkahkah...

terima kasih kt mak sebab jahitkan baju nursing aku, baju melayu umar raihan...belum bagi upah lagi kt mak. haha.

bila baca ni asyik ke rumah sedara suami je kan.  sedara aku waksal je.  tapi dont worry.  jumaat sabtu ahad, kami semua balik bagan datoh, perak.  time tu melenjan lah raya rumah sedara aku pulak kan.  tp tiada gambar.  maka tidak diletakkan di blog.

sekian.

selamat hari raya aidilfitri kepada semua pembaca blog walaupun lambat wish...maaf zahir batin...



6 comments:

Hazz Nieza said...

lm i x blk Tampin. now family dah duduk di Seremban. ;)
Selamat Hari Raya!!

Veelara said...

amboi mama. Mahal tuwww kain rm30 semeter. Sblm ni org xtaw kain tu kain mahal, skg org taw daaa. Heheeheh

cane u leh kurus ni???? I xleh turun pn..usaha mcm2 da...grrrrr. 10 kg dr saiz asal...bygkan la....huhh.

Syima Syaz said...

sonoknya dapat beraya rumah orag, blk kampung....huwaaaahhhh....

org lain gain weight, i ni turunnnn sb pantang.

e.t.t.y said...

veelara - haha. sbb i pantang makan masa berpantang hari tu. pantang betul betul that y boleh kurus. tp dah raya kan, alamatnya laaaaa....

hahahhaha. saja bgtau harga kain mahal. wakkakakaka.

Nadya Zahid said...

etttyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!
xaci xaci!!!cmne u bleh kurus eventhough czer wehhhhhhhhhhhhhhhh
i gmok gedempol...skang i naik 12kg dari beral asal!!!
pengsan!
perot i mcm pregnant 5 bulan lagi...

~ NANA ~ said...

hensem anak u ni...geram tengok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails