:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, April 4, 2013

hilang penat bila anak selera makan, kan!

assalamualaikum


ramai kawan kawan tanya ''mana gambar makanan anak?  lama tak upload''.....

hehe...tak mo dah upload gambar makanan.  harith iskandar kata BIG L AT YOUR FOREHEAD!!.wakakakakakakakakka...

takdelah, memain je.  aku tak anggap pun loser kalau upload gambar makanan anak.  aku jadikan tu inspirasi untuk mak mak, kawan kawan aku untuk rajin berhomemade untuk anak.  aku kurang suka kalau mak mak main sumbat je makanan fast food / instant bagai.  tapi bagi aku, boleh je untuk satu situasi yg terdesak, tp bukan kerap.   macam aku, nestum memang tak lah untuk kt rumah, kecuali kalau pergi travel jauh jauh [travel dekat, still bawak bubur].  tp biskut milna tu aku ada bagi jugak.  situasi terdesak adalah ketika dalam kereta perjalanan pergi dan balik ke utem.  nk elakkan anak menangis, aku kasi dia biskut untuk ralitkan dia dari bosan.  tp kalau bubur mekdi ke apa semua tu, bukan masanya lagi lah.  MSGGGG uolsss...

kebanyakan resepi lauk pauk umar sekarang ni, aku main campak campak je.  yg penting kt rumah mesti ada ikan, ada ayam, ada daging aku dah siap frozen kan.  even semalam aku beli organic toufu, aku belah kiub, aku frozenkan.  so bila nk guna, aku boleh guna.  kalau aku tak buat camtu, just letak kt chiller, mesti cepat rosak kan...

stok sayur, brokoli, labu, keledek, tomato.  yg lain lain tu ada jelah untuk seisi keluarga makan.  so yg mana ada tu, aku main campak campak je masak. janji sedap kt tekak aku, tekak umar raihan.

so far dia tak memilih.  eh budak kecik pandai ke memilih????

cara aku masak sekarang, aku tumis [dengan olive oil atau unsalted butter] bawang segala masukkan sayur dan ikan @ ayam etc.  kalau perlu blend aku blend. dan aku akan masukkan dalam bekas kecik kecik untuk 4 atau 5 kali makan.  2 kali yg terawal tu, aku chiller je.  selebihnya aku naikkan kt frozen.  so untuk 2 hari tu, memang makan lauk yg sama.  esok esok lain pulak. gituwww....

aku experimen je uols...aku kn kretip metip!  over.

cuma semalam, ticer umar raihan cakap ng aku ''saya suka suapkan umar makan. licin puan...''..

agak pelik kt situ.  kt rumah kemain susah lagi nk licin.  tp kt nursery ticer kata siap dia korek korek nasi tu, siap anak aku ternganga lagi nk lagi nk lagi nk lagi.  hahaha

perasaan aku...indahnya......best mak masak ye nak.....

makin semangat aku nk memasak untuk anak...

hilang penat berkejar kejar siapkan bekal dia pagi pagi, nk mandi, solat subuh bagai. 

hilang penat balik kerja bersilat kt dapur yg panas tu nk sediakan lauk untuk umar raihan. 

hilang penat mak nakkkkk.....

pagi tadi...aku saksikan sendiri anak aku makan kt nursery dia tu.  aku sengaja tunggu sampai cikgu dia serve.  kalau bekal pagi aku pesan tak payah panaskan, sebab pagi tu memang dah panas kan.  so ready to serve jelah oat tu.  mula mula umar raihan mengendeng dengan aku.  ticer panggil pun buat tak tau.  tp bila dia nampak bekal hijau dia tu, slowly dia pergi kt cikgu dia.  pastu cikgu suap, kemain lagi bersemangat.  hahahah comel lak. 

cikgu tanya apa benda ni, nampak sedap.  aku jawablah oat + jagung + kurma.  cikgu cakap, kita pun tak pernah makan oat. tak pernah terfikir nk campur segala.  hahahaha...cikgu, saya pun tak makan cenggitu.  tp anak saya makan.  saya makan oat dengan milo je uolsss....

okaylah uols....rajin rajin lah masak untuk anak.  senang je kot makanan anak ni.  tak payah fikir masin, masam semua.  dorang bukan tau pun kita tak letak garam.  insyaAllah makanan yg kita buat tu, hasil air tangan kita akan membawa keberkatan untuk anak kita.  basuh beras, berzikir.  berdoa semoga anak kita tu lembut hati.  masak dalam dapur yg panas, kena senyuuuuuuuuuuuuuuuummmm....semoga Allah akan memberikan ganjaran syurga kepada kita ibu ibu ni sebab memberi yg terbaik untuk anak.  doa doa juga, usaha kita bukan setakat anak pertama je.  doa semoga kita sihat dan bertenaga nk buat yg sama pada anak anak yg lain. 
makanan yg kita masak ni lagi bagus tau sebab airtangan kita.  kalau pengasuh yang masak, nanti anak teringat kt pengasuh je. 

alaaa uols...bubur je pun.  ada pe hal nk memasak.  bukan renyahhhh pun...tak payah lah suruh pengasuh buat.  kita kan omak dioooooooo.....

ni aku share 2 resepi.  dah share kt facebook.  tp share lagi sekali sebab sedap sangat!!!  rugi tak cuba, sebab kalau cuba mesti anak uols pun makan licin macam umar raihan.


 Creamy salmon + brocolli. 
Tumis bawang dengan olive oil. 
Masuk brokoli. 
Masuk salmon. 
Masuk fresh milk. 
Masuk serbuk ikan bilis. 
Pastu tunggulah sampai ikan masak, sayur dah empuk. 
ikan tu hancurkan macam tu je kalau dah masak.  brokoli pun sama.  tp kalau keras jugak, blend.

kes aku:  aku cuma amik brokoli je masuk dalam blender.  aku blend sekali pusing je sebab dah empuk kan.  then aku masukkan balik dalam ikan tu.  

 

bubur + jagung + kurma [boleh ganti dengan oat]
jagung yg frozen tu rebus atau stim 10 minit.  
kes aku:  aku rebus
dah masak, aku blend sekali dengan air rebusan tu sikit.  lepas tu masukkan fresh milk agak agak lah berapa banyak nk letak.
dah hancur, sila tapis.  sebab serat dia takkan hancur.
kendian, frozen kan.  so boleh tahan lama.  
kurma, bila nk serve aku rendam 2 biji dalam air panas.  pastu sagat dengan penapis.  
ready to serve!!!


okaylah.  got to go.  ecehhhhh...




9 comments:

hayati hashim said...

agree bab air tangan tapi x agree bab budak kecik memilih ke...haha. memilih kot. Aisy carrot x nak makan. peas pun dia mcm x suka. hihi. tapi xpe.. awal lagi, boleh n kena cuba lagi next time....

untung la umar raihan ada mak pandai n sgt rajin masak...

~ NANA ~ said...

mama umar rajin!!!!

mama farish dh takde mood nk masak pelik2 sbb farish picky woiii! pernah ku sumbat je dlm mulut dia, skali dia muntah...kejam kn??? haha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

masak untuk anak sendiri 1 kepuasan lagi2 dia nak makan ...

e.t.t.y said...

hayati hashim - kalau bagi puree carrot peas semata mata maybe tak sedap. that y kena campur dengan ikan. macam tu tak lah terasa kot. cuba try. makan carrot nanti mata sihat!

nana - gila kejam. haha. kenalah try n error, gugel resepi sedap sedap nk kasi farish makan kan...

yana - ye yana...kalau habis tu lagilah berbunga bunga je hati. kalau dia dok statik depan kita lagilah, bahagia sokmo...hahah

Veelara Shamsyul said...

Setuju byk point yg u ckap.
Eh upload mknn ank loser ke? Lantak le..upload je.ku nk tiru...rajin2 upload pic n resepi ok.haha...

Iman pn mkn je pe ku masak.ku masak campak2 je

LisaLisut said...

takde button like. i like this entry. hehe. esk last day dgn opah. nx week mula balik rutin i prepare mknn hannah. slama ni nenek dia buat i relax je dlu muahaha.

sabtu ahad ni bersilat kt dapur. baiklah. terima kasih ats resipi2 itu :D

Shakina Farhan said...

shahadah dah jadi picky eater..mknn puree bubur yg berkhasiat seme die tamau..biskut milna je nak..ke budak2 akan ade phase xnak makan sgt nak main je lebih?

Mooniqueen said...

betul tu tengok anak makan dengan selera, memang hilang penat..
salam perkenalan..

SweetLikeWhat said...

betul tu etty..anis tiap hari bangun awal masak bubur hannah..bile balik tanye opah die, habis tak makan..bile MIL cakap die berselera makan..alhamdulillah..rase happy sesangat..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails