:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, September 9, 2013

rumah kami : last update

assalamualaikum

nk cite progress rumah pulak.  dah lama tak cite pun.  takde yg gah pun. biasa biasa je rumah aku ni.

aku kan, kalau boleh hari hari nk tengok rumah.  suami aku lak memang tiap tiap hari singgah rumah balik dari kerja.  so kalau dia pegi tengok rumah,aku jeles.  sebab dia tak mau bawak aku.  tak nak dengar bini dia dok bising, dia layankan jugak lah napsu bini dia ni, bawak ke rumah hujung minggu.  haha.  

rasanya ni entry last progress rumah.  lepas ni nk bercerita pulak bila rumah dah siap.  kalau ada masa, aku share jugak berapa budget keseluruhan nk masuk rumah aku ni.  takde niat nk riak pun, sebab rumah aku ni under budget.  hahahahahahah..

dari segi perabot pulak, pun sama.  kitaorang beli yg basic je.  selalu aku cakap kt suami aku, kita ni masuk umah pelan pelan.  tak payah beli sekali hadap.  kita bukan tokey balak. 

beli jelah yg basic, asalkan ada tv, mesin basuh, peti ais.  yg tu melabur banyak pun takpe.  penggunaan jangka masa panjang kan.  takat sofa, dining table tu, nanti pun boleh.  duduk jelah atas toto nk tengok tv kang, makan je atas lantai lapik surat kabar.  romantik gak makan suap suap.  kakakakakakak...kalau ada rezeki, insyaAllah baru menambah.

rezeki kitaorang kot dapat contractor masjoko tu.  masjoko tu sebenarnya contractor developer.  kenal masa dia repair defect rumah.  suruh dia cat itu ini.  mulanya upah cat hall dengan bilik je.  lepas tu upah cuci tangki pulak.  lepas tu melarat terus upah untuk naik tembok depan belakang rumah, naikkan table top dapur.  last sekali, dia cucikan tingkap dan cuci rumah terus.  setel. 

pada mulanya, suami aku nk amik kawan dia uruskan tembok, table top tu semua.  tp lambat sangat.  dia janji lepas raya.  bila call, extend lagi sebab banyak kerja.  dah gitu kesnya, terus deal dengan masjoko tu.  senang je kerja dengan masjoko ni.  kang dia call, ''bang nk duit, nk beli barang''.  laki aku bagi duit, esok dah mula kerja.  lusa dah siap. kerja pun kemas.  apa apa tak best, laki aku complaint, esoknya dia betulkan.  lepas tu boleh siap bargain lagi.  hahaha.

insyaAllah, kita baik dengan orang, orang baik dengan kita.  dengan syarat, layan elok elok. cakap jangan kasau.  kasau cara melaka boleh.  sebab masjoko ni pun dah macam orang melaka!


 at first, nk buat counter/bar top.  tapi tak jadi mengenangkan kalau ada kenduri macam semak je.  mungkin aku gunakan alternatif lain.  portable counter top mungkin.  atau meja makan 4 kerusi.  tapi aku tak letakkan harapan tinggi masuk rumah terus ada benda tu.  tunggulah kalau ada duit lebih nanti.  nk cerita pasal berapa kaki table top aku ni, tunggulah next next entry ye.  kalau ada masa terluang, details aku ceritakan.


 dah siap.  memang kemas!  mula mula ktorg tak mau buat cabinet dulu.  aku pulak dah kenan dengan idea ikea pasang langsir nk tutup dalam tu kan.  tup tup suami cakap, dia dah order cabinet.  cettttt....tp kan kan kan, warna cabinet tu, langsung takde dalam plan aku tau...sume lari kelaut.  benci aku.  tapi takpelah.  asalkan duit aku tak keluar.  wakakakakakakkaka


 atas, tembok kt car porch.  kena naik tembok sebab rumah sebelah ni tinggi.  kang dia basuh kereta, air masuk kt rumah aku.  naik gak 5 kaki.

bawah (i) - lampu dining hall. murah je.  below rm100
bawah (ii) - tembok kt belakang pulak.  pun naik 5 kaki je.  situ dijadikan laundry area.  atas tu letak pagar gak untuk keselamatan

kanan - living hall.  tu cat warna kuning nama dia butterscotch.  san cora silk kot dia punya brand.  tak mau pakai nippon paint. 



 ni tembok depan.  tanah sekangkang kucing tu, dah selamat kena simen pun.  sentap hati aku.  aku baru cakap kt suami aku, tinggalkan sikit tanah tu.  boleh bercucuk tanam.  takde nya dia nk dengor cakap aku.  sobsss....
 
ni gambor semalam.  masjoko dah siap cuci rumah.  tiles tu dia basuh dengan asid.  asid tu memang untuk kilatkan tiles.  aku tkde gambor asid tu.  tp korang boleh cari kt kedai hardware kot.  cakap je nk asid tiles.  hahahahaha.

insyaAllah, raya haji dah boleh beraya kt rumah sendiri kot.  

pelan pelan.


19 comments:

SyimaSyaz said...

bestnyaaaaaa..........

wan suh kumpul duit dulu baru buat sekaligus. memang mcm tu ek kalau kahwin dgn org keje bank... =,(

~ NANA ~ said...

Update la lagi pasal rumah! Mmg mood nk masuk rumah baru ni

.ieLah. said...

Mak etty sempat x aku kumpol duet nak g umah ko raye aji?

Diana said...

Bestnyerrr....bila la turn saya...
mmmm...

Cik Puan Mimi said...

Etty. Xpe. Masuk pelan2. Aku dlu cenggitu lah. Kusi kayu lama je. Petiais satu pintu je. Bila ada bajet nk tmbh beli sikit2. Yg penting ada tv petiais. Dapur. Mesin basuh. Tu sume cukup dah. Yg lagi penting rumah kemas. Laki nk makan ape kite boleh masak.

Aty_Fared said...

untung jumpe orang baik2 nih...aty nyer kontraktor pemaju tak ley harap..cakap macam pandai..tapi haram tak reti buat...abes tembok umah..geram...

Shakina Farhan said...

etty.....mertua kina bukan dkt melaka..hahaha..saje nk igtkn lg..

cite tau pasal kos keseluruhan..xd riak la..sharing is caring..boleh tmbh info utk org yg belum beli rumah mcm diriku ni..at least nmpak la sket kan..

Asz Miza said...

Yeay boleh beraya umah etty raya haji ni..yahooo! :D

erin said...

hohhh..raya haji ni gi melaka la aku..kahkahkah..:D

ctmah said...

mak etty..bila nak buat house warming ni..hikhikhik

Cik Puan Rara said...

kenapa lah aku xdtg masa umah ko dh siap eh.rindu pulak aku kat umar raihan tu kan.haih~ wehhh cantik plater ceiling tu,nt aku dtg ag umah ko eh.hahaha

kayyana said...

seronoknya bila dah ada rumah sendiri... macam macam boleh buat.. asalkan ada duit jelah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seronok nya rumah dah nak siap

Anak Lebah Comot said...

hari raya haji e....hua dah tak lama tue

Farfar said...

Aku ni dah 2 tahun dok rumah. Apah pon x de. Ahahaaha. X sempat nak pikir. Bagusla kalo sblm masuk ko sedia yg kna renovate bagai. Dah masuknanti semua tu lupa la x sempat la. Bising la. Ahahahaha. Mcm aku.

SweetLikeWhat said...

aku plak sekali tak sabar macam aku plak nak masuk umah..aku dah ajak laki aku g zoo melaka..sebab nak jumpe ko punya pasal..boleh???kakakaka..

Fieyra said...

Boleh x email no masjoko?
Sy ingat nk renovate rumah.
Tq.
fieyramustapha@gmail.com

Izah Shsaid said...

salam...nak tanyela..ade terbace kt blog yg awk bli kipas panasonic 5bilah rm180..kt mn ye??terima ksaih :)

dai nord said...

nk number masjoko plis...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails