:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, December 3, 2013

umar raihan :: 18 bulan

assalamualaikum

hai keekerssssssssssssssssssss.....bahahahahah...keek pun aku dah uninstall dari hp aku tu.  buat berat je.  eh.

lamanya tak update....hari tu kt group wasap ada org tegur ''etty, ko dah sebulan kan tak update blog''...kekekekeke....okay lah okaylah...nah....!!

umar raihan minggu depan 12 december cukup 1 tahun 6 bulan - 18 bulan.  dah besar sangat kan rupanya.  tp still baby lagi dia tu pada kami.  manja sangat. 

sekarang pattern baru, tak boleh tinggi suara, cembeng.  bangun pagi, cembeng.  nk tido cembeng.  segalanya lah cembeng.  siap aku cakap dia ni ciwek.  bahasa jawa, ciwek ni penangis.  haha.

still tak boleh bercakap bahasa cantik cantik lagi.  tp dah boleh lah menyebut beberapa patah perkataan.  contoh kalau kita cakap ''kakak'' (2 patah perkataan kan) so nanti dia ajuk lah tatak ke katak ke, yg penting dua patah perkataan jugak.  banyak perkataan ktorg ajar untuk ajuk.  lupa tah perkataan apa.  yg penting, tang ayat ''macam cantik jeeee'' pun dia boleh sebut okayyy....tp ayat dia lah...tan aaaa tik jeeeee...gitu lah.

asal lalu kt krubong tempat buang sampah tu, mula lah dia cakap eiiiiiiiiiiii.....haha motip sangat kan.  bukak tong sampah pun eiiii....kadang kalau tukar pampers dia berak, sengaja aku tunjuk kt dia.  dia pun tengok sambil eiiiiiiii....bahahahahhahahah

suka mengutip makanan atas lantai wey.  yg ni aku tak tahan sgt.  geram.  dah ajar banyak kali dah jangan kutip jangan kutip.  still nk jugak.  siap hari tu, dia ikut aku pijak semut hitam, pastu tonggeng, kutip semut, masuk mulut.  cesssssssssssss....yang tu takde pulak dia eiiiii kan....ni sebenarnya yg sumbangkan faktor dia kerap batuk.  segala macam nk makan.

selera makan.  yg ni tak boleh nk predict.  kadang kadang nak makan, kadang tak mau.  tp favourite dia, nasi impit dan satey.  tu yg selalu aku request satey kt laki aku.  laju umar makan.  satu lagi, pasta.  memang lajuuuuu....nasi mcm kureng sket.  tp makcik pengasuh dia cakap, okay je makan.  kismis macam biasa, dok kunyah tu je.  biskut jarang.  susu dah up to 9 oz sejak tukar s26 hari tu.  tp tak ikut sukatan kotak pun.  biasa biasa je.  kalau ikut, manis betul.  so far takde hyper ke apa disebabkan gula susu.  normal.

masa tido dah anjak ke 11 pm.  kalau dulu 10 pm mesti tido.  sekarang 1030 pm relax lagi.  tp kul 11pm memang aku ajak tido dah.  senang je tido, 9 oz susu, tepuk tepuk, tido.  cuma sekarang, dah makin manja, nk tido atas lengan aku, aku peluk dia, dia peluk aku.

dah tak bf lagi.  tu pun sejak pregnant lah.  susu dah tak sedap.  terus kering.  natural wean off.  tp sesekali dia rindu tu, dia selak aku bagi lah gak.  pastu kang dia sendiri cakap ''dah dah''.  dia tolong tutup balik.  terasa sedih lah jugak dah wean off ni.  sebab rasa tak diperlukan lagi.

agaknya sebab aku garang, selalu high pitch, dia pun kurang dah dengan aku.  dengan ayah je.  ayah pun suka melayan buat benda merapik.  contoh main suis lampu, suis kipas lah.  dengan mama semedangnya no no no.  so ayah jelah bff dia.  tp bila malam, mesti mama!  kalau aku belakangkan dia pun, tetap dia nk peluk aku.  kalau aku tido tegak, dia tetap sondol nk bawah ketiak aku.

social life pulak.  pandai nk berkawan tp dengan orang baik baik je.  bahahhahahaha.  contoh masa kenduri cousin aku hari tu.  banyak spend time kt tengkera rumah makcik aku.  kt situ kan ada hadif.  hadif kan  umur 3 tahun.  budak tu ganas tau main.  asyik nk berebut je.  so dia tak kamceng dengan abg hadif.  tak sebulu.  tp dengan harith (3yo gak) dia okay.  harith ni dia lembut sket.  banyak beralah.  dengan adik syafeeq & adik hanif pun dia takde cari pasal nk pukul kepala ke apa.  so memang ada masalah komunikasi dengan abang hadif jelah.
tp masa thaqif datang rumah, elok je tak berebut dengan thaqif.  takde nk berebut kereta ke apa.
yang kelakar hari tu, dari pagi sampai petang gaduh dengan dengan abg hadif.  sekali bila abg dah tido, umar boleh lak puk kepala hanif.  kiranya mcm dia balas dendam tau.  tak dapat puk abang, dia puk adik lak.  hahahahahah.  terus aku bawak dia balik umah!  kang gduh lagi kang.
pendapat aku, mesti dia okay kalau orang tu okay.  mcm kt rumah pengasuh, akak tu cite, umar tak sebulu dengan anak kakak tu.  ada twin, tp umar okay dengan adik je.  si abang penah gigit umar dulu.  so dia memang tak geng ng twin si abang.  tp dengan kakak-kakak lain, abang lain, umar okay je.  kalau amik dia balik tu, siap semua hantar sampai ke gate, salam, siap kiss.  tp dengan twin abang, dia tak mau.  hahahah.  pandai pilih bulu.




 hadif yang panjat kerusi tu.  badan tegap kan.  tu yg jentik umar terus umar jatuh.  abang hadif tu body builder kot.  yg baby tu adik syafeeq.  belum setahun pun.  tp umar suka keadaan ramai ramai ni.  tp tu lah, perebutan mainan menjadi faktor utama.  hehe



10 comments:

fifi said...

Dah besar dah abam long ni...

ctmah said...

lama x dengar cerita abg long! amboi2..aku suka gambo paling last tu!ko tackle umar dgn muruku ye etty..hahah!

Shakina Farhan said...

comelnye abam long ckp dah dah..sweet sgt..

SweetLikeWhat said...

umar.....rindunyeeeee auntie ngn umar....

Mimy Hamid said...

umar raihan menang dari segi kulit...macam mama ehhh...hahaha...tetttttttt....umar pasni dtg KL kawan gnan Fayel eh

CikNaa said...

comel abg long ni tau..tengok dia ingat kat afiq kt kg

Misz Pinkie Winkie said...

alolo..besar dah umar kan..perangai mengutip samalah ngan arai...
mama jaga diri yerk ;)

Laura Kwan said...

Hello,

I recently created an infographic on behalf of the brand Gaviscon that gives useful information to future moms about How to fight gastro-esophageal reflux and heartburn in pregnancy / Bagaimana menangani gastro-exophageal reflux dan pedih-ulu hati semasa mengandung.

As you yourself were pregnant not so long ago, I thought that you may be interested in sharing this content with your readers, whether they are pregnant or soon to be pregnant.

You can contact me on laura@lionandlion.com if you want to see the infographic.

Also, please note that:
- This is not an advertising campaign (no payment involved). The purpose here is to share information with whoever is interested in it.

I'm looking forward to hearing from you.
Best regards,
Laura

Shafiqah-Napiah said...

aduh rindu kat umar...walaupun xpernah jumpa..nk peluk dia... nk cium dia,,,,

Anak Lebah Comot said...

amboi umar..dah pandai pilih kawan tau....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails