:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, February 3, 2014

Al-fatihah untuk pakngah bigben

assalamualaikum

dah hampir 4 hari aku masih bersedih.  sedih sebab kehilangan seseorang yg hanya aku kenal kt fb.  pakngah bigben.



disebabkan aku ada tetamu hari jumaat, lepas je maghrib aku dah tido.  join anak sekali.  bangun bila suami kejutkan solat isyak.  sambil layan mata nk kasi segar (betul betul segar lepas tu!), aku amik hp tengok fb. tengok tengok, cik ME aku, tag nama aku.  aku pun bukak jelah.  rupanya, ME nk bagitau aku berita sedih.  ME nk bgtau yg pakngah dah takde lagi.  ME tag aku kt gambar yg pakngah post 5 hours ago!  ya Allah, baru je pakngah meninggal.  aku dah menggigil.  terus aku cakap dekat suami aku ''by pakngah dah meninggal''.  dia tanya jugak sapa.  dia ingat pakcu sebab pernah jumpa pakcu.  (saya doakan pakcu panjang umur, sihat sentiasa).  tapi aku cakap ''tahlah, u tak kenal dia.  i tak tau camne nk cerita kt u''.  dalam tak sedar aku baca semua yg org komen kt gambar tu, aku rasa aku menangis, basah bantal aku.  sebab aku tak percaya, pakngah, orang yg aku anggap bagai bapa saudara sendiri, ayah, dah takde.  sedangkan gambar yg 5 hours ago tu, dia masih ada. 

ya Allah......aku sedih lagi ni.......

arwah, pencinta kucing.  atas tiket ini juga, kami rapat di fb.  bergurau senda.  saling nasihat-menasihati.  kan aku cakap, dia ni umpama bapa kepada kami, adik adik, kakak kakak, abang abang pencinta haiwan.  tak pernah jumpa, tp arwah selalu balas komen aku, selalu like status aku, gambar aku.  kalau bergurau tu, alhamdulillah gurauan yang tak pernah sakitkan hati masing masing.

hendak ku puji kebaikan arwah, aku tak pernah jumpa dia face to face.  tp kalau ikutkan komen kawan yg lain, kita memang tau dia baik orangnya.  ramai kawan kawan kami pergi menziarahi arwah untuk kali terakhir.  tu tanda ramai orang sayangkan dia.  walaupun, kali pertama berjumpa, pakngah dah takde.

pakngah, bila jumpa stray cat je, dia bawak balik.  bersihkan, jaga, rawat sampai kucing tu cantik, bersih, sihat.  macam tak sangka semua kucing yg pakngah bela, tu semua kucing jalanan.  serius dah macam baka cantik kucing tu.  kita pun jadi sayang kt kucing tu.  bila pakngah adopted kan kucing tu kt sesiapa yg nak, kita pun akan rasa sedih sebab nanti pakngah tak letak lagi gambar tu.  tapi, bila pakngah dah takde ni, lagilaah berganda ganda sedih tu.  sebab langsung tak dapat tengok apa apa posting dari arwah.

sampai ke tengah malam sabtu tu aku berpm dengan ME, chika.  ME bgtau jenazah pakngah ada kt surau flat taman dato razali.  macam kenal je.  rupanya tu kt rumah liza!  tempat yg sama aku datang majlis rainbow birthday party.  ya Allah, sungguh aku kesal.  bertahun kenal pakngah, aku tak tau pun dia tinggal kt mana.  kalau lah aku tau dulu, aku dah singgah jenguk pakngah dan makngah.  aku pun wasap liza tanya, ada ke orang meninggal kt area umah mak dia tu.  esoknya liza balas memang ada.  adeh sedih lagi aku.

lepas ni, takde lagi gurauan aku dengan pakngah.  takde lagi sembang kosong orang jawa dengan pakngah (arwah pun orang jawa).  takde lagi gambar makanan yg sedap dari pakngah.  takde lagi gambar kucing lawa dari pakngah.  takde lagi gambar kucing yg cantik dengan ayat pakngah, after a quick brush.  takde lagi ketawa muahahahahah dari pakngah.  takde lagi icon pacman dari pakngah.  semua tu takde lagi.  sebab pakngah dah takde.

untuk makngah, saya doakan makngah sentiasa tabah meneruskan kehidupan.  semoga makngah terus sihat untuk beribadah kepadaNya. 

untuk pakngah, saya doakan pakngah dirahmati Allah SWT.  semoga pakngah tenang di sana disisi pencipta kita.  semoga roh pakngah dicucuri rahmat. 

kami, sama sama yg mempunyai minat dengan pakngah, akan terus mengingati dan merindui pakngah.  sama sama akan mendoakan untuk pakngah. 

kita yg masih hidup ni, berjuanglah untuk dunia dan akhirat.  sedekahkan Al-fatihah untuk pakngah.

alfatihah  untuk pakngah bigben.  tenanglah pakngah di sana. 

gambar dan lagi kisah sedih dari blog shomeyshayang.  beliau lagi mengenali arwah.  lagi sedih bila baca blog kakak. 


~al-fatihah~




















1 comment:

SyimaSyaz said...

alfatihah...
semoga syurga menanti untuk insan yang penyayang ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails