:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, March 4, 2014

dah masuk 3rd trimester baru nk update.

assalamualaikum

dak ctmah tanya, aku dah lama tak update blog kan.  aku cakap, takde benda aku nk update.  aku bukan jenis suka update yg tah pape.  well, dah tua katakan.  nk update pun benda yg best jelah kan.  takat hidup hari hari buat apa, tak payahlah derrrr....bukan orang suka baca pun.  meluat lagi ada.  eh.  (icon jelir lidah)

ctmah kata lagi, tahun lepas aku banyak update.  well, tahun lepas update cerita pasal #umarraihan kan.  milestone dia setiap bulan.  dah boleh jalan tu, kita pencapaian gemilang terbilang dia lah tu.  dia tu bukan boleh cakap lagi.  baca abc apatah lagi.  so takde apa aku nk cerita pun.  takat dah boleh kenal beberapa perkara, dah pandai sebut beberapa butir patah perkataaan, dah pandai alif ba ta, ala tak payahlah update.  ramai lagi mak mak update blog anak dah pandai itu ini.  tak payahlah cari blog aku.  (icon tiup kuku)

tahun tahun lepas, rajin update sebab excited sambut anak sulung.  setiap kali check up update.  well kalini bukan ada bias di antara anak sulung dan anak kedua.  tp amik pengajaran.  tak mau terlalu publish hal dorang.  even hal laki aku.  mau ada orang dengki kan.  manalah tau.  kita ni bukan tau, kita ada musuh pun.  niat kita berkawan je, tp orang lain, niat nya lain.  tetiba niat nk cari gaduh.  so berhati hatilah dengan kawan sekeliling.  (icon tarik rambut orang yg dengki tu) + (icon tarik rambut dengan orang yg suka rampas laki orang)

tapi takpe.  aku sayang ctmah.  oleh sebab tu, aku update harini.  akan datang, entah bila nk update lagi.

harini dah 28 weeks pregnant adik #umarraihan.  nama dia belum tau lagi.  sebab belum lahir kan.  macam gedik je nk siap panggil nama bagai.  gender pun.....sebenarnya dah scan 4d last week.  doctor dah sahkan gender sekian.  tp sebab tak nampak sangat, so aku pun tak reti nk sahkan 100%.  apa apa pun aku terima walaupun dalam hati ni dah cakap, kalau girl, aku nk rehat lama sket.  penat lah ngandung dekat dekat ni.  so kalau Allah dengar doa aku setiap hari mahukan anak perempuan kalini, aku bersyukur.  kalau anak dalam perut ni lelaki, pun samalah.  gap 3 tahun gak.  kekekekekekekekek....dah siap plan nk guna iucd atau implan.  walaupun aku takut nk pasang kt bawah tu, tp nak gakkkkk plan bebetul. korang tak mau plan, korang punye sukaaa....!

masa scan last week, anak ni breech.  doktor kata okay je.  awal lagi.  tunggu nanti dah hujung hujung kalau breech lagi, czer jelah.  aku okay je.  memana.  takde lah obses nk normal ke apa.  idup kena relax.  jangan nk obses sangat lah.  cuma doctor nani kata, kalau kalini aku czer, dia malas nk pasangkan iucd.  so option kalau czer kalini, pasang implan lah.  okaylah doctor....asalkan guna panel tak bayar.  hahahahahah.

tanya berat baby, doctor kata dalam 1 kg je.  aku rasa mcm kecik.  tp doctor kata okaylah tu.  buat apa nk berat sangat.  buat susah aku je kang.  ep ep susah tu bukan menyusahkan aku tau.  susah tu maksudnya, dia akan effect scar czer aku.  mungkin akan sakit kt tempat czer tu kalau baby berat sangat.  so aku berfikiran positif.  biar kecik kt dalam, asalkan sihat, cukup makan minum dia.  so nanti dia boleh membesar kan luar.  asalkan badan aku sihat nk jaga laki aku, nk jaga si abang.  sebab kang kalau aku sakit, sapa nk jaga dorang kan.  (icon wanita positif)

by the time doctor kata baby breech, bp aku naik gak.  tp bila check bp lagi sekali, bp normal.  terkejut je.  yelah takut kan.  

dan semalam, setelah sebulan tak jenguk KK, aku ke KK gak.  patutnya ada appointment hari tu.  sebab berat aku naik 4 kg.  so dia suh datang lagi minggu depannye.  aku........idakleee nk kunjung selalu KK tu.  so buat tak tau je.  aku rasa normal lah naik banyak. dah kata ngandung.  makan tanpa batasan.  ewah.  nes KK takut ada effect BP.  so bila dia kata BP, aku pun rajinlah check kt panel.  so far bp aku normal je. 

so semalam, aku sakit kepala, aku g je KK.  nk check semua.  okay semua.  bp cun.  kaki tak bengkak.  berat cun je naik 2kg sebulan.  total naik dari awal sampai sekarang 8kg.  ehem, tak lah berat sangat kannnnnnnnnnn....nes kata mungkin sekarang panas tu sebab sakit kepala.  HB lagilah aku tak tahan.  terus 11+ bape tah aku lupa point bape.  nes tanya aku makan ke ubat tambah darah.  aku cakap tak makan pun.  hehe.

jumpa doctor, dia pun scan.  hari tu breech kepala kt atas.  tp kalini, baby kt tepi pulak.  aktif sangat.  jangan risauuuuu...anak kedua memang banyak space dalam tu.  yelah, rahim dah mengembang kan....

so okaylah tu je cite pasal anak kedua dalam perut ni.  boleh lah update sesekali dari tak update langsung kan. 

nah lah aku belanja satu gambar. 


okay semalam aku ada share kt status aku supplement aku amik sepanjang mengandung ni.  okaylah meh lah aku share aku makan apa.

1.  kapsul herbatussauda brand barakah - aku amik bila masuk 2nd trimester.  sebab ada orang cakap, takut panas.  so 2nd trim dah okay.  aku makan sekali sehari je.

2.  kapsul vco brand catalyst.  pun sama saing ng barakah tu sebab beli sama.  hehe.  ni makan sehari sekali.  aku perasan, muka aku kurang berminyak sekarang.

3.  pil kalsium.  brand apa tah.  yg ni amik kt panel.  hari tu makan sehari sekali je sebelum tido.  tp sekarang aku up dose dia.  sebab kerap cramp.  aku minum susu gak. tp tah kenapa, cramp jugak.

4.  jus delima cap gulsan.  baru baru ni je makan pun.

5.  madu.  hari tu makan madu gitu je.  suapkan umar sebelum tido, pastu aku join sekali.  memula aku perasan kalau makan madu tengah heartburn, heartburn hilang.  tp sekarang ni, aku makan sekali dengan jus delima tu.  aku ikut cakap jasmin kawan aku tu.  dia ajar, satu sudu gulsan, 2 sudu madu.  aku campur sikit je air.  kasi cair sket.  okay tak masam.  kalau takde madu tu, nipis perut aku dek kemasaman jus delima tu.

6.  susu kambing.  brand apa tah.  kami laki bini paranoid anak jaundice lama.  tak sanggup nk hadapi lagi perkara tu.  so suami dah belikan.  malam tadi official dah rasmikan susu tu.  hahaha.  share dengan umar.

tu je kot.  obimin tak pernah makan.  acid folic awal awal dulu je makan sampai minggu ke berapa tah.  ubat tambah darah tu, bila makan hb aku menurun ke 10.2 terus aku stop makan.  bila tak makan, naik sket HB aku.  bila aku amalkan makanan kt atas tu, cantik pulak HB aku.  


okaylah tu je lah nk share.  tak tau nk tulis apa.  ni sekadar melepaskan batuk di tepi tangga je.  kekekekekekekekekekekek......




6 comments:

SyimaSyaz said...

i nampak u update i trus click... cargas kalah ctmah....hahaha..maklomlah i kan 24jam terlantar je ni...

i doakan this time berjalan dgn lancar dari preg sampai adik baby gurl opss membesar. yelah tak kisah lah baby besar ke ape ke... yang penting sihat walafiat.

ok la byk betul icon u.. nanti update lagi yek.bagi lah i hiburan skit...

sekian,

ctmah said...

mishh u etty!haha
weh..aku tgh membayangkan icon wanita positif tu..mihmihmih!
balik ni aku nak cari pati delima baraka tu semua la..risau la plakkan bila dah masuk 3rd trims ni. hukhuk!
susu kambing share gambo sini lah weh!

Norma NML said...

Slm...

Semoga semuanya selamat..rindunya nak dpt baby lagi..:-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, semoga dipermudahkan segala urusan nak bersalin nanti. saing2 sheila la ni rasanya. ehhe selamat berkenalan, sheila follow sini. masukkan blog akak dalam bloglist preggymom. boleh sheila selalu tengok apa cerita yang diupdate. ehheee. jaga kesihatan baik2 ya ~~~

.ieLah. said...

Banyak ikon kat entry ko ni mam etty. Haha lawa weh adik umar pose. Macam gimnas. Gteww

::Cik Azie:: said...

hahahahaha comey je ctmahhhh... etty mukadimah panjgn lebar.. entry berguna nti utk next projek adik dhea hehehehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails