:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, December 1, 2014

pemakanan semasa mengandung humaira raihanah

assalamualaikum

aku kan, asal pergi memana, semua tegur maira.  tegur macam, putih gebu budaknya, engko makan apa dulu masa mengandung?  makan pil, ubat apa? okay aku share.

first of all, aku tak makan langsung ubat klinik bagi.  sekarang, KK dah bagi obimin dah uols.  dulu masa umar, takde obimin.  nk obimin kena beli sendiri.  KK ada bagi obimin.  tp korang tau aku buat apa?  aku kasi umar main botol tu.  pastu terus tak makan.  tah mana aku campak botol tu.  bila check up, nurse tanya ada vitamin lagi tak?  takkan nk jawab tak makan, so aku jawab, ada.  saya ambil kt panel je.  so aku memang tak makan ye. 

apa yg aku amalkan ialah...

1)  pil herbatusauda brand barakah - up to 4 month baru consumed.  2nd trimester kan.  sebab orang kata panas, takut kandungan tu fragile.  so kalau dah 2nd trim, kandungan dah kuat.  (aku amalkan sampai sekarang as milkbooster aku)

2)  susu kambing hi goat -  nk minum yg fresh memang aku tak tertelan lah.  so amalkan susu kambing hi goat je.  sekali sehari jadi lah.  susu kambing ni kalsium lagi tinggi tau dari susu lembu.  so aku memang jarang sangat cramp.  selain tu, aku ikhtiar sebab tak mau jaundice kt anak kedua ni.  well, umar jaundice lama sangat dulu.  so aku paranoid.  alhamdulillah, maira tak jaundice!!  dan sekarang aku masih amalkan susu kambing berkongsi dengan umar raihan.  jimat.  hakhakhak. 

3)  vco (virgin coconut oil) - aku addicted ni kot dulu.  sekarang aku telan gitu je, memang erkkkk la.  mula mula beli yg kapsul brand catalyst.  lupa lak harga dan kuantiti.  lepas tu beli dengan kak mimy.  mg dia lebih banyak lagi.  pun lupa harga.  hehe.  dalam masa yg sama, minum yg fluid punya brand cosway.  okay tu ingat.  500ml tak silap harga rm33 ahli cosway.  gila kau ni aku minum ni macam minum air kekdahnya.  siap sapu kt roti macam jem.  pffffttttt...
dan aku cuba jugak sapu kt perinium (camne tah ejanya - vagina laaa).  yelah usaha nk vbac kan.  alhamdulillah, dapat vbac walaupun sengsara nk keluarkan maira tu.  bahahhahahahahhaha

4)  jus delima - usaha nk maintainkan hb.  tp ni kalau rajin makan, okaylah hb tu.  kalau skip tak makan, merundum gak hb aku. tp nasib lah cukup makan, so tak perlu nk datang kk 2 minggu sekali check hb. 

5)  madu - madu ni makan sekali dengan jus delima sebab jus tu masam sangat.  pecah perut aku kalau makan jus tu semata. 


amalkan pemakanan sunnah ni, tu ha si humaira tu keluar seketul.  aku rasa berbaloi sangat makan ni.  murah pun murah.  sihat pun sihat kan.  masa pregnant jarang lah aku MC, EL.  so memang aku fit sebelum bersalin.

keluar je maira, rambut lebat.  jaundice takde.  kulit bersih.  dan aku percaya tu sebab makanan makanan yang aku makan as supplement tu. 

aku selalu makan buah tembikai.  Rasulullah SAW pun dah janjikan yang terbaik sapa yg makan buah tembikai ni memang elok untuk kita.  so makan jelah.

fast food memang jarang amik. 

soya.........................................aku TAK SENTUH langsung tau.  punya takut jadi macam umar raihan.  so tahan jelah nk minum soya.


tu jelah kot aku nk share.  rasanya dah share apa yg aku makan ni sebelum bersalin tu.  so ni kira hasil daripada makan tu la.

so korang yg masih mengandung tu silalah makan yg elok elok ni.  tak rugi pun kalau kita ikut cara pemakanan sunnah.  insyaAllah, janji Allah tu pasti.






4 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak etty, thanks sharing. in shaa Allah, kalau ada rezeki mengandung lagi. nak amalkan yang sunnah2 ni.. memang sedih tengok Adam jaundice dulu.. kesian tidur bawah lampu biru T________T"

cikpuanputeri said...

samalah etty. kali ni mmg xde dh nak minum soya.. risauuuu sgt sebb masa ilman ada eczema.. mmg berkotak2 soya minum dulu..harap adik baby sihat hendaknya..

e.t.t.y said...

put - iyeee...umar tu kulit sensitif kot.

Syima Syaz said...

i pun insap dah.... boleh pulak dulu hari2 telan 1 kotak besar soya... putih memang la aisya tu putih tapii.. eh tapi takde lah putih melepak macam Maira cheeky

pastu i nak makan sunnah n takkan amik lagi fastfood, awet-awet food, manis-manis food, n frozen food. dah banyak belajar ni, insyaallah apply masa 2nd pregnant nanti...

doa kan i dapat baby boy pulak eh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails