:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, September 2, 2015

throwback rumah masuk pencuri 2013

assalamualaikum

throwback 2 tahun lepas.  berapa haribulan tah.  hehehehe.  nampak tu banyak sangat entry dalam draft tak siap publish.

----------------------------------------------------------------------------------



sebenarnya perit nk kenang balik.  memang tak mau pun tulis kt blog.  tp tadi nk cari gambar lain, lain pulak yg aku jumpa.  terus teringat balik.  aishhhh.....

tarikh kejadian, aku pun dah lupa.  malas nk ingat.  tp seingat aku, lebih kurang sebulan  lepas kami pindah rumah baru.  baru sangat kan.  sepatutnya manis untuk dikenang, tp jadi pahit pulak.  tp syukur jugak sebab barang kt rumah tak banyak sangat.  kiranya dia takdelah terpesona nk amik barang mahal mahal, sebab barang mahal memang takde.  yelah, duit dah habis renovate segalanya, takde dah duit tersepit nk beli benda perhiasan, alat letrik memahal.  yg ada pun, basic semata.

ceritanya, lepas je masuk porch kereta, aku perasan stroller umar takde.  stroller scr dia yg warna merah tu lah.  stroller tu memang guna setiap petang bawak umar berjalan.  awal awal dulu (in fact sampai sekarang pun), suami aku suka melawat jiran tetangga.  waktu tu baru nk kenal jiran kan.  umar pun baru nk menambah geng.  so stroller tu memang letak kt luar je.  lagipun tak fikir pun keselamatan stroller tu.  sebab ingat, it just a stroller....

pastu elok pulak aku tunggu sampai laki aku balik kan.  selalu aku bukak pintu dulu, rehat rehat dalam rumah.  tp ni elok lakkkkk menunggu.  eh tp sebenarnya tak lama pun.  masa aku berfikir mana stroller tu, suami aku dah sampai.  elok je dia parking, aku tanyalah dia.  ''stroller mana? u simpan ke?''.  sebab dia ada ajak aku pergi jusco.  so maybe dia standby siang siang stroller kan.  dia buat muka pelik.  mana ada jawabnya.  pastu dia perhati je sekeliling.  ''haa sahlah ni, kena curi.  ni ha kesan tapak kaki''.  dia tunjuk kt dinding ni.



ni ha.  ada kesan tapak kaki kt batu yg petak tu.  kebetulan pagi tu hujan, so memang obvious tapak kasut.

pastu dia tengok dalam rak kasut. takde yg hilang.  pastu dia cakap ''dalam rumah entah entah.....''.  aku tengok elok je tingkap tu tertutup.  so rasanya dia tak masuk rumah lah.  haha gila punya pemikiran.  orang zaman sekarang mana masuk ikut tingkap depan lagi dahhh ettyyyy....

suami aku bukak pintu.  masa tu aku tutup gate.  aku jeling, nampak terus tv.  so aku agak, okay dalam rumah tak usik.  pastu suami jerit kat aku suruh masuk.  dia tanya ''u ada ubah al quran ni ke?''  tunjuk kt alquran atas almari putih.  aku jawablah takde.  tengok kt hall, bersepah.  tp disebabkan pagi tu memang aku tinggalkan bersepah, memang relax lagi.  tp aku perasan!! album kawin tunggang langgang.  plus, tetiba kt tengah.  sebab aku baru tengok sebelum tu, aku letak balik kt tepi console tv tu.  ah sudah.  terus masuk bilikkk...


tu haaa nampak album tu.  yg baju berselerak tu, sebenarnya aku dah lipat dah.  tinggal nk masuk dalam almari je.  tp tak sempat.  sekali balik tengok, dia kumbahkan lagi.  hampehhhh....


masuk bilik tengok haaaaaaaaaaaaaaa!!!!  memang aaaa...terus panggil suami cakap ''sah lah by''.

berselerak gileee....siap ada satu tempat tu, pampers umar memang berterabur habis.  dia keluarkan satu satu.  bengong!



drawer bawah katil terbukak.  dalam tu ada safety box.  dalam tu ada cash.  banyak jugak lah.  bukan sengaja tinggal cash dalam tu.  tu sebenarnya balance duit raya.  kan kitaorang masuk rumah ni bulan syawal jugak.  so simpan dalam tu kot kot nk guna untuk open  house ke kan.  dalam tu pun ada buku asb suami aku, buku tabung haji suami dan umar.


dekat suis tu ada plug tau.  ubat nyamuk dan charger.  korang tengok apa je yg tinggal????  dengan ubat nyamuk sekali dia angkut.

aku syak dia test dulu lampu tu dulu kot. lampu tu dah rosak.  tu sebab dia tak amik.  sebab benda mengarut lain dia amik.  kang aku sebut satu satu apa benda yg dia curik ek...


baju aku habis kena kumbah.  hampagas betul. dia ingat aku rajin nk mengemas balik???  dia amik baju baru suami aku.  baju raya suami yg belum pakai.  dalam plastik lagi.  seluar jeans baru belum pakai, dalam 2-3 helai kot.  lupa.  yg paling tak boleh blah, tshirt baru ole oleh dari phuket hadiah dari adik ipar aku.  habis kena sebat.  bongok kannnn...baju phuket je pun.

paling tak boleh blah, seluar bacin aku.  seluar aku warna coklat brand voir saiz 28 aku beli masa aku bujang lagi kt isetan klcc.  walaupun murah, tp tu lah satu satunya seluar yg aku sayang.  sebab apa?  sebab dah kawin, dah beranak, mengandung lagi, aku muat lagi nk pakai seluar tu.  gila tak sayang.  berbakti kot.  saiz 28 bebbbbb.....sekarang????  hahahahaha


nasib baik buku pink umar dia tak amik wehhhhhhh....jenuh aaa sebab time tu belum bukak buku pink lagi.  hehe.

lepas check apa yg hilang, kt mana punca dia masuk, ktorg cepat cepat pergi balai polis buat report.

sebelum tu, aku dah inform kt kawan kawan wasap aku.  dorang yg banyak sabarkan aku.  sebab time tu, aku kalut.  nk nangis pun tak boleh.  sedih gilaaa....even mak aku pun belum aku bgtau lagi.  aku cuma call ikin je, geng bdq aku.  sebab nk call kak linda, dia tengah drive.  aku call pun sebab nk kurangkan kalut aku.

mula mula nk tinggal kt rumah je.  suami pergi sendiri.  tp takut lah pulak.  dengan grill ternganga.  so pergi lah sekali.  maghrib time tu.  banyak betul dugaan kt balai polis tu.  dengan nyamuk besar besar (haha), dengan umar main tangga.  lantai licin.  umar terhantuk pintu cermin.  wakakakak..kelakar je bila ingat balik.

pegawai polis tu cakap, nanti ada polis datang rumah nk tangkap gambar semua.  tu pun lambat sket lah. masa kt balai lah tetiba baru teringat banyak rupanya barang yg hilang. walaupun barang tu kecik, tp besar maknanya pada kami.  paling aku sedih, laptop aku pun sama......sedih gila masa kt balai tu.  mengenangkan banyak gambar umar masa baby dalam tu, gambar family, gambar kawan kawan, gambar mell, adik, ahboy masa dorang kecik.  ah sedih!

balik rumah, tak puas hati, aku check lagi dalam stor apa yg hilang.  memula paling aku berang, carseat pun dia amik jugak...aku dah mencarut dah time tu.  nasib walker ada lagi.  pastu keluar stor.  masuk balik check, vakum aku!!!!!!!!!!!!!!!!!  masa ni aku cakap sialan lah kauuuu...aku terus tendang pintu tak bersalah tu.  ate dah laki aku tanya, kenapa?  sedih jawab, vakum i...kena amik gak....dah maki maki dalam hati tak puas hati kenapa amik vakum akuuuuuuu....pastu tengok set water jet suami ada, buat aku lega jugak.  baru beli tu.  tengok barang letrik yg lain, takde pulak ko nk amik kan...



terima kasih lah kerana menambah kerja aku nk mengemas semua ni....


stor ni, aku tak kemas kemas pun tau.  aku biar je.  sebab sebelum tu aku baru je kemas.  sakit hati aku.  laki aku buat lawak, dia cakap ''ni kalau pencuri ni tau nilai pinggan mangkuk ni, mesti corelle pun kena amik gak.  sebab ada 2 kotak belum bukak.  selamatttt.....haha

yg ni, dia siap baik hati sangat letakkan kt luar stor.  takke rajin sangat namanya tuuuuuu......

ni dalam bilik solat.  habis kena kumbah gak toto tu.  tp nasib lah tak bukak.  satu kerja lagi tambahhhhh

pastu polis pun sampai.  kebetulan tak lah tunggu lama sebab dia pun meronda.  dapat aduan kt taman aku, terus ke taman aku sekali.  dia tengok tengok lah mana tempat kena ceroboh tu. 



ni haaa....ni kt bilik belakang.  bilik orang gaji aka bilik sidai baju.  dia kopek tingkap, pastu dia potong lah grill tu.  nampak tak kenapa dia nk curik seluar bacin aku??   sebab saiz badan dia kecik je.  satu bahagian tu je dia potong.  siap ada tanda kasut kotor lagi tau kt dinding.

dia masuk ikut mana?  meh aku tunjuk.


ni haaa...yard umah aku ni, aku tak extend pun jadi dapur ke apa.  kt tempat tong sampah tu, ktorg letak mesin basuh.  kira tu laundry area lah.  so pencuri tu potong besi kt atas tu, potong dalam satu dua je besi tu. pastu lompat atas mesin basuh, pastu masuk ikut tingkap tadi tu.  haaa...memang saiz budak tu kecik je.  sebab besi tu  tak potong banyak pun.


tengah polis buat pantauan, tetiba ada tetamu datang.  eh bukan, unit forensik pulak....aish, dah macam csi tau.  dorang sepahkan rumah dengan ink hitam pulak.  macam macam tau.  eh tapi takpe.  iols okay je sebab suami aku yg bersihkan.  hehe.  hasil dari periksa cap jari, jumpa lah ada beberapa cap jari yg berlainan.  salah satunya pakai glove.  pandai sangat kan pencuri ni.  yg lain lain punya cap jari tu, aku syak kitaorang punya je.  sebab ktorang tak pakai glove kt rumah.  haha.


sian budak ni.  kena kurung dalam bilik.  sebab kt luar penuh dengan debu hitam.  dia pun tak tau yg barang barang dia kena curi.  kalau dia tau mesti dia sedih.

- sampai sini je cite tu tergantung-

nak taip lebih aku pun lupa.  cuma update sampai sekarang, tak de apa pun.  serupa tak payah buat report daaaaaa....

cuma lepas dari tu, banyak lagi kejadian curi kt area taman aku.  adalah kurang dari 10 kes lepas tu.  rumah mak bidan yg urut aku tu siap 2 kali kena pecah.  haramjadah betul pencuri ni.  tp syukur lah apa apa pun masuk waktu siang waktu takde penghuni kt rumah kan.  rentetan dari kes kecurian kt rumah ni, ramai dah pasang alarm.  rumah aku pun of kos lah.  takut beb, fobia rasanya.  lagi lagi bila malam.  

kos alarm untuk rumah setingkat, rumah aku rm1500 kos semua.  takpelah berbaloi lah utk keselamatan kan.  ikutkan nk tambah cctv, tp mcm tak perlu plus aku takut ternampak hantu.  bahahahahah.  

sekarang dah ramai penghuni dah taman ni.  cuma jiran aku belah kanan takde orang lain.  lagipun taman dan hired pak guard.  guard tu duduk kt sebelah rumah aku.  so selamat lah.  suami pun tak lokek nk bayar duit yuran bulanan.  sebab dulu dia fikir, mak dan anak anak aku ada kt umah tu.  bukan apa, ada je orang tak bayar yuran bulanan tau.  tp bila ada pencuri dia kepoh.  patutnya sama sama bayar lah kan.  ala rm50 je pun bulanan.  untuk keselamatan anak bini kt rumah gak.  tapi sekarang ni, kalau tak bayar, guard tak ronda rumah dia.  hahaha.  

hikmahnya terjadi benda ni, mungkin mensuci kan harta ktorg.  mungkin ada sesetengah benda yg hilang tu, datang dari duit tak berkat kan.  so kami redha.  dan mungkin juga dari perangai yg suka menunjuk tu.  mana lah tau dalam hati tu niat apa.  so banyak lah ktorg perbaiki lepas tu.  beringat kan.  ada orang diuji dengan banjir dan sebagainya.  ktorg diuji dengan kemasukan pencuri.  harapnya tak berulang lagilah ni.  takut.....



3 comments:

cik chinta said...

makin menjadik2

veesakura said...

etty, dah lama tak datang lepak sini. dasat btol pencuri tu baju bajan pon amek eh. i thought dorang sakaliau eletrical je. ish ish ish!!

anez zamri said...

takuttt..baru2 ni kat taman aku kereta hilang..memang tak selamat zaman sekarang ni..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails