:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, December 30, 2015

hari pertama umar raihan ke sekolah

assalamualaikum

isnin lepas, 28 disember, anakanda sulung (ewah) dah selamat ke sekolah.  sekolah umar biasa biasa je, takde branding gah seluruh malaysia.  tp agak gah la kalau kt melaka ni.   tadika ni banyak branch kt melaka. 

takde apa pun yg aku prepare untuk umar masuk sekolah ni.  tapi malam sebelum tu, barulah kalut takde sticker nk tampal kt pencil box, kt botol air.  aih.  padahal ahad tu aku dah ke tesco besar.  dulu beli sticker kt tesco tu la. since minggu ni orientasi je, cikgu cakap tak payah bawak pape.  uniform pun dapat esoknya.  esok tu pakaikan jeans je.

aku relax je tau.  orang lain sungguh sungguh cakap touching anak dah besar, aku relax je. 

sampailah satu masa tu.......

aku wasap bs dorang.  cakap camnelah esok maira abang takde.  haritu abang kuar kejap pun, dok abang abang.  pastu jawapan yg aku tak sangka dari bs. umar maira rapat, dorang kalau apa apa buat berdua.  wahhhhh mcm tak sangka.  nurul cakap siap kalau adik nk tido, abang zikir kan.  masa tu lah baru aku rasa sebak.
yelah, kt rumah lain kot.  kt rumah dorang asek nk gaduh je tau.  sampai kadang mood aku malas nk layan, lantak korang lah.  kalau mood aku tak baik memang aku lagakan kepala dorang.  hahahah.  ni kadang adik gigit abang, abang tolak adik.  kadang takde suara nk halang, tu yg biorkan je. 
cuma tu lah, tak sangka kt rumah bs dorang baik.  baguslah tunjukkan teladan yg baik kan bila kt rumah orang.  hehe.

ok tu sebak sikit je. sampailah.......

esok paginya tu, aku kejut umar. eh elok pulak dia bangun molek molek kan.  penuh senyuman cakap abang nk pergi sekolah ni.  terus dia mandi.  since konon kami nak bangun 6.30 tp terlajak kul 7, masing masing terkocoh kocoh lah.  aku mandikan umar.  umar cakap maa tak payahlah, abang mandi sendiri.  aku cakap ish lambat dah ni...kang sekolah tutup.  sambil tu aku syampu kan rambut dia.  at the moment yg aku sentuh je kepala dia, mata aku berair.  ya Allah anak aku ke ni.  anak yg aku kandungkan dia, beranakkan secara czer, lahir 2.5kg, anak yg aku susukan dengan susu aku, yg segalanya berlaku depan mata aku......semua kenangan tu yg berputar putar masa aku syampu kan rambut dia.  seriously aku menangis masa tu.  teruslah aku berpesan kt dia sekolah baik baik tau, dengar cakap cikgu, jangan gaduh gaduh. 

haihhhh...relax relax aku, bonding time dalam toilet jugak yg meruntunkan hati aku.  kerek konon. 

dan aku yg siapkan dia pakai baju, sikat rambut.

 oleh kerana bising bising pagi tu, adik pun bangun sekali.  mandi lah sekali pagi pagi ni.  bila ayah pakaikan baju, tu lah jadi macam tu.  seluar lain, baju lain.  


lepas tu semua lah dia nk bawak.  buku baru beli nk bawak, kolam nk bawak. 

hari tu, ktorg amik time off.  well, hari pertama anak ke sekolah kan.  nak lah jugak dedua hantar.  hantar abang dulu baru hantar adik.  ingatkan dalam happy happy dia nk pergi sekolah, tak menangis.  rupanya nangis gak.  hahah.  jenuh dia pegang kaki ayah dia tak kasi balik.  last last cikgu kata, takpe balik je. tau lah dia handle macam mana.
bila ktorg lalu je balik tadika, cikgu cakap dah elok dah tak nangis.  maknanya tak sampai 2 minit pun nangis.  lol.

umar half day je. aku maleh nk anto full day.  so tengahari tu aku amik.  masa dalam kereta aku nampak dah bayang bayang dia berlari main.  pastu masuk je kereta, typical mak mak lah ''harini belajar apa, buat apa, main apa''.  lol.  pastu boleh dia cakap ng aku ''nape mama amik abang cepat sangat, abang tak main lagi playground tau''.  aikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....aku pun lupa aku bg jawapan apa.  hahahah.

oleh kerana dia behave, aku cakap jom mama belanja aiskrim.  sebelum beli aiskrim, kita pergi tesco dulu beli singlet.  kn aku cakap, konon tak kalut cari barang anak.  sekali, semuanya belum beli lg.  ni tracksuit baya baya dia, manalah aku nk cari.  



happylah dia dapat makan aiskrim.  sesekali sebab kang kong kong kong. 

lepas tu balik rumah konon nk tido jap sebab aku dah tingtong habis. aku ada masalah tak boleh tido kalau ahad malam isnin, tak tau nape.  padahal ahad tak tido siang tau.  so aku cakaplah ng umar, mama nk tido kejap, abang tengok tv ye.  last last aku terbangun pukul 3 tau.  niat nk nap 10 minit je.  sekali sejam ko aku tido.  haha.  terus kejut umar hantar g bs, dan aku pun drive balik ke opis.

so berakhirlah kisah hari pertama umar raihan ke sekolah. 

hari kedua ke sekolah, aku sorang hantar so tak sampai 3 minit pun.  hantar kt gate, salam mama, terus dia masuk dalam.

hari ketiga yakni harini, ayah yg hantar.  ada drama airmata okay kt luar gate. 

maknanya kt sini, mama lah yg kena hantar utk elakkan dia menangis. 

=)

rata rata babies tahun 2012 sekolah tahun 2016 kan.  tak sabar nk baca korang punya cerita pulak. 






3 comments:

veesakura said...

wah!!! Umar dah big boy laaa. Siap tanya tu kenapa mama amek awal sangat. hehehe

-DoUbLe Z- said...

huhu..debar lak lagi 3 hari nanti...InsyaAllah nanti org share lak ek..

safurara said...

princess x sekolah lagiii T__T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails