:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, December 9, 2015

monolog si gemuk

assalamualaikum

jarang aku ada azam.  sebab aku sendiri tau, aku ni hangat hangat taik ayam je bila berazam.  last aku ada azam, sampai tahun 2010 kot.  tu bujang trang tang tang lagi.  konon nk kurus lah haih.  cuma azam pakai tudung je terlaksana je tahun tu.  tak lambat, tak awal.  tak silap pakai tudung 1 April 2010.  alhamdulillah, ada lah azam yg tercapai kan.  kurus tu, azam yang takkan tercapai la kot.

kurus ek.

aku bukan jenis kurus sebenarnya.  aku memang gemuk dari kecik.  mak aku siap cakap, dulu baby aku gemuk.  toodler pun masih gemuk.  aku kurus sebab aku nak gown baby kiko je.  mak cakap, gown tu sesuai untuk budak kurus.   masa tu tak sure lah umur bape.  tp mak cakap, aku mcm faham bahasa yg gemuk tu tak awesome.  so aku mengurus.  dan aku dapat gown baby kiko tu.  yeay.  eh kecik kecik pandai pulak ko diet ek, dah besor dah tak reti nk diet ke???  lol.

tadika ke sekolah rendah, badan aku masih category chubby rasanya.  tp just nice la.  takdelah chubby nau.  mungkin berisi.  tp bukan keding mcm bff aku sekolah rendah dulu, ila ke farah ke.  tapi mungkin dah darjah 4 ke darjah 6, aku dah ke kategori slim. 

sekolah menengah, aku gemuk ok lepas masuk asrama.  siyes masa tu dah 50kg kot.  oh man 50kg masa form 1 taklah kurus.  hodoh kot gemuk masa sekolah.  tp aku masih hot chick.  kakakakakakak.  masa tu bf bape eh nk kira.  =)))  tapi tak best lah hot chick pun sekolah convent.  hahahah.  aku hanya kurus bila cuti sekolah.  masuk balik asrama, aku gemuk balik.  dala jenis tak berapa nk aktif.  sampai sekarang kot -____________-

pastu dari sekolah convent aku pindah khir johari.  haaa masa tu aku merasa nk kurus gile. back to 45kg.  awesomenyeee...sebabnye yelah duduk rumah kan.  makan pun tak menentu.  pastu balik sekolah jalan kaki.  kadang kadang je naik kete ng wak usin atau tumpang kawan aku.  selebihnya aku memang jalan kaki dekat 2 atau 3 km.  haha cuba skrg jalan sejauh tu, berbakul rungutan aku.

masuk u.  hahahahah ni start naik sikit demi sikit. 

start kerja, makin ke kanan weight scale. 

nak kawin, aku diet.  aku atkin.  tp masa tu mana tau tu atkin lol.  aku makan lauk je.  so masa bernikah tu berat badan aku cun la 56kg camtu. 

pas nikah, dah berlaki ko ingat ko nk diet macam dulu?  kirim salam laaaaaaaaaaa.....naik balik.

bukak buku pink je dah 60kg.  hahah.  sampai bersalin umar, cecah 80 kg gak rasanya.

habis pantang, dapat balik 60 kg.  well nasib baik turun.

kes aku ni memang aku gemuk.  macam lah aku tak menyusu kan anak aku kan.  still gak tak slim.  siap naik 65 kg walaupun mengepam.  kakakakakakaka

pastu umar setahun, aku start balik atkin sebab ada geng.  masa tu kt pejabat pendaftar lg.  ada kak linda, fadh best la ada geng kan.  dapat balik 60kg.

agaknya memang aku takkan jumpa angka 5 kot.

pastu pregnant maira, bukak buku pink aku 62 kg.  sebelum bersalin pun hampir cecah 80kg, tp 70++ tak ingat.

lepas bersalin dapat lagi 60 kg.  oiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila nk jumpa angka 5 ni.....

lepas tu, haaaa mendapatlahhhhh....makin ke kanan jugekkkk...sedihnye.  badan ni mcm tak bagi kerjasama bila aku nk diet.  aku kurang makan pun still sama.  aku berak je pun hari hari, siap minum teh org kampung tau.  sehari berak 3 kali.  tak kurus pun.......

hari tu diet kejap, sebulan je.  dapatlah balik 62kg.  pastu aku stress tau umah aku ada anai anai.  time tu aku buat kek tu kek ni, kek batik berkali kali aku buat.  stress anai anai kononnya, pastu ehhhh naik balik. cinabeng...


okay malam tadi, aku dah cakap nk suami aku, i nk atkin start harini.  aku masak telur goreng sawi.  pastu udang goreng.  pastu nasi aku masak 1 pot je.  sebelum makan, aku suap maira dulu.  letak kicap, suap kan dengan telur goreng, udang goreng.  kes malas nk panaskan bubur dia. lepas tu satu satu senduk, jadi 2 senduk nasi aku suapkan maira.  sulam ke mulut aku gak lah.  hahahahah.  lepas tu umar cakap ' wahhh sedapnyeee udang mama masak''

bila anak dah cakap camtu, aku tak sampai hati nk selffsih tak masak ke, masak lauk tah pape.  uwaaaaaa camne ni.....

eh sebenarnya aku nk taip azam aku tahun depan.  apesal lah tercerita pasal kurus, siap details berat aku ni.  haih.....

okaylah aku nk fikir strategi lain nk kurus.  mungkin jogging (dalam mimpi), tengok go shop beli barang untuk exercise tu (bonus nanti boleh beli laaa), zumba (siap dah donlod berpuluh, buatnya sesekali). 

sebenarnya boring bila takde geng kan.  kalau ada geng nk kurus mungkin bff, jiran atau sesapa mesti best.


7 comments:

-DoUbLe Z- said...

betul tyyyy..hehe
kalau ada geng mmg best, tgk2 eh eh dah berjaya turun sikit lah
jom jom etty.. :D

e.t.t.y said...

uwaaaaa jauhhhhhhh zara

Mimy Hamid said...

aku abru pasan masa kat melaka..tak m cakp tp monolog ada..eheheh ye etty ko debab...byeeeeeeeeeee

veesakura said...

etty, meh la geng ngan i. skang mmg jraum timbang ke kanan ajo. lagi berat dari masa pregnant 9 bulan. huwaaa

sarah shamsyul said...

Hahahaha
Dont wori.kite serupaa.tp i mslhnya dr kecik til umo 25 i kurus je
Tp skg,ntah la nak.hahahaha
Dah xleh kurus kot.umo 24 tu berat i 45 kg taw.

sarah shamsyul said...

Hahahaha
Dont wori.kite serupaa.tp i mslhnya dr kecik til umo 25 i kurus je
Tp skg,ntah la nak.hahahaha
Dah xleh kurus kot.umo 24 tu berat i 45 kg taw.

cik puan aini said...

Geng ngn aku la etty..makin ke knan..aku dh stress ble fikirkan bab berat badan ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails