:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, March 14, 2016

cuti cuti: Lost World of Tambun Ipoh

assalamualaikum

alhamdulillah, merasalah pergi tambun.  wishlist gak ni.  tp sebabkan jauh nau, wishlist tu makin terabai je.  tapi, rezeki datang bergolek.  terima kasih husband.  banjer kiter...hew hew hew....

kami bertolak petang jumaat tu.  dalam pukul 6pm kot.  konvoi 4 kereta.  semua office mate suami aku.   berhenti sekali kt rnr mana tah, untuk makan malam.  dan berhenti sekali lagi, sebab maira muntah.  maira ni, dlm kereta jugak dia pilih tempat terbaik nk muntah tau.  dala pergi ni pinjam kereta kawan suami, nasib lah leather tau seatnya.  kalau seat biasa.  matilanakkkkkkkkk....

sampai tambun pukul 11 malam.  capek bangettttt duduk dalam kereta lama sgt tau.  malam tu ktorg check in hotel tulip.  dekat je dengan lwot tu.  tak silap satu malam nett rm100+ (lupa hehe, padahal aku yg tukang survey bagai).  hotel ni memang basic ye.  kecik gile.  tempat ko pijak lantai nak masuk toilet, tempat tu jugak lah ko solat.  tp nasib lah hotel utk tidur je, so okaylah.  kejap je pun waktu berjaga.  gaduh gaduh dengan anak, pukul 12 dah tidur.  hehe. 

esok pagi tu bangun, bersiap dan breakfast.  kt area hotel tu ada kedai mamak.  no choice, breakfast situ jelah.  pastu check out, masuk LWOT pulak.  ktorg sampai situ dalam pukul 10 + am.  agak lembsss la urusan kt kaunter tu.  setel semua nk dekat pukul 12.  lerrrrr...

harga tiket walk in rm58 dewasa, kanak kanak rm51.  better beli online okay.  kalau rajin usha groupon jugak.  harga ni untuk semua sekali aktiviti dalam lwot ni.  dan kalau korang check in hotel lwot ni, akan dapat 10%.  so pepandai lah jimat camne pun. 

ktorg decide, jalan jalan dalam dulu.  nanti check in hotel, baru berendam pulak.  tp paham le bila ada budak budak aktif ni, tak senang punggung dibuatnya bila dah nampak air.  nk mandi nk mandi.  tak menyabor ok. 

dah masuk dalam, sila top up wristband.  sini pun guna sistem sama mcm kt gambang itu hari.  cashless system.  aku top up rm100.  senang.  kalau tak guna, akan dapat refund balik.  donch worry.

sebabkan kereta penuh haritu, ktorg tak bawak lah stroller.  bawak ssc je utk maira.  tp jenuh lah ada budak dah besar tu nk berdukung jugak.  so, sewa lah stroller.  sewa rm20.  pastu maira pulak takmau dok dlm ssc.  sewa lah lagi satu. nasib leee labu. 

dalam tu bestttt...ada petting zoo, ada tiger valley.  masing masing ada feeding time.  mcm sampai kt petting zoo tu, lagi beberapa minit nk feeding time satu binatang apa tah nama ni, comel mcm kucing.  tp zoo keeper tu punctual sgt.  even dah ramai kt situ, dia nk jugak ikut schedule dia.  at last, masa feeding time tu takde org tunggu.  lol.  kt tiger valley, feeding time harimau kul 3pm tak silap aku.  konon konon bila check in balik tu boleh lah pergi.  last last kelaut. 

zoo agak besar.  lelah jugak lah.  memula aku nk kesini, aku ajak mak.  tp mak takmau ikut.  ada hikmah gak mak tak ikut.  risau pulak mak tak larat nk jalan.  sbb kawan suami, ahlami bawak mak dia.  sian je tengok makcik berjalan jauh.

amusement park mcm tak berapa nk best sbb takde byk sgt games.  yg ada sway besar mcm kt genting tu.  last aku naik masa bujang kot.  rasanya putih betul muka aku pucat.  weyyy cepat lah stop cepatlah stop.  stress aku naik boyan tu tau.  ada roller coaster, eiii tak kuasa lah aku nk naik.  dah siap main, makan.  dalam ni makan mahal betul.  nasik ayam, semua tu je RM11.  air mineral RM4 dah sama harga dengan air tin,coke bagai.  time ni lah gunanya wristband yg kita top up tu.  tunjuk je tangan kang siap tet tet dia tolak bape baki dalam tu.  rasa makanan tu biasa biasa je.  tengah lapar dan panas kan.

lepas tu semua balik ke hotel.  kami check in juga hotel lwot ni.  1 malam rm260 kot tak silap.  bilik besar, katil besar.  selesa.  harga tu kita akan dapat free entrance utk night hot spring dan breakfast.  dah check in, solat jamak siap siap, turun balik.  kalini masuk water park pulak.  weeeeeee....semua tazabar nk terjun. 

yang best sini mcm redup.  sebab betul betul dekat ng banjaran ke gunung ke bukit tah.  tak lah bahang panas mcm kt gambang tu.  tp sebab ada anak kecik ni, memang duduk kt area kanak kanak je lah.  tak kuasa nk naik slides bagai.  tempat kids best sbb redup sgt.  air pun sejuk.  ada bumbung lg.  sesuai utk mak mak puteri lilin.  suami pulak rajin sewa pelampung.  dia ajak lalu sungai.  maira sampai tertidur masa kt sungai tu.  yg lawak petang tu, semua yg pergi ke sungai tu, akan nampak ular.  gila kau tak cuak bila ular tu berenang renang ke tepian. 

selebihnya memang ktorg duduk kt kid area tu je tak berganjak. sampai pukul 6 petang, ktorg pergi kt hot spring tu.  sedap wey berendam dalam air panas.  paling panas jakuzzi kt belah atas tu 42c kot.  satu lagi kolam pun 42c. jakuzzi tu kena gilir gilir masuk.  tak boleh lebih 5 minit sbb panas sgt.  sauna cave pun sama.  masa mula mula masuk mcm nafas tersekat je sbb panas sgt gua tu.  tp limit 5 minit je kan, counting cepat lah 5 minit.  kikikikiki.  lepas je keluar gua tu lega rasa pernafasan ni. 

actually, tempat air panas tu yg korg dapat free entrance sekali ng tiket check in tu.  1 bilik dapat 2 free je. so kalau ada anak yg kena bayar, bayarlah extra dalam rm26+ rasanya.  tp kalau korang terus jump situ dari water theme park tu, free je sampai la ke malam.  so tak payah keluar lah after 6 tu.  (theme park closed after 6pm tau).  kt hot spring tu pun belah malam ada show.  tp sbb ktorg keluar by maghrib tu, takde lah show dah. 

dah setel mandi air panas, semua check out dari situ.  semua dah kepenatan.  malam tu makan ramai ramai, balik hotel tido.  esok balik. 



 pagi ahad breakfast kt sebelah theme park tu je.  ada budak berzikir jom kita masuk lagi nak?  hahahahah


 seronok lah sini.  macam nk pegi lagi je.  hehe


 tak menyempat.  org nk makan, dia nk berkubang.


terima kasih by belanjeeeee....nanti belanje lagi ye.  hew hew hew...

1 comment:

ctmah said...

nanti belanja kat langkawi plak ye b hikhik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails