:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, November 18, 2015

tutorial download movie senang dan masukkan subtitle kekal

assalamualaikum


haaa tajuk.  aku taip balik ayat yang aku guna kalau aku google hehe.  


disebabkan ada satu masa tu aku gila download movie dan gigih cari usaha sendiri cari subtitle, ni ha aku kasi entry yg bermanfaat terus.  

DOWNLOAD MOVIE

korang taip je tajuk movie apa yg korang nak.  macam aku, spec yg aku nak ialah, HD.  so aku taip:

-------------->>>>   download frozen HD


dan google terus bawak aku satu website yg best gileerrrrrrr...aku dah download bukan je frozen, tp twilight all season yaw.  best kannn.  

 http://hdmoviespoint.com

sini semua jenis movie ada.  yang baru yg lama.  dan cara dia memang senang giler.  tekan link, bukak tab tekan download papppppp terus appears window yg suruh save tu.  tak payah nk lalu advert bla bla bla yg memualkan tu.  depends la, kalau movie tu berat, lama la.  tp so far takde masalah untuk aku.  


DOWNLOAD VLC PLAYER


lepas dah setel download tu kan, kalau korang ada file VLC media player senang sangat caranya.  kalau takde, sila download VLC tu.  tu lagi mudah.  

google - DOWNLOAD VLC PLAYER

tu pun mudah sangat tak payah link sana sini.  direct je.  

so bila dah download dalam pc....sila ikut gambar ni ek....benda ni basic je.  malas aku nk taip.  faham faham jelah



okay setel ek bab tukar kan yg current player ke VLC player.  done

MASUKKAN FILE VIDEO TU DALAM FOLDER LAIN.  NAMAKAN FOLDER TERSEBUT DENGAN NAMA FILEM TU LAH SENANGNYA PUN.  

next

MASUKKAN SUBTITLES

aku lagi suka download kt subscene.  tapi ingat korang kena try and error.  nanti aku kasitau kenapa.

http://subscene.com

lepas tu carilah subt apa yg korang nak....contoh

so make sure tajuk tu betul tau.  yelah sebab ada filem banyak version tahun tahun tu.  so macam aku amik ant man ni, of kos lah tahun 2015 kan.  so click antman 2015 tu.

dah klik kuar list banyak banyak bahasa.  so ikutlah kalau nk english terus scroll bawah jumpa english.  bahasa melayu pun ada jangan risau.

nak senang, sila tengok balik video tadi tu.  selalunya dorang dah siap bagitau tu versi yg mana.  contoh ni, 72 hd.  72 ni selalunya saiz dia.  so kt subt banyak banyak tu, korang cari yg ada 72 gak.  kalau takde, bantai lah yg mana pun. sebab ikut nasib, kadang tally.  ni lah yg aku cakap kena try and error tu.

biasanya aku akan pilih yg warna hijau tu.  dan aku akan tengok komen belah kanan tu.  tp jangan caya sgt.  kadang tak tally.  dan kalau ada tulis size yg sama dengan nama video, aku akan pilih tu, sebab memang tepat!  tekan je situ terus download.  cari folder yg mana korang download tu, masukkan dalam folder yg sama ada video tadi.

dah sama folder, klik kanan, dan extract here.  akan keluar................

macam ni.  

next


seterusnya



F2 tu rename ye.  kalau tak reti, right click tekan rename pun boleh.  cuma kalau F2 tu, dah siap bley ctrl c, ctrl v terus.  okay masa paste tu, make sure .srt tu still situ.  jgn padam.  maknanya akan jadi, 2 fail yg sama nama cuma 1 video, dan 1 format srt tu.  then settle.

aku suka tekan refresh.  hehe

dan boleh dah tengok video tu.

okay ni saat genting.  nk tengok tally ke tak....



kalau tally, okay tahniah.  tahniah kt aku sebab aku pandai ajar orang, dan tahniah kt korang sebab menurut perintah.  hehe.

kalau tak tally, takpe bukan salah korang.  pergi cari balik subt atas atas tu.  cari sampai dapat subt yg tally.  try and error okay.  aku ni pesen lembsss sket.  kalau lambat bape second pun aku tak paham.  so biasalah, aku pun selalu je salah download.  so cuba lagi sampai dapat subt yg betul betul perfect.

oh ya, sebelum download subt yg baru, sila BUANG subt yang tak betul tu.  kang korang confuse. kalau tinggalkan 2 file je pun cukup.  yg win rar zip tu buang terus.  

tapi ni kalau nk kekalkan subt.  tapi kalau korang nk experiment pelbagai bahasa, cari bahasa lain contoh tadi bi kan, ni cari bm lak macam biasa download.  so akan ada 2 zip dalam folder tu.  extract here.  

tapi awas, tak boleh namakan 2 file .srt dengan nama yg sama.  maknanya tak boleh 2 subt la.  so kena pilih satu je either 1.  

macam aku, pilih 2 bahasa.  1 yg kekal, 1 tak kekal.  

bila nk tengok tu.  


kt atas tu add subtitle file.  pilih subt lain yg korang nak.  

okay faham?  get it?

okay tu je.  kalau tak faham, google lah blog lain.  hehe.  

byeeeeeeee.......(fuhhh lap peluh first time buat tuto rumit macam ni)








2 comments:

atikah aziz said...

assalamualaikum.blog yg sangat2 berguna !!
tapi saya nak taula,apa nama benda alah yg nak extract tu,maksudnya yg gamba buku tu
plisss,saya rightclick tak keluar pun benda tu
harap sgt dapat mmbntu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails