:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Sunday, January 15, 2012

first time beli....

hello hello



ni ha, sebenarnya satu hari tu ternampak satu bunting @ advertisement yg gantung kt tiang letrik tu. jualan murah barangan bayi dan kanak-kanak pada sekian tarikh, tempat mitc melaka. traffic light merah je, terus aku sms suami aku. dia boleh kata aku ni macam macam. haha nampak sgt karenah aku ni memang macam macam lately ni. =)

lepas argue itu ini, at last aku fikir baik aku pergi sorang sorang dulu. kalau best, boleh ajak suami lagi sekali. kalau tak best, tak payah pergi lagi kan. so aku pergi hari jumaat. well, jumaat kan lunch 2 hours! g sorang sorang je.

masuk masuk hall tu, alahai. naik pening aku. situlah handbag, situlah baju baju org dewasa, situlah kasut, situlah comforter semua, situlah jual lantern gong xi fa chai, situlah ini, situ lah itu. serabut aku tengok hall tu. bila dah nampak area barang budak budak, terus aku tengok. well, ni kan first time aku pergi jualan barang baby ni. aku tak pun tak pernah survey kt mall. survey kt internet pn sekarang hanyalah breastpump, botol susu, storage bottle, cloth diaper. tu je. so memang aku ke mitc dengan zero knowledge pasal lain.

barang memang tak banyak. in fact kt bunting tu kata ada anakku, disney etc. tp tengok takde pun. baju semua brand apa yg rabbit tu.

apa yg aku survey tu semua takde. kecuali cloth diaper. well, based pada survey aku [separuh je survey, pastu malas dah], insert yg terbaik adalah bamboo insert. tp bila tanya kt SA yg tak macam SA barangan bayi, dia pun tak boleh jawab pasal insert tu. so, angkat belek letak balik. brand pun bukan brand yg recommended based on my survey. hehe.

jumpa barut. tp tak yakin nk beli. sebab aku rasa, ada satu tempat tu jual banyak banyak. pegang belek pun letak balik. [ke nk pujuk mak aku supaya DIY je barut eh. kakakakakaka]

cuma satu je baru aku terjumpa pada hari tu, pembalut bayi. haha. ala, bedung eh nama dia. dia macam elok je letak bahagian kaki, ada button, ada pelekat tu. rasa mcm nk beli, tp aku fikir balik...perlu sangat ke? so far aku tengok anak anak buah aku, mak mak dorang balut pakai napkin je. haha. tp bedung baby sangat penting. aku paling pantang tengok kalau baby tak bedung. dengan alasan dia tak suka dibedung. eloo kita mak dia kot. kita punya kuasa. kalau nangis pandailah pujuk kan. bukan apa, aku kesian tengok baby tido terkejut-kejut. at the end, nangis gak. okay nanti bedung baby.
harga tak tengok sebab mcm tak beria nk beli. nanti nantilah.

eh ada satu yg aku teringin sangat nk beli tau.

bib..ke bip ntah eja. haha. ada i love mummy & daddy lah. ah banyak corak. since tak tau gender lagi, tak kisahlah aku beli colorful kan. tapi, newborn mana makan lagi. dah masuk 6 bulan baru bagi makan. takpe, maybe tu dalam checklist bulan seterusnya.

pusing pusing, eh dah habis dah area baby. umpphhhh...tak menarik langsung. dalam hati bersyukur jugak aku pergi sorang sorang. kalau bawak suami, mesti bebel bebel dia. pergi jauh jauh, barang takde. haha....

untuk tidak menghampakan diri sendiri, tu yg aku terbeli mitten & booties tu. kang macam sia sia je drive kan. =))

okay takpe, kita tunggu bulan 2 kang. expo baby kt klcc. dah plan ng kawan kawan ncol. nk pergi sama sama. tp fikir nk parking mana ye. kg baru???? urm......

oh ye, masuk mitc tu, even dia hall bukan mall yg penuh ekon, tetap jugak aku mabuk. so conclusion sendiri, masih belum boleh masuk mall.

tp alhamdulillah, evening sickness dah hampir pergi.....seronok....

cuma, belakang dah start sakit, moody tu biasalah, dan cepat penat. jalan jalan biasa je pun termengah mengah. kalau solat yg berapa rakaat tu pn, semput kot. kalau baca quran, tak boleh tunduk, mesti tersengguk senguk aku baca. kena dongakkan kepala baru oksigen tu banyak dapat. hehe. tp bila baca kt im expecting, baru tau tu normal. alhamdulillah.

dalam im expecting kata dah boleh rasa movement baby. tp maybe sebb kandungan lemak ni banyak, so tak dpt rasa. kahkahkahkah....


5 comments:

m4rilyn said...

kat hospital mmg tak bedung sbb dengan bedung tumbesaran budak2 bantut.

kita adik beradik2 manada bedung
PS: mak kita staff spital so kata mak kita kita patuh :)

e.t.t.y said...

me - org tua kata kena bedung elakkan angin masuk dlm badan, dia tido terkejut kejut. kang tangan dia kan mcm bergerak gerak, so tido tak nyenyak. tp bedung pun dlm 3 bulan camtu. rasanya tak terbantut kot. =)

dynamaisara said...

teori mana kata bila bedung tumbesaran terbantut?org2 Jawa dari dulu sampai skg bedung bayi2 mereka supaya tidur nyenyak..tidur yang nyenyak dan lena la yang mempercepatkan tumbesaran bayi2 ni..kurang logik la..anak2 kakak semua bedung..alhamdulillah semua sihat2..tapi tu semua terpulang pada ibu2..

dynamaisara said...

mak etty..mau tanya.masa kawin dulu buat tag untuk kids tu kan..yang kau letak link tu kan..mcm mana nak buat dan download?tq

e.t.t.y said...

dina - kang kalo aku online fb, ko chat lah ng aku...nanti aku jawab eh soalan ko tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails