:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, July 23, 2012

umar raihan : anak ayah

assalamualaikum

tadi petang, dari pukul 3 umar raihan tak tido.  eh sebenarnya memang hari hari camtu pun.  dia tahan mata sampai kul 5 - 5.30 pm, then time tu lah nk tido.  pastu kul 6 nenek dia dah balik, its time to shower!!!!!  dah kena kejutkan.  pastu amukan lah kan.  so mcm kesian sangat sangat.  dah lah time tu memang nyenyak gila tido.  jeritlah camne pun, tetap tabah mentido.

so hari hari waktu camtu, aku akan berdondang sayang, berzikir nk tidokan dia.  well, berjayalah jugak kan. tido atas riba aku sambil dipeluk mesra sang mama.  letak atas tilam, behave dalam 5 minit je.  pastu ekkk ekkkkk....tepuk tepuk...cakkkkk terbukak mata!!!  dang....mama nk tido pun tak berjaya.  angkat, netekkan sambil tepuk bontot, bernyanyilah dengan selawat, tidolah umar raihan balik.  letak atas tilam, kemudian jadi balik perkara erkkk erkkkkk erkkkk....mama terus telangkupkan anaknya.  haha bunyi mcm ganas.  maksudnya angkat lalu tidokan akan secara meniarap lah.  tepuk bontot.  dengan gaya ni, syok sket nk menepuk kan.  yeayyy umar raihan tido...lama sket..

tak berapa lama lah..setengah jam jewwwww.....

mama pun masa tu baru nk start mimpi.  erkkk ekkkk ekkkkkk...tepuk tepuk tak mau gak.  terus lah melalak nk kena angkat.  lepas tu terus segar mata sepet umar raihan.

hai lah anak.  mama pulak yg mengantuk.

tapi harini, dah pukul 5++ pun still tahan mata.  sambil tu cakap, kang nenek balik kan dah kena mandi.  masa tu lah anak dah start tido.  mama kesian kt umar raihan.  tido ye nak....pok pok pok....

yeay...tido!!!!!!!!

nenek pun balik....umar raihan!!!!!!!  sambil nenek kacau kacau.  boo layan.  umar raihan lagi suka tido...haha.  tp dalam hati mama, sentap jeeew ng nenek.  penat tau mama tidokan umar raihan, senang senang je nenek nk bangunkan dia...sobssss....

nenek dah sediakan air panas.  so mama pun terpaksa lah kejutkan umar raihan.  usik sana sini.  uweeekkk gak lah umar raihan.  sian dia...

selalunya time mandi ng nenek, dia senyap je.  tp harini lain macam.  tiba tiba je mengamuk.  nenek ingat pedih matanya terkena syampu.  haha.

tiba tiba ayah dia call.  ayah tanya mana balai polis dekat dengan tesco cheng.  laaa hai manalah aku tau kan.  aku suggest balai polis yg dekat ng umah ni je.  hehe.  tanyalah kenapa.  ayah dia jawab ''nk buat report ni ha..i accident''

allahuakhbar...tersentap mama umar raihan dengar....

alhamdulillah...tak lah teruk sgt.  kena langgar dengan motor je.  alhamdulillah...

lepas cakap ng mak, mak cakap ''patutlah dia tido pun tak nyenyak, asyik merengek je.  dia rasa kot apa yg jadi kt ayah dia''.

mungkin betul, sebab dia terus merengek selagi ayah dia takde depan mata.  ayah dia sampai lagi 5 minit nk berbuka, time tu lah dia baru nk tido. ayah dah solat, dah makan pegang pegang kejap anak, barulah anak tu nk tido nyenyak.

ni ayah dia baru balik dari balai polis lagi sekali, baru lah nampak kepuasan si anak tido.  kalau tak, jarum jath atas lantai pun dia bangun walaupun dah dibedung.  hai lah...


berganti ganti accident kami sekeluarga.  mula mula mestilah aku sebelum beranak hari tu.  pastu abang ipar [along suami] pulak kt KL.  dah lah kereta baru beli belum cukup sebulan.  harini ayah umar raihan pulak.  nasib baik lah takde apa apa kecederaan.

masa tidokan umar raihan yg tengah nk menangis je, mama pun ikut menangis kenangkan kalaulah apa apa jadi kt ayah dia, laaaa haaaiii...sedihlah....


mama sayang dua dua.....


ya Allah kau lindungilah kami sekeluarga dari bala bencana dan kecelakaan ya Allah...peliharalah diri kami selalu ya Allah....


5 comments:

Lara is Veelara said...

amin,smoga u n family dilindungi slalu....syukur x jd ape2..

etty,part susah nk tdo tu lebih kurang iman je....bl die xmo tdo,btul ckap u..jarum jatuh pn die leh bgun...tp klu part die mmg ngntuk,bunyi mercun pn die x bgun or tkejut lgsg..hr tu,ade bunyi mercun,i punyela takut die tbgun,tp x bgun..tdo ngn syok...

bl die susah ditidurkn, n org len kaco,ht i sentap gak
hahahaha

Syima Syaz said...

dia dapat rasa tu etty...naluri dia.hai la nasib baik takde apa2 ek...mintak dilindungi..


haaa part baby boy ssh nak tido tu kakak i dh merasa uoll....dgn i skali.gerak skit pun dia blh jaga package nangis.tu last2 berbuai tu...tp berbuai nak kena nyanyi plaksss...smp kurus lidi nenek dia stress.mak dia laks makin gems.
teringat2 kes mcm tu nekad tanak bagi my mum jaga...sian dia dah tua nak rehat kena jaga cucu plaks...

With Julia said...

doa selalu ye dear...semoga dijauhkan perkara2 yg x diingini...:)

MimahAjil said...

uii..hasif pn lebih kurang je..ltk ats tilam je dh mula gelisah..nk tido beriba, berulit bagai..klu netek tu..lame sgt..bkn minum pn..sj nk main2 smpai mata tpejam..ibu yg ngantok2 lyn dia..huhu

cherry su said...

Good job for writing this brilliant article.Excellent point here. I wish there are more and more cultured freshwater pearl articles like that.You can visit our pearl in an oyster.If you get a chance pop up by my page, maybe you would like pearl beads.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails