:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, July 20, 2012

umar raihan : sebulan check up

assalamualaikum

umar raihan dah sebulan lebih dah.  hehe mama dia lupa nk buat entry khas sebulan.  busy apa pun tak tahulah....
lepas tu mestilah lupa kejadian sebulan tu.  wakakakakkaka...blur nk taip apa...

berat:  3.5 kg [berat lahir: 2.5kg] - bagus anak...minum banyak banyak tapi jangan muntah je tau...
panjang:  mama lupewww lewww...kui kui kui....

first jab pun, alahai...atas pangku mama pulak tu.  mau hati tak meruntun tengok dia nangis...rasa nk tepis je tangan nurse tu.  dia punya melalak, alahai.  tp bila jarum tu keluar je, stop terus nangis.  since umar raihan dah ada air mata, sayu okayyyy bila tengok air mata dia...[newborn takde air mata, umur berapa tah dia ada, boleh gugel]

at first nurse kt KK peringgit tu macam tak yakin umar raihan boleh amik jab.  sebab ada jaundice lagi.  tp bila jumpa doktor, doktor kata okay, so boleh proceed.  hehe aku pergi KK peringgit instead of pergi KD sebab malas nk dengar nurse KD tu cakap pasal jaundice anak aku.  kahkahkah.  tp lepas ni mestilah kena refer KD je sebab kt situ takde ramai org kan.

selain umar raihan, mama pun kena check gak.

urine okay, HB - 14 okay.  time pregnant nk cecah 12 pun payah....
nurse check jahitan czer.  seriau makkkk dia tekan tekan perut.  pastu aku tanyalah perut saya ni still rasa kebas, memang camtu ke..nurse cakap ''a'ah.  6 bulan pun tak confirm hilang rasa tu''.
WHAT????????????  huhu...so bila rasa tu akan hilang???
dia tekan peranakan, aku tak taulah apa keputusannya.  haha.  kenapa aku tak tanya eh, dia dah balik ke sarang ke belum.  hehe....

masa kt KK ni, mencabar okay.  umar raihan melalak lalak nk menyusu.  time tu pulak suami aku pergi Q amik ubat mak aku.  aku memang dah terel nursing in public [NIP].  aku selak jelah, tp cari tempat tersorok sket.  asal aku selak, umar raihan start cari ''kesayangan'' dia, nurse dah panggil.  alahai....sian anak aku.  tak mo dia lepas, dah terpaksa aku kendong sambil dia nyonyot.  hahaha kelakar okay.  tak taulah org lain perasan ke tak.  hihi....

so far, perkembangan umar raihan ikut track lah.  dia dah boleh nampak sket sket.  kalau main main mata, dia dah boleh ikut pergerakan kita.  best main camtu.  tp tak best sebab kan dia dah kenal mama dia, kang mama dia enjut rocker dia tak mo tido, tp bila mak ngah dia enjut kemain cepat lena.  so dia memang tak mo tido kt rocker kalau aku yg enjut.
kalau time nk menyusu, memang akan melalak.  sampai org ingat aku tak reti jaga anak.  padahal gap nk selak baju bagai.  hai lah anak.
pastu dah dapat je ''kesayangan'', membebel okay.  haha kelakar.
pastu tangan kadang kadang tolak B kasi adjust dalam mulut sendiri.  kadang kadang kalau lari tune, melalak sendiri.  tak faham padahal ''kesayangan'' dah dalam mulut tu.
pastu tangan pegang baju aku yg digulung gulung tu.
kaki memang dah kuat menendang.  kalau aku duduk kt atas sofa tepi sekali, kang dia tendang tendang lah bahagian tepi sofa ni.  paling sengsara mak aku lah time nk menuam, dok sepak sepak nenek dia.  haha.

macam tak percaya je anak dah besar, dah pandai buat macam macam...

jangan cepat sangat besar nak...nanti mama rindu umar raihan jadi baby.....

hoh....

alhamdulillah, umar raihan sihat sihat je walaupun prolonged jaundice.  since LFT [liver function test] & hearing test semua normal, aku tak risau lagi.  dugaan kecil je tu untuk kami suami isteri nk harungi ni sebagai ibu bapa.  insyaAllah hilanglah nanti jaundice tu.
dan walaupun umar raihan kena breastmilk jaundice, aku tak gelabah nk cari FM untuk dia.  masih menyusu badan walaupun susu badan ni buat dia kuning lama sangat.  takpelah nak, kita bertahan okay.  rezeki ni melimpah ruah untukmu....

FM adalah satu usaha nk turunkan jaundice kalau baby terkena breastmilk jaundice.  terpulang pada masing masing.  aku hampir give up gak nk bagi anak FM, tp lepas kena tarbiyah ng sorang doktor ni, aku makin semangat nk bagi dia susu aku....

alhamdulillah atas kurniaan ini Allah.......

kau sihatkanlah anak ku, lindungi lah dia selalu ya Allah....






gambar beberapa hari sebelum sebulan....

oh yea, aku sebagai mak pun tak tau nk belek muka anak aku ikut sapa.  yg pasti, mata ikut ayah dia, bibir jawa ikut aku.  yang lain...entah...sampai bergaduh kitaorang laki bini tentukan part ni ikut sapa, part tu ikut sapa.  hahahaha.

7 comments:

yayaa said...

alaa cumel nye bb..eh da laen cikit muka die..itot sape mata sepet tu...?huhu

Riana said...

salam..alolololo comelnyer mata cepet umar =)

Cik Puan Mimi said...

Umar comei. Cepat sihat ye. Nanti aunty belikan adiah. Hehe

Syima Syaz said...

hensem menantu pakai baju dari MIL dia....hehehehhee

With Julia said...

gado2 manja gitue ehehe so sweet bb...moga Allah peliharanya selalu...amin :)

Madam Lala said...

somel somel somel..boboboy...

MimahAjil said...

comel je umar raihan..jd ank soleh ye syg..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails