:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, November 2, 2015

pengasuh baru umarmaira

assalamualaikum

harini beremosi sikit.  tak pasti lah sebab apa. tapi mungkin sebab anak anak tak ikut sama aku g kerja kot.  dorang dah tukar babysitter baru, so tak payah sekali ikut g kerja.

dorang sebelum ni aku hantar ke durian tunggal.  tinggal dengan kak ana.  kak ana dah jaga umar dari tahun 2013.  umar masa tu umur setahun 4 atau 5 bulan la.  ni entry masa tukar taska ke babysitter.   lepas tu, sejak maira lahir, kan umar sakit.  plus masa tu, nenek yg jaga dorang.   so, stop kak ana jaga.  tp masa tu, aku still keep in touch dengan kak ana. 

dan sebelum puasa hari tu, mak cakap cukuplah mak jaga anak anak aku.  maira pun dah besor.  memang ikutkan perjanjian, mak nk jaga sampai setahun je.  so dah cukup sgt lah tu.  aku pun mula cari bs baru.  aku nk cari area krubong, durian tunggal.  sebab tu jalan aku pergi kerja.  kalau durian tunggal pn best lah sebab dekat ng utem kan.  aku cari kt fb, aku call tanya harga.  ada lah jumpa few bs tp tetibe dapat harga, tak masuk makan tau.  bla bla bla.  eh mcm, berkira nya.  budak makan takat mana je pun.  so aku macam dah mati akal tau.

tak silap aku, hari jumaat ke sabtu tah mak datang rumah.  (mak weekdays duduk dengan aku, weekend balik umah mak).  pastu mak cakap, hari selasa mak dah start kerja.  aku macam whattttt cepatnyeee...mak ni..short notice betul..hahahahahahah.  mula lah aku cuak. mana nk letak anak ni wey...mula lah aku emo sambil sidai baju.  haha bab ni memang ingat sebab aku tengah nk sidai baju.  pastu laki aku masuk bilik sidai dia tanya, camne ni yang.  aku lagilahhhh...pastu dia cakap, call la kak ana tanya.  alahaiiiii kenapalah aku baru teringat kt ana ni.  oh ye, mungkin fikiran aku masa tu, dia dah full house kan.  tu yg langsung tak teringat nk call dia. 

pastu aku wasap je dia.  aku tanya sudi ke nk jaga umar maira.  dia tanya betul ke ni ty?  aku cakap betul lah kak, saya terdesak ni.  nk anto minggu depan kalau boleh.  pastu dia cakap, akak terus terang ye, akak dah naikkan harga tau.  sorang akak amik ...... haaaa dah mahal dari dulu.  tapi takpe..kita pujuk.  aku ni kan macam tah pape, aku tak berani nk taip pun mintak kurang.  kuang kuang kuang.  suami aku yg taip, kak tak boleh mintak diskaun ke?  kakakak taip tu pun tak berani kan.  pastu kak ana kata bolehlah, sebab 2 orang.  lagipun aty tak pernah nk berkira dengan akak.  pastu suami aku nego lagi.  550 kan dapat.  suami aku cakap, kak kalau nombor tengah tu tukar 2 bley tak?  kikikikiki...pastu kak ana kata, haaa bolehlah...hehe.  (sure ramai nk pindah melaka pasni kan.  kikikikiki)

syukur alhamdulillah kak ana sudi nk jaga lagi umar dan maira.

ya Allah aku tak tau lah nk cakap camne kak ana ni.  kak ana ni baik sgt rasanya dengan anak anak aku.  memula tu biasalah umar nangis kan.  dah biasa nenek jaga.  tp lama lama tu okay je.  bila turun kereta terus meluru masuk rumah.  maira pun sama.  nampak muka kak ana je, dia nk kak ana dukungkan.  setiap hari aku tanya maira makan okay tak kak.  dia jawab okay je habis.  dan memang terbukti lah dia jaga anak kita baik baik kan.  anak anak aku nampak berisi lah duduk situ.  pastu maira kan jenis makan je non stop.  takdelah kak ana kedek ke apa nk kasi makanan kt anak anak aku.  bila amik petang tu, rapi lah nampaknya.  rambut berikat, wangi.  botol susu pun elok berbasuh je.  dari segi penjagaan kak ana memang top lah.  sesuai lah sebab sebelum ni dia cikgu taska.  tu dia boleh handle macam macam ragam anak aku.

umar pun ngam sangat dengan suami kak ana.  umar panggil papa.  in fact, kak ana pun umar panggil mama.  anak anak kak ana ada sebaya umar, kembar lelaki.  tu lah kawan umar.  kawan gaduh, kawan baik.  kadang kadang umar ada lah ngadu gaduh dengan si kembar.  umar panggil aiding.  namanya aidil.  tapi yg selalu gaduh tu bukan aidil.  tp alahhh gaduh budak budak kan.  aku pandang dan dengar jelah. tiap pagi aku pesan jangan gaduh gaduh tau.  main sama sama. 

nk pendekkan cerita, rezeki kak ana dia mengandung.  yg lawaknya, masa jaga umar dia penah ngandung gak.  tp gugur.  so bape bulan pas jaga balik umar maira, dia ngandung balik.  siap cakap, asal jaga anak anak ety je, akak ngandung.  rezeki anak ko lah ni.  hahahaha. 

so disebabkan kak ana dah mengandung, kenalah aku fikirkan plan B. cari bs baru.  bukan sebab kak ana tak boleh commit ke apa.  tak.  tapi sebab fikirkan dan kesiankan dia.  tapi fikir gak lah.  kang nk dekat dia beranak, aku kena cari gak.  pastu maunya ada masalah pape kan.  kena fikir gak lagi nanti.  pastu kesian lah walaupun hari tu kak ana cakap,adik ipar dia bley tolong tengokkan anak asuh dia, kang stress pulak ramai ramai kt umah tu time dia pantang.  so tu yg tukar plan B. 

kitaorang tak mencari pun.  rezeki datang bergolek.  suami aku tanya kt gafar, jiran rumah.  isteri gafar, nurul tu jaga budak jugak.  so tanyalah gitu je kot boleh tolong asuhkan anak aku kan.  alhamdulillah, nurul kata okay je.  nego harga.  dapat lebih kurang harga kak ana, lebih sikit.  masih dalam budget kami.  so proceed.  bulan 11 kami mula hantar dorang ke rumah gafar.  nurul ni ada anak sorang umur 11 bulan.  pastu dia jaga sorang umur 5 bulan, dah sorang budak transit dari genius aulad belakang rumah tu.  so memang tak ramai lah yg betul betul menetap kt rumah tu.  budak transit tu balik pukul 5 dan mak dia amik pukul 6.  so memang nanti akan ada baby tu, umar maira dan fatih anak dorang. 

yang seronoknya, nurul ni dulu cikgu kt little caliph masjid tanah.  so dengan harapan, nanti dia boleh lah ajar umar maira sikit sikit.  semalam masa aku pergi kejap rumah dorang, nurul cakap, nanti kita buat aktiviti best best ek.  hahahahahahha....

so bila hantar umar kt area rumah aku ni, tak jauh, selang bape rumah je.  takdelah aku peneman pergi kerja. 

kalau dulu kak ana jaga, dorang yg teman aku hadap jem sesama.  kalau aku lambat, dorang ikut g opis, aku swipe dulu baru hantar ke durian tunggal.  pagi pagi umar akan mintak kuih.  so aku belikan kuih rm2.  tapi sekarang takde dah rutin tu.  mungkin aku tukar rutin lah bawak dorang berjalan ke tesco ke sebab yelah boring kan balik rumah terus je tak jalan jalan.  sebelum ni, lalu kt kampung durian tunggal tu, nampak lah backhoe ke, lorry ke, ambulans ke.  dari situ jugak aku ajar umar kenal macam macam benda.  nyanyi dalam kereta.  so sekarang aku sedih sebab takde nk hadap moment tu lagi. 

aku besyukur sebab dapat pengasuh anak yg baik mcm kak ana.  aku suka sebab family dia pun baik baik.  kadang kak ana bawak umar balik kampung (sehari je).  so umar kenal lebih banyak atuk dan nenek.  haih laaa.....dala tak berkira kalau anak sakit ke apa, dia still nk jaga.  kalau anak demam, takde dia nak call waktu aku kerja, takde nk kalutkan aku kt opis. pastu kan kalau katakan contoh eh ada bulan lepas ke, dekat 2 minggu anak aku tak datang kt umah kak ana, demam tak silap.  tu memang ktorg yang nk jaga anak kt rumah sebab takut jangkit sebab tu batuk flu siap pakej.  akhir bulan aku kasi duit macam biasa.  tetibe kak anak pulangkan lagi duit kt aku.  alahaiiiiii.....macam aihsssss..susah lah nk cakap.  tu sebenarnya rezeki gak lah.  sebab masa tu aku kering sgt baru renew roadtax kan.  yelah kita ni bg org rezeki, dalam tak sedar, orang tu pun bg kita rezeki terpijak. 

takpe.  life must go on.  aku doakan yg terbaik utk kak ana sekeluarga.  dan kalau kak ana baca ni, takde lain aku nk cakap, selain ucapan terima kasih yg tak terhingga sebab dah jaga anak anak aku dengan baik sangat.  kot ada tetibe cite buruk pasal kak ana, tu aku tak heran dah sebab memang aku tak jumpa yg buruk sepanjang anak anak aku di bawah asuhan dia.  aku belek je anak aku kot ada lebam ke apa kan. takde.  so apa lagi nk mintak kan...muka dan senyuman dia dari pagi sampai ke petang memang tunjuk dia sayang kt anak kita.  terima kasih kak ana sebab sayang umar dan maira macam anak akak sendiri.  minta maaf kalau ada yg menyusahkan akak sekeluarga. 

dan untuk nurul, aku tak lah harapkan setinggi langit daripada dia.  cuma aku harap dia jaga anak aku dengan baik, dan sayang umar maira mcm anak sendiri. 

aku selalu jumpa orang orang baik dalam hidup aku.  so aku doakan orang orang baik sentiasa Allah sayang dan dimurahkan rezekinya.



3 comments:

cik fadh said...

sedih bace site ko ni kak..harap anak2 aku pown jmpe pengasuh yg baik2 jgk..newaysss thanx kenalkan kak imah dgn naurah..hahaha

Unknown said...

Hurm...bestnye...ada kenalan tak pengasuh area krubong atau cheng

Noor Irma said...

Hurm...bestnye...ada kenalan tak pengasuh area krubong atau cheng

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails