:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, November 9, 2015

resepi kek butter kukus (adunan cawan)

assalamualaikum




terjebak dengan rini.  maka terhasil lah kek butter gebu gebas kukus.  selalu buat bakar.  ni kita try kukus pulak.

bezanya, bakar topping dia keras. dalam tu macam dry kan.  kukus atas tu dah macam tak masak, tapi masak je benornye.  dalam tu moist nya lahai.  dua dua version aku suka.

nah resepi.....(nanti bley try letak kaya, sebab semalam aku tak letak kaya)

bahan-bahan

1 cawan mentega
3/4 cwn gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil vanila
1/4 cwn susu pekat
1/4 cwn kaya
1 sudu kecil baking powder
1 1/2 cwn tepung gandum (aku guna tepung naik sendiri so tak perlu baking powder)

Cara-cara

 
Putar gula dan mentega bagi kembang.  pastu masukkan telur sebiji2 sampai sebati dan kembang.
Masukkan esen vanila, susu dan kaya putar sampai sebati.
Pastu masukkn tepung gandum dan baking powder sampai sebati gak.
Letak pewarna kalau nk buat belang belang.
Pastu selang seli masukkan dlm bekas. Cth: 2 sudu warna biru pastu letak atas die 2 susu warna merah.

Kukus 60 minit.  Tutup penutup dengan kain untuk elakkan air wap tu terjatuh atas kek. 


 okay selamat membaking ye kawan kawan.  selamat gemuk bersama.....(har har har)

 

3 comments:

~ NANA ~ said...

takyah nk rajin sgt boleh tak? haha

i sejak balik travel asyik mkn ikan goreng, telur & kicap je...mood memasak tak muncul2 lagi.haha

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

anez zamri said...

dapnyeee..ok nanti try..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails