:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, September 14, 2012

1st day kerja 10.9.12

assalamualaikum

aku ni kan kaki over emo uolsss.....sebulan sebelum masuk kerja aku dah adakan airmata mariah tiap kali nk tidokan anak.  sayu je pandang muka anak.  so sapa sapa yg kawan kt fb, masaklah ng status emosi aku.  haha mati lah kan...

aku kan amik cuti 90 hari....

menangis je kenangkan sapa lah nk jaga anak aku.
sedih tak boleh jaga anak sepenuhnya.
sedih......aku orang yg keberapa tah tau perkembangan anak, selalunya anak pandai senyum...aku lah yg pertama then aku bgtau suami aku anak dah senyum, anak dah ketawa, anak dah reti panggil mama, anak dah reti mintak adik..eh...tipu...haha.
sedih bila dapat bs yg tah apa apa, cubit anak aku kalau dia tak mau tido ke..aku cubit takpe, tu anak aku.  haha.

laki aku pun dah macam udahleee tu mama....malas nk layan lettew..

seminggu sebelum masuk kerja...alahai lagilah emosi melampau.  rasa macam MASA PLEASE BERGERAK LAMBAT.....
bila jumaat dah habis, ya ampun, berdebar je nk menempuh sabtu ahad tu.  benci tau...

bergelen gelen jugak airmata mariah ni tumpah bila kenangkan nk masuk kerja.  pastu dapat pulak berita lain dari officemate lagilah......................................sayu.....hati ini makin sayu.....gituwww....

ahad.........takde airmata mariah dah aku yg terus tukar nama jadi mariah sebab asyik menangis je kan....hahaha.  tp nk elakkan nangis je, aku buat buat lah sibuk, gosok baju bagai.  dngan baju suami aku sekali aku rajinkan.  hehe.

ahad malam isnin.  malam ni malam segala airmata.  betul betul aku menangis sampaikan aku berjaya saiko suami aku untuk menangis bersama.   kahkahkahkah...mula mula dia pujuk aku, pastu tiba tiba dia cakap ''aishhh i pun sedih ni...srotttttt''....aik over tau laki aku ni...lagilah tambah airmata aku....srotttttttttttttttttttttttttttttttttttttt....sampai muka anak pun basah.  dia yg dah tido, berjaga lah banyak kali.....

ISNIN!!!!!!!!!!!!!!
aku bangun kul 5 pagi nk siapkan botol, cooler bag bagai.  mak aku pun terkejut aku bangun awal sgt.  masa tu mak tengah sahur sebab nk puasa.  bukan puasa ganti, puasa nam, tp esok pagi tu mak ada operation lutut.  sempat buat breakfast roti telur untuk kami laki bini, buat air horlicks bagai.

7.00 am - nk gerak dah ni.  aku masuk bilik tengok anak aku.  masa tu hati ni jangan cakap lah camne...aku cium je terus aku sedih gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa....menitik nitik airmata aku.  sedu sedan aku depan anak aku.  sampai kan laki aku cakap ''dah la tu, anak tu okay je...angah boleh jaga''....beratnya hati nk tinggalkan anak.....lama jugak aku menangis, aku belek muka anak aku, aku cium masam dia tu.  hai lahhh...nk menangis je rasanya bila taip ni.....
last aku cakap ''mama pergi work bukan suka hati nk tinggalkan umar raihan tau.  mama cari rezeki untuk keluarga kita, cari duit nk belikan umar raihan toys, baju.  umar raihan jangan ingat mama nk tinggalkan umar tau...mama sayang umar raihan''...pastu cium anak.  dialog ni aku ulang hari hari sebelum pergi kerja.  dan pesan ''jangan meragam tau, jangan lupa minum susu mama.  jangan buat orang tak suka dengan kita tau.  jangan menangis, jangan susahkan orang lain''...

lepas dah setel semua [kesat air mata]..aku pun gerak lah pergi office....

sampai office macam biasa jumpa kawan kawan office...bangga kejap sebab semua kata dah kurus.  ehem....

melangkah ke office tanpa anak dalam perut lain betul rasanya.  dulu kita angkut dia kehulu hilir kan....sobsssssssssss.....

jumpa bos.  tanya kerja pending ke apa kan....

sebelum keluar bilik bos, aku bagitau elok elok ''encik, sekarang anak saya menyusu badan.  so kalau encik tengok saya takde kt meja, saya mungkin kt pantry. encik call saya lah ye...''...dia pun angguk...faham lettew..hehe.

so dah mula mengepam dengan keizinan bos.  yelah kang dia marah tak elok pulak kan.  tp sebabkan aku pakai single pump, aku amik masa 1 jam.  macam tak best kan.  so aku tengah buat proposal nk beli double pump kt suami aku ni.  mintak mintak lah lulus...

start pump hari isnin hari tu, kedua dua session dapatlah 10 oz.  alhamdulillah.  lebih dari cukup untuk anak aku.  tu pun aku buat 2 sesi je.  patutnya 3 kan.

petang, cepat aku deras balik. selalu aku lengah lengah masa nk balik. 

tapi aku singgah kedai baby jap nk beli storage bottle.  sempat beli stokin, topi untuk anak sempena hadiah first day mama masuk kerja.  haha

sampai je kt rumah, kebetulan anak aku berjaga lepas menyusu, terus lah peluk dia.  dia pulak nasib baik tak merajuk ke apa kan, terus senyum kt aku...alaahhhhhhhhhhhhhhhaiii...hilang penat kottt....

pastu merengek rengek nk susu padahal baru menyusu tu.  pastu adik aku cakap dia tak mo tido dari tengahari.  terus aku sumbat kesayangan dia, dia menyusu dengan ganasnya macam tak minum berjam jam je.  pastu terus mata lelap.  kahakhkah... comel tau....

malam kami semua tido awal.  agaknya sebab dia tak tido siang, so dia mengantuk. 

oh yeaaa....umar raihan selamat dijaga oleh adik aku.  since baru habis belajar, belum dapat kerja lagi, dia lah yg babysit anak aku.  kang dah ada kerja, terpaksalah aku cari bs lain...sobsssssss....

cuma tah lah..anak aku pun meragam gak sebenarnya.  cuma aku tak taulah meragam dia camne kan.  adik aku cakap, dia tak mo menyusu.  pastu even puting dah ada dalam mulut, dia menangis gak mcm tak diberi susu.  tah lah..aku berdoa dia tak berpanjangan camtu. 

tu jelah cerita hari pertama kerja dan tinggalkan anak. 

hari kedua, ketiga dan seterusnya, emosi dah stabil.  takde airmata lagi dah....

aku rasa macam nk behenti kerja je.  tp kalau aku quit, camne nk belikan toys untuk anak...??  hahaha...jeles aku kawan kawan lain dah jadi housewife jaga anak...aty, veelara, mimi...takpelah....aku berjuang sehingga ke titisan terakhir...hahaha...


7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alahai, Yana baca pun rasa kesedihan tu.. takpe, kak Etty kuat ! :)

Syima Syaz said...

haha etty...takpe etty itu nama EMOSI BERTEMPAT...
bukan u je, husband i ckp kwn2 ofis dia pun sama.hahahah...

abisla i...kompem nangis punya lah

e.t.t.y said...

yana - kejap je sedih tu. jumpa kawan kawan gembira balik...cuma tu lah, rindu je anak tiap masa.

syima - berkoyan koyan lah airmata mak ngah kang. hahaha

Chika said...

alahai sedih nye etty... sabar ye. insya-Allah setiap pengorbanan ibu tu ada la balasannya.

Veelara said...

tak tahu la nak bsedih ke nk gelak bc citer u ni...mmg sedih tp part laki bini nangis tu,hahahaah,lawak..korang ni da mcm citer hindustan jek...

patutnya si ayah jiwa kental,xpela mama jiwa bunga2..ni dua2 sama je.yang lg kelakar,siap tempias2 kene umar.hahahaha

kite x keje sementara jek.pas ni smbung keje smula.ms tu silalah bc blog kite,msti meroyan 10 kali ganda teruk dari u,serius...:(

hmm.kite cubit anak kite xpe..hahahaha

makcik rokiah said...

rse mcm nk benti keje je kans..huhuu

aTy _faRed~ said...

aty tau rasenyer...tapi aty sebelum tu kurang rasenyer..paling kuat perasaannye sedih sayu semua tu saat mase nak hantar sendiri anak pagi fes day keje tu...biler die tenung jer muker kite...meleleh air mate mase tu..huhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails