:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Second Birthday tickers

:: adik umar raihan ::

Lilypie Maternity tickers

:: mari ikut saya ::

Saturday, September 22, 2012

review : avent single electric breastpump vs rumble tuff

assalamualaikum

saja je nk buat review ni since dah pernah pakai dua dua kan. plus rumble tuff sekarang macam dah glamer kan...aku punya..hok avent single electric tu.

kisah nk buat entry ni sebab, aku nak cerita...

aku mulanya cadang nk jual avent aku ni.  sebabnya aku rasa single pump ni melambatkan kerja aku.  aku amik masa dalam sejam nk pam, uruskan ebm dalam pantry. so sangat waste my time kan..even aku dah bagitau elok elok kt bos aku yg aku sekarang ada profession baru iaitu pengepam tegar, tp mcm tak sedaplah kan tinggal meja kerap & lama sangat.  so aku ingat nk tukar double pump!!  drastik gila kan keputusan aku..

kebetulan, kawan pam aku kt office nani, baru beli pump baru.  dulu dia pakai spectra 3.  pastu sekarang dah pakai rumble tuff.  wahhh lagi kagum kan....jeles je tengok org tu ada pump baru...mulalah ada benda yg hasut suh beli rumble tuff gak.  double pump, letrik boleh, battery boleh, manual pun boleh.  sama macam avent aku tu...

dah aku proposed kt suami aku nk beli.  aku pun nyatakan alasan tuntutan kerja bla bla bla...then dia tanya, avent tu?  aku jawab...nk jual!!

so sana sini kt group aku buat iklan nk jual.  mulanya agak lembap org nk pm aku.  so assumed mcm tak glamer ke avent ni.  haha.  pastu try iklan kan kt mudah.com, tak lepas lepas pulak.  sampai berapa kali aku alter iklan tu.  cesss....

pastu dapatlah sorang ni.  dia tanya knp nk let go.  dia baru mengandung bape bulan tah.  so dia suh aku book kan untuk dia since nk bincang lagi ng husband dia.  lepas je berbalas PM, fiza kawan baik aku pulak call tanya pasal pump tu.  aish..pastu bertalu talu gak lah org tanya.  hahaha.  masa tu dah nampak dah kelibat rumble tuff dalam dakapan aku...kekekeke......

since that, rajin lah berbalas PM ng first bakal buyer ni.  dia betul betul nak tu.

dijadikan cerita dan petunjuk.  hari jumaat kelmarin, aku tertinggal pam.  gila kan aku dok usung cooler bag, siap ada motor avent, storage bottle bagai, tp corong tak bawak.  kakakakaka.  tu pun teringat kt office.  sengal...

nasib baik ada nani.  so dia offer pinjam rumble tuff dia instead aku balik rumah amik corong.  dan bos pulak cuti hari tu. hahahahaha...so adalah chance nk try rumble kan...

pukul 9 am, time aku pam.  sessi pertama.  dapat 2 oz plus.  aku macam down gak lah.  eh apsal sikit sangat padahal rutin aku minum oat, susu pagi pagi aku laksanakan dengan jaya.  pastu aku marmet, memancut mancut lagi kuar.  tetek pun bengkak lagi.  aku buat marmet je pastu.  tp yelah, org yg bermarmet ni memang terel aaaaa...aku penat kot buat.  tu yg dapat 2 oz plus je...

aku bgtau nani, kenapa kita punya susu sikit pakai ni...kita buat marmet je...

nani kata ''awal awal lagi, baru nk kenal''...

okay....kita cuba petang kang...

sessi kedua, pukul 3 pm.  dapat 3 oz.  tu pun setelah bermarmet. again...tak seperti kebiasaan..

ketika itu otak aku ligat berputar fikir nk jual ke tak ek avent tu....avent tu walaupun single, dia akan pump tetek aku sampai tetek aku lembik.  pastu hasil memang puas hati lah kan untuk anak aku.  ahh mula lah ni...pastu aku sms laki aku ''macam tak jadi lah nk jual avent.  i pakai double pump dapat sikit.''...hahaha begitu mudah membuat keputusan kan...

sebenarnya, hati aku sangatlah berat nk lepaskan avent ni tau.  tiap malam berkira kira dengan suami.  aku nk jual avent sebab duit jualan tu aku nk beli baru.  so takdelah membazir kan.  suami dah ajak beli dah ni.  tp aku asyik berlengah.  dia kata boleh je advance kan duit dia dulu.  tp aku cakap tunggu lah kang.  tp mulut membebel nk beli baru nk beli baru.  haha mau tak stress laki mak....

dan malam ni, aku dengan berat hati, g PM buyer yg mula mula ping aku tu.  aku bgtau aku tak jadi jual avent sbb aku nk gunakan balik.  sian dia.  dia tunggu dapat keputusan dari suami dia je.  tapi takpelah, sikit sikit aku boleh advice dia mana pump yg best kan.  dia punya budget pun banyak gak untuk pump tu.

dari umar raihan lahir aku dah guna avent ni.  umar raihan masuk ward, pump ni lah paling berjasa pagi petang siang malam.  so aku sayang sangatttttttttttttttttt kt dia.  biarlah dia bising, biarlah dia lembap, tapi kau tetap kesayanganku kini.  dulu kakak ada BUJANG sebagai kawan baik..tp sekarang kakak ada AVENT.  yeayyyy...!!!

so avent kena berkhidmat to the max pada kakak okay...jangan kecewakan kakak tau....

kepada rumble tuff, mintak maaf...kita sudah tidak berjodoh panjang...salam bertemu kembali di siaran akan datang.  hahahah




well, sapa nk beli rumble tuff ni, kt yong fong [again aku promote kau yong fong, walaupun kau berkira nk bagi diskaun kt aku], sekarang harga dia rm309.  ada diskaun sampai hujung bulan ni.  aku tengok kt tempat lain rm399.  tp kalau nk mintak tolong aku tengok kan harga rumble tuff ni kt yong fong selepas tamat tempoh diskaun, boleh je...email aku ekk....[norbaity@utem.edu.my]...aku boleh tolong surveykan...

eh tapi aku kt melaka tau....yong fong tu pun kt melaka uolsssssss...kalau nk tolong belikan, tambah duit postage okay.  hahahahah...

oh yea..ada hikmah gak iklan mudah aku tu kena reject kan..kalau tak masak lah nk jawab call & sms.  hahahahahha....

tapi mungkin pada orang lain rumble ni serasi kot.  tapi tidak pada aku....

korang jangan pandang slack kt rumble tau.  kang dia kecik ati....

=))))



16 comments:

yan said...

hi, sy tgh srvy2 pasal breastpump rumble tuff ne, ok x dia punya suction? bunyi dia kuat x?

ctmah said...

u kerja kat utem ke?dulu i blaja kat ctu.1 batch ngn yumie :)

e.t.t.y said...

yan - tahlah tak tau nk cakap suction kuat ke tak. sbb kena kt badan saya tak berapa best. dari segi bunyi tu, memang berbunyi pun. tapi tak berapa senyap dan tak berapa bising.

ctmah - yup kerja situ. oo kenal yumie. tp kenal tru blog jelah. hehe

Syima Syaz said...

avent ckp: oooOOOOooo baru skrg rasa syg kat saya ekkkk....hari tu ckp belakang kennn... terlampau tau kakak ni...


e.t.t.y said...

syima - keji ohhhhhh...kakakakakak

Uni said...

saya baru berkira-kira nak beli avent single pump ni... tapi kalau bising, mcm drawback la pulak. bising sgt ke? huhuhu...

e.t.t.y said...

uni - takdelah bising sgt. okay je...tp tak boleh lah nk pump kt tempat kerja atas meja sendiri kan...tp kalau kita pump sebelah org tidur, takdelah dia terbangun.

Suridah Ahmad said...

Saya baru beli Rumble Tuff dari Amaze baby RM299 sahaja. Bayar semalam, sampai hari ini. Dah test breast pump ini, memang dapat banyak susu.

http://amazebaby.com/rumble-tuff-duo-breast-pump-p-1388.html

anis said...

em.. saya pn x rasi nge rumble tuff, medela fs lbh kurang je suction dia nge rt.. tp avent mmg da best..sori la ye..hehehe
---ibu shalley---

--@SyAwaL@-- said...

now pakai avent manual.. beli masa anak 1st umur 11 bln tp umur dia 14 bulan dh bungkus simpan balik dalam kotak.. lani dah berkhidmat balik ngan tuan dia selama 5 bulan.. hehehe.. baru2 ni nak tukar fs.. macam awak la etty sekejapan jer buat keputusan.. siap dh deposit rm100.. tp biler pump dh sampai terus tkr fikiran.. sbbnya jemmah ngepam kat surau semua pakai avent manual... tetiba sorang tu ckp medela bnyk part kan.. huhu terfikir dua kali terus cancel nak amik fs.. cuma la ni nak cari motor unit nak convert jd single pump.. hehehe..

Rozita said...

singgah sini tumpang baca review.. saya pakai unimom allegro lebih berbaloi kot...

Mazlisyam Salleh said...

slam e.t.ty,awak guna avent skali pump dapat bpa oz ek?

girlfriend said...

salam etty,
nk tanye pasal member price untuk rumble tuff tu..
skang ni tgk kat amazebaby harga dia rm390..bleh ke dpt lower than that?
kalo awk tlg beli skali ngan postage boleh dpt murah dr tu kite nk mintak tlg belikan boleh tak?
masa dlm pantang gune pureen pump tu je..and sgt tak bersemangat nk buat stok..lg 2 mgu nk keje tp pump mcm x efisyen sgt..

tlg eh..

thx etty

Love Razila said...

tengah survey gak ni breast pump mana yang ok =)
nak tanya..cup yg melekap kat breast tu...made by silicon or plastik erk??
hope can email me at rz1109@gmail.com

thanks for sharing good info =)

nurul said...

salam ety..mtk tlg tgk harga kt fong tu..mcm murah jer..huhu

nurul said...

salam ety..mtk tlg tgk harga kt fong tu..mcm murah jer..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails