:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, November 16, 2012

breastfeeding journey : mode cuak ON

assalamualaikum

segan nk bagitau.  hehe...

stok tinggal 6 paket je harini.  so kalau harini anak aku minum, mesti storage tu tinggal 4 je. hewwww...pengeluhan yg panjang.

akibat takde stock in.  hari hari supply yg fresh, sampai tak sedar ehh...dah habis susu.

alkisahnya, masa pantang dulu pun not bad aku punya stock.  ada lah jugak 125++++ oz.  siap mcm tak muat freezer atas tu.  lepas tu kan, anak aku mcm kurang menyusu.  masa tu stok ada lagi masuk.  aku pulak jenis tak bagi 100% ebm.  aku bg yg fresh @ chilled.  so kalau kt office boleh dapat 10 - 15 oz, 5++ oz guna untuk esok, 5 oz lagi simpan buat stok.  tp awal awal dulu, mcm kurang rajin nk pump, bangun malam pun malas, so takat yg dapat tu kurang lah sket amaun dia.  tp still lagi mencukupi.  lepas tu, ingatkan stok tak jalan sebab bg yg fresh kan.  terus lah tak ingat nk masukkan stok.  alih alih tak perasan tinggal lah yg seciput tu.  alahai...menangis dalam hati...

dalam hati, kuat cakap....janganlah habis stok terus.  tak mau tengok anak minum fm.  bukan fikir negatif ke apa pasal fm tu, tp aku tak sanggup nk tengok anak aku minum susu lain selain susu aku. 

tp kenapa malas sangat nk pump malam malam???????????

untung aku ada suami yg support 100% penyusuan umar raihan.

hari hari dok tarbiyah kt aku... ''pump yang...u nk tengok anak minum fm ke??''  sambil buat muka annoying.  dan dan tu jugak aku bangun g amik pump. tp ko tau lah bila anak asyik bergayut, kemudian, tiba tiba tetek kena pump pukul 2 pagi..takke terkejut tetek tu.  dapat lah 1 oz +.  simpan jugak.  pastu sambung tido.  hahahah...

tp bila suami diam seribu bahasa tak ingatkan bini dia ni, bini dia pun lalalalallalalalalalallalala...

alahai...

gigih bangun kul 6 pagi.  [selalu bangun tido kul 645 am daaaaa]...umar raihan isap sebelah, aku pump sebelah.  pun dapat sikit.  yelah, belum dapat tune. 

masalahnya, camne nk dapatkan tune kan sedangkan aku pump pun bape kali je.  harini buat, esok tak.  gituwww....

so sekarang, gigih pump.  sehari kt office, boleh lah buat 3 kali. tu pun kalau kena masanya.  cukup 2 atau 3 jam.  tp kalau pagi tu dah lewat pump, dua kali jelah.  sebab kalau boleh, 2 jam sebelum balik aku pump so that sampai rumah tu, takdelah breast kosong.   kang anak aku mengamuk.

note:  breast kosong ketika baby menyusu adalah punca nursing strike. baby boleh merajuk kalau breast kerap kosong dan dia tak kenyang semasa menyusu.  so seeloknya, pump 2 jam sebelum tiba waktu rumah.  macam aku, tiba  kt rumah dalam pukul 6 pm, pukul 4 tu dah setel pump.  gitu.

so sekarang, aku kena ON waktu pump aku.  walaupun waktu cuti.  aku kena rajin.  kalau tak rajin, rasanya journey aku nk seboleh bolehnya 2 tahun menyusukan anak aku tak kesampaian. 

kena rajin bangun malam, pagi pagi.
kena rajin buat tandem.

okay, rajin sekarang.  bye.

note:  seeloknya jangan bagi 100% ebm kt anak.  selang selikan dengan fresh @ chilled ebm.  contoh kalau dia minum 4 kali [contoh]:
pagi 1:  fresh
pagi 2:  ebm
tenghari: fresh
petang: ebm

biar anak dapat rasa 100% khasiat susu kita walaupun ketika kita berkerja. 


9 comments:

ctmah said...

samala..pendek kata x pernah pam memalam buta dah.masa pantang je rajin.habes pantang je terus terbaboooo

Syima Syaz said...

i doa siang n mlm supaya i maintan rajin bgn pagi

Shakina Farhan said...

angkat banner..'chayok2 etty!'..

Fara Fadzil said...

gudlak! u can do it! take set penyusuan shaklee if u must..jangan mengalah dulu ok!

Veelara said...

Heip malas ni mama....xleh malas2 laaa.susu xkan dtg bgolek klu x pam.....


#peminatblog u yg baik hati.haha

erin said...

mama umar..berusaha!!

~ NANA ~ said...

go go go etty! babap kang kalau malas2 pump

Cik Puan Mimi said...

Ety. Umar x menyusu ke malam2? Ke bgn gak

e.t.t.y said...

wah korang....tak cukup sepanduk lah.....hahahah

@mimi - bangun lah nok. every 2 hour mmg bangun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails