:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, November 20, 2012

umar raihan : cranky at 5mo

assalamualaikum

sekarang ni macam tengah susah hati sikit........eh banyak!

umar raihan asyik nk cranky je.  dunno why.  kalau aku ada, nk bergayut every hour.  kalau malam, akan bangun untuk feeding setiap setengah jam.  sebab selalu aku bangun, aku akan tengok jam. so aku dapat agak lah dia kerap bangun.  dia bangun for feeding, tapi bila dah sua nenen, menjerit jerit.  tak tau apsal.  tp lepas tu elok lah menyusu.  dah dua tiga hari, sebelum pukul 2.00 am, dia akan bangun setiap setengah jam.  tp lepas je pukul 2.00 am tu, elok pulak bangun 2 jam sekali.

aku siap suruh laki aku bawak umar g jumpa ustaz.  nk suruh dia tengok tengok kan anak aku.  yelah, melalak pagi pagi buta mau tak risau kan.

umar raihan kn behave boy, cool boy.   so kalau dia cranky memang kami suami isteri risau.  sebab dia bukan budak yg selalu nangis tak tentu hala. tapi kalau dah bagi susu pun menangis, mak nya pun nangis sekali.  -________________________-

sekali terbaca pasal growth spurt.  mmm....org tua tua kata, beralih bulan. tp tak sure lah tu ke yg terjadi kt umar.

yg pasal dia kerap feeding tu, maybe sebab dia dah 5 bulan.  dia dah ready nk makan, perut pun dah bnyk space.  so tu yg dah start lapar kot.  takpe etty, tabahkan hati.  mulakan seawal 6 bulan okay, bukan 5 bulan...sabar sabar.  tu semua natural.  lumrah alam....

hari isnin semalam, adik aku sms.   dia tanya umar sekarang memang kerap menangis ke?  aku jawab ye dan entah untuk jawapan kenapa kerap menangis. 
adik aku cakap, dukung salah, letak bawah salah.  dia pun tak tau nk buat apa.

balik rumah, umar raihan yang jemput aku depan pintu.  masa tu adik aku tengah dukung dia.  aku sebut je nama dia, gelak gelak dia. hilang penat....lepas tu aku bawak masuk bilik.  aku nk rehat at the same time, nk susukan dia.  then adik aku masuk, dia tanya ''dia nangis tak???''..aku jawab of kos lah tak.  terus adik aku bagitau ''aaa elok pulak.  mentang mentang mama ada.  kalau tak...eiiiiii'' sambil sambil dia geletek usik usik umar raihan. 

so kesimpulannya, dia nk attention mak bapak dia je.  bila dengan aku sepanjang malam tadi, elok je. alhamdulillah jugak, tak bangun setiap setengah jam.

plus ayah dia takde.  haaa kalau cranky malam tadi, meraung omak ehhh...

then tadi, adik aku call.  jawab call, dengar pulak anak aku meraung raung. haish, sayu kot hati.  adik aku cakap, umar raihan nangis dari td.  so apa yg aku boleh buat.  aku kerja kot.  takkan nk balik kan.  aku suruh je adik aku layankan umar dengan babytv dia tu.  lepas tu adik aku cakap dah okay dah.  tido dalam bilik. 

see maybe dia rindukan mama ng ayah dia.  dalam bilik baru diam. sebab kalau weekend, kami anak beranak memang habiskan masa bertiga kt dalam bilik je.  keluar kalau nk pergi toilet je.  lain semua dalam bilik.  tinggal tak makan jelah kan.  =)

ni kalau mak aku dengar anak aku menangis, mau digesa aku belikan buaian.  kasi anak tido dalam tu.  padahal buaian adalah BIG NO pada aku suami isteri.  tp dalam big no tu, td baru aku proposed ng laki aku belikan buaian.  tp nasiblah laki aku kental. dia cakap, jangan lah sebab nanti kt nursery pun takde buaian.  

ingatkan nk belikan dia walker lah.  boleh dia jalan jalan kan.  mesti dia boring takde main apa kan.  kalau ada walker kan macam syok je berjalan.

padahal walker ramai kata tak elok.

aishh..aku ni tak maulah jadi mama yg fussy sangat kan.  itu tak boleh, ini tak boleh.

takpelah, aku propose je kt ayah umar raihan pasal walker tu.  kalau on, kami belikan jelah.  untuk kesenangan adik aku gak. walaupun bulan depan, umar raihan dah masuk school.

asal masuk rocker, main main tarik toys tu macam nk putus. pastu ek ek ek.  boring lettew. 



rocker dah jadi tempat tido je.  sekarang dia dah syok berguling guling. pantang baring, cepat je berguling, angkat bontot.  kedepan tidak, kebelakang je.  kalau berdiri, asyik nk melompat lompat je.  wan dia cakap, kang makin kurus asyik melompat sakan.  tu yg aku jarang nk dirikan dia.  takut makin mengurus anak aku ni...


5 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

makin hensem Umar Raihan.. harap2 dia crancky sebab nak membesar,,bukan masalah lain.

malynd_anggun said...

mikhail nak masuk 5mo this weekend..pun cranky gak mcm umar raihan..nak beralih bulan agaknye..skang ni nak tdo xnak mama n papa dodoi..nak tdo sendrik smbil gentel mainan n bebel sorang2..alih2 da selamat tdo...heheh

Veelara said...

babe,psl cranky tu normal kot....

Eh, psl melompat tu i bc mmg umo2 die ni akan suka melompat sbb nk kuatkan tulang kaki n muscle die.so jgn risau psl berat die akan kurang.....

Iman pn cranky nk msuk 6 bln kot.pastu cian anak kite kene ceri beri.xtaw mn yg silap...sedihhh.

aTy _faRed~ said...

Mmng normal...insyaallah sekejap jer tu..anak aty..stp kali pon mcm2 perangai..berubah2..ank nk membesar..sabar je lah...:-)

Cik Puan Mimi said...

Bg aku tu small metter. Hahahaa. Aku kan dah biasa anak meraung ni. Hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails