:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, December 11, 2012

umar raihan : his first solid food

assalamualaikum

umar raihan dah start makan umur dia 5m +.  gedik kan...

ah tak kisah...nk gak gelarkan exclusive breasfeeeding.  dulik apa aku.

 dulu masa cari info pasal solid food, dalam otak selalu cakap, nk mulakan dengan kurma, makanan sunnah nabi.  sebab fikir, nk anak aku sukakan kurma. jangan jadi macam mak dia, tak berapa gemor.

jadinya, yg masa dia berumur 5m+, aku start kan dengan kurma + ebm. 

oh yea, ebm tu aku marmet kt situ gak...dont try this at home okay.  hahahahahha...adik aku siap boleh cakap, eh camtu je boleh kuar.  kalau rasa tak cukup jus, selak baju marmet. eiiii apa punya perangai...

umar suka je.  actually, sebelum buat puree kurma aku dah kasi dia nyonyot kurma tu [beberapa hari sebelum].  nampak mcm dia suka, baru aku buat puree. 

well, ikut 4 days rules gak even kurma.  baikkan aku....eceh.

senang je puree kurma ni. 

1.  belah dua keluarkan biji. 
2.  rendam dalam air panas.
3.  buangkan kulit keras.
4.  lenyek dan tambahkan dengan ebm / fm
5.  sedia untuk dihidang

bertuah punya budak, makan baring.  kalau arwah onyang embahtok ada, mesti dia cakap ''makan baring, nanti tetek besoooorr''...hahaha...



tengok muka tu, muka suka makan kan..harapnya nk lah dia makan macam macam nanti.  janganlah jadi picky eater. 

lepas habis kurma, aku sambung dengan puree carrot lak.  mula makan hari rabu.  ikutkan sabtu habiskan tempoh 4 days rules kan. tp sabtu kt tampin, tak makan.  hari ahad malam baru makan.  masa tu dia tengah demam.  ingatkan takde selera, aku panaskanlah sikit.  rupanya nk makan. tp aku malas nk panaskan lagi.  hari isnin kelmarin, makan dua kali.  lunch & dinner.  tp agaknya dah bosan, tak habis pun.  dia luahkan balik.  haha...

so harini umar raihan akan makan puree epal pulak.  semalam aku rasa macam pelik je rasanya.  tp kita tengok reaksi umar raihan makan epal lak ye.  nanti aku tangkap gambo dia. 

dan nanti aku share kan pulak gadget gadget aku yang canggih.  mula mula nk share, tp takut org kata aku riak.  yelah gadget mahal.  nanti aku share ye...hehehehhehehehehehehehehheehhe....

8 comments:

Misz Pinkie Winkie said...

dapnyaaa,,tak sabar nak bagi faliq makan..hihi

Syima Syaz said...

wahhh...i pn pikir nak bagi aisya makan puree kurma dulu sbb maknya tak suka sgt kurma...kekekekeke

salmia saidin said...

yeay.. he likes kurma kan?
hehehe.. share la gadjet cangeh mu iteww.. mau lihat sama. hiks..

ctmah said...

eh sama pulak.i pun xsuka makan kurma.rasa mcm manis sgt2.huhuh!umar sgt comel la..geram tang mata tuuuh.nasib baikla dah ada GF si Aisya tu.kalau xde, mau je soh Alisha ngurat.ahaks

MimahAjil said...

nyum3...sedapnya Umar Raihan mkn..
Hasif smlm hampir2 nk mkn..
ibunya wat bubur tk ingt bubur ats dapur trus hangit bubur si ank...
trus ibunya give-up malas masak..hahaha
tkpe..Hasif mula weekend ni...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

haha.. terus marmet ke mangkuk. pasni leh wat time makan cereal :)

Mommy_Cha said...

samolah dulu Mikha pon 4mons dah makan, lagi berani mati momy cha. eh..itu pon sebab Paeds dia kasi green lite. momy cha start dengan potatoes+nasi lembik. pastu berdesup-desap makan tak pandang kiri kanan kata kooo! hihihihi :)

~ NANA ~ said...

aloooo seleranya tgk umar mkn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails