:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, December 4, 2012

umar raihan : masuk school

assalamualaikum

anak bujangku muhammad umar raihan dah masuk school hari ni.  sobssss...eh pahal sedih tetiba ntah.  haha.  tp memang pun.  angkat masuk kereta, time tu dia sedar.  dah siap gelak gelak dengan nenek, ayah, mak ngah.  then on the way still lagi boleh babbling sorang sorang.  almost to utem, dia dah sleepy.  sebelah tangan pegang stereng, sebelah tangan tepuk dia.  sampai dia tertido.  tetiba macam sedih gila masa dia tido tu. tak tau kenapa.

sampai taska, aku keluarkan semua barang barang dia eg tilam, bantal, baju bajan bla bla bla.  then baru angkat dia yg tengah tido tu.  duduk sekejap sembang sembang dengan ticer.  masa aku sampai, dalam bilik baby tu ada 2 org baby girl.  najihah & sara namanya.  umur pun lebih kurang umar.  sebab masing masing tengah meniarap, tak reti nk kedepan, dah angkat bontot bagai.  haha umar sorang je boyfriends, lain semua aweksss....
#habislah saffiyah aisya...kui kui kui....

niat di hati nk tunggu lama sket.  nk bf kan dia.  sebab last dia menyusu pukul 6.30 am.  sian lak dia minum chilled kan tak minum fresh.  lagipun aku tak pump pagi td. mengantuk punya pasal.  pastu dia bangun elok senyum senyum.  ewahhh ingat kt umah kita kew nak?  bila dia nampak aweks, lgilah nk tunjuk hero kan, terus meniarap angkat badan.  ewahhhhh.....pastu terus stuck kt situ je.  sebab dia tak boleh kedepan lagi. 

aku angkat, nk peluk peluk budak masam.  sampaikan nasihat jgn nakal nakal, jangan susahkan orang lain, jangan nangis2.  pastu bf kan dia.  masa tu sorang ticer tengah dodoikan sara sambil berselawat.  terus umar raihan kepoci nk tengok.  sudahnya menyusu pun main main.  teruslah aku say goodbye kt anak.  dengan hati yg sayu dan berat.  haha. 

sampai office, jumpa bos bagitau kenapa lambat.  baik kan.  then bagitau dia, anak masuk nursery, kemungkinan pukul 10 akan ke sana lagi nk tengok anak.  bos angguk je.  memang best bos ever lah...

sebenarnya, berat hati nk hantar umar raihan ke taska.  tah lah mungkin sebab aku dah berada di zon selesa adik aku jaga dia, so aku malas nk cari pengasuh bla bla bla.  berapa kali tah kena bebel ng suami sebab aku lambat call lah, lambat bayar lah.  tp sebenarnya memang plan nk anta bulan disember ni. 

since utem ada nursery, kami pun fikir baik hantar situ je.  stok susu aku pun ada ada je.  better lunch hour aku datang direct feed kan dia terus.  then kalau bekalan susu dah habis, aku boleh je ke sana hantar ebm belah pagi kan. 

ada satu hari tu, ada briefing nursery ni.  aku pun join.  mula mula impressed pasal budak 2-3 tahun dah pandai mengeja.  pastu isu bf lak, pengetua kata pengasuh memang pandai handle.  so tak payah risau lah kan. 
(nk citer pasal briefing tu byk dah lupa. so tak payah lah cite)

then semalam pergi bayar duit pendaftaran & insurans.  pastu sembang lah sikit dengan ticer ira.  tanya itu ini. 

yg best pasal nursery ni, strict gak.  boleh masuk dengan mak yg fussy mcm aku ni.  haha.

1.  no buaian.  - aku memang tak masuk kan anak dalam buai. so selamat. 

2.  no paci - puting kosong memang ada, tp anak aku tak mao. so selamat gak.  kalau baby dah biasa pun, cikgu cikgu akan train sampai baby tu tak mau paci lagi. 

3.  no walker - not allowed kt taska je.  cikgu pun terangkan keburukan walker, so dengar jelah.  aku pun tak decide lagi nk guna walker ke tak.

4.  no nestum - senang cite, no instant food.  baby makan bubur yg di masak atau bekalan dari rumah.  termasuk nugget.  takde dalam senarai makanan. 

5. no bouncer - so baby memang tido bawah.  selamat sebab umar raihan memang tido bawah no hal, rocker pun no hal.  tp pandai pandailah cikgu train umar raihan supaya tido bawah lama sket kan. 

paling penting, nursery ni berdaftar dengan JKM.  dan JKM akan buat pantauan selalu.  that y dorang tak pakai buai, bouncer tu semua.  takut kena tarik lesen ke apa kan.

then tadi pukul 10 aku datang jenguk anak.  time tu umar raihan tengah tido.  pastu ticer tanya, dia memang tak mau minum botol ke.  sikit je minum.  bayangkan kalau dengar 2 oz tu sikit kan, haaa tu lah takat dia minum tau.  tp kalau dia tak mo, 1 oz je pun paling banyak. tp aku suruh je cikgu simpan susu tu. tunggu dia bangun.  dan pesan, panaskan 3 oz terus.  sebab selalu kalau dia bangun tido, dia akan minum banyak.  tu adik aku bgitau td. 

ni aku attach kan sekali dengan flyers tentang nursery utem. 

monthly aku bayar rm280.  sebab baby kan.  dah besar sket kan, jadi rm250.  aku rasa berbaloi je harga tu.  memang standard kot mana mana nursery kt melaka ni.





untuk tadika pulak, kalau korang nampak mahal, mahal tang buku.  kalau buku english, dorang guna smart reader.  sains, little scienties, bahasa melayu, bacalah adikku ke apa tah.  tp memang impressed budak 2 tahun dah mengenal abjad, budak 3 tahun dah pandai mengeja.  aku dulu tadika kot baru kenal tu semua.  hahaha...

okay lah, doa doa kan lah anak aku selamat dijaga oleh cikgu cikgu kt sana.  janganlah ada benda buruk terjadi kt umar raihan.....

8 comments:

Misz Pinkie Winkie said...

alahai umar..dah g school yerk...belajar rerajin tau jgn asik nak ngorat awekks jerk..hihi

With Julia said...

Doa yg baik2 gak utk baby umar...moga dia happy stay di taska...:)

Syima Syaz said...

wahh bestnya skool dia...itu yg i mau sbb mak i still buaikan aisya...sedih n sentap i etty...(hembus hingus kat baju etty)

CikNaa said...

same mcm nursery razin dlm uia ni laa.240.. tp 2mggu dh tak hantar, dia balik kg :)

yUmIe said...

gd luck umar!!
dlu utem cm hape je,nursery pn xde.hihi..tp kt utem le byk kenangan.lol

e.t.t.y said...

aunty @pinkie winkie - hehe acane ni, ramai aweks kt sana lah...

@julia - harap-harap lah...sbb umar ni cerewet sket.

@syima - meh pindah sini, masuk utem. pastu keje sama ng i, pastu i pindahkan balik hingus tu. haha

@ciknaa - awat murah benorrrrr???

@yumie - epp epp jgn kutuk utem..tempat jatuh lagi dikenang. haha

meowwmania said...

mak etty jgn risau sgt..doakan yg baik baik aje yer ;)

intan said...

hope anak kita baik-baik aje kat taski.. amin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails