:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, March 12, 2013

celcom forever. haha *bodek

assalamualaikum

ada satu hari tu, aku mengadu ng suami aku.  aku cakap lah yg aku kena bayar bill telefon aku rm53 sedangkan charge penggunaan aku just rm14 je.  sebelum tu, kami suami isteri pakai line celcom (1+5) yg family plan tu.  aku main, husband aku supp.

aku kena bayar:  minimum rm50 monthly
suami aku kena bayar:  minimum rm4 kot.

suami aku untunglah.  dia bukan pakai banyak pun.

aku pun dulu sebelum ada hp canggeeeehhhh, banyak gak bill aku.  dalam rm70-rm80.  so mcm berbaloi sebab aku memang selalu call, selalu sms.

tp sejak guna hp canggehhhh, tu yg terus drop jadi rm14.

kawan kawan yg selalu sms, tetap tak putus contact, cumanya ktorg berwasap.  untung kan.

pastu aku fikir, perlu ke nk guna 2 hp??  macam leceh nk keluar g mana mana ke bawak 2 hp.  tak boleh tinggal satu pun.  kalau aku keluar dengan suami, hp canggeh yg aku rembat dulu masuk poket.  tp kang kalau hp merah tinggal, mendapatlah aku kena ng laki aku kan.  so dua dua hp penting.

makanya, kami suami isteri pun decide, guna 1 plan je.  mungkin kena separate kan family plan tu.  jadi individual je.

so pergi celcom.  rezeki kami sebab bawak baby kot, tak payah tunggu lama.   ada advisor yg baik hati consult ktorg what to do semua.  alhamdulillah.

so kesimpulannya:

suami :  dia subscribe celcom prime.  bulanan komitmen rm40.  kakakakakak..selalu kena bayar rm4 kan, jadi rm40.  suamiku redhooooo je...so dia yg mempunyai 2 hp pun, mendecide untuk guna 1 hp je.  baru lah berbaloi baloi kan...tak payah top up je pasni....

isteri yg cun melecun:  aku ambil pakej data yg 5gb.  bulanan rm88.  pakej ni, aku dapat 60 minit percuma call, 100 free sms.  terlebih pakai, flat rate 15 sen call /sms.

aku rasa okay plan yg aku amik ni.  sekurangnya aku bayar 1 bill je.  anggaplah aku terlebih jadi rm100 bulanan, aku still untung rm130.  sebab setiap bulan aku akan bayar rm60 untuk telefon + rm70 untuk broadband.

call pun kalau dah tau free 60 minit je, takdelah aku call sangat kan.  100 sms free tu pun, pandai pandailah nk control usage.  wasap adoooo...viber pun adooooo....

ni ha yg aku amik dari celcom's website.  nk tau lebih, pergi je celcom centre.

sebelum ni, hp canggeeeh aku jodohkan dengan broadband aku.  aku guna lama dah broadband tu.  untung tau, sebab broadband aku tu, bayar monthly rm68 untuk 5gb.  sekarang 5gb bayar rm88 [mcm plan baru aku tu lah].

mula mula fikir nk terminate je.  pastu org celcom tu cakap, jangan terminate.  rugi je.  wekluu..celah mana nk bayor dua dua kan...

akhirnya, aku memutuskan untuk tukar nama broadband ni kt adik adik aku.  so senang jugak kalau adik aku yg bongsu tu balik, dia pun boleh guna internet kt rumah kan.  mcm kesian pulak sebab sebelum ni, aku guna kt hp canggeehhh, dia nk update blog pun takboleh..eh...hahahahahha.

so selesai masalah.

aku pun tak payah bayar dua dua bill [untung rm30 boleh masuk tabung haji.  hehe]
aku guna 1 hp je.
adik adik aku pun boleh guna internet kt rumah.
laki aku bayar rm40 instead of rm4 every month!!!  ehhhhhh....

hahahahahhahaha...kesian lakiku.....

kenapa setia dengan celcom??? 

sebab walaupun ia berukben, tp tah...aku selesa kot dengan celcom.

fyi, number telefon, still guna yg lama.  number ni pakai dari zaman bujang dulu.  laki aku beli yg VIP number tu.  register atas nama dia lah.  tak boleh tukar nama aku tau.  kalau nk tukar number aku ni ke nama aku [number vip aku 5599], kena bayar rm500.  kalau laki aku [hujung 999], kena bayar rm1000.  gulp....so kekalkan suami aku sebagai owner dua dua number ni.

sekian. 

8 comments:

ctmah said...

last time i pun mek plan rm68 for 5gb.tp sebab i amek digi data plan,so i dah p celcom n tukar plan ke rm48..bapak la lembap yg rm48 sbb 2gb jek.h0h0

yUmiE AzuRa said...

silalah bg no..bleh kte wassup.hehe

Shakina Farhan said...

dulu pon pki 2 hp..kl sekarang la pki 2 hp mesti pening dgn anak lg..tp i pun peminat celcom..maxis sllu tipu..boo..:P

fifi said...

I pun guna celcom gak.hehe..

Anak Lebah Comot said...

Jasmin n hubby mmg state plan 1+5. Jimat woo...

m4rilyn said...

owh...kne g check ni sbb masuh guna plan lama.

massey for the info

*juga masih setia dengan celcom*

♥ ROS ♥ said...

Ros pun masih bercelcom :) hihihi

LisaLisut said...

oh thanks for this info. wpn i sll bukak celcom website nk check kenapaaaa laaa bill i mahal nk mampus.i amik plan 5+1 i main, husband supp. tp dia hp canggih bulan2 91 je. i ni hp xcanggih,tp bill 100+. cam apakah??? i nk tkr plan. thanks for d info haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails