:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, March 19, 2013

umar raihan : mama sakit, ayah pun sakit

assalamualaikum

semalam, mama umar raihan ni MC.  sebab sakit kepala.  aku ni jarang sakit kepala apatah lagi migrain.  so kalau sekali sakit kepala tu memang mendapatlah kan...

hari ahad memang dah sakit kepala sikit sikit.  gagahkan jugak gosok baju si suami untuk seminggu, gosok baju sendiri.  malam tu tak tahan.  mintak suami urutkan kepala sebelum dia pergi tengok bola kt mamak.  rumah takde astolo berumahtangga lah dia kt mamak tu tengok bola malam malam.  haha.
sebelum dia urut tu bertelagah sket sebab cari minyak angin cap kapak tak jumpa.  aku yg tengah menetekkan anak ni tak kuasalah nk cari minyak tu kan.  last last aku cakap, ''dahlah u g jelah mamak tu.  kepala ni biar lah i melayan sorang sorang''...merajuk lettew....pastu suami pun datang kt aku bawak minyak yuyi. haaa kelas kan...ingat kepala aku ni kembung ke apa.  hahah...aku pun tadah jelah kepala aku.

laki aku ni satu je pantang dia.  dia tak boleh jumpa minyak!  naik sheikh okay.  ni aku cerita, dulu masa aku mengandung, kan kaki sakit.  dia punya urut aku mcm urutan batin tau takkk..sakit gileeeeeeeeee.....sampai aku terpaksa merayu rayu kt dia, slow sket banggggg...ai ni tengah mengandung....tu pun tak sedar jugak tu...tu yg aku suka kalau dia urut takde minyak.  lemah lembut sket.

so bila dah dapat minyak yuyi tu pun sama gak..dia tunjal tunjal kepala aku.  adoyai...sedap memang lah sedap lepas tu.  tp sebelum sedap tu???  dia tarik rambut aku.  gosok.  pastu sikat rambut aku guna kuku dia yg panjang tu...dapat tak imagine yg aku sengsara dalam tangisan???

pastu legaaaaaaa....dan dia pun pergi lah mamak dengan aman.  takdelah balik dengar isteri mengungkit tak sudi nk urut kepala sejak badan gemuk ni.  haha

pastuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu esok pagi...aku tak larat nk angkat kepala, tak larat nk bukak mata.  sampaikan hp pun suami yg unlock kan tau...terus sms bos cakap mc.

dalam keadaan demam, menjaga anak yg semakin aktif nk explore rumah adalah sangat mencabar okay.  aku biasa je jaga umar berdua kt rumah.  tp tu dalam keadaan yg sihat walafiat.  tp demam ni, ya Allah..letih kot.  bertambah baran aku.  sian umar tau asyik kena paksa tido je.  bila dia bangun, aku tak letak bawah pun sebab lantai kotor.  aku tak larat nk vacum.  so duduk lah dia dalam walker tu.  lepas dah makan, dah penat jalan sana sini, masuk bilik.  aku lambakkan toys atas katil.  dia main lah.  elok je diam.  tp yg tak best, dia cari jugak bucu katil nk buat terjun tiruk...huhhhhh...sabar sabar...aku pun tak sure apa yg best kt bawah katil tu sampai interested betul dia nk terjun.  aku letak dia atas lantai, takde pulak dia nk mengaktif camtu...

bila dia tidur, aku pn tidur sekali.  yelah sakit kepala kan, semua kerja tak jalan.  tengahari buta, aku menggigil bawah comforter...aje gila!

pagi pagi aku sms suami aku ''yang kalau u tak banyak kerja, boleh balik awal, u balik eh...i tak larat nk jaga anak''...suami aku pun cakap ''okay, i try''...

dalam pukul 3 camtu, umar dah berjaga.  time tu dia main dengan tisu.  aku tengok satu satu dia masukkan tisu dalam mulut.  waktu tu macam kesian gila kt dia...lapar kot...yelah, makan pagi pun main main kan..aku bagi oat dengan dragon fruit.  tp sebab oat tu aku bancuh cair, dia pun mcm tak syok nk makan.  pastu makan biskut milna.  mcm tak kenyang.  tu yg bila dia makan tissue tu, sayu gila hati aku.  terus aku ingat dia tak makan lunch lagi.  so aku gagahkan badan panaskan lauk, panaskan nasi dia.  nasib baik lauk frozen ada.  aku panaskan je.  nk harapkan fresh takdelah dengan keadaan aku camtu...

tengah suap umar makan, dengarlah bunyi kereta suami aku balik.  leeeerrr balik dah pukul 4 aku pun dah segor sket.  hahahahha...eh bersyukur lah gak kan...dia suruh aku siap siap pergi klinik.  siap siap semua, pukul 5 baru gerak.  haha

dalam kereta, suami aku pulak cakap ''i pun mcm nk demam je yang.  tekak dah sakit dah ni''.  lepas tu dia kata ''kenapa mata i banyak taik ni''...tengok cermin, mata dia merah!!!  haaaa gelabah sudah mari....

jumpa doktor, doktor bagi sebeban ubat demam, selsema, sakit tekak, ubat sakit mata.  haha.  telan lah kau sampai sembuh yang...

sampai rumah terus dia hanyut sebab badan dia tak larat sangat.

dalam hati aku ''sapa yg jaga siapa ni???  aku yg nk mintak tolong dia jagakan anak, last last aku jaga dia'' kakakakakakkakakakakakakak...

dalam kul 9 lebih dia bangun.  tu pun aku kejut nk bg makan ubat.  dalam pada aku bg ubat tu, aku cakap lah gak ''i suruh u balik tolong i jaga anak, ni u pulak sakit.  apa cerrrrrrr...''.....sempat kan.  ''tu lah, i tak sangka pulak i pun sakit ni.  sorrylah yang''............''ehh takpelah..i bergurau je...takpe, i dah sihat ni....u makan ubat''....

aku bergurau je pun cakap camtu...takde niat nk sakitkan hati dia pun.

lepas makan ubat, laki aku pun solat isyak.  kau tau, rakaat pertama lepas sujud nk naik rakaat kedua tu, laki aku susah nk bangun.  dia jatuh kebelakang, terpijak mainan umar raihan...!!  anak aku pun sampai terkejut tengok ayah dia jatuh.  tp suami aku teruskan jugak solat. lepas je dia sambung solat, aku boleh menangis!  sebab aku kesian sangat sangat kt dia.  aku mcam tak sanggup nk tengok dia sakit.  dalam hati aku berdoa, ya Allah kau sembuhkanlah penyakit suamiku ya Allah.  tp mesti dia tak perasan aku menangis sebab aku pun tengah suffer sakit kepala gila gila time tu. 

malam tu, kami suami isteri dalam kesakitan.  siap aku cakap ''sapa nk tolong picitkan kepala i yangggggg?''...hahahah laki aku gelak jelah.  dia pun tak sihat kan...

umar pulak aktif sebab maghrib dah nap.  so dia memang tak mau tido.  nk memanjat jelah.  sesekali kepala dia terkena kepala aku, hangin gak..tp ayah dia sabarkan aku...pastu aku padam lampu tido.  gelap terus bilik, dia pun slow down.  duduk diam je main hp ayah dia.  pastu dah mengantuk, baru pergi kt aku, aku menyusu kan dia.

aku dah sakit sangat ni, plus badan aku sejuk gila..gigil gigil aku dalam selimut.  nk tutup kipas, kang putera lilin tu bangun lagi susah. so tahan jelah.  dengan sakit kepala ni kan...last last aku cakap kt laki aku ''by boleh tak pakai cool fever anak?  tak tahanlah sakit kepala ni'....laki aku pun bangun pakaikan cool fever kt kepala.  pastu ktorg pun tido dengan aman.  umar aku dah pesan, tak mau nangis nangis.  mama sakit ni.  nk susu kan, kejut je.  alhamdulillah.  takde nangis.  bangun menyusu pastu tido balik.
 

dalam pukul 3 - 4 pagi, aku terjaga.  waktu tu aku rasa panas mcm selalu.  badan aku dah berpeluh balik.  pastu aku pergi menghadap suami aku, aku rasa badan dia.  dah normal balik.  dia sedar, dia pun cakap dia panas, dah berpeluh.  alhamdulilalh...dah sihat. 

pagi ni, alhamdulillah, kami laki bini boleh pergi kerja macam biasa.  malam tadi, sebelum tido aku berdoa semoga diberikan rezeki untuk kitaorang mencari rezeki.  dibuang rasa sakit ni.  Allah maha mengasihani kan...

pagi tadi pun, mata laki aku pun tak lah berapa merah sangat.  tu lah aku offer air susu aku tak mau...hahahahahhahahahha.

siang ni, suami aku wassap aku tanya keadaan aku.  dia cakap, badan dia lemah lagi.  aku cakap, kalau tak larat balik jelah rumah.  hehe.  sesuka hati aku je kan....





11 comments:

Mommy_Cha said...

sengsara dalam tangisan...ahaks! ai laike that wordings :)

Wawa Yusoff said...

hahahaha. hazabbbb kalau dah semua sakit. mak nye jugak kena bedesap desup :p

With Julia said...

Ya Allah sembuhkanlah mereka berdua ya Allah...

Veelara Shamsyul said...

U ni..ni entri sakit.tp i bc leh gelak2..kelakor korg laki bini.

Lenkali xpyh offer air susu tu.time fie tdo tu u titiskan je.kahhkahhkahhhhhhhhh....sampai ke suda die dendam ngn u nnti

Diana said...

Romantik ape sakit sama-sama...hihih

Salam kenal.. =)

fifi said...

Hehe.tapi air susu memang berkesan tau.i try untuk diri sendiri..

Anak Lebah Comot said...

Memang menguji keimanan..that y hati ibu cepat cair..huhuhu...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nasib baik Umar kecik lagi, kalau tak dia lah kena jaga mama papa dia kan ..

ctmah said...

haha!rasa kesian ada rasa nak tergelak pun ada..nasib baik kejap je kan..kang terbalik pulak.tgk2 ummar pulak jage uolss berdua.hihih

Mimy Hamid said...

bertabah bertabah...oh pernah merasai nya...sengsara tp kena buat jugakk

Fifi Nadhrah said...

get well soon ibu abah umar.

salam kenal dari fifi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails